Як оформити гараж у власність, покроковий порядок дій

  1. Загальні правила оформлення нерухомості
  2. Гараж на власній ділянці
  3. Легалізація самовільно побудованих гаражів
  4. Порядок оформлення гаражів в ГСК
  5. Скільки коштує оформити гараж у власність

Наш общий бизнес-фронт BIKINIKA.com.ua

Капітальний гараж - такий самий об'єкт нерухомості, як житловий будинок. Якщо він не оформлений, то продати, заповідати або подарувати його буде неможливо, а коштує він іноді чималих грошей. Реєстрація права власності ускладнюється тим, що у багатьох власників відсутні необхідні документи.

У зв'язку з активною міською забудовою почастішали випадки знесення гаражних комплексів. Тому власники одного, а то й кількох боксів, в ГСК всерйоз стурбовані питанням, як оформити гараж у власність. Навіть якщо територія буде потрібно місту під забудову - законним власникам в цьому випадку виплатять компенсацію. Розмір її зазвичай покриває витрати на покупку або будівництво іншого "автобудинку" замість втраченого.

Документи на окремо стоять гаражі теж краще привести в порядок. Під час кадастрових робіт будь-який об'єкт відзначається на плані, але з юридичної точки зору - це не майно, вартістю воно не має. Крім того, будь-які розбіжності фактичних даних з документами, можуть послужити причиною відмови при реєстрації права власності.

Мова, звичайно, не йде про тимчасових спорудах типу "черепашок" і їм подібних. Їх легко при виникненні "загрози" перетягнути. Нерухомий об'єкт - це капітальна будова, нерозривно пов'язане із землею. Оформлення гаража у власність, порядок дій - розрізняються залежно від того, де він побудований і на якій землі. Розглянемо три типові ситуації.

  1. Спорудження на дачній ділянці, у дворі приватного будинку.
  2. Окрема будівля на "чужій" (неоформленої) землі.
  3. Бокс в загальному гаражному масиві, кооперативі (ГСК).

Загальні правила оформлення нерухомості

Незважаючи на різноманітність ситуацій, пов'язаних з гаражами, вони оформляються за тими ж правилами , Що і будь-яка нерухомість. Для отримання свідоцтва про право власності потрібно звернутися в Россреестра і представити три головних документа:

  • засвідчує право володіння - договір купівлі, пайового будівництва, довідка про виплату кооперативного паю, свідоцтво про спадщину;
  • кадастровий паспорт - у власність оформляється тільки врахований в ГКН об'єкт;
  • доводить право використання землі - орендний договір, рішення держорганів про виділення ділянки, свідоцтво про власність.

Крім перерахованих документів, буде потрібно: паспорт, квитанція держмита. Заява заповнюється на місці. Звернутися можна також через МФЦ і портал держпослуг. Реєстрація проводиться протягом 10-ти днів. К / паспорт і відомості про сплату реєстраційна палата може запросити сама, але краще уявити їх - для економії часу.

Проблема в тому, що у багатьох фактичних власників ніяких документів, або вони оформлені неправильно. Масова забудова ГСК припала на 70-80-ті роки, тоді вони не підлягали кадастрового обліку. Порушень при будівництві допускалося багато, документи зберігалися недбало, а іноді знищувалися навмисне. Як оформити гараж у власність, з чого почати в кожному конкретному випадку - читайте нижче.

Гараж на власній ділянці

Принципова відмінність особистого гаража (рис.1) від будинку тільки одне: це нежитлова будівля. Для його зведення не потрібно дозвіл на будівництво, якщо воно не призначене для комерційних цілей. Складнощів не виникає, якщо:

  1. земельну ділянку власний або є договір оренди з правом забудови;
  2. землі сільськогосподарські, цільове призначення - дачне, садівництво;
  3. ділянка виділена під ІЖС, землі населених пунктів.
Капітальний гараж - такий самий об'єкт нерухомості, як житловий будинок

Малюнок 1.

Для оформлення права потрібно:

  1. Перевірити за запитом (Россреестра) - поставлений гараж на к / облік (якщо ви купували ділянку, і не знаєте цього точно);
  2. Якщо відповідь негативна - виготовити технічний план (БТІ, або у кадастрового інженера) за наявними технічними документами або декларації (лист Мінекономрозвитку Д23і-1644 14.05.2014);
  3. Поставити об'єкт на кадастровий облік (10 днів), отримати паспорт (5 днів).

Далі звернутися із заявою про реєстрацію права. В рамках дачної амністії можна одночасно оформити всі об'єкти: земельну ділянку (без межового плану), будинок і гараж (за декларацією).

Технічний паспорт БТІ, виданий до 2008 року (до вступу Закону про кадастр), прирівнюється до кадастровому. Всі такі об'єкти повинні були автоматично поставити на облік в ГКН.

Приватні власники іноді недооцінюють значення офіційної реєстрації, з ліні або з небажання платити податок на майно (До речі, з дачних об'єктів він не береться). Виграш межового спору сусідом може привести до того, що він виявиться за вашим парканом, а вихід на "червону лінію" - до зносу за свій рахунок.

Легалізація самовільно побудованих гаражів

Самовільно будівлі визначається трьома ознаками:

  1. відсутній дозвіл на будівництво;
  2. порушені містобудівні норми;
  3. розташований на невідведених для цієї мети землі.

Перші дві умови несуттєві, камінь спотикання - земля. Тут зустрічаються дві ситуації.

  1. Гараж - у власності, земля - немає. Таке можливо, всі закони (про нерухомість, кадастр, землі) приймалися в різний час, плутанини було багато. Якщо є орендний договір, рішення про виділення землі - власник має переважне право на приватизацію ділянки під будовою за статтею 39.20 Земельного кодекса.Требуется:
    • звернутися до адміністрації з заявою і прикласти кадастровий паспорт ділянки; якщо його немає - провести роботи по межеванию за свій рахунок, внести в ГКН;
    • після отримання дозволу оформити ділянку у власність (Россреестра).
  2. Документів, права на землю немає. Легалізувати самовільну споруду не вийде. До 2006 року це допускалося (п.3.ст. 222 ЦК), якщо адміністрація за заявою громадянина виділяла йому фактично зайняту ділянку. Зараз право на таке майно може бути визнаний тільки судом. Причому не тільки за тим, хто побудував гараж - а й за власником землі, наприклад, містом.

Розраховувати на статтю 234 ЦК (набувальною давністю понад 15 років) - не варто. Суди зазвичай не вважають таке володіння добросовісним. Звичайно, якщо будуть представлені якісь додаткові документи, показання свідків і т.д.- питання може вирішитися позитивно.

Порядок оформлення гаражів в ГСК

Вище ми згадували, що оформлення гаража не вимагає отримання дозволів. Але це правило діє тільки для фізичних осіб. ГСК - юридична особа, тому Россреестра додатково запрошувати: акт введення (до 2005 року) або дозвіл на введення гаражного комплексу (після цієї дати). Поширені 2 ситуації.

  1. Акт введення (дозвіл) є. Це означає: земельну ділянку поставлений на кадастровий облік, проведена інвентаризація, є всі технічні документи. Перший з членів ГСК, хто звернувся, надає:
    • Статут ГСК, свідоцтво про держреєстрацію, накази про призначення голови і головного бухгалтера, списки членів кооперативу.
    • документи на землю, технічну документацію БТІ.
    • довідку про членство в ГСК і повну виплату паю (видає голова).
    • паспорт, квитанцію про сплату мита.
    • кадастровий паспорт - при наявності акта введення його видають без ускладнень.

    Всім наступним заявникам цього ГСК буде досить уявити особисті документи та довідку з кооперативу. Якщо оформлення йде неузгоджено, кожен заявник несе копію документів на землю і к / паспорт.

  2. Дозвіл на введення в експлуатацію відсутній. Для старих кооперативів - типова проблема.Еслі земельні ділянки виділялися членам ГСК індивідуально, можна діяти як фізична особа. Звертатися до кадастровому інженеру, оформляти технічний план, отримувати до / паспорт. Якщо гараж стоїть окремо (рис.2) - проблем немає, але таке буває рідко. Отримавши свідоцтво про право, власник може приватизувати землю в приватному порядку. Поділ - за свій рахунок.

Малюнок 2.

Раніше кооперативні гаражі зазвичай будувалися рядами (рис.3). На окремий бокс можна оформити к / паспорт тільки як на приміщення в будівлі, за яке приймається вся лінійка. При цьому потрібно поставити на облік всю будівлю. Для будівель, споруд - потрібен акт (дозвіл) на введення в експлуатацію. Вихід із замкнутого кола - через суд. Є регіони, де подібне оформлення - звичайна практика. Підставою для позову є відмова в реєстрації.

Малюнок 3.

Коли всі власники гаражів в ГСК стануть власниками, вони можуть подати в адміністрацію заяву від імені ГСК (плюс рішення зборів) про приватизацію земельної ділянки та оформити його в часткову власність.

Скільки коштує оформити гараж у власність

Загальні витрати на оформлення гаража складаються з наступних витрат:

  • складання технічного плану: розраховуються виходячи з обсягу робіт, у всіх регіонах ціна різна; в МО для об'єкта менше 50 кв.м. - від 6 000 рублів, в Москві - від 25 000 рублів;
  • отримання кадастрового паспорта - 200 рублів коштує замовлення через сайт Россреестра;
  • сплата державного мита для реєстрації права власності - від 350 рублів (для дачного, присадибної ділянки) до 2 000 рублів.

Найдорожче обходиться робота кадастрового інженера. Якщо є старі технічні документи - можна заощадити. Але якщо все, починаючи з вимірів на землі, проводиться з чистого аркуша плюс складання плану - потрібно готувати пристойну суму. У Россреестра нескладно подати документи не переплачуючи за послуги посередників.

Доповнення: Залишилися питання? Задайте їх професійного юриста через сервіс юридичних консультацій "Правознавець" .

BIKINIKA.com.ua
Наш общий бизнес-фронт BIKINIKA.com.ua. Казино "Buddy.Bet" обещает вам море азарта и незабываемых моментов. Поднимите ставки и начните выигрывать прямо сейчас.

We have 4 guests online