сталінські висотки

  1. Історія
  2. архітектура
  3. Сім висотних будівель
  4. Житловий будинок на Котельнической набережній
  5. Готель «Україна»
  6. Будівля Міністерства закордонних справ
  7. Житловий будинок на актори площі
  8. Адміністративно-житловий будинок біля «Червоних воріт»
  9. Готель «Ленінградська»
  10. непобудовані висотки
  11. Адміністративна будівля в Зарядье

Наш общий бизнес-фронт BIKINIKA.com.ua

Іноді до сталінських висоткам також зараховують будівля Академії наук Латвії (Рига), Палац культури і науки (Варшава), головний навчальний корпус ЮУрГУ (Челябінськ), урізану Готель «Україна» і Житловий будинок по вулиці Хрещатик, 25 (Київ), готель International ( Прага) і Будинок вільної преси (Бухарест). Іноді до сталінських висоткам також зараховують будівля Академії наук Латвії (Рига), Палац культури і науки (Варшава), головний навчальний корпус ЮУрГУ (Челябінськ), урізану Готель «Україна» і Житловий будинок по вулиці Хрещатик, 25 (Київ), готель International ( Прага) і Будинок вільної преси (Бухарест)

Панорама висоток Москви: 1 - Будівля МДУ, 2 - Готель «Україна», 3 - Житловий будинок на актори площі, 4 - Будівля МЗС, 5 - Палац Рад (не побудований), 6 - Адміністративна будівля в Зарядье (Восьма висотка - не побудована , замість неї «виросла» готель «Росія»), 7 - Готель «Ленінградська», 8 - Адміністративно-житловий будинок на площі Червоних Воріт, 9 - житловий будинок на Котельнической набережній Союз Архітекторів СРСР , Public Domain

Історія

За пропозицією І. В. Сталіна 13 січня 1947 року Рада міністрів СРСР прийняла Постанову «Про будівництво в Москві багатоповерхових будівель». В даному Постанові були описані плани по будівництву 8 висотних будівель.

Передбачалося, що кількість будинків мало символізувати 800-річчя Москви (святкувати в 1947 році), проте будівництво одного з будинків, яке велося на місці знесеного Китайгородського району Зарядье, було припинено після смерті Сталіна.

На стилобаті цієї будівлі пізніше зведений готель «Росія». Як стверджує Олександр Васькин, перші вісім висоток були лише початком грандіозного архітектурного проекту, метою якого було забудувати висотними будівлями всю Москву. У кожному великому обласному центрі і в столицях союзних республік також повинні були з'явитися свої висотки.

Авторам проектів московських висотних будівель вдалося створити оригінальні архітектурні рішення, які отримали в спеціальній літературі назву сталінський ампір або радянський монументальний класицизм.

Однак все-таки не вдалося уникнути часткового запозичення архітектурного образу деяких з американських хмарочосів. Однак, не слід вважати архітектурним попередником «сталінських висоток», наприклад, Муніципальне будівля Манхеттена, побудоване в 1909-1914 роках архітектором В. Кендаллом в стилі неокласицизму, так як ці будинки лише відображало архітектурні напрямки цієї епохи.

Нижче, як приклад, наведено поштова картка США, що пройшла пошту в 1926 році. На поштовій картці видно три побудованих в Нью-Йорку хмарочоса. Лівий з них (Municipal Building, будівництво 1909-1912 роки).

1920 рік: Лицьова сторона поштової картки. фірма NY , Public Domain

До будівництва будівель залучалися кращі фахівці свого часу, такі, як В. А. Саприкін.

архітектура

Висотні будівлі є вершиною післявоєнного «радянського ар-деко» в міській архітектурі; вони повинні були стати оточенням так і не зведеного Палацу Рад.

Витримані в дусі «висоток» будівлі зведені в той же період в Ризі, Варшаві, Бухаресті та Києві - урізаний варіант готелю «Москва» (зараз - «Україна») - початковий проект постраждав через Постанови про архітектурні надмірності. Через постанови був змінений проект будівлі головного навчального корпусу Челябінського політехнічного інституту - за проектом 1952 року корпус повинен бути висотною будівлею зі шпилем, проте в 1957 році будівництво було припинено, зведено тільки 7 поверхів; спочатку запланований вид - з вежею і шпилем - був реалізований при реконструкції до 2004 року.

Ще в 1939 році на території ВСХВ за проектом архітектора Д. Чечуліна був побудований павільйон Московської, Рязанської і Тульської областей (№ 59 за сучасною нумерації), зовнішнім виглядом і пропорціями дуже нагадує майбутні сталінські висотки.

Сім висотних будівель

Головна будівля МДУ на Воробйових горах

До будівництва «Тріумф-Паласу», «Вежі на Набережній» і «Міста Столиць» (Москва-Сіті) було найвищою будівлею в Москві: висота 240 м, поверховість центрального обсягу - 36. Побудовано в 1949-1953 роки (архітектори Л. В. Руднєв, С. Є. Чернишов, П. В. Абросимов, А. Ф. Хряков, В. Н. Насонов). Є центром величезного комплексу Московського університету, спочатку вже нараховував 27 будівель.

Є центром величезного комплексу Московського університету, спочатку вже нараховував 27 будівель

Головна будівля МДУ Georg Dembowski , GNU 1.2

У Головній будівлі розміщені механіко-математичний, геологічний і географічний факультети, адміністрація, наукова бібліотека, музей, актовий зал на 1500 чоловік. У бічних флігелях - житлова зона (гуртожиток для студентів, квартири професорсько-викладацького складу). Як і інші «висотки» адміністративно-житлового характеру, воно було задумано як будинок із замкнутою комунально-побутовою інфраструктурою (кінотеатр, пошта, підприємства побутового обслуговування і т. Д.)

Початковий проект будівлі не мав шпиля, на дах замість нього повинні були поставити пам'ятник Ломоносову. Архітектори, показуючи креслення Сталіну, натякнули, що скульптура може отримати портретна схожість з вождем. Однак Йосип Віссаріонович розпорядився спорудити замість статуї шпиль, щоб верхня частина будівлі МДУ була схожа на інші сім висоток, що будуються в столиці

Житловий будинок на Котельнической набережній

Будинок (Котельническая набережна, 1/15), замикає перспективу від Кремля до гирла Яузи будувався в 1938-1940 і 1948-1952 роки (архітектори Д. Н. Чечулін, А. К. Ростковський, інженер Л. М. Гохман). Центральний обсяг налічує 26 поверхів. У будівлі знаходяться 700 квартир, магазини, поштове відділення, кінотеатр «Ілюзіон», музей-квартира Г. С. Уланової. Курирував будівництво, в тому числі наполіг на виборі майданчика для будівництва будинку Лаврентій Берія.

Курирував будівництво, в тому числі наполіг на виборі майданчика для будівництва будинку Лаврентій Берія

Житловий будинок на Котельнической набережній Nino Verde , CC BY-SA 3.0

Готель «Україна»

Друга по висоті «висотка» (Кутузовський пр., 2/1) побудована в 1953-1957 роки (архітектор А. Г. Мордвинов за участю В. К. Олтаржевський, В. Г. Калиша, інженера П. А. Красильникова). Центральний обсяг включає 34 поверху. Будівля відкриває Кутузовський проспект - нову московську магістраль, створену в повоєнний час. У прибудованих крилах розташовані 254 квартири.

У прибудованих крилах розташовані 254 квартири

Готель «Україна» RudolfSimon , CC BY-SA 3.0

28 квітня 2010 року готель «Україна» після завершення масштабної реставрації почала працювати під новою назвою Редіссон Ройал (Редіссон-Московська)

Будівля Міністерства закордонних справ

Висотка (Смоленська-Сінна пл., 32/34) побудована в 1948-1953 роки (архітектори професор В. Г. Гельфрейх, М. А. Мінкус). Центральний обсяг включає 27 поверхів, висота будівлі - 172 м. Будівля завершує панораму з Бородінського моста, утворюючи площу. У будівлі розташовується Міністерство закордонних справ Російської Федерації (МЗС Росії).

Характерною особливістю висотки є величезний герб СРСР на її фасаді. Герб, змонтований із залізобетону, розташований на висоті 114 м і займає площу в 144 кв. м.

Міністерство закордонних справ Ministry_of_Foreign_Affairs_Russia , CC BY 2.0

Початковий проект будівлі не мав шпиля, але згодом план був допрацьований. Причина змін точно невідома, але, згідно з поширеною легендою, мова йде про особисте надання Сталіна. Розрахунки показали, що будівля не витримає кам'яну надбудову, тому шпиль був споруджений з листової сталі і пофарбований охрою (тому помітно було, що колір шпиля відрізняється від кольору обробки будинку). В даний час шпиль перефарбований і практично не відрізняється за кольором від основного об'єму будівлі. Поширена також історія, що після смерті Сталіна архітектор Мінкус написав листа Хрущову з проханням демонтувати шпиль, на що нібито Хрущов відповів: «нехай шпиль залишиться пам'ятником дурості Сталіна».

Будівля МЗС є єдиною з семи висоток, чий шпиль не увінчалися п'ятикутною зіркою. Ймовірною причиною цього є те, що шпиль будівлі виявився дуже крихким і не міг витримати ваги зірки.

Житловий будинок на актори площі

Будинок на актори площі (Називався «Висотка на площі Повстання», так як Кудринская пл. З 1925 по 1992 рік іменувалася площею Повстання) побудований в 1948-1954 роках за проектом архітекторів М. В. Посохіна, А. А. Мндоянц і конструктора М . Н. Вохомского.

Будівля складається з центрального (24 поверху, висота з вежею і шпилем - 156 м) і бічних корпусів (по 18 житлових поверхів), що складають структурно єдиний масив, який спирається на загальний цокольний поверх. Всього в будівлі понад 450 квартир.

Житловий будинок на актори площі Dmitry Rozhkov , CC BY-SA 3.0

Технічні поверхи бічних корпусів були згодом модернізовані і перетворені в житлові (на них можна потрапити по сходах, піднявшись з під'їзду, або за відкритими переходами з центральної вежі).

Основна частина будівлі включає в себе три великих під'їзду (по одному на кожен з корпусів) і велика кількість малих, що відрізняються плануванням. Малі під'їзди оснащені одним ліфтом, мають невеликою кількістю поверхів (не більше 12), мають по 1-4 квартири на поверх.

Великі під'їзди (1-й, 4-й і 14-й), обслуговуються трьома ліфтами кожен. Центральний ліфт 1-го під'їзду (центральний корпус) здатний підніматися до 23 і 24 поверхів. Також всі три ліфти 1-го під'їзду не зупиняються на другому поверсі. На кожному поверсі розташовано від 4 до 8 квартир, вестибюлі багато оброблені (дзеркала, розкішні люстри) і можуть закриватися, ізолюючи поверх від сходів і площадки перед ліфтами (фактично кожен поверх ділиться ліфтової зоною на два вестибюля).

Розташований у вежі ліфт, призначений для обслуговування 24-30-го поверхів, котра тривалий час перебувала в запустінні, в даний час відновлено власником житлового приміщення на 25 поверсі. Приміщення вежі на верхніх поверхах в даний час використовуються в якості службових або здаються в оренду комерційним структурам, в основному - для розміщення апаратури зв'язку.

На першому і цокольному поверхах будівлі спочатку перебували магазини та кінотеатр «Полум'я» (в даний час не працюючий), в підвальному приміщенні - підземні гаражі. Частина цоколя була переобладнана під казино, яка припинила роботу в 2004 році. В даний час на його місці розміщується боулінг-клуб.

Підвали будівлі стикуються з системою підземних споруд, зокрема, з бомбосховище, які виходять далеко за межі надземної частини будівлі.

Адміністративно-житловий будинок біля «Червоних воріт»

Архітектори: А. Н. Душкін, Б. С. Мезенцев

Було побудовано з 1947 по 1952 роки. Будівля складається з 24-поверхового центрального корпусу, займаного в радянський період Міністерством транспортного будівництва (в даний час - «Корпорація Трансбуд»), і двох житлових корпусів різної поверховості (від 11 до 15 поверхів). У дворі будинку діє ресторан, пристикований до центрального корпусу; в лівому крилі будівлі розташований дитячий садок. У правому крилі будівлі знаходиться один з двох вестибюлів станції метро «Червоні ворота», що виходить на Каланчевская вулицю, а також розміщуються ювелірний і продовольчий магазини і аптека.

Висотна будівля навпроти площі Червоні Ворота. NVO , GNU 1.2

Загальний підвал пов'язує всі три корпуси, які не мають наземних і горищних переходів. Підвал також пов'язаний зі службовими приміщеннями метро і мережею підземних спеціальних споруд.

Готель «Ленінградська»

Архітектори: Л. М. Поляков, А. Б. Борецький. Інженер Е. В. Мятлюк. 1949-1954 рр.

Готель розташований в одному з семи знаменитих висотних будівель, побудованих в Москві в 1940-50-х роках минулого століття. У сімействі сталінських висоток готель «Ленінградська» найменша - всього 17 поверхів і 136 метрів висоти. Значна вежа «Ленінградської» підноситься на Комсомольській площі, поруч з трьома вокзалами - Ленінградським, Ярославським і Казанським.

Готель «Ленінградська» в 2006 році Evgeny Gerashchenko , GNU 1.2

Кілька років тому готель яку придбав власник найвідомішої в світі мережі готелів Hilton, після чого її будівлю було піддано серйозному капітального ремонту. Так замість готелю Ленінградської з'явився розкішний готель Хілтон Москоу Ленінградська / Hilton Moscow Leningradskaya. Жителі столиці за звичкою називають його Ленінградська готель.

непобудовані висотки

палац Рад

У 1922 році на 1 з'їзді Рад виникла ідея спорудження в Москві Палацу Рад, яка не покидала Сталіна до кінця його життя. У 1931 році організували Всесоюзний конкурс на кращий проект Палацу Рад, в якому взяли участь відомі архітектори і трудящі. Всього було представлено 160 робіт, проте, проекту, який відповідає всім вимогам, представлено не було, і в 1932-1933 роках проектування продовжили. За основу в результаті був прийнятий проект Б. Иофана, остаточне доопрацювання якого зробили архітектори В. Щуко і В. Гельфрейх. Будівля мало стати найвищим у світі на той момент - 420 метрів. Палац вирішено було побудувати на місці колишнього Храму Христа Спасителя. У 1931 році Храм був підірваний, і в 1939 році почалося будівництво. Під час війни будівництво призупинили, а після її закінчення відновити таку гігантську будівництво вже не змогли. Станція московського метро «Палац Рад» була перейменована в «Кропоткинскую», а в котловані був влаштований відкритий басейн «Москва».

Станція московського метро «Палац Рад» була перейменована в «Кропоткинскую», а в котловані був влаштований відкритий басейн «Москва»

Проект висотки в Зарядье Архітектурний відділ СРСР , CC BY-SA 3.0

Адміністративна будівля в Зарядье

Адміністративна будівля в Зарядье було останнім з сталінських хмарочосів, закладених в день восьмісотлетнего ювілею Москви. Його не було добудували - завадила смерть Сталіна. Втім, роботи зі спорудження стилобату до весни 1953 року встигли практично завершити. Під стилобатом переховувався технічний поверх, а під ним двох'ярусний бетонний бункер, який, ймовірно, планувалося використовувати в якості бомбосховища. У восьмий висотці хотіли розмістити Наркомат важкого машинобудування СРСР. Але будівництво законсервували, а 1954 рік уже вніс ясність в подальші плани висотного будівництва. У 1964-1967 роках на вже имевшемся стилобаті був побудований готель «Росія».

BIKINIKA.com.ua
Наш общий бизнес-фронт BIKINIKA.com.ua. Казино "Buddy.Bet" обещает вам море азарта и незабываемых моментов. Поднимите ставки и начните выигрывать прямо сейчас.

We have 4 guests online