Які документи потрібні при купівлі дачі із земельною ділянкою?

  1. Які документи готувати продавцю і покупцю
  2. Як можна продати ділянку по садової книжці
  3. Як оформляється угода?
  4. Які документи вимагати не можна?

Наш общий бизнес-фронт BIKINIKA.com.ua

Купівля-продаж будь-якого виду нерухомості завжди досить складна процедура.

Якщо говорити про таку операцію з будь-яким видом земельного ресурсу, то це складно подвійно, тому що вартість його досить велика, а саме здійснення процедури відбувається зі своїми специфічними особливостями.

Що стосується дачних земельних ділянок , То їх реалізувати ще складніше, так як при здійсненні процедури з переоформлення права власності може знадобитися (за певних умов) ще додатковий пакет документів.

Якщо ви хочете дізнатися, як в 2019 році вирішити саме Вашу проблему, звертайтеся через форму онлайн-консультанта або телефонуйте за телефонами:

Які документи готувати продавцю і покупцю


Так як будь-які операції з нерухомістю повинні бути відповідним чином зареєстровані, обом сторонам угоди необхідно підготувати досить об'ємний пакет документів, який повинен буде в повній мірі підтвердити законність переходу права власності від одного власника іншому.

Так, продавець, для того, щоб з його боку угода була визнана юридично «чистої» повинен буде підготувати наступні документи: Так, продавець, для того, щоб з його боку угода була визнана юридично «чистої» повинен буде підготувати наступні документи:

  • Свідоцтво про право власності на ділянку (знадобиться також і аналогічний документ на будинок, якщо таке будова на ділянці є і не оформлено у вигляді самовільної забудови, непридатного для проживання);
  • кадастрові документи на ділянку (кадастровий паспорт з внесеним туди індивідуальним номером, кадастровий план ділянки з нанесеними межами);
  • Межові документи (в тому випадку, якщо межування проводилося);
  • Документи, що підтверджують законність переходу права власності до нинішнього власника (в тому випадку, якщо він був придбаний за договором купівлі-продажу або даруванню , Такі документи необхідно буде докласти до свідоцтва про право власності в завіреному нотаріально вигляді, щоб довести законність здійснення цієї угоди);
  • Згода дружина на укладення угоди (навіть в тому випадку, якщо ділянка була придбана до укладення шлюбу);
  • Виписка з Єдиного державного реєстру прав на нерухомість (яка зможе підтвердити, що права на цю ділянку є у конкретного власника, а також зможе довести, що ніякого обтяження на цій ділянці немає);
  • Довідки з усіх необхідних інстанцій, що підтверджують відсутність заборгованостей на конкретній ділянці (як податкових, так і членських внесків в тому випадку, якщо ділянка знаходиться в межах садівничого товариства).

Таким чином, для продавця в разі здійснення класичної процедури купівлі-продажу дачного земельної ділянки складнощів немає ніяких, так як перелік документів, які він повинен надати для здійснення угоди, є стандартним для таких випадків.

Певний перелік паперів другій стороні договору підготувати все ж доведеться: Певний перелік паперів другій стороні договору підготувати все ж доведеться:

  • Заява про вчинення правочину, спрямоване на адресу продавця і голови садівничого товариства (В тому випадку, якщо ділянка знаходиться в рамках такого об'єднання);
  • Документи, що підтверджують згоду чоловіка на придбання такої ділянки;
  • У тому випадку, якщо наділ знаходився перед цим в оренді - покупець, щоб підтвердити своє право на переважну купівлю (в разі наявності інших претендентів придбати конкретний надів);
  • Підтвердження своєї платоспроможності (в тому випадку, якщо продавець повідомлений про те, що на покупку ділянки будуть використані позикові кошти, покупець зобов'язаний надати копію кредитного договору з банком, в якому буде вказано, що кошти йому надані).

Як видно, для покупця список документів менше. Однак і йому доведеться зіткнутися з тим, що оформлення їх буде займати тривалий час.

Як можна продати ділянку по садової книжці


Варіант купівлі-продажу по садової книжці мав дуже велике поширення до 2004 року, до внесення ключових змін в законодавство.

Якщо ви хочете дізнатися, як вирішити саме Вашу проблему, звертайтеся через форму онлайн-консультанта або телефонуйте за телефонами:

Після ж таких він перестав користуватися особливою популярністю, хоча свої плюси у Після ж таких він перестав користуватися особливою популярністю, хоча свої плюси у   нього, без сумніву, збереглися нього, без сумніву, збереглися.

Головним з них була і залишається досить низька ціна, по якій можна було отримати ділянку. Однак необхідно розібратися, що ж таке купівля-продаж землі по садової книжці?

Садова книжка видається власнику земельної ділянки, що знаходиться в рамках садівничо-некомерційного товариства.

Цей документ підтверджує справність внесення членських внесків учасником товариства на рахунок об'єднання (якщо процедура здійснюється безготівковим шляхом) або шляхом особистої передачі грошей в установленому розмірі (кожне СНТ визначає самостійно розміри таких внесків).

Відповідно, купівля-продаж здійснюється тільки формально. На ділі ж виконується переуступка членських зобов'язань в конкретному об'єднанні.

З юридичної точки зору ця процедура виглядає наступним чином: З юридичної точки зору ця процедура виглядає наступним чином:

  • Власник земельної ділянки пише на ім'я голови заяву з проханням виключити його з членів СНТ у зв'язку із здійсненням переуступки своїх прав потенційному покупцеві (його дані в цій заяві обов'язково зазначаються);
  • Потенційний покупець також пише заяву, тільки про вступ до об'єднання, із зазначенням того, хто саме переуступає права на ділянку йому;
  • На підставі постанови голови СНТ відбувається переоформлення садової книжки на нового власника. Саме по ній буде надалі здійснюватися можлива процедура приватизації земельної ділянки новим власником (якщо він захоче таку процедуру здійснювати).

Таким чином, купівля-продаж дачної ділянки по садової (дачної) книжці не здійснюється - відбувається тільки переуступка прав на управління ділянкою, але ніяк не юридичний перехід права - основне право власності так і залишається за СНТ.

Як оформляється угода?

Договір купівлі-продажу на дачну ділянку є типовим для всіх договорів про таких угодах.

І відхилення від типової норми в нього вносяться тільки в тому випадку, якщо продаж відбувається за садової книжці.

Якщо ж говорити про зміст класичного договору (а саме на його основі буде здійснюватися переоформлення права власності), то тут необхідно зазначити ключові його положення: Якщо ж говорити про зміст класичного договору (а саме на його основі буде здійснюватися переоформлення права власності), то тут необхідно зазначити ключові його положення:

  • Преамбула договору (містить відомості про дату і місце підписання угоди, сторони-учасниці договору і про те, на підставі яких документів вони діють);
  • Предмет договору (дається конкретна інформація про те, яку саме ділянку продається, включаючи не тільки фізичні дані на нього, а й відомості про кадастровий оформленні та проведеному межування);
  • Ціна договору і порядок взаєморозрахунків між сторонами (в тому числі інформація про те, як будуть відбуватися розрахунки між сторонами в тому випадку, якщо ділянка купується в розстрочку);
  • Права та обов'язки сторін;
  • Форс-мажор (і інформація про те, як сторони надійдуть для остаточного завершення угоди в разі їх настання);
  • Реквізити та підписи (саме згідно з даними, зазначеними в цьому розділі, буде здійснюватися перерахування коштів від одного учасника договору до іншого, і саме цей розділ завершується підписами сторін).

Якщо говорити про процес переоформлення права власності, то він буде здійснюватися шляхом подання документів у територіальні органи Росреестра або багатофункціональний центр за місцем знаходження ділянки. Список документів в цьому випадку повністю дублюється по відношенню до документів, наданих для здійснення угоди.

Приєднується тільки оригінал договору (і передавального акта при його наявності), підписаний обома сторонами, в кількості примірників, на один перевищують кількість учасників угоди (так як один піде в архів Росреестра) Приєднується тільки оригінал договору (і передавального акта при його наявності), підписаний обома сторонами, в кількості примірників, на один перевищують кількість учасників угоди (так як один піде в архів Росреестра).

Після закінчення певного терміну новий власник отримає свідоцтво, яке підтверджує право на його ділянку, а також зареєстрований в Росреестра свій екземпляр договору.

Продавцю передадуть його примірник, а також довідку, яку необхідно буде надати в податкові органи і ресурсопостачальними організації для підтвердження переходу права власності до іншої особи.

Які документи вимагати не можна?

При здійсненні угоди купівлі-продажу дачної ділянки покупцеві абсолютно незаконно вимагати від продавця виписку з протоколів зборів власників ділянок в СНТ (тільки якщо вони не підтверджують перехід права власності на наділ до продавця).

Ще одним документом, який не можна вимагати вже обом сторонам, це згода Ще одним документом, який не можна вимагати вже обом сторонам, це згода   органів опіки та піклування на вчинення правочину, так як на дачній ділянці, відповідно до чинного законодавства, реєстрація проживання заборонена органів опіки та піклування на вчинення правочину, так як на дачній ділянці, відповідно до чинного законодавства, реєстрація проживання заборонена. Тобто, при здійсненні угоди інтереси неповнолітніх або недієздатних громадян торкнуться не будуть (за винятком випадків, коли ділянка знаходиться у власності саме у них).

Купівля-продаж дачної ділянки мало чим відрізняється від аналогічної процедури щодо інших земель. Однак, в тому випадку, якщо таке здійснюється по так званій садової книжці, говорити можна тільки про перехід членських прав, так як право власності на ділянку залишається за СНТ.

У тому ж випадку, якщо угода проходить за класичним алгоритмом (з оформленням договору купівлі-продажу та офіційним переоформленням права власності), і все її оформлення буде виглядати стандартно і відбуватися буде в органах Росреестра.

Дорогі читачі, інформація в статті могла втратити свою актуальність. Якщо ви хочете дізнатися, як вирішити саме Вашу проблему, телефонуйте за телефонами:

Або задайте питання юристу на сайті. Це швидко і безкоштовно!


Які документи вимагати не можна?
Однак необхідно розібратися, що ж таке купівля-продаж землі по садової книжці?
Як оформляється угода?
Які документи вимагати не можна?
BIKINIKA.com.ua
Наш общий бизнес-фронт BIKINIKA.com.ua. Казино "Buddy.Bet" обещает вам море азарта и незабываемых моментов. Поднимите ставки и начните выигрывать прямо сейчас.

We have 4 guests online