Відпустка для військових - порядок надання для призовників і контрактників

  1. Покладені відпустки їх тривалість
  2. для призовників
  3. Основний відпускний період
  4. Додатковий відпускний період
  5. За сімейними обставинами
  6. Для службовців за контрактом
  7. додатковий відпочинок
  8. порядок оформлення
  9. Як розраховується відпустку?
  10. Відкликання з відпускного періоду

Наш общий бизнес-фронт BIKINIKA.com.ua

Громадяни, які перебувають на військовій службі, мають право на отримання відпусток нарівні з співробітниками підприємств, різних установ та організацій.

Для цієї категорії громадян порядок надання і тривалість відпускного періоду визначається згідно з положеннями Федерального закону під номером 76, прийнятого в травні 1998 року. У цьому законодавчому документі йде мова про контрактників, які обрали армію в якості основного робочого місця.

Що стосується самого порядку проходження служби (в тому числі і надання відпускних періодів для призовників), він регулюється згідно з президентським указом номер +1237, чинному в редакції від січня 2016 року.

Покладені відпустки їх тривалість

При цьому відпускні графіки затверджуються безпосереднім начальством.

для призовників

Особи, покликані до збройних сил на строкову службу, мають права на такі відпустки:

Основний відпускний період

Щорічна оплачувана відпустка стає доступний через шість місяців служби. Його тривалість складає двадцять днів для солдатів і двадцять п'ять днів для сержантів. Особи, які постраждали від техногенних аварій і впливу радіації, як пільгова категорія службовців, отримують право на тридцятиденний відпочинок.

Додатковий відпускний період

Додаткова відпустка зазвичай додає до основного. Але може надаватися окремо як Додаткова відпустка   зазвичай додає до основного заохочення або нагороди з боку командирів.

В цьому випадку видається окремий наказ (відпускний період надається протягом місяця з моменту заохочення). Додатково надається п'ять діб відпочинку. Така ж кількість може бути відібране від основного відпускного періоду в якості дисциплінарного покарання (Згідно зі згаданим президентським указом).

Крім того, існують пільгові категорії:

  • службовці на Півночі отримують додатково 15 днів;
  • стільки ж днів додатково отримують особи, службовці в умовах, які становлять небезпеку для життя чи здоров'я;
  • у віддалених регіонах зі складним кліматом додатково надається п'ять днів.

За сімейними обставинами

Оформляється на строк не більше десяти днів. У відпускний період не зараховується час, витрачений на поїздку.

До поважних причин для надання відпустки за сімейними обставинами відносять: До поважних причин для надання   відпустки за сімейними обставинами   відносять:

  • важке захворювання найближчих родичів або членів сім'ї (батьків, братів або сестер, подружжя або її батьків);
  • вплив стихії на майно військовослужбовця, що призвели до збитків;
  • інші причини, які, на думку командира, можуть вважатися поважними (наприклад, на розсуд безпосереднього начальства надається відпочинок в зв'язку з вагітністю дружини або пологами).

Зазвичай необхідність такого відпускного періоду підтверджується лікарем або військовим комісаром, що знаходяться за місцем проживання подружжя або родичів службовця громадянина.

Перед від'їздом осіб, службовців за призовом, інструктує начальник штабу або безпосередній командир (з внесенням відмітки в спеціальний журнал). Він же вручає відпускної квиток.

Службовець зобов'язаний:

  1. вести себе відповідно до військовим званням (не вживати алкоголь і не робити протизаконних дій);
  2. відправляти телеграму в разі продовження відпускного періоду через хворобу або іншим непередбачених обставин (складається військкомом або головою сільської ради);
  3. відправляти телеграму при затримці в дорозі (повідомлення відправляється військовим комендантом).

Для службовців за контрактом

Особи, які здійснюють службу згідно з контрактом, мають права на такі відпускні періоди:

Основний або щорічний відпускний період залежить від вислуги: Основний або щорічний відпускний період залежить від вислуги:

  • громадянам, відслужив менше десяти років, надається тридцять днів відпочинку;
  • особам, відслужив від десяти до п'ятнадцяти років, оформляється тридцять п'ять днів;
  • службовцям, які віддали професійної діяльності від п'ятнадцяти до двадцяти років, надається сорок днів відпочинку;
  • особам з вислугою понад двадцять років для відпочинку дається сорок п'ять днів.

На прохання службовців такої відпускний період може надаватися частинами.

мінімальна тривалість становить п'ятнадцять днів. Якщо частина відпускного періоду не була використана в поточному році, вона приєднується до основного періоду відпочинку в наступному році. При цьому загальна тривалість відпускного періоду не повинна перевищувати 60 днів.

Додаткові відпускні періоди встановлені окремим категоріям службовців. На них можуть претендувати:

  • учасники збройних конфліктів на територіях інших держав (оформляється додатково 15 днів);
  • службовці в несприятливих кліматичних (на Півночі) або екологічних умовах отримують додатково також 15 днів;
  • службовці в регіонах, близьких за кліматичними умовами до Крайній Півночі, отримують 10 днів додаткового відпочинку;
  • службовці у віддалених місцевостях можуть претендувати на додаткових п'ять днів;
  • службовці в умовах, що становлять загрозу для життя і здоров'я, додатково отримують 15 днів.

Відпускний період за сімейними обставинами надається на тих же підставах, що і для осіб, службовців за призовом. Його тривалість не повинна перевищувати десяти днів. Час, витрачений на дорогу, не враховується.

додатковий відпочинок

Додаткові періоди відпочинку надаються цілеспрямовано деяким категоріям службовців, які мають певні заслуги або зайнятим професійною діяльністю в особливих умовах Додаткові періоди відпочинку надаються цілеспрямовано деяким категоріям службовців, які мають певні заслуги або зайнятим професійною діяльністю в особливих умовах. Для призовників такі відпускні періоди оформляються також як заохочення, але їх тривалість невелика.

Виняток - це періоди хвороба особи, покликаного на службу. Згідно з висновком медичної комісії тривалість додаткового відпочинку може становити від місяця до шістдесяти днів.

Всі перераховані додаткові дні для контрактників і призовників можна підсумувати або додавати до основного (щорічного) відпускного періоду. При цьому загальна тривалість періоду додаткового відпочинку для контрактників не може бути більше шістдесяти діб. Облік додаткових діб, наданих службовцю, ведеться в спеціальному журналі частини.

порядок оформлення

Щоб отримати відпускний період, необхідно скласти і подати рапорт: Щоб отримати відпускний період, необхідно скласти і подати рапорт:

  1. У його правому верхньому куті вказується звання командира і його ПІБ. Своє прізвище та ім'я службовець в шапці документа не вказує!
  2. Потім посередині вписується назва документа і коротко викладається прохання. На самому початку цієї частини документа вписується прізвище, ім'я та звання службовця (наприклад, рапорт сержанта Іванова О. І.). Вказується початок відпускного періоду.
  3. Якщо потрібен час на дорогу, це також фіксується в документі.
  4. Далі вноситься інформація про місце відпочинку і людей, з якими він буде проводитися (наприклад, з сім'єю). Внизу ставиться дата складання і підпис службовця.
  5. Розглянувши рапорт, командир видає відповідний наказ. На його підставі виплачуються відпускні для контрактників. Службовці за призовом додатково проходять інструктаж у начальника штабу або безпосереднього командира. Потім їм видається відпускної квиток.

Як розраховується відпустку?

Тривалість відпускного періоду для осіб, які підписали контракт, розраховується наступним чином: Тривалість відпускного періоду для осіб, які підписали контракт, розраховується наступним чином:

  • Основний відпускний період ділиться на 12 (наприклад, при вислузі менше десяти років це 30 днів, їх і потрібно розділити на 12).
  • Потім кількість днів множиться на повні місяці служби (наприклад, від початку календарного року до моменту звільнення або від початку служби до закінчення календарного року).
  • При розрахунках отримані цифри округлюються в бік збільшення (це стосується днів і місяців). Точно за таким же принципом підраховуються і додаткові відпускні періоди.

Відкликання з відпускного періоду

При цьому наказ видається командувачем об'єднанням або з ініціативи особи, яка є його прямим начальником. Наприклад, керівника федерального органу влади.

Відкликаний військовослужбовець отримує право на безкоштовний проїзд до своєї частини. А всі невикористані дні відпустки приєднуються до основного відпускного періоду наступного року.

Відмовитися від виклику на місце служби не можна, так як такий відгук обумовлений якимись надзвичайними обставинами. Виняток - знаходження в лікарні, підтверджене документально. Знаходження на сесії в навчальному закладі до винятків із загального правила не відноситься.

Дорогі читачі, інформація в статті могла втратити свою актуальність. Якщо ви хочете дізнатися, як вирішити саме Вашу проблему, телефонуйте за телефонами:

Або задайте питання юристу на сайті. Це швидко і безкоштовно!


Як розраховується відпустку?
BIKINIKA.com.ua
Наш общий бизнес-фронт BIKINIKA.com.ua. Казино "Buddy.Bet" обещает вам море азарта и незабываемых моментов. Поднимите ставки и начните выигрывать прямо сейчас.

We have 4 guests online