У Києві шахраї обдурили десятки людей мінімум на півмільйона гривень

Наш общий бизнес-фронт BIKINIKA.com.ua

Двох квартирних аферистів затримали київські ріелтори. Вони вистежили шахраїв, зловили їх на гарячому і віддали в руки правоохоронців. Зловмисники не стали заперечувати свою причетність до злочинів. За попередніми даними, вони обдурили десятки людей мінімум на півмільйона гривень. Жертвами ставали ті, хто «клюнув» на їх оголошення про здачу квартир.

* Зловмисники орендували квартиру в цьому будинку на вулиці Червоноармійській, а потім вирішили заробити, здавши її в оренду іншим
* Зловмисники орендували квартиру в цьому будинку на вулиці Червоноармійській, а потім вирішили заробити, здавши її в оренду іншим

- Людей приваблювали оголошення з досить вигідними пропозиціями, - уточнює адвокат потерпілих Дмитро Бойчук. - Аферисти вказували невисоку ціну - сім-вісім тисяч гривень за місяць оренди двокімнатної квартири в центрі Києва. У них були продумані всі деталі: один представлявся ріелтором, другий - господарем житла. З собою були ключі від квартири, яку вони зняли напередодні, і папка з підробленими документами. У квартиронаймача не виникало сумнівів.

- Так і є, - підтверджує слова адвоката одна з потерпілих Анна (дівчина попросила не називати в газеті її прізвище). - У паспорті, який мені показав «господар квартири», навіть місцем його реєстрації була вказана та сама квартира, яку мені пропонували орендувати. А ще була завірена нотаріусом копія свідоцтва про право власності, довідки з жеку, ідентифікаційний код і так далі. Я не запідозрила підступу.

- Де ви знайшли оголошення про оренду квартири?

- На популярному сайті з купівлі-продажу. Через цей сайт знайшли собі квартири багато моїх знайомих. Житло в Києві шукали разом з сестрою. Нам потрібна була двокімнатна квартира. Зацікавило оголошення про здачу «двушки» поруч зі станцією метро «Площа Льва Толстого». Як для центру Києва, там була вказана непогана ціна - сім тисяч гривень на місяць. Були і фотографії. Я зателефонувала за вказаним в оголошенні номером. Але чоловік, який взяв трубку (він представився ріелтором), сказав, що цю квартиру вже зняли. «Можу запропонувати вам інший варіант, - тут же додав він. - Є ще одна квартира - вона знаходиться зовсім поруч з цією. Теж "двушка". Я просто ще не встиг виставити оголошення ». Сказав, що ціна така ж.

Я зацікавилася. «Зараз зв'яжуся з господарем і передзвоню вам», - відповів ріелтор. Через пару хвилин пролунав дзвінок: «Приїжджайте сьогодні о п'ятій. Зустріч вас біля метро ».

Квартира, про яку він говорив, перебувала на вулиці Червоноармійській. Будинок старий, зате центр Києва. Сама квартира була досить просторою. Тільки дуже брудною. Але я вирішила, що сама наведу там порядок. «Тут раніше жили хлопці, - пояснив рієлтор. - Бачите, у що її перетворили. Зате місце хороше. Я навіть говорив господареві: мовляв, можеш здати її дорожче. Але він не став підвищувати ціну ». Святослав (так представився ріелтор) сказав, що на цю квартиру вже є багато претендентів.

«Тільки що дзвонили журналісти одного телеканалу, - повідомив він. - Але це знову хлопці. Зіпсують квартиру ще більше. Інша справа - ви. Це надійніше ». Святослав говорив без угаву - спочатку про квартирі, потім робив мені компліменти, розповідав про себе. Сказав, що раніше працював барменом, потім - ріелтором в одній компанії. Але це, мовляв, було невигідно - великий відсоток від прибутку потрібно було віддавати фірмі. А ще сказав, що зовсім недавно повернувся із зони АТО, і простягнув мені посвідчення інваліда війни.

Зараз розумію, що якісь речі з його плутаного розповіді повинні були мене насторожити. Наприклад, спочатку він сказав, що родом з Києва, потім - що нібито з Криму. Був і ще один ляп. Згадуючи свою розмову з господарем квартири, він сказав: «І мені господар каже:« Діма, що ж ти? »« Який Діма? - питаю. - Ви ж сказали, що вас звуть Святослав ». «Правильно, - осікся ріелтор. - Просто у мене ... два імені ». Ще одним неприємним сюрпризом стало те, що він збирався взяти з мене за свої послуги не тисячу гривень, як було сказано в оголошенні, а дві. «Ви ж заплатите за два місяці, - пояснив рієлтор. - А я беру по тисячі за кожен місяць ».

Втім, пропозиція все одно здавалося вигідним. Мені було шкода його втрачати, і я сказала, що готова познайомитися з господарем. «Добре, - проводжаючи мене, повідомив Святослав. - Я подзвоню йому і наберу вас протягом години ». Але не передзвонив. Коли я набрала його сама, він явно перебував у якомусь приміщенні (це було чутно) і сказав, що не може говорити. Тепер я вже розумію - швидше за все, в цей час він вже «обробляв» інших клієнтів. Потім передзвонив і призначив зустріч з господарем на наступний день.

Щоб розвіяти всі сумніви, Анна попросила свою маму зателефонувати Святославу і запитати, чи здається квартира, про оренду якої вона вже домовилася.

- Мені було цікаво, що він відповість іншій людині, - каже Анна. - Якби сказав мамі: «Приїжджайте», я б зрозуміла, що маю справу з аферистами. Але Святослав повідомив мамі, що квартира вже зайнята. І навіть не запропонував їй інших варіантів. Мене це заспокоїло, і на наступний день я поїхала на зустріч з господарем квартири.

Господарю квартири на вигляд було років сорок. Святослав теж був присутній, але квартиру показував сам господар. Журився, що попередні квартиранти зіпсували йому житло. Я запевнила, що ми з сестрою будемо акуратними. Сказала, що можу купити шафу в рахунок орендної плати. Господар погодився. Ми обговорили ще кілька побутових питань, після чого перейшли до підписання договору.

- Господар квартири показував вам документи? Наприклад, свідоцтво про право власності?

- Зрозуміло. Пред'явив паспорт, завірену нотаріусом копію свідоцтва про право власності та форму три з жеку. Ріелтор теж показав свій паспорт і документи, що підтверджують, що він є приватним підприємцем. Ми домовилися, що я заплачу 14 тисяч гривень за два місяці оренди і ще півтори тисячі за комунальні послуги. Коли я дала господареві гроші, він навіть не став їх перераховувати: «Я вам довіряю». Віддаючи мені ключі, господар сказав: «І все-таки ніяково здавати вам квартиру в такому жахливому стані. Давайте хоч трохи тут приберу ». Я сказала, що не варто, але він наполягав: «Для мене це важливо. Дайте мені кілька годин. А ввечері зможете заїхати з речами ».

Повернувшись на колишнє місце проживання, стала збиратися. Господар квартири обіцяв, що подзвонить, як тільки закінчить прибирання. Минуло кілька годин, а він так і не телефонував. Я сама спробувала його набрати, але телефон був «поза зоною доступу». Наступну годину намагалася йому додзвонитися. Все марно. Розуміючи, що щось не так, помчала в квартиру. І тут виявилося, що ключ, який мені залишив господар, не підходить. Я не змогла відкрити двері!

- Ріелтору дзвонили?

- Пробувала. Спочатку він не брав трубку, потім відключив телефон. В сльозах зателефонувала мамі. Вона порадила звертатися в поліцію, але я не вірила, що це допоможе. Тоді мама, яка перебувала в Хмельницькому, сама подзвонила на 102. А мені передзвонили співробітники МВС і попросили прийти в Голосіївське райуправління.

Там Анна випадково зустрілася з жертвами тих же аферистів. Більш того, виявилося, що шахраїв вже затримали.

- Мені просто показали їх фотографії, - згадує Анна. - Я відразу їх дізналася. З'ясувалося, що ці злочинці обдурили десятки людей! Я віддала їм п'ятнадцять з половиною тисяч гривень. Але були люди, які заплатили шахраям по 50 тисяч - хотіли проплатити оренду на півроку вперед.

- Аферистів допомогли затримати пильні київські ріелтори, - розповідає адвокат Дмитро Бойчук. - Щоб не давати іншим шахраям додаткову інформацію, не буду розповідати, як саме ріелтори вийшли на їх слід. Але аферистів затримали на гарячому - вони якраз взяли гроші у чергової жертви. Шахраїв доставили в Печерський райвідділ міліції. Затримані визнали свою провину. У них вилучили підроблені документи. У одного з шахраїв було чотири паспорти - все з різними даними, але з його фотографією. А ще у аферистів знайшли записну книжку, в якій вони записували імена і телефони своїх жертв. Вказували також суми, отримані від цих людей.

- Ви дзвонили за цими телефонами?

- Так. І знайшли таким чином інших постраждалих. Наприклад, сім'ю з Донецької області. Рятуючись від військових дій, подружжя з маленькою дитиною приїхали до Києва. На останні гроші зняли квартиру і потрапили на шахраїв. Віддали більше 14 тисяч гривень і змушені були повернутися в Донецьку область.

- Таких історій багато, - запевняє киянин Юрій. - Я теж зіткнувся з цими аферистами, але не як квартиронаймач, а як господар квартири. Мою квартиру кілька разів таким чином здавали без мого відома. Наприклад, я здав квартиру всього на добу. На наступний день приходжу - а там сидить жінка з п'ятирічною дитиною і з жахом з'ясовує, що господар квартири я, а не той шахрай, якому вона віддала гроші. Вона сама з Бердянська і вже встигла влаштувати дитину в київську школу. Мені стало її шкода. Запропонував трохи пожити в квартирі безкоштовно. Але вона не погодилася, поїхала.

Або ще один випадок. Прийшов в квартиру, а там сім'я: чоловік, дружина і дитина. Я пояснив, що їх обдурили шахраї, які самі ж орендували мою квартиру. «Нічого не знаємо, - заявили ті. - Ми тепер тут живемо, ми з дитиною, і ти нас не виселиш ». Я стояв на своєму - і вони покликали молодчиків з однієї радикальної угруповання. Ті прийшли з битами, влаштували скандал ... Ледве їх вигнав.

- Шахраї були впевнені в своїй безкарності, - вважає Дмитро Бойчук. - Діяли за чітко налагодженою схемою. Співробітники поліції запевняли потерпілих, що аферисти будуть покарані за всією суворістю закону. Але їх навіть не зробили підозрюваними. Потримали в райвідділі 72 години і ... відпустили в статусі свідків.

Про те, як аферистів випустили співробітники МВС, розповіли на телеканалі «1 + 1». Тоді ж біля райуправління поліції журналісти спробували поспілкуватися з шахраями. Ті представилися на камеру ... поліцейськими і поїхали, не ставши відповідати на питання.

- Спасибі журналістам за те, що вчасно втрутилися в ситуацію, - говорить Дмитро Бойчук. - Тільки після того, як сюжет вийшов в ефір, зловмисники отримали статус підозрюваних. Одного з них відпустили під домашній арешт, а другого заарештували, але з можливістю внести заставу в розмірі 24 тисяч гривень. Для людей, які обдурили своїх жертв на півмільйона гривень, ця сума зовсім невелика.

Зараз ми шукаємо інших постраждалих. Думаю, їх багато. Більшість ошуканих, як показує практика, в поліцію не звертаються. Люди впевнені, що це не допоможе. Але в даному випадку аферисти вже затримані. І чим більше потерпілих, тим більше шансів добитися для зловмисників реального покарання.

За словами адвоката потерпілих, у нього і зараз є привід сумніватися, що розслідування проведуть об'єктивно.

- Як, наприклад, пояснити те, що затриманим вже повернули мобільні телефони, з яких вони дзвонили потерпілим? - нарікає Дмитро Бойчук. - Віддали речовий доказ, не провівши експертиз! До речі, один із затриманих вже був судимий за злочини, пов'язані із заволодінням чужим майном.

У МВС тим часом запевняють, що проведуть розслідування об'єктивно.

- Відкрито кримінальне провадження за статтею «Шахрайство», - повідомили в секторі комунікацій главку Національної поліції в Києві. - Встановлюються потерпілі і свідки. Зібрані докази підтверджують, що аферисти діяли в Печерському, Шевченківському та Дніпровському районах Києва. Вилучені у затриманих документи з ознаками підробки направлені на експертизу. Триває слідство.

Тих, кого теж обдурили ці аферисти, потерпілі просять зв'язатися з ними по телефону (093) 994-61-10.

Про квартирне шахрайство «ФАКТИ» розповідали вже не раз. Орендар не може самостійно перевірити справжність документів, які надає господар житла. З'ясувати, чи дійсно квартира належить цій людині, можна за допомогою недавно відкритого Державного реєстру прав на нерухомість. Про те, як це зробити, «ФАКТИ» розповідали .

Читайте нас в Telegram-каналі , Facebook і Twitter

Де ви знайшли оголошення про оренду квартири?
Згадуючи свою розмову з господарем квартири, він сказав: «І мені господар каже:« Діма, що ж ти?
»« Який Діма?
Господар квартири показував вам документи?
Наприклад, свідоцтво про право власності?
Ріелтору дзвонили?
Ви дзвонили за цими телефонами?
Як, наприклад, пояснити те, що затриманим вже повернули мобільні телефони, з яких вони дзвонили потерпілим?
BIKINIKA.com.ua
Наш общий бизнес-фронт BIKINIKA.com.ua. Казино "Buddy.Bet" обещает вам море азарта и незабываемых моментов. Поднимите ставки и начните выигрывать прямо сейчас.

We have 4 guests online