Чи потрібно межування ділянки? Реалії на 2016 рік

  1. 1. Поділ ділянки в РФ: правова історія питання
  2. Таблиця 1. Розвиток земельних відносин, кадастрового обліку і межування земель в Росії після 1990-го року [8]
  3. Коротка правова історія межування
  4. 2. Чи потрібно межування в 2016 році?
  5. 3. Безкоштовне межування: хто може на нього розраховувати
  6. 4. Вартість межування ділянки в 2016 році
  7. Скільки коштує межування земельної ділянки в 2016 г.?

Наш общий бизнес-фронт BIKINIKA.com.ua

Власникам земельних ділянок важливо знати про плани уряду щодо подальшого розвитку ринку землі, земельних відносин та державного регулювання. Сьогодні ми постійно чуємо про різні нововведення і зміни законодавства в земельній сфері. Наприклад, про продовження «дачної амністії», внесення змін до Земельного кодексу щодо порядку надання земель з державного фонду, визначення порядку проведення комплексних кадастрових робіт та про заборону з 2018 року ринкового обігу земельних ділянок з неуточненими межами. У зв'язку з цим виникає питання: чи потрібно обов'язково проводити межування земельної ділянки, які реалії на 2016 г.? Що станеться із земельною ділянкою з неуточненими межами, якщо він в такому статусі перейде в новий 2018 рік?

1. Поділ ділянки в РФ: правова історія питання

Значення межування земельних ділянок

Межування земельних ділянок, тобто встановлення меж між сусідніми володіннями - дуже важлива процедура. Вона дає можливість не тільки уникнути сварок між правовласниками. У масштабах країни значення межування виражається в наступних ефектах:

- упорядковуються земельні відносини;

- виникає можливість оформлення і захисту приватної власності на землю;

- створюються передумови для ефективного розвитку ринку землі;

- проводиться облік всіх земельних ресурсів в країні і надається можливість управління земельним фондом;

- відбувається зростання надходжень до бюджету від земельного податку;

- спрощується процес вилучення землі для держпотреб.

Саме з цих причин питання межування та інвентаризації всіх земельних ресурсів є таким важливим для держави. У всі часи питань встановлення меж земельних ділянок приробити особливу увагу.

Більш детально, що таке межування земельної ділянки, з яких процедур воно складається, ви можете прочитати в окремій статті на нашому сайті. Але для того щоб зрозуміти, чи обов'язково проводити межування землі в сучасних умовах, давайте розглянемо правову історію даного питання.

Таблиця 1. Розвиток земельних відносин, кадастрового обліку і межування земель в Росії після 1990-го року [8]

Назва нормативно-правового акта

зміст

Закон Української РСР «Про земельну реформу» від 27.12.1990 р

Скасовується монопольна власність держави на землю. Земля стає платною.

Постанова Ради міністрів Української РСР від 18.12.1991 р «Про республіканської програмі проведення земельної реформи на території Української РСР»

Проводиться оновлення планів населених пунктів та топографічних карт. У ДЗК в основному міститься інформація щодо земель сільськогосподарського призначення.

«Земельний кодекс» затверджений 25.04.1991г. ВС РСФСР

Визначено форми володіння і користування землею. Встановлено обов'язкове використання даних ДЗК і картографічних матеріалів для прийняття будь-яких управлінських рішень.

Закон «Про плату за землю» від 11.10.1991 р № 1738-1

Визначено види платежів за землю: земельний податок, орендна плата, нормативна ціна.

Постанова уряду РФ від 15.06.1992 р № 491 «Про моніторинг земель»

Передбачено об'єднання всіх галузевих систем моніторингу земель в єдину систему. Зроблені кроки в напрямку розробки та впровадження в оборот картографічних форм документів.

Постанова уряду РФ від 25.08.1992 р № 622 «Про вдосконалення ведення ДЗК в РФ»

Відбувається формування інформаційних баз даних щодо землі всіх категорій, включаючи землі міст, населених пунктів. Встановлюється ведення ДЗК на картографічній основі. Встановлюється поетапний перехід на автоматизовані методи отримання, зберігання, обробки інформації та видачі її споживачам.

Указ президента РФ № 2130 від 11.12.1993 р «Про державний земельний кадастр та реєстрації документів про права на нерухомість»

Визначено форми правовстановлюючих документів і порядок їх реєстрації.

Федеральна цільова програма «Створення автоматизованої системи ведення державного земельного кадастру» затверджена Постановою уряду РФ від 03.08.1996 р № 992

Передбачається організація на муніципальному рівні кадастрових бюро і формування єдиної системи кадастрових бюро, що входять в структуру Роскомзема, а також поетапне розгортання програмно-технічних комплексів в складі єдиного простору техніко-економічної інформації Росії.

Федеральний закон «Про державну реєстрацію прав на нерухоме майно та угод з ним» від 21.07.1997 № 122-ФЗ [3]

Визначена чітка процедура реєстрації прав власності на земельні ділянки та інші об'єкти нерухомого майна.

Федеральний Закон «Про державний земельний кадастр» від 02.01.2000 р

Врегульовані відносини, що виникають при здійсненні діяльності з ведення державного земельного кадастру та при використанні його відомостей.

Земельний кодекс Російської Федерації від 25.10.2001 р №136-ФЗ [1]

Прийнятий основний закон в земельній сфері. Врегульовані всі відносини щодо використання та охорони земель в Росії.

Федеральний закон від 30.06.2006 № 93-ФЗ «Про внесення змін до деяких законодавчих актів Російської Федерації з питання оформлення в спрощеному порядку прав громадян на окремі об'єкти нерухомого майна» (Закон про дачної амністії) [5]

Скасовано обов'язкове межування при оформленні у власність земельних ділянок для ведення особистого підсобного, дачного господарства, городництва, садівництва, індивідуального гаражного або індивідуального житлового будівництва.

Федеральний закон від 24.07.2007 № 221-ФЗ «Про державний кадастр нерухомості»

Державний земельний кадастр (ДЗК) і реєстри бюро технічної інвентаризації (БТІ) по об'єктах капітального будівництва об'єднані в єдиний державний кадастр нерухомості.

Розпорядження уряду РФ від 01.12.2012 № 2236-р про План заходів ( «дорожній карті») «Підвищення якості державних послуг в сфері державного кадастрового обліку нерухомого майна та державної реєстрації прав на нерухоме майно та угод з ним» [6]

Передбачено прийняття законодавчих актів, які б встановили з 1 січня 2018 р заборона на звернення земельних ділянок без уточнених кордонів (без межування).

Федеральний закон від 22.12.2014 № 447-ФЗ «Про внесення змін до Федерального закону« Про державний кадастр нерухомості »і окремі законодавчі акти Російської Федерації» [7]

Прийнято зміни до закону «Про державний кадастр нерухомості», згідно з якими з 2018 року забороняється реєструвати права на земельні ділянки з неуточненими межами.

Коротка правова історія межування

Правова історія межування ділянок в Росії налічує кілька основних етапів:

v 1990-2001 рр. - обов'язкове межування земельних ділянок; невеликі обсяги оформлення прав власності на ділянки;

v 2001 - 2006 рр. - обов'язкове межування; слабке зростання обсягів оформлення земельних ділянок у власність;

v 2006 - 2009 рр. - скасування обов'язкового межування земель; швидке зростання обсягів оформлення земельних ділянок у власність за спрощеною системою;

v 2009 - 2018 рр. - відсутність вимог щодо обов'язкового межування земель при оформленні права власності на певні земельні ділянки; спад обсягів реєстрації земельних ділянок за спрощеною системою;

v 2018 - 20ХХ рр. (Прогноз) - встановлено обов'язкове межування при оформленні права на нові ділянки, а також при здійсненні операцій з землею; обсяги оформлення нових ділянок у власність та кількість ділянок для яких проводиться межування в індивідуальному порядку (в тому числі тих, які раніше були оформлені за спрощеною системою) виходять на стабільний рівень; активно проводяться комплексні кадастрові роботи.

2. Чи потрібно межування в 2016 році?

На нашому сайті ми вже відповідали на питання « Чи обов'язково межування земельної ділянки? ». У статті було встановлено, що межування обов'язково потрібно при реєстрації права власності на земельну ділянку. Але при цьому із загального правила є винятки.

Не маючи жодних відомостей про координати характерних точок меж земельної ділянки (по суті, без межування) в органах Росреестра можуть зареєструвати або перереєструвати (при зміні власника) ділянку в наступних випадках:

1) якщо земельна ділянка надана для ведення особистого підсобного, дачного господарства, городництва, садівництва, індивідуального гаражного або індивідуального житлового будівництва;

2) якщо право на земельну ділянку раніше було зареєстровано в установленому законом порядку - тобто, якщо у вас на руках є правовстановлюючі документи, видані раніше без межування;

3) якщо право виникає в зв'язку з переоформленням права постійного (безстрокового) користування земельною ділянкою - тобто, якщо ви володіли землею на праві постійного (безстрокового) користування, а тепер хочете її перереєструвати у власність.

Але дані винятки застосовуються лише до 1 січня 2018 р (п. 1 ст. 19 Закону про державну реєстрацію [5], зміни внесені 1 січня 2015 р відповідно до закону № 447-ФЗ від 22.12.2014 р [4]). З цього часу реєстрація прав на будь-які земельні ділянки без межування стає неможливою. Для здійснення будь-яких операцій із землею (для продажу, передачі в заставу, дарування та ін.) Необхідно буде спочатку відмежувати ділянку.

Давайте розглянемо, чи потрібно межування в 2016 г.? Розглянемо це питання з декількох аспектів.

Аспект перший. Якщо в законі вказано, що без межування можна зареєструвати землі до 1 січня 2018 р значить в 2016 р і в 2017 р ще можна встигнути оформити своє право на землю «малою кров'ю» - без витрат на межування.

Аспект другий. Після настання 2018 р здійснювати будь-які угоди з неразмежеваннимі земельними ділянками стане неможливо. Тим, хто зареєстрував своє право за спрощеною системою до цього часу, і тим, хто планує це зробити в найближчі два роки, для придбання реального права на землю, яке включає і право розпорядження, все одно доведеться замовляти і оплачувати послуги з межування.

У такому випадку, чи не краще один раз пройти цю процедуру, щоб в подальшому до неї не повертатися? Ціни на межування з часом, швидше за все, не знизяться, а навпаки - зростуть. Це трапиться як через інфляцію, так і через те, що послуга стане обов'язковою, а не добровільною, як зараз. У кадастрових інженерів стане більше клієнтів, і у них не буде причин знижувати ціни.

Тимчасовий захід щодо скасування обов'язкового межування земельних ділянок для постановки їх на кадастровий облік і реєстрацію права власності була свого роду прийомом з боку держави. Основним завданням цього заходу можна вважати ставку на те, щоб найбільша кількість власників заявили про свої права. Земельний податок нараховується, а розпоряджатися своєю неразмежеванной землею ви не зможете.

Аспект третій. Хоча про вимогу і політиці держави щодо обов'язкового межування земельних ділянок стало відомо ще на початку 2013 р (після прийняття Плану заходів щодо підвищення якості державних послуг в сфері державного кадастрового обліку [7]), а дійсні зміни в закон були внесені ще в на початку 2015 м, в країні не спостерігається підвищений попит на межові роботи.

На поточний момент власники проводять межування тільки в крайніх випадках - якщо є суперечки з сусідами або при продажу ділянки. У цьому випадку важливо приймати рішення виважено, повністю володіючи всією інформацією (для цього і потрібна дана стаття). Важливо знати все «за» і «проти» межування ділянки на даному етапі, а не проводити цю процедуру в поспіху в кінці 2017 р як, швидше за все, надійде більшість земельних власників.

Аспект четвертий. Законом встановлюється обмеження щодо реєстрації та здійснення будь-яких угод з ділянками без межування. Але якщо право на землю оформлено належним чином, немає суперечок з сусідами, і найближчим часом ви не збираєтеся продавати землю, дарувати її, віддавати в заставу та інше, то і після 2018 р можна цілком спокійно користуватися ділянкою, межі якого не зафіксовано. Відмежувати свою ділянку, яким ви збираєтеся користуватися в довгостроковій перспективі, ви зможете в будь-який час і після 2018 року. Можливо, до цього часу на вашу населеному пункту будуть проведені комплексні кадастрові роботи, що фінансуються з держбюджету, і вам зовсім не доведеться платити за межування вашого окремої ділянки.

Як висновки. Якщо ви хочете активно користуватися землею, мати можливість її продати в майбутньому, виключити проблеми з сусідами, то при оформленні нових земельних ділянок зараз краще провести процедуру межування.

Якщо ви давно користуєтеся землею, не маєте суперечок з сусідами, не збираєтеся землю продавати, ваше право на земельну ділянку оформлено належним чином, то можна не проводити межування в терміновому порядку до 2018 р Зробите це, коли вам буде зручно або коли виникне така необхідність .

3. Безкоштовне межування: хто може на нього розраховувати

Оскільки межування земельних ділянок проводять незалежні (недержавні) організації та окремі фізичні особи підприємці - кадастрові інженери, то апріорі дана послуга не може бути безкоштовною. Це можливо тільки в тому випадку, якщо всі витрати будуть профінансовані з державного або місцевого бюджетів.

На сьогоднішній день федеральними або місцевими законами не визначено жодної категорії громадян, для яких послуга з межування окремих земельних ділянок виявлялася б безкоштовно. Навіть якщо ви отримуєте земельну ділянку безоплатно у власність, оренду, постійне (безстрокове) користування, безоплатне користування без проведення торгів, то ви зобов'язані його самостійно відмежувати і поставити на кадастровий облік. Якщо органи місцевого самоврядування реалізують земельну ділянку на торгах, тоді витрати по межеванию і постановці на кадастровий облік фінансуються з місцевого бюджету.

Під безкоштовним межування земельних ділянок можна розуміти проведення комплексних кадастрових робіт. Нормативно-правова база для них була повністю розроблена в кінці 2014 г. У зв'язку з цим Закон про державний кадастр нерухомості [6] був доповнений главою 4.1 «Комплексні кадастрові роботи». А відповідна поправка до Земельного кодексу [1] щодо того, що ініціаторами проведення комплексних кадастрових робіт можуть виступати муніципалітети, введена в липні 2015 р

Але на даний момент роботи з масового межування земель так і не почалися. Можливо, в 2016 р з прийняттям нових місцевих бюджетів витрати на проведення комплексних кадастрових робіт будуть передбачені. Тоді потрібно уважно стежити за оголошеннями в місцевих газетах і на сайті муніципалітетів про початок масового межування. При цьому кожен власник землі повинен самостійно вирішити, чи буде він чекати межування за державний рахунок або замовить межування індивідуально для своєї ділянки і за свій рахунок.

Існує ризик, що при проведенні комплексних кадастрових робіт, які, швидше за все, будуть проводитися без огляду і фіксації на місцевості меж кожної земельної ділянки, виникнуть неточності з межування окремих ділянок. В такому випадку до погодження місця розташування кордонів або частин меж земельної ділянки спеціальної погоджувальної комісією при органі місцевого самоврядування зацікавлені особи можуть подати в дану комісію свої заперечення, які необхідно підтвердити документально. Якщо кордону за результатами комплексних кадастрових робіт вже узгоджені, то подати заяву про їх зміну або уточнення можна тільки через суд. Термін позовної давності з цього приводу в законі не обмежений.

4. Вартість межування ділянки в 2016 році

Хто робить межування земельних ділянок?

Послуги з межування земельних ділянок можуть надавати тільки кадастрові інженери, які мають діючі кваліфікаційні атестати. Вони можуть виконувати свою діяльність як приватні підприємці або на основі трудового договору як працівники під керівництвом юридичної особи (компанії).

Як вибрати кадастрового інженера?

У Росії ведеться централізований реєстр усіх кадастрових інженерів. Повний список фахівців, які можуть надати вам допомогу з межування землі, розміщений на сайті Росреестра https://rosreestr.ru/wps/portal/ais_rki . Список можна відфільтрувати за територіальним принципом, вибравши тільки тих фахівців, які мають діючі атестати, є членами СРО, активно ведуть діяльність і т.д.

Такий підхід до поиска поможет вам отріматі повні Відомості про професійну діяльність інженера, которого ви захоче найняті для межування. Але в той же час тільки за даними реєстру важко вибрати фахівця, оскільки в Москві зареєстровано понад 350 кадастрових інженерів, а в Московській області - понад 700. При цьому кадастрові інженери можуть вести свою діяльність в будь-якому регіоні Росії незалежно від місця реєстрації.

Тому при виборі кадастрового інженера потрібно користуватися всіма доступними джерелами: оголошення в газетах, в інтернеті, сайти геодезичних підприємств, різні довідники, рекомендації знайомих. Обов'язково передзвоніть в кілька компаній, щоб дізнатися приблизний рівень цін за межування саме вашої земельної ділянки. Попросіть фахівця описати, які послуги входять в позначену їм суму, які терміни виконання роботи.

Часто дешеві послуги можуть означати, що вам самостійно доведеться звертатися в органи обліку і реєстрації для отримання необхідних для межування документів. (Більшість відомостей надається безкоштовно, але ви витратите на це свого часу). Інші ж компанії нададуть вам послугу інформування з ГКН, але, зрозуміло, за певною ціною.

Результатом роботи кадастрового інженера обов'язково повинна бути постановка вашого земельної ділянки на кадастровий облік чи внесення відомостей про уточнення його меж до державного кадастр нерухомості. Деякі компанії і окремі підприємці пропонують послугу тільки по підготовці межового плану без надання гарантії, що ви зможете поставити ділянку на облік.

Скільки коштує межування земельної ділянки в 2016 г.?

Вартість межування земельних ділянок в Росії регулюється наказом Мінекономрозвитку № 14 від 18 січня 2012 року Наказ називається «Про затвердження методики визначення плати і граничних розмірів плати за проведення кадастрових робіт з метою видачі межового плану». Але дана методика є обов'язковою для виконання тільки для федеральних державних унітарних підприємств, що знаходяться у віданні Федеральної служби державної реєстрації, кадастру і картографії. Приватні компанії можуть встановлювати будь-які ціни на свої послуги.

За методикою вартість межування розраховується як добуток трудомісткості робіт (визначається для кожної операції) і вартості нормо-години. Наведені розрахунки гранично зрозумілі. З представленого в методиці прикладу розрахунку при розділі однієї ділянки площею 15 соток на дві ділянки по 7 і 8 соток видно, що вартість такого межування складе не менше 8-9 тис. Руб.

Компанії або кадастрові інженери можуть встановлювати ціни за кожну операцію або за повний комплекс послуг. Можуть встановлюватися знижки при замовленні на межування кількох земельних ділянок, наприклад при організації нового СНТ або при виділенні в натурі часток у спільній власності. Зараз багато кадастрові компанії захочуть отримати великі замовлення на виконання комплексних кадастрових робіт, для яких також будуть встановлені свої цінники, які дозволять виграти тендери місцевих адміністрацій.

У загальному випадку вартість послуг з межування залежить від наступних факторів:

1) регіон (в Москві і Московській області, в Санкт-Петербурзі та інших великих містах, незважаючи на велику кількість фахівців, які знаходяться в цих регіонах, вартість межування завжди буде вище, ніж в провінції - приблизно 25-30 тис. Руб. За межування однієї ділянки площею до 0,5 га);

2) віддаленість від міста (чим далі від міста, тим дорожче);

3) категорія землі і вид дозволеного використання (лісову ділянку, ділянку в чистому полі, ділянка в садовому товаристві, в населеному пункті будуть оцінені по-різному);

4) площу ділянки;

5) тип рельєфу, складність форми ділянки;

6) правова історія землі (які є правовстановлюючі документи на ділянку, чи є суперечки з сусідами; раніше врахований ділянку або новостворюваних).

Дізнатися точну вартість межування вашої земельної ділянки ви можете зателефонувавши декільком кадастровим інженерам. При цьому названа вартість буде досить сильно відрізнятися.

джерела:

1. Земельний кодекс РФ (ЗК РФ) від 25.10.2001 № 136-ФЗ. - Режим доступу: http://www.consultant.ru/popular/earth/ .
2. Інструкція з межування земель / Інструкція, затверджена Комітетом Російської Федерації по земельних ресурсів та землеустрою (Роскомземом) 08.04.1996. - http://www.consultant.ru/document/cons_doc_LAW_26551/ .
3. Про внесення змін до деяких законодавчих актів Російської Федерації з питання оформлення в спрощеному порядку прав громадян на окремі об'єкти нерухомого майна (Закон про дачної амністії) / Федеральний закон від 30.06.2006 № 93-ФЗ - https://www.consultant.ru/document/cons_doc_LAW_61224/ .
4. Про внесення змін до Федерального закону «Про державний кадастр нерухомості» і окремі законодавчі акти Російської Федерації / Федеральний закон від 22.12.2014 № 447-ФЗ - http://www.consultant.ru/document/cons_doc_LAW_172518/ .
5. Про державну реєстрацію прав на нерухоме майно та угод з ним / Федеральний закон від 21.07.1997 р № 122-ФЗ. - http://www.consultant.ru/document/cons_doc_LAW_177726/ .
6. Про державний кадастр нерухомості / Федеральний закон № 221-ФЗ від 24.07.2007 р - http://www.consultant.ru/document/cons_doc_LAW_173604/#p38 .
7. Підвищення якості державних послуг в сфері державного кадастрового обліку нерухомого майна та державної реєстрації прав на нерухоме майно та угод з ним / Розпорядження уряду РФ від 01.12.2012 № 2236-р - http://base.garant.ru/70274800/ .
8. Сучасні проблеми землеустрою, земельного кадастру і моніторингу земель / Гініятов І. А. / Конспект лекцій для студентів за напрямом «Міський кадастр». - Сибірська державна геодезична академія (ФГ БОУ ВПО «СМДА»). - Новосибірськ, 2010 р

2. Чи потрібно межування в 2016 році?
Що станеться із земельною ділянкою з неуточненими межами, якщо він в такому статусі перейде в новий 2018 рік?
2. Чи потрібно межування в 2016 році?
У такому випадку, чи не краще один раз пройти цю процедуру, щоб в подальшому до неї не повертатися?
Як вибрати кадастрового інженера?
BIKINIKA.com.ua
Наш общий бизнес-фронт BIKINIKA.com.ua. Казино "Buddy.Bet" обещает вам море азарта и незабываемых моментов. Поднимите ставки и начните выигрывать прямо сейчас.

We have 4 guests online