Переділом кордонів дачних ділянок загрожує дачникам межування

Наш общий бизнес-фронт BIKINIKA.com.ua

Закон надає муніципалітетам можливість проводити комплексне межування земель за рахунок бюджету, наприклад в садових товариствах. Але так як фінансове становище муніципалітетів складне, прецедентів в Новосибірській області поки не було. Фото Михайла Пермінов

Чому дачники позбавляються своїх городів і як не дати сусідові відрізати сотку-дві від вашої ділянки

Ні міцний паркан, ні документ про приватизацію ділянки не вбереже новосибірського городника від піратського захоплення землі. Є тільки один спосіб убезпечити свої володіння. І він платний.

Ось він, наш доблесний сибірський дачник. У суворих природних умовах він обробляє свої шість соток, ростить на них не тільки морквину і огірки, але навіть кавуни. «Своїми руками на своїй землі», - повторює гордовито наш городник. Але ж ні, не на своїй! Як з'ясовується, якщо відповідно до сучасного російського законодавства кордону ділянки не встановлені, а просто схематично накидані на карті, ніяка членська книжка вашу земельку не врятує. Захищатися від ворожих територіальних домагань доведеться в суді, навіть якщо ділянка була колись приватизований.

«Був час, коли законодавець дозволяв приватизувати ділянки, не встановлюючи меж, - пояснили фахівці кадастрової палати. - Хотіли спростити порядок і виявляючи більше ділянок в оборот, але сталося законодавче упущення. Хоча в документах по приватизації зазначено, що ви є власником ділянки під певним номером, довести що-небудь на місцевості важко ». Хто перший оформить кадастровий паспорт на ділянку - той і господар.

Ні продати, ні встережеш ...
Поділ, або встановлення меж земельних ділянок, процедура, яка сьогодні ще не є обов'язковою, але ситуація зміниться вже через пару років. У 2018 році громадяни не зможуть користуватися своїми ділянками по праву, в тому числі здійснювати з ними угоди, якщо межі чітко не визначені. Таке нововведення вводить Федеральний закон № 447-ФЗ. Під його дію підпадають землі, надані дачникам і садівникам, власникам гаражів і приватних будинків.

Коли зміни законодавства вступлять в силу, розпоряджатися ділянками, поставленими на кадастровий облік без проведення межування, буде не можна. Тобто громадянин не зможе продати, заповідати, подарувати або обміняти свою ділянку, що не встановивши перш його кордонів, навіть якщо має свідоцтво на право власності або договір оренди. Щоб уникнути неприємностей, заступник директора кадастрової палати по Новосибірській області Світлана Ісаєва радить проводити межування заздалегідь.

Щоб уникнути неприємностей, заступник директора кадастрової палати по Новосибірській області Світлана Ісаєва радить проводити межування заздалегідь

- Кадастровий паспорт містить відомості про земельну ділянку, внесені до державного кадастр нерухомості. Обов'язковою умовою для держреєстрації права є межування. Якщо найближчим часом громадянин не планує розпоряджатися своєю ділянкою і у нього не виникає суперечок з сусідами з приводу місця розташування кордонів, межування можна не проводити. Такі ділянки вважаються раніше врахованими, і в кадастровому паспорті в графі "Особливі відмітки" для них зазначено: «Кордон земельної ділянки не встановлена ​​відповідно до вимог земельного законодавства». Але якщо ви плануєте здійснювати зі своєю ділянкою будь-які угоди, краще звернутися до кадастровому інженеру, - каже Світлана Ісаєва.

Звертатися до інженера потрібно з уже підготовленими документами, що підтверджують право власності на ділянку. Список кадастрових інженерів Новосибірської області є на сайті Росреестра. Хтось звертається в БТІ, в штаті якого, як правило, є кадастровий інженер. Спеціаліст приїде на ділянку, зробить виміри, а потім надасть межовий план на папері і в електронному вигляді. В електронному вигляді межовий план передається в кадастрову палату. За підсумками перевірки ділянку ставиться на облік і видається кадастровий паспорт, після цього необхідно звертатися за реєстрацією в Росреестр.

Загарбник не дрімає
Повертаючись до суперечок між сусідами: що робити, якщо територію вашого городу самовільно захопили?

- Конфлікти між сусідами виникають саме через те, що відсутні чіткі межі між ділянками. Прикладів можна навести багато. «Я вже десять років на моїй дільниці сиджу, у мене там город, я все життя його обробляв, - поскаржився на особистому прийомі один громадянин. - Цього року приїжджаю на дачу, а мою землю обробляють сторонні громадяни. Виявляється, частина моєї ділянки самовільно відмежували і зареєстрували право на нього ». Щоб відстояти свої права, доведеться звертатися до суду, шукати свідків і доводити, кому саме належить земля, - каже Світлана Ісаєва. - Радимо збиратися всім товариством і проводити межування комплексно, щоб потім не доводилося зрушувати кордону і усувати протиріччя.

Щоб розставити всі крапки над «i», сперечальникам рекомендується запросити інформацію про наявність або відсутність відомостей про межі територій. Для цього потрібно зайти на портал Росреестра ( https://rosreestr.ru ) І скористатися електронним сервісом «Публічна кадастрова карта». Можна отримати відомості в кадастрової палаті або найближчому МФЦ. Якщо ви вважаєте, що межі встановлені неточно, проведіть межування. Тільки так можна бути впевненим в недоторканності своєї власності.

КОМЕНТАР
Ленсталь Машковцев, голова Новосибірського обласної спілки садівників:
- Конфлікти між сусідами, пов'язані з земельними ділянками, - випадки не поодинокі. Наприклад, одна жінка похилого віку не захотіла оформляти власність і межувати землю, а потім прийшла і плаче: у неї один сусід два метри відрізав, інший - три метри, а третій взагалі пів-ділянки забрав, причому половина її будинку, як виявилося, варто тепер на його ділянці. Щоб з ними усіма судитися, життя не вистачить. Причиною може стати і несумлінність фахівця, і помилки в документах, з якими звіряється кадастровий інженер і які були допущені раніше.

ВАЖЛИВО
Які документи зобов'язаний перевірити кадастровий інженер, щоб уникнути помилки, і яку відповідальність він несе? Коли кадастровий інженер проводить межування, він запитує у власника документи, що підтверджують його право на землю, а також звіряється з загальними картами, які повинні бути у голови садового товариства. Обов'язково будуть запитані відомості в Росреестра про те, чи не перетинає чи ділянку, на якому проводиться межування, сусідських кордонів. І все ж буває так, що встановлені кордони не збігаються з тими, які визначив кадастровий інженер. Однією з причин є помилка межування - невідповідність меж ділянки, зазначених в кадастр, фактичним кордонів. Це пов'язано з помилкою у визначенні поворотних точок ділянки.

джерело VN.RU

BIKINIKA.com.ua
Наш общий бизнес-фронт BIKINIKA.com.ua. Казино "Buddy.Bet" обещает вам море азарта и незабываемых моментов. Поднимите ставки и начните выигрывать прямо сейчас.

We have 4 guests online