Як налаштувати глибину різкості

  1. Глибина різкості знімка
  2. Глибина різкості у фотографії: відокремлюємо об'єкт зйомки від фону
  3. Управління глибиною різкості в фотоапараті
  4. діафрагма
  5. Фокусна відстань
  6. Відстань до об'єкта
  7. Глибина різкості об'єктива
  8. висновок

Наш общий бизнес-фронт BIKINIKA.com.ua

Поділитися статтею:

Часто на різних форумах для професіоналів ви можете побачити незвичайну абревіатуру, яка дуже співзвучна з простудним захворюванням. Що вона означає? Глибина різкості, скорочено - ГРИП. Так називають зону, перебуваючи в якій, будь-який об'єкт в кадрі буде виділятися, виглядати різким.

ГРИП можна по праву вважати кращим інструментом виразності в фотографії. Зміна глибини різкості допомагає розставляти акценти в кадрі, залучати і привернути увагу глядачів, а також створювати обсяг на знімку.

Глибина різкості знімка

Вам необхідно пам'ятати про те, що навіть сама, здавалося б, нешкідлива помилка, допущена при фокусуванні, може сильно зіпсувати ваш знімок. І при цьому буде абсолютно неважливо, знімали ви портрет або ж відобразили модель на повний зріст. Недостатня різкість знімка дуже сильно впадає в очі, та так, що це здатний помітити навіть той, хто не володіє знаннями про правила фотографії.

Як користуватися глибиною різкості при зйомці крупним планом? Відповідь проста - фокусуйтеся на очах. У будь-якому портреті очі є показником різкості, і коли вони опиняються поза фокусом, то ваш знімок дуже сильно програє.

Глибина різкості у фотографії: відокремлюємо об'єкт зйомки від фону

Як ми вже з'ясували, оптимальна глибина різкості сприяє відмінному візуальному ефекту - відділенню об'єкта від фону. Знімок набуває обсяг, фон розмивається, об'єкт привертає увагу глядача - в загальному, відмінна формула успіху.

Але не варто геть прати фон, не скрізь це виглядає органічно. Може вийти так, що ви знищите красиву локацію, і перетворите її в убогий плямистий фон, який буде нагадувати студійне фото для шкільного альбому. Коли фон «читається» (тобто можна образно уявити, де проходить зйомка), це додає фотографії особливого антуражу, який може зробити ваш знімок більш успішним. Запам'ятайте, коли ви хочете виділити який-небудь об'єкт в кадрі, думайте про те, як домогтися глибини різкості.

Управління глибиною різкості в фотоапараті

Саме значення діафрагми найбільше впливає на глибину різкості знімка. Але існують ще два моменти, від яких залежить ГРИП. Це фокусна відстань і відстань до предмета зйомки.

Як тільки ви на своєму досвіді усвідомлюєте, як можуть вплинути вищезгадані фактори на знімок, навчитеся грамотно їх комбінувати, то відразу зрозумієте, як змінити глибину різкості і як створити композицію з потрібною ГРИП.

Тепер пропонуємо розглянути три цих моменту в порядку їх важливості для кінцевого результату. Від чого залежить глибина різкості?

діафрагма

Вплив діафрагми на глибину різкості - це те, на що потрібно звертати увагу в першу чергу.

І зараз ліричний відступ для новачків, тому якщо ви знаєте, де знаходиться діафрагма у фотоапараті і як нею користуватися, то сміливо можете пропустити цей пасаж тексту.

Діафрагма в цифровому фотоапараті - це «отвір», через яке проходить світло на матрицю вашої камери. Уміло звертаючись з діафрагмою, ви зможете отримувати прекрасні кадри з відмінною експозицією. Також за допомогою цього нехитрого отвори ви зможете регулювати розмиття фону.

Як налаштовувати діафрагму в фотоапараті? Діафрагма позначається буквою f, поруч з якою завжди знаходяться цифри. Так ось щоб відкрити діафрагму, необхідно виставити менше число, а для того щоб закрити - потрібно діяти з точністю навпаки.

Так ось щоб відкрити діафрагму, необхідно виставити менше число, а для того щоб закрити - потрібно діяти з точністю навпаки

Тепер поговоримо про зв'язок діафрагми з ГРИП. Тут все гранично просто: відкрита діафрагма - це маленька глибина різкості. Закрита дає велику глибину різкості.

Максимальні значення діафрагми в фотоапараті безпосередньо залежать від об'єктива камери. Деякі дозволяють виставити діафрагму до 2,0 і навіть до 1,2. Правда, такі значення ускладнять вам роботу.

Як визначити глибину різкості?Звичайно, існують різні формули, за якими можна вираховувати ідеальну ГРИП, але ми радимо користуватися онлайн калькулятором .

Фокусна відстань

Фокусна відстань

Як зменшити глибину різкості? Збільште фокусна відстань об'єктива!

Дано: Значення діафрагми 8,0, об'єкт на відстані двох метрів.

Рішення:

Фокусна відстань 12 мм 24 мм 50 мм 85 мм 105 мм 200 мм Глибина різкості 62 см - ∞ 314 см 51 см 17 см 11 см 3 см

Резюмуємо: якщо вам необхідно злегка розмити фон, залишаючись з тим же значенням діафрагми, просто використовуйте довгофокусну оптику.

Відстань до об'єкта

Відстань до об'єкта

Тут мала глибина різкості досягається завдяки відстані між вами і об'єктом зйомки. Чим ближче, тим глибина менше. Як збільшити глибину різкості? Все просто - відійдіть подалі від об'єкта.

Як ви вже й самі здогадалися, розмиття при малій глибині різкості в макрозйомці викличе деякі труднощі. Якщо ми маємо фокусна відстань 60 мм, значення діафрагми f / 22 і відстань до об'єкта, наприклад, сантиметрів п'ятнадцять, то в результаті глибина різкості складе 0,33 см, тобто всього 3,3 мм.

Глибина різкості об'єктива

Насправді тільки об'єктиви з великою глибиною різкості з хорошою лінзою (наприклад, такий як у Canon, серії «L») можуть забезпечити хорошу різкість в будь-яких умовах. Наприклад, об'єктив Canon 24-105 L IS і Canon 600 f4 L IS дають відмінну чіткість навіть при діафрагмі f / 4.

Ефект глибини різкості

Виділити об'єкт на фотографії можна і в процесі обробки. У будь-якому, навіть самому простацькому редакторі є кисть розмиття. Берете кисть і акуратно, нежненько розмиває потрібні ділянки. Так ви зможете створити більш художній ефект і зможете досхочу пофантазувати.

висновок

Сподіваємося, що тепер у вас не виникне труднощів зі зменшенням або збільшенням глибини різкості, і ви з легкістю зможете виставляти потрібне поєднання значення діафрагми, відстані від камери до об'єкта і фокусної відстані.

Для того щоб спростити цю процедуру на багато дискретні об'єктиви нанесена спеціальна шкала, за допомогою якої можна легко здійснити перевірку глибини різкості і гармонійно підібрати параметри зйомки.

Поділитися статтею:

Що вона означає?
Як користуватися глибиною різкості при зйомці крупним планом?
Від чого залежить глибина різкості?
Як налаштовувати діафрагму в фотоапараті?
Як визначити глибину різкості?
Як збільшити глибину різкості?
BIKINIKA.com.ua
Наш общий бизнес-фронт BIKINIKA.com.ua. Казино "Buddy.Bet" обещает вам море азарта и незабываемых моментов. Поднимите ставки и начните выигрывать прямо сейчас.

We have 4 guests online