Реєстрація права власності на будинок

  1. Етапи реєстрації права власності на будинок
  2. Документи для реєстрації права власності на будинок
  3. Вартість реєстрації будинку
  4. Оформлення садового будиночка
  5. Приватизація житлового будинку
  6. Як оформити будинок у спадок?
  7. Реєстрація іпотечної нерухомості
  8. Правові нюанси відсутності реєстрації власності на будинок
  9. Ціна і терміни реєстрації будинку в нашій організації

Наш общий бизнес-фронт BIKINIKA.com.ua

Реєстрація права власності на будинок проходить в кілька етапів - від повідомлення про початок будівництва до формування пакету документів і, в кінцевому підсумку, подачі заяви в Росреестр. Якщо документи і сам будинок відповідають усім правовим нормам - його зареєструють.

Як правило, будинок реєструється за місцем знаходження земельної ділянки. Наприклад, земля знаходиться у Виборзькому районі Ленінградської області, відповідно будинок доведеться реєструвати в Виборзі. Якщо з якихось причин ви не можете займатися реєстрацією будинку в Ленінградській області, ви можете звернутися в наш офіс в Санкт-Петербурзі за повноцінної юридичною допомогою.

Етапи реєстрації права власності на будинок

Кількість етапів оформлення права власності залежить від того, яке саме будова оформляється у власність, на землі якої категорії воно знаходиться, а також побудовано воно вже, по факту, чи тільки планується до будівництва. Можна виділити кілька типових ситуацій, в яких процес оформлення нерухомості у власність, т. Е. Приватизації, має відмінності:

  1. Садовий будинок - побудований на дачній або садівничому земельній ділянці.
  2. Садовий (дачний) будинок - побудований в садівництві, але на землях населених пунктів.
  3. Житловий будинок - будівництво розпочато, але не завершено.
  4. Житловий будинок - будівництво завершено.

Типи будинків різняться між собою за призначенням і категорії землі, на якій побудовані. Садовий (дачний) будинок може бути будь-яким, на його споруду не потрібно отримувати дозволу, але, по-перше, він зазвичай розташовуватися на землі, що належить садово-городнього товариства, найчастіше це землі сільськогосподарського призначення, а по-друге, в ньому не можна зареєструватися (прописатися), якщо, звичайно, реєструвати його саме як садовий будинок, оскільки в деяких випадках можна на садовій ділянці зареєструвати і житловий будинок.

До житлового будинку вимоги жорсткіші. По-перше, для його будівництва потрібно отримати дозвіл (хоча «дачна амністія» дозволяє узаконити вже існуючі будівлі на підставі Указу Президента України повідомлень про початок і завершення будівництва). По-друге, він може мати у висоту не більше 3 поверхів. По-третє, проживати в ньому може тільки одна сім'я. І, по-четверте, житловий будинок повинен стояти на землі, віднесеної до виду дозволеного використання «для індивідуального житлового будівництва» на землях населених пунктів. Зате в ньому можна оформити постійну реєстрацію для мешканців.

Тому алгоритм оформлення нерухомості безпосередньо залежать від класу будинку. У загальному випадку буде потрібно:

  • Направити повідомлення про початок будівництва (для житлового будинку).
  • Провести межування території для встановлення точних меж ділянки.
  • Оформити документи на землю.
  • Замовити технічний і поверховий плани будинку (зараз це єдиний документ).
  • Направити повідомлення про завершення будівництва.
  • Оформити отримання поштової адреси.
  • Сплатити мито.
  • Пред'явити в Росреестр необхідні документи для реєстрації права власності на будинок.

Оформити перехід права власності до іншого власника, наприклад, при покупці, обміні або отриманні будинку в дар, можна тільки в разі, якщо проведена реєстрація права власності на будинок. Якщо будинок не оформлений, можна зареєструвати угоду тільки з продажу, даруванню або мене землі, при цьому будинок як предмет угоди фігурувати не буде.

Зверніть увагу: будинок можна відчужувати тільки разом із землею, на якій він стоїть. Земля і будівлі на ній належати різним людям не можуть.

Можна виділити кілька основних етапів реєстрації житлових будинків:

  1. підготовка схеми розташування будинку;
  2. направлення повідомлення про початок будівництва;
  3. підготовка проекту будинку;
  4. будівництво будинку;
  5. проведення кадастрової зйомки з прив'язкою будинку до земельної ділянки;
  6. складання технічного плану (після будівництва будинку);
  7. постановка будинку на кадастровий облік;
  8. направлення повідомлення про закінчення будівництва;
  9. реєстрація права власності на будинок і постановка на кадастровий облік.

В даний час продовжує діяти спрощена процедура. Для того, щоб зареєструвати будинок, не потрібно здавати його в експлуатацію в рамках діючої «дачної амністії». Реєстрація вдома проводиться на підставі технічного плану, повідомлень про початок і завершення будівництва (для житлових будинків) та документів на земельну ділянку.

Документи для реєстрації права власності на будинок

Реєстрація власності на будинок має на увазі різні документи в кожному конкретному випадку. Але при цьому є список паперів, які будуть потрібні в будь-якій ситуації. Це технічний і поверховий плани будинку (зараз вони фактично є одним документом), що включають відомості про основні характеристики споруди - площі, матеріал стін і даху, введенні комунальних інфраструктури (електрики, води, газу). Також у всіх випадках потрібно мати в наявності документи на землю - виписку з ЕГРН.

Решта документів різняться в залежності від типу нерухомості.

приклади документів

Дозвіл на будівництво житлового будинку

Дозвіл на будівництво житлового будинку

Схема планувальної організації ділянки

Містобудівна план земельної ділянки

Містобудівна план земельної ділянки

Вартість реєстрації будинку

Види юридичних послуг

вартість

1

Реєстрація дачного (садового) будинку

10000 рублів

2

кадастрова зйомка

від 7000 рублів

3

Складання технічного і поверхового плану

від 11 000 рублів

4

Супровід реєстрації житлового будинку «під ключ»

від 20 000 рублів

5

Отримання дозволу на будівництво (включає також витрати по підготовки схеми планувальної організації ділянки і градплана)

від 15 000 рублів

6

Юридична консультація з питань реєстрації будинку

від 700 рублів

Реєстрація права власності на житловий будинок має на увазі направлення повідомлення про початок будівництва, у багатьох випадках доводиться отримувати його «заднім числом», т. Е. За фактом споруди. Для оформлення повідомлення потрібно додатково до названих вище документів мати на руках схему розташування будинку на ділянці. Схема схема розташування будинку - це креслення, що показує, в яких межах на ділянці буде зведена споруда, як буде розміщена на ділянці, де буде проходити проїзд до земельної ділянки та ін.

Звичайний порядок узаконення вимагає також офіційного введення будинку в експлуатацію, але «дачна амністія» дозволяє обійтися без цього.

Разом з повідомленням, ще потрібно надати в місцевий орган, який відає «будівельної» сферою, виписку з ЕГРН про те, що земля належить саме вам. Термін узгодження повідомлення - 7 днів, але на практиці це може зайняти значно більше часу. Після спорудження будинку направлеется повідомлення про закінчення його будівництва, оформляються технічний і поверховий план будинку, проходить узгодження і весь комплект паперів відправляється в Росреестр з доданим заявою і квитанцією про оплату мита.

Оформлення садового будиночка

Реєстрація права власності на дачний будинок значно простіше, ніж реєстрація житлового будинку, оскільки не потрібно надсилати повідомлення. Як і для житлових будинків потрібен технічний план і декларація про будову. Вона заповнюється безпосередньо власником будинку або його представником на спецбланку і відповідно до державними інстанціями не потребує.

У декларації вказуються всі істотні характеристики будиночка:

  • вид;
  • рік будівництва;
  • найменування;
  • матеріал стін;
  • відомості про підключених комунікаціях, і т. д.

Всі документи передаються в електронному вигляді до типового заявою в Росреестр.

Приватизація житлового будинку

Приватизація житлових будинків зазвичай проводитися в сільській місцевості, раніше виділених ще за радянських часів для постійного проживання своїм працівникам колгоспами і радгоспами. Якщо, звичайно, такі будинки не віднесені службовим житловим приміщенням. Для їх приватизації також будуть потрібні техплана і постановка на кадастровий облік. На відміну від приватних будинком, реєстрація права власності на житловий будинок при приватизації проводиться при наданні в МФЦ договору на передачу у власність громадян житлових приміщень з комплектом інших документів.

Як оформити будинок у спадок?

Якщо вам дістався будинок у спадщину, то спочатку необхідно подати заяву нотаріусу. Йому на ознайомлення необхідно надати чинне заповіт, документ, що підтверджує факт смерті спадкодавця (свідоцтво про смерть). Також доведеться докласти ваш особистий паспорт, довідку Ф9, що підтверджує останнє місце проживання спадкодавця і папери, що засвідчують ступінь спорідненості з померлим або заповіт.

До цих документів додається стандартний комплект технічної документації на землю і будівлю та правовстановлюючі документи спадкодавця (наприклад, договір про покупку цієї дачі).

Термін подачі - півроку після смерті спадкодавця. Після закінчення строку для прийняття спадщини нотаріус видасть вам свідоцтво про власність на майно. Саме його потрібно додати до заяви про перереєстрацію права власності в Росреестра.

Реєстрація іпотечної нерухомості

Купівля будинку з землею по іпотеці завжди є угодою із заставою. Спочатку потрібно домовитися з банком про надання іпотечного кредиту на будівництво будинку. Він може бути наданий тільки на землю під житлове або особисте підсобне господарство, але не на землі сільгосппризначення. При цьому в банк надається основний комплект документації на ділянку, проект будівництва будинку і кошторис, а також виписка з ЕГРН про те, що відсутні будь б то не було обтяження на землю.

Зверніть увагу: згідно із законом № 102-ФЗ садовий будиночок не може бути предметом іпотеки.

Після завершення будівництва нерухомість реєструється в Росреестра звичайним порядком, але при цьому в записи буде зроблений відмітка про те, що будинок є предметом застави.

Правові нюанси відсутності реєстрації власності на будинок

Реєстрація власності на будинок - це юридичний акт, який фактично визнає за будь-яким будовою, будь то житловий будинок, садовий будиночок, сарай або лазня, право на існування. З точки зору державних органів, в першу чергу Росреестра, незареєстрованої нерухомості просто не існує. Тому людина, яка купила землю і побудував на ній будова, нічого не може з ним зробити.

Незареєстрований будинок не можна:

  1. продати;
  2. передати в дарунок або в спадщину;
  3. офіційно здати в оренду;
  4. використовувати за згодою для часткового погашення боргів;
  5. підключити в ньому електрику, газ і інші комунікації.

Влада дуже негативно ставляться до т. Зв. «Самобудовою», коли будівництво починають, не отримавши попереднього дозволу. Такі будови завжди розглядаються як самовільна споруда, навіть якщо вони побудовані на наданому для цих цілей земельній ділянці. Для реєстрації необхідно виконати велику роботу, про яку ми писали вище. Це можна зробити самостійно або доручити спеціалізованим організаціям. Такі послуги надає і наша організація.

У 2006 році законодавець пішов назустріч громадянам і прийняли Федеральний закон № 93 від 30 червня 2006 (нов. Ред. Від 22 лютого 2016), який в побуті назвали «дачних амністією». Він має на увазі спрощений порядок оформлення капітальних будівель для приватного користування. Дія «амністії» поки продовжено до 2021 року.

Ціна і терміни реєстрації будинку в нашій організації

Реєстрація будинки в СНТ складе від 10 000 рублів, в залежності від готовності і наявності документів. Зазвичай термін такої реєстрації становить від 1 міс. до 2 міс. Для реєстрації житлового будинку необхідно набагато більше часу - від 3 до 5 міс., Звідси і вартість робіт буде більше - від 20 000 руб.

, Звідси і вартість робіт буде більше - від 20 000 руб

Як оформити будинок у спадок?
BIKINIKA.com.ua
Наш общий бизнес-фронт BIKINIKA.com.ua. Казино "Buddy.Bet" обещает вам море азарта и незабываемых моментов. Поднимите ставки и начните выигрывать прямо сейчас.

We have 4 guests online