У Татарстані «Газпром» вимагає знести 200 дачних будинків - Реальний час

  1. «Газпром» постукав до дачникам
  2. Трубопровід НЕ проклали на карті
  3. Від салмачінцев відстали після слів Путіна
  4. Незнання «газпромівських» законів не звільняє від відповідальності

Наш общий бизнес-фронт BIKINIKA.com.ua

Через 40 років садівники дізналися, що їх ділянки потрапляють в заборонену зону

Близько 200 дачників з Зеленодольського району отримали листи ТОВ «Газпром трансгаз Казань», в яких повідомлялося, що їх дачі, побудовані ще в кінці 1970-х років, потрапили в зону мінімально допустимих відстаней магістрального газопроводу і підлягають знесенню. Труби, яких немає на жодній карті, стали бідою всеросійського масштабу, а винними - власники дач і котеджів. Подробиці в матеріалі «Реального часу».

«Газпром» постукав до дачникам

Близько 200 дачників з Зеленодольського району отримали листи від ТОВ «Газпром трансгаз Казань». Ділянки садівники отримали ще в кінці 1970-х років. У 2000-х зробили межування, оформили у власність. У жодному документі не було вказано про обтяження чи обмеження. Восени садівникам почали приходити листи від ТОВ «Газпром трансгаз Казань», в яких повідомлялося, що їх дачі знаходяться в зоні мінімально допустимих відстаней магістрального газопроводу і підлягають знесенню.

- Але не всі дачники отримали листи. Моя думка, листи отримали тільки ті, хто зробив межування ділянок. На публічної кадастровій карті видно, що не всі дачники відмежували ділянки, так як це коштує дорого, - припускає Альбіна Лобашова, чия дача знаходиться в садовому товаристві «70 років Жовтня».

«Газпром» постукав не тільки в СНТ «70 років Жовтня», а й в що знаходяться поблизу «Берізку» і «Васильєво-1». В останньому більше 30 ділянок несподівано виявилися в зоні мінімально допустимих відстаней. За словами голови товариства Катерини Лаврентьєвої, про те, що поруч газопровід, вони знали, але в 1979 році мінімально допустима відстань становило 100 метрів. У 2017-му воно несподівано збільшилася до 150.

- Мені прислали лист, в якому йдеться про те, що до мого будинку - 129 метрів, відповідно до ст. 32 ФЗ «Про газопостачання» будинки та споруди, побудовані ближче встановлених мінімальних допустимих відстаней, підлягають знесенню, - зачитала лист Лаврентьєва.

Позови в суд садівники не отримували, «Газпром» поки просив їх розписатися, що вони в курсі того, що їхні будинки побудовані нібито незаконно, але від цього вони відмовилися.

За словами Катерини Лаврентьєвої, про те, що поруч газопровід, вони знали, але в 1979 році мінімально допустима відстань становило 100 метрів. У 2017-му воно несподівано збільшилася до 150. Фото vk.com

Трубопровід НЕ проклали на карті

«Газпром трансгаз Казань" не вперше виставляє претензії до власників володінь, що знаходяться поруч з трубопроводами. За таким же сценарієм розгорталися події в казанському селищі Салмачі . Люди купували землю, вільну від обтяжень, отримували дозволи на будівництво, але, коли намагалися підключити газ, виявлялося, що будинки знаходяться в зоні, де будувати не можна. З'ясовувалося, що газовий монополіст не ставив свої мережі на облік в Росреестра, відповідно, там не знали про існуючі обтяження.

- Державний реєстратор проводить правову експертизу по тим документам, які надані заявником, і по записах, які внесені до державного реєстру нерухомості. Відповідно до цього він приймає законні рішення. За садівничому товариству «Васильєво 1» управління Росреестра по Республіці Татарстан пояснює, що власник не подав заявку для внесення відомостей про охоронних зонах до Єдиного державного реєстру нерухомості. Більш того, з цієї ж причини дані відомості про охоронну зону газопроводу на даній земельній ділянці відсутні в ЕГРН до теперішнього часу, - прокоментували ситуацію «Реальному часу» в управлінні Росреестра по Республіці Татарстан.

У ТОВ «Газпром трансгаз Казань» не змогли оперативно надати відповідь.

На території Республіки Татарстан, за даними на 1 листопада, налічується понад 74 тисяч зон з особливими умовами використання територій. Але це тільки ті, уточнюють в Росреестра, інформація про яких внесена в кадастрову карту. А скільки ще неврахованих зон? Як показує практика - чимало.

Як показує практика - чимало

«Газпром трансгаз Казань" не вперше виставляє претензії до власників володінь, що знаходяться поруч з трубопроводами. фото vk.com

Від салмачінцев відстали після слів Путіна

Повертаючись до Салмачі - від них, на радість власників, «Газпром трансгаз» відстав. Після судів, а люди дійшли і до Верховного суду Росії, який теж виявився не на їхньому боці, виконавчі листи про знесення будинків 11 відповідачів так і не отримали. Позови до п'яти відповідачам, подані в 2017 році, залишені без розгляду - позивач не був на судові засідання.

- Це як раз після того, як Володимир Путін вказав на несумлінність дій по знесенню житлових будинків, - розповів Альберт Федоров, адвокат, що представляє інтереси салмачінцев.

Тоді під час прямої лінії до Путіна звернулася мешканка Челябінська, у неї поблизу с садом також «сплив» незареєстрований раніше газопровід. «Людей, які вже вишикувалися там, треба залишити в спокої. Звичайно, треба робити все для забезпечення безпеки людей, але їх потрібно залишити в спокої. Можна не дозволяти будувати нові будівлі, споруди вже в 150-метровій зоні, але тих, хто вже побудувався в 100-метровій зоні, потрібно залишити в спокої. І я зроблю все, щоб це рішення відбулося. Все, що побудовано вже на цьому місці, має бути залишено в спокої! Зроблю все, щоб це рішення відбулося », - сказав тоді Путін.

За словами Альберта Федорова, який кілька років представляє інтереси жителів Салмачі, винен в тому, що трубопроводи виявляються «невидимими», не тільки власник, який не ставить ділянку на кадастровий облік.

- У деяких випадках експлуатуюча організація не доносить нормальних відомостей до органів місцевого самоврядування про ці трубах. А в інших випадках органи місцевого самоврядування, отримуючи дану інформацію, складують її замість того, щоб ці відомості на всіх можливих картах і схемах відобразити, - каже Федоров.

«Невидимі» труби «Газпрому» - це біда всеросійського масштабу. фото vk.com

Незнання «газпромівських» законів не звільняє від відповідальності

«Нормальні відомості» - це, за словами адвоката, «не просто схеми на листку А3» із зазначенням розташування магістрального трубопроводу, а й мінімальні допустимі відстані від його осі.

- «Газпромівці» відповідно до своїх внутрішніх нормативами направляють інформацію про розташування труб, але про те, що від них ще 50-150 метрів не можна будувати, вони не попереджають органи МСУ. А якщо попереджають, я суджу за нашими чинами, то так абстрактно, що чиновники не звертають на це увагу. У них навіть на аншлагах поруч з трубопроводами ці дані не вказані. Вони пишуть там інформацію про охоронну зону, яка становить 25 метрів, але про мінімально допустимих відстанях не написано. Тому що в їх регламенті обов'язково повинна бути вказана тільки охоронна зона, а все інше - на розсуд, - каже Альберт Федоров.

«Невидимі» труби «Газпрому» - це біда всеросійського масштабу. Незнання «газпромівських» законів не звільняє від відповідальності. Відповідно до винесеними рішеннями судів відповідачі зобов'язані знести будинки за свій рахунок, без будь-яких компенсацій, так як вони зізнаються самовільними забудовами. На землі можна продовжувати огородничать, але будувати нічого не можна. Надію отримати хоч якусь компенсацію постраждалим від «Газпрому» дало рішення Заинск районного суду за позовом Світлани Тихонової. Будинок Тихонової виявився в охоронній зоні через те, що чиновники протягом більше 10 років не могли затвердити межі газопроводів за заявою газовиків. Суд постановив відшкодувати Тихонової майже 4 млн рублів, в таку суму був оцінений будинок, який сім'я побудувала і який опинився під загрозою знесення. Однак виконком Заинск району рішення оскаржив у Верховному суді Татарстану, розгляд справи триває.

Дарина Турцева

А скільки ще неврахованих зон?
BIKINIKA.com.ua
Наш общий бизнес-фронт BIKINIKA.com.ua. Казино "Buddy.Bet" обещает вам море азарта и незабываемых моментов. Поднимите ставки и начните выигрывать прямо сейчас.

We have 4 guests online