Хто повинен платити ріелтору - Покупець квартири або Продавець?

Наш общий бизнес-фронт BIKINIKA.com.ua

Останнє оновлення: 24.09.2018

Хто повинен платити ріелтору - Покупець квартири або Продавець Хто повинен платити ріелтору - Покупець квартири або Продавець? Смішне питання! Покупці часто вважають, що платити повинні Продавці, мовляв, ріелтор реалізує їх нерухомість, за цю послугу вони йому і платять. Продавці в боргу не залишаються і запевняють, що платити повинні Покупці, так як ріелтор саме для них шукає квартиру і перевіряє документи. А що думають самі ріелтори з цього приводу?

А ріелтори нишком думають, що добре б здерти комісію і з того і з іншого. Це вищий пілотаж! Якщо агенту з нерухомості таке вдається, то він отримує не тільки подвійне матеріальну винагороду, а й потужне моральне задоволення (я - геній! Я - суперстар!).

Вголос, правда, вони цього не кажуть. Досвідчений агент орієнтується по ситуації: якщо є шанс взяти грошей з Продавця квартири, значить - візьме; є шанс взяти з Покупця - теж не відмовиться. Буває, що ні Продавець, ні Покупець навіть не знають, хто саме з них платить ріелтору (потай сподіваючись, що «це не я»). Як таке може бути?

О! В цьому і є справжня майстерність ріелтора! А зовсім не в пошуку квартир, і не в перевірці документів, як думають багато хто. Адже знайти підходящу квартиру в інтернеті за відкритими баз даних ніяких труднощів не складає. А роботу з документами краще доручати спеціалізованому юристу , В силу його профільної освіти і практики. Ріелтор ж юристом не є (за рідкісним випадковим винятком).

А в чому ж тоді майстерність цього самого ріелтора, за яке йому готові платити гроші і Продавці, і Покупці квартир? Відповідь може здатися несподіваним для пересічного обивателя. Завдання номер один у ріелтора - це переконати клієнта в тому, що без нього (без ріелтора) він безпорадний і беззахисний на ринку нерухомості. Після чого виставити йому відповідний цінник на свої послуги.

Для такого переконання в хід йдуть різні прийоми - і особиста чарівність, і складні юридичні терміни, і перерахування маси незрозумілих документів, і просто залякування (мовляв, недавно один Покупець вирішив самостійно квартиру купити, так залишився без квартири і без грошей - м-дааа ... ). Грамотно оброблений клієнт після такого настрою починає міцно думати, віра у власні сили у нього різко згасає, і в розумі він вже починає підраховувати, у що йому обійдеться найняти «справжнього професіонала», який вже точно не залишить його «без квартири і без грошей» .

Саме ця частина роботи ріелтора вважається ключовою, і саме від неї більшою мірою залежить його гонорар. А як же пошук квартири, перевірка документів, договори, реєстрація і все таке? Справа в тому, що весь цей технологічний процес покупки і продажу квартири вже давно відпрацьований і йде по накатаній колії. І вивчити цей процес може будь-який грамотний чоловік, точно так же, як будь-яка грамотна людина може піти працювати ріелтором.

Правила купівлі-продажу квартир можна вивчити за онлайн-методичке Квартира-без-Агента.ру

А як же гарантії від агентства нерухомості, «юридична чистота» угоди, відповідальність ріелторів? Адже, по суті, саме почуття безпеки і захищеності в угоді купівлі-продажу квартири змушує клієнтів погоджуватися на їхні послуги і платити ріелторам комісійні.

Ось що думає з цього приводу відомий пітерський нотаріус Олексій Комаров ( цитата ):

... У «сухому залишку» отримуємо наступне: судова практика з вирішення конфліктів між ріелторами та їх клієнтами не склалася. Агент і агентство, по суті, НЕ ВІДПОВІДАЮТЬ перед покупцями і продавцями нерухомості за наслідки угоди.

Коментарі, як то кажуть, зайві.

Для тих, хто вирішив-таки взяти на утримання агента з нерухомості, підкажемо, що на ринку прийнято наступне правило за замовчуванням. Для власників квартир (Продавців) послуги ріелтора безкоштовні, тому що тут агент розуміє, що йому і так вже дають в розпорядження дорогий об'єкт, а вже як він зможе його обіграти, щоб себе не образити - це його проблеми.

Покупцеві теж дають зрозуміти, що йому нема про що турбуватися, так як заявлена ​​в рекламі ціна квартири вже включає всі комісійні агента, і додатково платити йому нічого не доведеться. Начебто всім добре, всі повинні бути задоволені!

Але і тут є підступ! «Безкоштовні послуги для Продавців квартир» - відмінний рекламних хід, який приємно гріє вуха власникам нерухомості. Але мало хто з них замислюється над таким парадоксом - який інтерес ріелтору безкоштовно працювати, адже Покупцеві він теж не оголошує вартості своїх послуг, і рахунок йому не виставляє? Покупцеві оголошується тільки ціна квартири.

Ось тут і починається «спритність рук» справжнього агента з нерухомості. Йому потрібно так виставити ціну і організувати передачу грошей за угодою, щоб і Продавець, і Покупець отримували те, що вони замовляли, але при цьому якомога менше контактували один з одним (в ідеалі - тільки на самій угоді, і то під наглядом ріелтора) . Чому так?

А щоб скандалу не сталося. Адже нескладно здогадатися, що ціна квартири, яку називають Продавцю, і ціна, яку виставляють Покупцеві - це різні ціни. І іноді вони відрізняються дуже істотно. Настільки істотно, що якщо Продавець дізнається, за скільки насправді пішла його квартира, він може і скандал влаштувати (ось тобі і «безкоштовні послуги для Продавця»). Завдання ріелтора - контролювати процес угоди, розводити Продавця і Покупця квартири по різних кутах, і не допускати щоб «зайва інформація» спливла в самий невідповідний момент.

Справедливості заради варто уточнити - такі правила гри частіше застосовуються дрібними і середніми агентствами нерухомості та приватними ріелторами. Великі ж агентства (у великих містах) можуть відкрито оголошувати про розмір своїх комісійних як за продаж об'єкта нерухомості, так і за його покупку. Традиційно розмір таких комісійних коливається в діапазоні 2 - 4% від суми угоди.

Правда, не варто забувати, що в агентстві нерухомості працюють агенти. А це, по своїй натурі, авантюрні і незалежні люди, яким не платять постійну зарплату (або платять символічний мінімум), і вони свідомо на це йдуть. Основний дохід агента - це відсоток з проведеної ним операції. І це змушує їх викручуватися і будувати комбінації так, щоб створити собі дохід якомога більше. Для цього є ряд прийомів, які допомагають їм заплутати розмір комісії так, що точну суму заробітку ріелтора не знає ні Продавець, ні Покупець, ні навіть сама агентство.

Але розповідь про такі прийоми - це вже окрема історія з «секретів ріелторів».

«СЕКРЕТИ ріелторів»:

Правила підготовки і проведення операції купівлі-продажу квартири - на інтерактивній карті (відкриється у спливаючому вікні).

Хто повинен платити ріелтору - Покупець квартири або Продавець?
А що думають самі ріелтори з цього приводу?
Як таке може бути?
А в чому ж тоді майстерність цього самого ріелтора, за яке йому готові платити гроші і Продавці, і Покупці квартир?
А як же пошук квартири, перевірка документів, договори, реєстрація і все таке?
А як же гарантії від агентства нерухомості, «юридична чистота» угоди, відповідальність ріелторів?
Але мало хто з них замислюється над таким парадоксом - який інтерес ріелтору безкоштовно працювати, адже Покупцеві він теж не оголошує вартості своїх послуг, і рахунок йому не виставляє?
Чому так?
BIKINIKA.com.ua
Наш общий бизнес-фронт BIKINIKA.com.ua. Казино "Buddy.Bet" обещает вам море азарта и незабываемых моментов. Поднимите ставки и начните выигрывать прямо сейчас.

We have 4 guests online