2 способи безкоштовно отримати землю під будівництво будинку від держави - покрокова інструкція 2019

  1. Чому безкоштовна земля від держави - це не міф З 1991 року по 2001 рік тривав перехідний період останньої...
  2. федеральні пільги
  3. Учасники програм з переселення
  4. Спосіб №1 - подати заяву і чекати черги
  5. Спосіб №2 - отримати землю від держави без черги
  6. Крок 1 - знайти муніципальний ділянку на кадастровій карті
  7. Крок 2 - переконатися, що ділянка знаходиться в публічній власності
  8. Крок 3 - подати заяву на надання земельної ділянки
  9. Крок 4 - укласти договір з адміністрацією
  10. Чи можна поміняти ділянку для пільговика на ділянку в іншому місці

Чому безкоштовна земля від держави - це не міф

Наш общий бизнес-фронт BIKINIKA.com.ua

З 1991 року по 2001 рік тривав перехідний період останньої земельної реформи, а завершився він прийняттям нового Земельного кодексу, в якому були враховані всі помилки і уроки попереднього періоду. Тепер право на землю визначає Земельний кодекс від 25.10.2001 р N 136 в новій редакції від 1 березня 2015 року, а також закони Суб'єктів Російської федерації і місцевих органів влади. Далі ця нормативна база допоможе нам законно отримати землю від держави.

Зверніть увагу, що безкоштовно отримати ділянку під будівництво будинку можна тільки один раз і тільки з фонду державних або муніципальних земель. Земля, що знаходиться у власності інших фізичних і юридичних осіб може бути тільки куплена, подарована або передана у спадок.

Хто має право на безкоштовний земельну ділянку

Пункт 14 п. 2 ст. 39.6 ЗК РФ передбачено надання земельних ділянок громадянам, які мають право на першочергове або позачергове придбання земельних ділянок відповідно до федеральними законами, законами суб'єктів РФ, а також положеннями вашого «місцевого» Обласного закону «Про регулювання земельних відносин в *** області» встановлюється перелік і категорії громадян мають право на надання земельної ділянки з урахуванням - потреба.

федеральні пільги

Федеральне законодавство закріплює наступні категорії громадян, які мають преференції по наданню земельних ділянок безоплатно:

  1. Герої РФ - (Закон РФ від 15 січня 1993 р N 4301-I «Про статус Героїв Радянського Союзу, Героїв Російської Федерації і повних кавалерів ордена Слави» (зі змінами та доповненнями));
  2. Герої праці РФ (Федеральний закон від 9 січня 1997 N 5-ФЗ «Про надання соціальних гарантій Героям Соціалістичної Праці, Героям Праці Російської Федерації і повним кавалерам ордена Трудової Слави» (зі змінами та доповненнями);
  3. Герої СРСР і повні кавалери ордена Слави (НПА. См. П.1);
  4. Герої соціалістичної праці (НПА см. П.2).

Для громадян, які мають трудові нагороди, виділяються ділянки від 8 соток в міських поселеннях, і від 25 соток - в сільських.

На регіональному рівні, найчастіше, земельні ділянки надають наступним категоріям громадян:

  1. Багатодітні сім'ї з трьома і більше дітьми на утриманні батьків;
  2. Громадяни, які перебувають на обліку в муніципальних органах як потребують житла;
  3. Члени сім'ї загиблого героя РФ;
  4. молоді сім'ї , Які мають дитину або без дітей (2 різні програми);
  5. Молоді фахівці;
  6. Діти сироти;
  7. Інваліди 1, 2 і 3 груп , А також сім'ї, які мають дитину-інваліда. Пільгою є отримання землі в СНТ в оренду в порядку особливої ​​черги (не така довга, як наприклад у багатодітних сімей) і без участі в процедурі торгів;
  8. військовослужбовці ;
  9. Ветерани ВВВ та інших бойових дій . Ветерани, які мають бойові нагороди, можуть претендувати на ділянки до 20 соток в містах та до 40 соток в селах;
  10. Співробітники ОВС;
  11. чорнобильці;
  12. пенсіонери (При деяких умовах);
  13. Працівники бюджетної сфери;
  14. Сім'ї, в яких на утриманні інвалід або ветеран, а також сім'ї, які втратили годувальника, загиблого за участю в бойових діях;
  15. Жителі сільської місцевості за умови, що вони досягли віку 35 років, пройшли професійне навчання в галузі медицини, сільського господарства, культури, освіти і працюють за фахом;
  16. Громадяни, які проходять службу в армії за контрактом;
  17. Релігійні організації.

Даний список постійно оновлюється і його не можна назвати вичерпним.

Ведення обліку громадян з метою безкоштовного надання земельних ділянок відповідно до «Обласним законом» здійснюється в порядку, встановленому органами місцевого самоврядування муніципальних районів, міських округів, поселень. Облік громадян з метою надання земельних ділянок для індивідуального житлового будівництва, ведення особистого підсобного господарства або створення селянського (фермерського) господарства здійснюється окремо.

Але є і погані новини - для громадян, які мають трьох і більше дітей, внесли зміни до статті 39.5 Земельного Кодексу. Тепер регіонах дали право надавати підтримку тільки тим сім'ям, які стоять на обліку в якості потребують поліпшення житлових умов або відповідає цьому статусу (до 11 кв. Метрів житла на людину). Тобто будуть давати на вибір або ділянку, або іншу форму підтримки.

Швидше за все, нове правило почне поширюватися і на інші категорії пільговиків, яким щоб отримати землю під ІЖС - доведеться перебувають на обліку, як мають потребу в житлі.

Учасники програм з переселення

Якщо в регіоні вашої прописки прийнята регіональна програма надання земельних ділянок, то ви маєте право написати в МФЦ заяву на безкоштовне виділення землі з публічної власності. Черга буде окрема від пільговиків, зазначених вище. Приблизний термін очікування в черзі 3-5 років.

Діючі регіональні програми:

  1. Ділянки для жителів Криму ;
  2. Ділянки для переселенців із Крайньої Півночі .

Діючі федеральні програми:

  1. Далекосхідний гектар ;
  2. Ленінградський гектар ;
  3. Костромці гектар ;
  4. родовий маєток .

Отже, отримати землю з державної або муніципальної власності можна двома способами.

Спосіб №1 - подати заяву і чекати черги

Якщо ви ставитеся до перерахованої вище пільгової категорії громадян, або прийняли рішення брати участь в національній програмі, то вам буде досить:

  1. Написати заяву «Про постановку в чергу на отримання земельної ділянки» в найближчому багато функціональних Центрі «Мої документи» (МФЦ). Бланк заяви надасть співробітник МФЦ.
  2. Коли підійде ваша черга, вас запросять до адміністрації для розіграшу ділянки. Так, саме розіграшу, так як вам запропонують витягнути квиток з кадастровим номером земельної ділянки, який дістанеться вам. Ви зможете відмовитися від «витягнутого» ділянки, але тоді доведеться вставати в чергу знову.

Приблизний термін очікування в пільговій черзі 2-3 роки. Про національні програми землю можна отримати за кілька тижнів.

Нагадаю. що претендувати на безкоштовний земельну ділянку для будівництва житлового будинку (ІЖС) можна тільки в рамках поліпшення житлових умов (площа житла за пропискою менше 11 кв.м. на людину). Всім іншим видають землю під садівництво (СНТ) або городництво, де теж можна коштувати житлова будівля і реєструвати будинок по дачної амністії .

Спосіб №2 - отримати землю від держави без черги

Якщо хочете отримати землю без черги, то вам доведеться самостійно шукати вільний муніципальний ділянку, а потім подавати заяву на його отримання. Пропоную розглянути даний спосіб докладніше, так як він дає можливість отримати земельну ділянку за 2-3 місяці.

Крок 1 - знайти муніципальний ділянку на кадастровій карті

Відкрийте сайт публічної кадастрової карти: pkk5.rosreestr.ru і наведіть курсор на Вас земельну ділянку. Так в режимі онлайн ви отримаєте мінімально необхідні відомості: кадастровий номер, категорія землі, площа, дозволене використання, адреса, кадастрову вартість, обмеження та обтяження.

Але головне, так можна дізнатися чи вільний ділянку від приватної власності. У вкладці «Послуги» виберіть розділ «довідкова інформація по об'єкту нерухомості», потім внизу сторінки натискаємо «Сформувати запит» і тиснемо посилання з інформацією з ЕГРП.

Нас цікавить пункт «Права і обмеження», який тут відсутня, - значить ділянка вільна. Тут же можна залишити заявку на реєстрацію прав, натиснувши відповідне посилання.

Крок 2 - переконатися, що ділянка знаходиться в публічній власності

Перш, ніж подавати заяву на знайдений ділянку, раджу документально переконатися у відсутності приватного власника або орендаря. На жаль, Росреестр надає інформацію про власників тільки на платній основі. Зате в разі, якщо ділянка все-таки комусь належить, але інформація на кадастровій карті (як це часто буває) ще не встигла оновитися, - ви заощадите мінімум місяць на очікуванні відповіді від адміністрації.

Росреестр надсилає виписки з ЕГРН протягом 3-х днів (бувають затримки). Якщо хочете переконатися у відсутності власника швидше, то рекомендую замовляти виписки безпосередньо через API Росреестр - так ви отримаєте документ протягом години. Вартість та ж - 250 рублів, дані офіційні - з ЕГРН Росреестр і підтверджені електронним цифровим підписом реєстратора (ЕЦП).

Правовласник вказується в розділі №2 виписки з ЕГРН. Розділ називається «Відомості про зареєстровані права» і в разі, якщо права на нерухомість не зареєстровані в Єдиному державному реєстрі нерухомості (а нам так і треба), то в розділі №1 в графі "Особливі відмітки" зазначається - «Відомості необхідні для заповнення розділу 2 відсутні ».

Частина виписки з ЕГРН, яку я недавно замовляв через API Росреестр

Крок 3 - подати заяву на надання земельної ділянки

Коли вільна ділянка знайдений, необхідно подати заяву в районну адміністрацію (або в той же МФЦ) заяву про надання земельної ділянки. Заяву можна подати в електронному вигляді на порталі «держпослуги» або при особистому візиті (рекомендовано). У заяві зазначаються такі відомості:

  • прізвище, ім'я, по батькові заявника;
  • данні паспорту;
  • адреса прописки і місця фактичного проживання, номер домашнього чи мобільного телефону, адреса електронної пошти;
  • опис суті клопотання;
  • адреса або опис розташування ділянки;
  • кадастровий номер;
  • перелік документів, що додаються.

У додатку крім відомостей про земельну ділянку повинні бути документи, що служать доказом вашого права на безкоштовне отримання. Якщо інтереси заявника представляють треті особи, необхідна наявність нотаріально завіреної довіреності. При очній подачі документів співробітник повинен видати вам розписку в отриманні документів або вхідний номер заяви.

Термін розгляду заяви - 30 днів. За цей час заявник повинен отримати постанову глави адміністрації про виділення земельної ділянки або обґрунтовану відмову. Рішення про відмову можна оскаржити у вищестоящих органах влади або в суді.

Крок 4 - укласти договір з адміністрацією

Після закінчення терміну розгляду, адміністрація запросить вас на укладення договору оренди терміном на 3,5,10 або 49 років (термін оренди залежить від виду дозволеного використання). Після підписання і реєстрації прав оренди в Росреестра, ви ставити законним власником земельної ділянки.

Зауважте, що власник і власник - це принципово різні поняття. Так як ви подавали заяву на пільгове отримання землі, то ділянка буде переданий вам в користування без проведення аукціону. Але потрібно бути готовим до можливої ​​жеребкуванні з іншими претендентами: процес нагадує гру «Лото», тільки замість діжок будуть записки з кадастровими номерами земельних ділянок.

Чи можна поміняти ділянку для пільговика на ділянку в іншому місці

Поміняти земельну ділянку вийде, якщо тільки його визнають непридатним для цілей під які він видавався. Тобто якщо це ІЖС, а побудувати будинок там не можна, - тоді поміняють. Підстави, як ринкова вартість і місце розташування - НЕ є приводом для заміни земельної ділянки. У таких випадках рекомендую ділянку спочатку отримати / оформити, а потім, в порядку цивільного законодавства, ви зможете укласти договір обміну або купівлі-продажу.

Так само, уже після отримання «пільгового» ділянки, ви маєте право знову звернутися в адміністрацію по потрібних вам ділянці, але вже на загальних підставах взяти землю в оренду у держави (Спосіб №4). Вас так само не обмежують на оспорювання постанови в судовому порядку. Якщо будете звертатися до адміністрації звертайтеся в письмовому вигляді, усну відмову нічим не підкріплений.

BIKINIKA.com.ua
Наш общий бизнес-фронт BIKINIKA.com.ua. Казино "Buddy.Bet" обещает вам море азарта и незабываемых моментов. Поднимите ставки и начните выигрывать прямо сейчас.

We have 4 guests online