Інвестори на ринку цінних паперів

Наш общий бизнес-фронт BIKINIKA.com.ua

Вступ

Наявність розвиненого ринку цінних паперів є одним з умов економічного розвитку держави, орієнтованого на ринковий тип економіки. На даному етапі ми можемо говорити, що ринок цінних паперів сучасної Росії пройшов етап становлення. Щодо налагоджено працює інфраструктура ринку, в обіг підключаються всі нові і нові фінансові інструменти. можливості

ринку цінних паперів привертають увагу все більшого і більшого числа підприємств і організацій.

Розвиток національної економіки багато в чому визначається станом фондового ринку, так як цінні папери, володіючи певною вартістю, служать зручним засобом обігу і платежу, виконують роль кредитного інструменту і забезпечують спрощену передачу прав на матеріальні блага. Це може бути право на отримання конкретної грошової суми, доходу у вигляді дивідендів, визначеного майна тощо В кінцевому ж результаті ефективність їх використання зумовлює економічну стабільність підприємницької діяльності будь-якого господарюючого суб'єкта. Саме ринок цінних паперів є тим правовим механізмом, що дозволяє залучити до фінансовий і майновий оборот кошти необмеженого числа суб'єктів підприємницьких правовідносин.

У зв'язку з істотним оновленням системи законодавства, сучасний російський фондовий ринок у своєму розвитку має ряд серйозних проблем, ключовими з яких виступають його відставання від динаміки зростання російської економіки і формування внутрішніх інвестиційних ресурсів. Більш того, ринок цінних паперів Росії в даний час носить переважно спекулятивний характер і не виконує своєї основної функції по акумуляції заощаджень і перетворення їх в інвестиції.

Актуальність теми курсової роботи об'єктивно зумовлена ​​також тим, що чинне законодавство в цій сфері має досить недосконалий і суперечливий характер. Незважаючи на велику кількість нормативно-правових актів, що регламентують правовий статус інвесторів як учасників ринку цінних паперів, багато хто з норм носять загальний характер, недостатньо враховують специфіку діяльності різних даних суб'єктів фондового ринку, не завжди дають відповіді на ці запитання практики, в результаті чого в окремих випадків застосовуються вони недостатньо ефективно.

Об'єктом дослідження є суспільні відносини в сфері регулювання правового статусу інвесторів як учасників ринку цінних паперів в Російській Федерації.

Предметом дослідження виступають норми підприємницького і цивільного законодавства, що регламентують правове становище інвесторів на ринку цінних паперів, а також основні науково-теоретичні концепції з проблематики теми.

Метою курсової роботи є вивчення поняття та видів інвесторів на ринку цінних паперів. Для досягнення зазначеної мети необхідно вирішити такі завдання:

1. Вивчити поняття і види учасників ринку цінних паперів;

2. Розкрити поняття інвестора стосовно ринку цінних паперів;

3. Вивчити правовий статус кваліфікованих інвесторів на ринку цінних паперів;

4. Визначити загальні положення функціонування і правову природу некваліфікованих інвесторів на ринку цінних паперів.

Теоретичною основою курсової роботи послужили праці зарубіжних і російських фахівців в області банківської справи, ринку цінних паперів, і управління портфелем зокрема, інструментарій загальної економічної теорії, поєднання кількісних методів аналізу, аналізу при роботі з нормативно-правовими актами.

1. Інвестори в системі учасників ринку цінних паперів

1.1 Основні групи учасників ринку цінних паперів

Підприємницька діяльність на ринку цінних паперів в Російській Федерації, в тому числі надання послуг з розміщення, купівлі та продажу цінних паперів, здійснюється виключно професійними учасниками на підставі ліцензій, які видаються в порядку, визначеному чинним законодавством РФ.

Учасники ринку цінних паперів - це фізичні та юридичні особи, які вступають між собою в певні економічні відносини з приводу обігу цінних паперів. Розглянемо основні групи учасників ринку цінних паперів.

Головним державним органом регулювання і контролю в Російській Федерації є Федеральна служба з фінансових ринків (ФСФР).

Емітенти - це юридичні особи, група юридичних осіб, пов'язаних між собою договором, або органи державної влади і органи місцевого самоврядування, що несуть від свого імені зобов'язання перед інвесторами цінних паперів по здійсненню прав, засвідчених цінним папером.

Інвестори - особи, яким цінні папери належать на праві власності або іншому речовому праві. Залежно від обраної стратегії, тактика дій інвесторів може бути різною - від консервативної до агресивної.

Загалом, розрізняють спекулятивних і стратегічних інвесторів. Метою діяльності спекулятивних інвесторів є отримання прибутку від перепродажу акцій протягом короткого періоду часу. Стратегічні інвестори, навпаки, купують цінні папери на тривалий термін, їх цілями можуть бути формування портфеля, розрахованого на отримання дивідендів, придбання контрольного пакету акцій і т.п.

Професійні учасники ринку цінних паперів - це юридичні особи, в тому числі кредитні організації, а також громадяни (фізичні особи), зареєстровані як підприємці, які здійснюють брокерську і дилерську діяльність, а також діяльність з управління цінними паперами, клірингову та депозитарну діяльність. Професійні учасники ринку цінних паперів - юридичні особи, які здійснюють види діяльності, зазначені в розділі 2 Федерального закону «Про ринок цінних паперів» (рис. 1).

1)

Мал. 1. Професійна діяльність на ринку цінних паперів

Саморегульовані організації створюються професійними учасниками ринку цінних паперів відповідно до видів професійної діяльності на ринку цінних паперів і умовами їх поєднання, встановленими законодавством Російської Федерації про цінні папери.

1.2 Поняття інвестора на ринку цінних паперів

Законодавство про ринок цінних паперів не розкриває визначення поняття «інвестор». Визначення «інвестор» встановлює Федеральний закон від 25 лютого 1999 р №39-ФЗ «Про інвестиційну діяльність в Російській Федерації, здійснюваної у вигляді капітальних вкладень» (далі - Закон про інвестиції), згідно з яким інвесторами можуть бути фізичні та юридичні особи, які створюються на основі договору про спільну діяльність, і не мають статусу юридичної особи об'єднання юридичних осіб, державні органи, органи місцевого самоврядування, а також іноземні суб'єкти підприємницької діяльності (далі іноземні інвестори), які здійснюють капітальні вкладення на території Російської Федерації з використанням власних і (або) залучених коштів відповідно до законодавства Російської Федерації. На підставі п. 1 ст. 4 Закону про інвестиції інвестори є суб'єктами інвестиційної діяльності, здійснюваної у вигляді капітальних вкладень (далі - суб'єкти інвестиційної діяльності).

Сторінка: 1 2 3 4 5

Інші реферати на тему «Банківська, біржова справа і страхування»:

Пошук рефератів

Останні реферати розділу

BIKINIKA.com.ua
Наш общий бизнес-фронт BIKINIKA.com.ua. Казино "Buddy.Bet" обещает вам море азарта и незабываемых моментов. Поднимите ставки и начните выигрывать прямо сейчас.

We have 4 guests online