Види радіаторів опалення, різновиди опалювальних приладів, монтаж своїми руками: інструкція, фото- і відео-уроки, ціна

  1. Радіатори опалення: функції і особливості
  2. Конструктивні рішення радіаторів опалення: різноманітність видів
  3. Матеріали для виготовлення радіаторів опалення: великий вибір і унікальні якості
  4. висновок

Наш общий бизнес-фронт BIKINIKA.com.ua

Якісна та ефективна робота системи опалення - запорука комфортабельності і затишку в будь-якому приміщенні. Це означає, що до вибору всіх елементів опалювальної системи необхідно підходити з усією ретельністю, віддаючи перевагу тільки кращим пропозицій ринку. Якісна та ефективна робота системи опалення - запорука комфортабельності і затишку в будь-якому приміщенні

Різноманітність видів опалювальних радіаторів

Одним з основних вузлів будь-якої системи опалення є радіатор - спеціалізований прилад, який передає тепло від теплоносія до повітря в приміщенні. В даний час вибір опалювальних батарей просто величезний і нерідко власники нерухомості губляться, якщо потрібно вибрати якийсь певний варіант.

Для того щоб виключити такі неприємності необхідно розібратися в основних характеристиках техніки, розглянути переваги і недоліки кожного радіатора.

Радіатори опалення: функції і особливості

Сучасні опалювальні батареї - прилади, які крім вирішення основного завдання (передачі тепла) мають ще й ряд додаткових переваг:

  • Стабільна тепловіддача з високим виходом енергії;
  • Стильний зовнішній вигляд, можливість вписатися в будь-який інтер'єр;
  • Невелика теплова інертність;
  • Різноманітність варіантів оформлення, починаючи від стандартних і закінчуючи дизайнерськими моделями.

Розміри, форми і колір - радіатори на будь-який смак

Конструктивні рішення радіаторів опалення: різноманітність видів

На вітчизняному ринку види опалювальних радіаторів представлені надзвичайно широко. Диференціація всієї такої техніки може проводитися за кількома основними параметрами, в тому числі, матеріалу виготовлення та конструктивними особливостями. Саме останній параметр означає дуже багато для ефективності системи опалення, впливає він також і на вартість:

  • Секційні батареї опалення. Такі різновиди радіаторів опалення відрізняються тим, що складаються з певної кількості секцій. Можуть виготовлятися зі сталі або ж алюмінію. Габарити, а також ширина, глибина і маса може коливатися в залежності від модельного ряду;
  • Трубчасті радіатори. Основною складовою подібних елементів опалювальної техніки є спеціальні вигнуті трубки, по яких і циркулює теплоносій. Матеріали для таких приладів можуть бути найрізноманітнішими, починаючи від сталі і закінчуючи міддю;
  • Панельні радіатори. Ємності, де циркулює теплоносій із системи, виконані у вигляді прямокутних панелей. Габарити подібних виробів можуть бути найрізноманітнішими.

Найбільш популярними панельними радіаторами є всілякі станів і стельові панелі. Як правило, особливістю таких приладів можна назвати низькотемпературну нагрівальну поверхню, радіаційну складову потоку теплоти і можливість установки своїми руками;

Як правило, особливістю таких приладів можна назвати низькотемпературну нагрівальну поверхню, радіаційну складову потоку теплоти і можливість установки своїми руками;

Панельні опалювальні радіатори

  • Пластинчасті батареї. По суті, це пластини зі сталі або міді, на які наживляючи додаткові нагрівальні елементи. Конструкція може бути, як закрита кожухом, так і обладнана декоративними гратами, а то і просто відкрита.

Порада: Вибір конструкції того чи іншого радіатора опалення слід виробляти, виходячи не тільки з особистих переваг, але ще і виходячи з конструкції опалювальної системи, площі приміщення.

Дізнайтеся також, як за допомогою решіток на радіатори опалення поєднати красу і практичність.

Матеріали для виготовлення радіаторів опалення: великий вибір і унікальні якості

На сьогоднішній день види радіаторів для опалення представлені просто в широкому асортименті.

Одним з факторів, на які слід звертати увагу при виборі того чи іншого типу, є матеріали виготовлення.

  • Сталеві радіатори. Такі батареї можна побачити на фото і відео дизайнів багатьох сучасних будинків. З'явилися радіатори порівняно недавно на вітчизняному ринку (всього років 20-30 тому), але придбали величезну популярність серед споживачів.

Опалювальні прилади даної групи передають тепло від теплоносія конвекційним способом. При цьому відмітними рисами даного різновиду радіаторів опалення є підвищений рівень тепловіддачі, простота монтажу і універсальність. До того ж, ціна сталевих батарей доступна кожному.

Секції радіаторів зі сталі з'єднуються точковим зварюванням, що підвищує міцність і продовжує термін безвідмовної експлуатації обладнання. Основним покриттям для батарей є якісний і екологічно чистий лак, стійкий до дії безлічі агресивних чинників і механічних пошкоджень.

Сталеві радіатори панельного типу

Не можна не відзначити, що крім переваг є у сталевих радіаторів і деякі недоліки. Наприклад, батареї зі сталі бояться гідроударів і чутливі до якості теплоносія;

  • Чавунні радіатори. Найбільш традиційні і практичні батареї опалення. Мають відмінними показниками теплопровідності, здатні витримувати впливу неякісного теплоносія.

Радіатори, виконані з чавуну, можна ефективно використовувати в будь-яких системах опалення, починаючи від централізованих і закінчуючи автономними. На вітчизняному ринку це найбільш популярні радіатори, що обумовлено їх низькою вартістю.

Незважаючи на всі переваги, є у чавунних батарей і недоліки. Наприклад, при підвищенні тиску в системі понад 6 атм, можливе виникнення поривів. Та й виглядають подібні конструкції громіздко і не дуже привабливо, а тому використання їх в новомодних інтер'єрах неприпустимо;

  • Алюмінієві радіатори опалення. Гарний зовнішній вигляд, секційні, невелика вага і підвищений рівень тепловіддачі - все це сьогодні приваблює споживачів в батареях, виконаних з алюмінію. Працюють вони якісно і без проблем близько 5-7 років, не вимагають ремонту або заміни.

Основною проблемою, яка може виникнути при експлуатації даних батарей, є необхідність підтримувати певне значення рН теплоносія в системі (оптимальне значення 7-8). Іншою проблемою, яка має власників, є регулярне завоздушіваніе системи.

У різних спеціалізованих магазинах нашої країни можна зустріти три основні типи алюмінієвих радіаторів - цільні (профілі, з'єднані за допомогою зварювання), секційні і комбіновані. Вартість радіаторів даної групи залежить, як правило, від кількості секцій;

Алюмінієві батареї опалення

Порада: Якщо передбачається установка алюмінієвих радіаторів в системі опалення будинку, квартири або офісу, важливо дотримуватися деякі вимоги монтажу. Так, наприклад, в системі не повинно бути металів-антагоністів, інакше виникне конфлікт матеріалів, що призведе до прискореної корозії.

  • Біметалічні радіатори. Сучасний і оригінальний вибір для системи опалення будь-якого типу. Особливістю подібних опалювальних приладів можна назвати можливість витримувати високий тиск в системі, стійкість до гідравлічних ударів, а також використання будь-якого теплоносія.

Такі види опалювальних радіаторів мають оригінальну конструкцію - в них поєднуються одразу два типи матеріалів (як правило, мідь і алюміній або ж сталь і алюміній), що дозволяє досягти підвищеної ефективності роботи і тепловіддачі, істотно продовжити термін безвідмовної експлуатації. При цьому біметалічні батареї стійкі до високого тиску, а тому їх можна вибирати як для автономних, так і для централізованих систем опалення.

Тривалий термін експлуатації біметалевих радіаторів опалення (близько 20 років), можливість роботи при високому тиску (до 20 атм), а також можливість індивідуального підбору кількості секцій роблять подібні батареї кращим вибором для багатьох об'єктів нерухомості.

Конструкція біметалевих радіаторів

Ще одна перевага біметалевих радіаторів - це знижений обсяг циркуляції теплоносія, що дозволяє економити на теплоносії. Недоліки - невелика перетин трубок (12-15 мм) і підвищений тиск в системі, яке позначається на ресурсі котла і різьбових фітингів.

Читайте також статтю про опалювальних радіаторах Kermi.

висновок

Радіатор опалення - один з основних вузлів будь-якої системи обігріву, як централізованої, так і автономної в заміському будинку або багатоповерхівці. В силу важливості батарей опалення, до їх вибору підходити слід з особливою відповідальністю, віддавати перевагу тільки перевірені часом конструкції і кращих виробників.

Тільки в тому випадку, коли опалювальні прилади підібрані відповідно до виконаним раніше розрахунками (також опрацьована і інструкція до них), з урахуванням особливостей котла опалення, системи трубопроводів і безлічі інших чинників (тиск, кислотність теплоносія), можна говорити про якісну роботу системи, забезпеченні найбільш комфортабельних умов в будинку, офісі або квартирі.

Читайте також статтю «Чавунні радіатори опалення Ретро: історія і вишуканий дизайн».


BIKINIKA.com.ua
Наш общий бизнес-фронт BIKINIKA.com.ua. Казино "Buddy.Bet" обещает вам море азарта и незабываемых моментов. Поднимите ставки и начните выигрывать прямо сейчас.

We have 4 guests online