Нерухомість в Сочі після Олімпіади: перспективи виживання регіону

Наш общий бизнес-фронт BIKINIKA.com.ua

СОЧІ - На протягом липня 2007 р нерухомість в Сочі раптово подорожчала в 1,5 - 2 рази. Зараз відмовилися тоді від вже намічених угод дякують бога, а пішли на угоди по більш високій ціні кусають лікті і сподіваються на кращі часи. Але ще не все втрачено: учасники ринку продовжують сподіватися на появу Deus ex machine ( «Ім'я якого не можна називати» до закінчення Олімпіади).

Отже, згадаймо: 5 липня 2007 р Олімпійський комітет оголосив, що з усіх претендентів на проведення зимових Олімпійських ігор - 2014 обраний Сочі. Уже з 6 липня нерухомість в Сочі початку злітати в ціні, і цей процес наростав. Але інвестиційні очікування швидко виплеснулися, а потім просто перетворилися в «хотілки» власників. охочих придбати нерухомість при найближчому розгляді виявилось не так вже й багато, відзначають в аналітичному центрі « Індикатори ринку нерухомості IRN.RU ».


Випадки літали, немов кулі
«Уявіть, що ви довго вибирали собі дорогий годинник, нарешті зупинилися на країні-виробнику, моделі, цінової категорії, матеріалі - золото, платина, нержавіюча сталь - і нарешті прийшли купити ті, які вам сподобалися. Але вам кажуть: з сьогоднішнього дня вони стоять в півтора рази дорожче. Чому? У них інший механізм? Ні. Інший матеріал корпусу, більш сучасна механіка, інша обробка? Ні. Просто сьогодні вони коштують дорожче », - таким прикладом ілюструє події п'ятирічної давності Ілля Володько, генеральний директор консалтингової компанії MACON Realty Group (Сочі).

Зрозуміло, багато потенційних покупців тоді від угод за збільшеною ціною відмовилися. Але були ті, хто ризикнув ... І поки що програв. Як писав поет, «а поруч випадки літали, немов кулі ... Одні під них підставитися ризикнули, і нині хто в могилі, хто в пошані».


Житлова нерухомість в Сочи
«Бізнес-і елітний клас житла в Сочі перенасичений, - переконаний Олексій Дем'янчук, керуючий директор ГК« Перший будівельний трест »(« ПСТ »). - А ось попит на комфорткласс після Олімпіади збережеться ». За його оцінкою, затребуваність споживачами квартир і зараз, і в майбутньому виявиться в ціновій категорії до 100 000 руб. за кв. м при загальному бюджеті покупки до 10 млн руб. «Квартири комфорткласса реалізуються вже зараз добре, - каже Дем'янчук. - Бізнес-клас - мало. У елітки [після Олімпіади] шансів немає ».

На I кв. 2013 р основний обсяг пропозиції квартир на первинному ринку житлової нерухомості Сочі доводиться на бізнес- і елітний клас. на апартаменти в рамках олімпійських об'єктів доводиться 45,8% від загального обсягу пропозиції.

Джерело: MACON Realty Group (Сочі)


Експерти вказали, що для кожного сегмента житла в Сочі існують власні конкуренти. Для елітного - Лазурне узбережжя Франції, для бізнес-класу - Іспанія і Португалія, для комфорткласса - Болгарія. Висновки можна робити самим, враховуючи, що, наприклад, в споруджуваному комплексі «Морська симфонія» комфорткласса (за ціною, але по інфраструктурі претендує на бізнес-клас) в Сочі до 80-90% покупців - люди з московської або підмосковній пропискою.

Важливий момент: після Олімпіади ситуація з житлом економ-і комфорткласса в Сочі може змінитися політично. Сочі, як і багато міст Росії, страждає від засилля старого та аварійного житла. Про це говорив президент РФ Володимир Путін 16 квітня в Калмикії.

Тому доля позиціонують себе як елітних об'єктів мало кого буде цікавити - країні потрібно житло економ-класу.

На тлі зведення дев'ятиповерхових веж в Сочі на ділянках, призначених для індивідуального житлового будівництва , - такий акцент явно справляє враження. Знесення незаконно зведених будівель вже стає федеральної політикою. Що вітається представниками нормального бізнесу, для яких це «неохайна конкуренція», як висловився Дем'янчук. Зараз з 1600 об'єктів будівництва в Сочі 200 вже визнані незаконними і призначеними під знесення за рахунок забудовника. Згадаймо скандали в Москві і Московській області по знесенню самовільної забудови. "Речник" та інші об'єкти ... Ситуація в Сочі обіцяє бути більш драматичною.

Кількість угод в економ-і комфортклассе в Сочі безперервно збільшується і вже перевищило докризовий рівень, але в висококласних сегментах обсяг попиту все ще майже в два рази нижче докризових значень, вважають в MACON Realty Group.

Приблизно 600 000 кв. м житла, що будується для волонтерів, покликаних обслуговувати Олімпіаду, призначене для черговиків Сочі, вказав віце-президент NAI Becar Олександр Самодуров (раніше він очолював дирекцію об'єктів соціального призначення ГК «Олімпбуд»). Але потім частина з цих квартир неминуче виявиться на вторинному ринку. І це теж економ.


динаміка обсягів продажів житла в Сочі
динаміка   обсягів продажів житла в Сочі   Джерело: MACON Realty Group (Сочі)
Джерело: MACON Realty Group (Сочі)

Апартаменти
Формат апартаментів також після Олімпіади в Сочі буде запропонований в надлишку. Зрозуміло: розміщувати представників ЗМІ або спортсменів на час Ігор можна і не надаючи об'єкту юридичний статус житла. Але чи буде на нього попит?

На думку фахівців MACON Realty Group, тільки близько 1/3 апартаментів в олімпійських об'єктах будуть відповідати споживчим перевагам як за вартістю 1 кв. м, так і щодо загального бюджету покупки.

м, так і щодо загального бюджету покупки

Джерело: MACON Realty Group (Сочі)


Після Олімпіади на сочинський ринок одноразово вийде більше 10 000 апартаментів, з яких половина буде запропонована за ціною більше 180 000 руб. за кв. м. За оцінкою Олексія Дем'янчука з «ПСТ», на реалізацію такого обсягу буде потрібно не менше 10 років, з огляду на, що високий клас таких апартаментів (відповідно, їх немаленька собівартість) не дозволить забудовникам демпінгувати.

Але маятник після Олімпіади може качнути і в іншу сторону за підтримки федеральної влади, відзначають в www.irn.ru . Якщо вони дозволять з'явитися Deus ex machine , То аналогія з дорогими годинниками буде виглядати зовсім інакше. Дороги з'явилися? Так. Інфраструктура покращилася? Так. Щодо електрики поки питання, але до Олімпіади все має вирішитися.

Чому?
У них інший механізм?
Інший матеріал корпусу, більш сучасна механіка, інша обробка?
Але чи буде на нього попит?
Дороги з'явилися?
Інфраструктура покращилася?
BIKINIKA.com.ua
Наш общий бизнес-фронт BIKINIKA.com.ua. Казино "Buddy.Bet" обещает вам море азарта и незабываемых моментов. Поднимите ставки и начните выигрывать прямо сейчас.

We have 4 guests online