соєві продукти

  1. історичний екскурс
  2. Чим хороша соя:
  3. соєві продукти
  4. висновок

Наш общий бизнес-фронт BIKINIKA.com.ua

Моя їжа

Листопад 8, 2014

Автор статті: Myhandbook Автор статті:   Myhandbook

Соя - один з тих модних продуктів, з приводу яких ведуться активні суперечки Соя - один з тих модних продуктів, з приводу яких ведуться активні суперечки. Вегетаріанці проголосили сою повноцінним замінником м'яса, тоді як противники ГМО побоюються включати її в свій раціон з тієї причини, що більшість що надходять у продаж соєвих продуктів зроблені з генетично модифікованої сої. Проте, історія сої як продукту харчування налічує вже більше трьох тисяч років, а в Європі її вживають в їжу з 18-го століття. Спробуємо ж розібратися в тому, якими корисними якостями володіє соя, які соєві продукти існують, і кому слід їх вживати.

історичний екскурс

Отже, соя - одне з найдавніших культурних рослин сімейства Бобові. Вважається, що першою країною, де почали обробляти сою, був древній Китай. При розкопках на території Китаю малюнки сої були виявлені на кістках, каменях і навіть черепашачих панцирах. Слідом за Китаєм, соя стала найважливішим харчовим рослиною в Кореї і Японії в період близько 500 років до н.е. Європейці змогли оцінити поживні якості сої набагато пізніше: лише в 1740 р соя проникає в Європу через Францію, але зате до кінця 18-го століття її вживають вже і в Англії, і в США. У наш час сою вирощують в Азії, Америці, Африці, Австралії та інших регіонах світу.

Чим хороша соя:

Унікальність сої в тому, що вона дуже (до 50%) насичена повноцінним білком, який рівноцінний м'ясному, але, на відміну від м'яса, соя не містить холестерину. Дослідження показали, що у людей, які споживають принаймні 20 грамів сої в день протягом мінімум 5-ти тижнів, знижується артеріальний тиск і знижується рівень холестерину. Тому, люди, з різних причин відмовилися від м'яса, вживають сою, щоб заповнити потребу в білку. Також в сої є речовини, які допомагають запобігти раковим захворюванням, особливо - рак підшлункової залози. Крім того, в соєвих бобах міститься велика кількість вітамінів групи В, заліза, кальцію, калію і жирних кислот. Соя низькокалорійна і добре підійде тим, хто страждає зайвою вагою і хоче знизити кількість споживаних калорій без шкоди для здоров'я.

соєві продукти

У магазинах можна знайти велику різноманітність соєвих продуктів, про які я розповім нижче. Сама я вживаю тільки тофу, соєве молоко і соєві паростки.

Всім відомий тофу - сир з соєвого молока, що володіє нейтральним смаком. Тофу - воістину універсальний продукт. Його можна смажити, варити, запікати, використовувати в супах, салатах і соусах. Секрет тофу в тому, що він вбирає смаки і запахи інших інгредієнтів їжі. Так, якщо покришити тофу в соус чилі, то страва буде зі смаком чилі, якщо ж посипати його цукром і какао, то вийде відмінна начинка для торта. В цілому, тофу - корисний, багатий на протеїни продукт, який при високій харчовій цінності містить зовсім мало калорій (60 ккал на 100 грамів) і тому відмінно впишеться в будь-яку дієту.

Інший популярний і загальновідомий продукт із сої - це соєвий соус Інший популярний і загальновідомий продукт із сої - це соєвий соус. Даний соус виходить шляхом бродіння соєвих бобів з додаванням морської солі і води. Існують десятки видів соєвого соусу, що розрізняються за ступенем солоності або солодощі. Соус можна використовувати як для заправки страв, так і в якості маринаду для риби і м'яса. Соєвий соус, виготовлений за правильною технологією, містить багато мінеральних речовин і вітамінів. Проте, сама я не захоплююся соєвим соусом - аж надто багато в ньому солі!

Для людей, які погано переносять лактозу, справжнім порятунком може стати соєве молоко Для людей, які погано переносять лактозу, справжнім порятунком може стати соєве молоко. Соєве молоко, як не складно здогадатися, проводиться з соєвих бобів. Боби замочують на кілька годин, потім варять, фільтрують, і остуджують. У натуральному вигляді соєве молоко містить приблизно така ж кількість білка, як і коров'яче, тому за поживністю цілком здатне замінити молоко тваринного походження. При цьому соєве молоко містить набагато менше насичених жирів і холестерину.

Говорячи про соєвих продуктах, потрібно згадати і соєву олію Говорячи про соєвих продуктах, потрібно згадати і соєву олію. Соєва олія - це рідке рослинне масло, яке отримують з насіння сої. Масло сої містить багато вітаміну Е, жирні кислоти і антиоксиданти, і засвоюється організмом людини на цілих 98 відсотків! Соєва олія практично не має смаку і запаху, а тому прекрасно підходь для випічки, холодних закусок і салатів. Крім того, соєва олія можна використовувати в косметичних цілях. Якщо нанести його на обличчя, воно прекрасно зволожує і пом'якшує, повертає шкірі здоровий колір і бархатистість. Дуже рекомендую!

На слуху і такий продукт із сої як, соєве м'ясо. Соєве м'ясо - це замінник м'яса, який виробляють зі знежиреного соєвого борошна. Соєве м'ясо схоже на тварину за текстурою і консистенції, але, на жаль, поступається останньому за смаковими якостями. Я його не вживаю, хоча червоне м'ясо не їм. Навіть не уявляю, що потрібно зробити з паростками сої, щоб перетворити його в м'ясо, краще його не вживати взагалі, якщо є сумніви. Проте, соєве м'ясо добре тим, що не містить жирів і є низькокалорійним продуктом. Звичайно, варто вибирати таке соєве м'ясо, де вміст ароматизаторів і підсилювачів смаку мінімально.

Якщо ви не хочете відмовлятися ні від тваринного молока, ні від м'яса, а просто хочете урізноманітнити своє харчування соєю, то можна порадити Едам - молоді соєві боби, які збирають до повного їх дозрівання Якщо ви не хочете відмовлятися ні від тваринного молока, ні від м'яса, а просто хочете урізноманітнити своє харчування соєю, то можна порадити Едам - молоді соєві боби, які збирають до повного їх дозрівання. Едам часто подають як закуску в японських ресторанах. Боби хороші тим, що піддаються мінімальній термічній обробці, а це означає, що вони зберігають всі корисні речовини і вітаміни.

висновок

Перше: якщо ви з якихось причин вирішили відмовитися від м'яса, то соя може стати для вас незамінним джерелом білка. По-друге, якщо ви страждаєте непереносимістю лактози або у вас алергія на молочні продукти, то соєве молоко і сири з сої можуть стати для вас прекрасною альтернативою. По-третє, якщо ви хочете схуднути, то має сенс скоротити кількість продуктів з високим вмістом насичених жирів (м'ясо, незбиране молоко, сир, яйця і т.д.) і частково замінити їх низькокалорійними соєвими продуктами. Нарешті, в якому б вигляді ви не вживали сою, стежте, щоб вона не була генетично модифікованою. Так як продуктів з сої, як ми мали можливість переконатися вище, існує безліч, це допоможе вам зробити своє меню не нудним і різноманітним, і ви з більшою ймовірністю будете дотримуватися правильного режиму харчування і швидше наблизитися до заповітної мети.

Успіхів!
Тх

BIKINIKA.com.ua
Наш общий бизнес-фронт BIKINIKA.com.ua. Казино "Buddy.Bet" обещает вам море азарта и незабываемых моментов. Поднимите ставки и начните выигрывать прямо сейчас.

We have 4 guests online