Пайовики намагаються позбутися проблемної нерухомості в Астані

  1. Скільки квартир хочуть продати пайовики в проблемних ЖК
  2. Ціни пропозиції в проблемних ЖК тримаються на високому рівні
  3. Відділи продажів продовжують працювати, незважаючи на заборону
  4. Що кажуть пайовики, переуступаючи права на нерухомість в проблемних ЖК

Наш общий бизнес-фронт BIKINIKA.com.ua

Огляд ринку квартир у споруджуваних проблемних комплексах Астани

Придбання квартири на стадії котловану - вигідне інвестиційне вкладення, проте в цих випадках покупка пов'язана з великим ризиком. Якщо забудовник виконав свої зобов'язання і побудував житло в строк, то ціна квадратного метра злітає на 30, а то і на 50 відсотків. Але, на жаль, добудувати до кінця і в строк свої проекти виходить не у всіх забудовників. На сьогоднішній день в числі забудовників Астани, які допустили грубі порушення, значиться більше 20 компаній.

На сайті акімату міста Астани завжди можна подивитися перелік забудовників, незаконно реалізують квартири в обхід Законів РК «Про архітектурну, містобудівної та будівельної діяльності» та «Про пайову участь у житловому будівництві». На сьогоднішній день в понад 60 об'єктах будівництво йде з різними порушеннями. Це може бути відсутність дозвільних документів, допущення порушень при будівництві, відставання від графіків і самовільне заселення.

На вторинному ринку пайовики, які вже вклалися в проблемні проекти, активно намагаються позбутися квадратних метрів.

Скільки квартир хочуть продати пайовики в проблемних ЖК

У 23 ЖК, де забудовниками допущені грубі порушення, з початку року пропонується до продажу 397 квартир, масовий продаж квартир спостерігається в ЖК « Аристан »(77 квартир) і ЖК« Магістральний-3 »(61 квартира).

У ще дев'яти об'єктах, що знаходяться на постійному контролі акімату через численні скарги, найбільше число пропозицій доводиться на ЖК « Жагалау-3 »І« Жастар-4 ». Всього з даного списку запропоновано до продажу 362 квартири.

Ще в шести об'єктах, за даними акімату, були допущені порушення при будівництві та самовільне заселення. Трохи менше 100 пайовиків переуступають права на свою нерухомість в цих житлових комплексах.

Пайова участь не підлягає державній реєстрації, і угода купівлі-продажу фіксується тільки після здачі об'єкта в експлуатацію. Тому ніхто і не здогадується, скільки квартир незаконно продані недбайливими забудовниками, і скільки людина стають ошуканими пайовиками. Заощаджуючи кошти і піддавшись умовлянням менеджерів, в гонитві за дешевими квадратними метрами, можна зіткнутися з серйозними проблемами - втратою нервів, часу і грошей.

Про те, що необхідно в першу чергу перевіряти у забудовника і на що звертати особливу увагу, входячи в пайову участь, можна дізнатися на офіційному сайті egov.kz.

Ціни пропозиції в проблемних ЖК тримаються на високому рівні

За даними акімату Астани, 62 житлових комплексу зводяться з порушеннями, при цьому близько 100 будуються відповідно до законів РК. Середня ціна за 1 квадратний метр по місту з терміном здачі в I кварталі 2016 року склала 386,6 тисячі тенге, далі, в залежності від терміну здачі, ціни знижуються до 217,4 тисячі тенге з можливим терміном введення в експлуатацію в IV кварталі 2017 року .

За даними аналітиків порталу kn.kz, ціни за квадратний метр менше 200 000 тенге тримаються в проблемних ЖК «Тельман», « Зере-2 »,« Анісу-3 »,« садові Квартали »І« Анісу-2 ». А в ЖК « Айсанов »І« світлий »Запитувані ціни вище 500 000 тенге. Ці житлові комплекси побудовані, заселені, але без відповідних дозвільних документів.

Слід врахувати, що при продажу таких об'єктів договір купівлі-продажу не укладається, на зміну приходить договір цесії (переуступка права).

Однак чи мають право пайовики переуступати права на нерухомість, якщо будівництво йде з порушеннями закону? Це питання ми поставили юристу Олександру Горбачовському.

Юрист каже, що кожен випадок має розглядатися індивідуально. Якщо пайове будівництво ведеться без отримання дозволу на будівництво, на земельній ділянці, що не була відведена для будівництва, тоді всі угоди по цьому об'єкту будуть недійсними. Якщо ж будівництво ведеться з порушенням будівельних норм і правил за ці порушення несе відповідальність забудовник. Обов'язок пайовика - в установлені терміни здійснити оплату, якщо інше не передбачено укладеними між ними договором.

Згідно з чинним законодавством переуступка права не заборонена, якщо об'єкт нерухомості не знаходиться під арештом, при цьому слід зазначити, що якщо будуть допущені порушення закону такі як вказані вище, то з усіма угодами за рішенням суду можуть бути визнані недійсними. Тільки арешт накладений судом може стати причиною заборони на укладання та підписання договору цесії.

Відділи продажів продовжують працювати, незважаючи на заборону

Наявність грубих порушень при будівництві не заважає деяким забудовникам продавати квартири. Міжвідомча комісія акімату Астани в березні поточного року опублікувала черговий список з 12 новобудов, за якими рекламується продаж квартир без наявності відповідних дозвільних документів. Так, в ЖК «Елімай» до сих пір працює відділ продажів, де пропонуються до продажу квартири за ціною 214000-284000 тенге за квадратний метр. Умови придбання такі: або 100% оплата, або початковий внесок не менше 50%, тоді буде запропонована розстрочка на 3 роки, де на залишок суми додається 30% переплата.

У ЖК « КоркемTower »Квадратний метр від відділу продажів варто 225 000 - 260 000 тенге, умови продажу аналогічні ЖК« Елімай ».

У ЖК «Лазурний берег» офіційно продажу закриті, при цьому відділ продажів озвучує ціну 240 000 - 260 000 тенге за квадратний метр і пропонує розстрочку максимально на 12 місяців без збільшення ціни або 100% оплату.

Що кажуть пайовики, переуступаючи права на нерухомість в проблемних ЖК

Було проведено опитування пайовиків ЖК « Зере-2 », Які виставили свої об'єкти на продаж, хоча ліцензії на право залучення коштів пайовиків у забудовника ТОВ« Алтин САПА - 2011 »- немає.

ескіз

Фото березень 2016 р

Об'єкт знаходиться на перетині вулиць з проектним найменуванням А244 і ін. Р. Кошкарбаева. Є постанова на проектування, до 10.12.2015, а постанова на будівництво досі не отримано. Цей житловий комплекс, враховуючи темпи будівництва, швидше за все, буде зданий в кінці 2017 року, хоча пайовики заявляють, що термін здачі IV квартал 2016 року. У розмові продавці в основному посилаються на сімейні проблеми, брак грошей, бажання продати недобудовану квартиру в ЖК і купити машину, і т.д. Один продавець своїх квартир поставляв будматеріали для будівництва житлового комплексу, і забудовник розплатився з ним квартирами, які він почав продавати за викидними цінами, трохи вище 200 $ за квадратний метр.

Мати квартиру в Астані престижно, але покупка - це ще й ризик. Придбання квартири одна з дорогих покупок, тому підійти до її вибору треба з максимальною обережністю. Тому перевіряйте сподобався житловий комплекс на наявність проблем в них на офіційному сайті акімату Астана.

аналітична служба kn.kz

Однак чи мають право пайовики переуступати права на нерухомість, якщо будівництво йде з порушеннями закону?
BIKINIKA.com.ua
Наш общий бизнес-фронт BIKINIKA.com.ua. Казино "Buddy.Bet" обещает вам море азарта и незабываемых моментов. Поднимите ставки и начните выигрывать прямо сейчас.

We have 4 guests online