У справі Redmond знайшлося шахрайство на мільярд

Наш общий бизнес-фронт BIKINIKA.com.ua

Один із власників Redmond`a за тиждень до смерті в квітні 2016 року відмовився від керівництва компанією. Якщо вірити протоколу, то він підписав його в Петербурзі, але був на лікарняному ліжку в Мюнхені. Один із власників Redmond`a за тиждень до смерті в квітні 2016 року відмовився від керівництва компанією

Віктор Погонцев / Інтерпресс

Арешт генерального директора «Технопоіска» Діани Желясковой і розшук співвласника компанії Андрія Синявина трапилися після порушення справи про несплату податків на 2 мільярди рублів у листопаді 2017 року. «Фонтанка» дізналася, що кримінальна історія бренду Redmond почалася на півроку раніше, а перші обшуки пройшли в липні 2017 го - у справі про шахрайство з нерухомим майном фірми. Розкрилися фальсифікації з установчими та фінансовими документами, підписаними в 2016 році від імені знаходиться при смерті співвласника компанії Максима Агеенко. За версією слідства, спадкоємцям покійного завдано збитків на суму понад мільярд рублів.

«Технопоіск» - одна з компаній групи, що працює під брендом Redmond, найбільшого в Росії оптовика на ринку сучасної кухонної техніки. 29 листопада в офісах і на його складах в Петербурзі були проведені обшуки , Генеральний директор і співвласник ТОВ «Технопоіск» Діана Желяскова була заарештована за звинуваченням у несплаті податків на суму близько 2 млрд рублів. Ще один співвласник, Андрій Синявін, уникнув зустрічі зі слідчими тільки тому, що виявився в ці дні за кордоном.

Головне слідче управління СК по Петербургу оголосило про ухилення від сплати податків в 2012 - 2014 роках «шляхом внесення до податкових декларацій завідомо неправдивих відомостей про фінансово-господарських відносинах даного суспільства з низкою юридичних осіб, які мають ознаки фірм-« одноденок »і порушенні справи за другою частини «податкової» 199-ї статті КК: від 200 тисяч рублів штрафу до шести років колонії.

Про перспективу звинувачень по шахрайству в особливо великому розмірі (до десяти років) і легалізації майна, придбаного в результаті злочину (до семи), в прес-службі слідства промовчали.

Формально правильно - в кримінальних справах, порушених за «важким» четвертим частинам статей 159 і 174.1 КК сьогодні немає ні обвинувачених, ні підозрюваних. Але історія, яка привела до справи про несплату податків, почалася набагато раніше. Кримінальну справу про шахрайство в особливо великому розмірі було порушено в слідчому відділі СК по Кіровському району 3 травня 2017 року. 28 червня з'явилася справа про легалізацію грошових коштів, здобутих злочинним шляхом. Перші масштабні обшуки в офісах «Технопоіска» пройшли в липні 2017 року. Саме тоді і були отримані документи, які лягли в основу справи про податковому злочині.

Група компаній під брендом Redmond була заснована трьома компаньйонами - Андрієм Синявино, Діаною Желясковой і Максимом Агеенко. ТОВ «Технопоіск» займалося безпосередньо торгівлею, на ТОВ «Редмонд» були зареєстровані права на інтелектуальну власність, ТОВ «АДМ-Груп» має опікуватися будівництвом і управлінням нерухомістю. У 2014 році Агеенко тяжко захворів і практично перестав брати участь в справах фірми. Як згадує його вдова Світлана, з осені 2014 го Максим Агеенко лікувався в Ізраїлі, в Росії повернувся в квітні 2015 року. Незабаром настав рецидив, в жовтні 2015 го Агеенко вилетів до Мюнхена, де і помер 19 квітня 2016 року.

У тому ж місяці в МИФНС № 15 був представлений протокол загальних зборів учасників ТОВ «АДМ-Груп» від 13 квітня 2016 року, відповідно до якого пост генерального директора товариства переходив від Агеенко до Желясковой. Цей протокол був представлений, якщо мовою протоколу, - «від імені Желясковой невстановленими особами». Після того, як податковий орган зареєстрував зміни, за договором від 26 жовтня 2016 року «АДМ-Груп» продало нерухомість: склад в Шушарах площею 38,5 тис. Кв. метрів із земельною ділянкою в півгектара. Новим власником стало ТОВ «Альфа», єдиним учасником якого є Діана Желяскова.

В результаті спадкоємці Агеенкова, вдова і п'ятеро дітей, порахували, що залишилися без спадщини.

За словами Світлани Агеенко, після смерті чоловіка вона не змогла домогтися від Синявина і Желясковой ніякої інформації про діяльність компанії, а на єдиній зустрічі в травні 2016 року нібито почула, що вступати в спадок для неї сенсу немає, тому що прибутки вона не побачить.

Кримінальну справу було порушено в травні 2017 року. Як встановило слідство, спадкоємцям покійного Агеенко діями «невстановлених осіб», які внесли зміни в установчі документи «АДМ-Груп» і передали права на склад в Шушарах ТОВ «Альфа», було завдано матеріальної шкоди на суму 1,265 млрд рублів. Вдова і діти Агеенко визнані потерпілими. Представляє їх інтереси адвокат Олексій Бєлкін зауважує, що «невстановлені особи» фактично встановлені:

«Різні варіанти протоколів загальних зборів учасників« АДМ-Груп »було складено ще до смерті Максима Агеенко, один з варіантів був реалізований. Мета очевидна: створення умов, при яких дружина і діти Агеенко не отримують будь-яких майнових прав. Мною проведено адвокатські опитування осіб, які брали участь у фальсифікації, як вони кажуть, за вказівкою Синявина і Желясковой, ці ж показання вони підтвердили на допитах у слідчого. Експертизи фальсифікації підтвердили ».

Крім шахрайства слідчий побачив у діях «невстановлених осіб» і легалізацію майна, отриманого в результаті злочину.

Те, що до цих пір в справі немає ні підозрюваних, ні обвинувачених, адвоката Бєлкіна не бентежить: «Справа складна в розслідуванні, необхідно було запросити великі обсяги документів, призначити і провести складні експертизи, це не один місяць».

Наскільки відомо Белкину, відомості, отримані в результаті обшуків, проведених у цій справі на початку літа 2017 року, дозволили порушити в ГСУ справу про ухилення від сплати податків: «Спроба вивести активи через« обнальние »контори неминуче привела і до податкових порушень, вони були виявлені і задокументовані. Податкові перевірки в «Технопоіске» почалися давно, але саме матеріали, вилучені в ході слідчих дій, дозволили довести вину конкретних осіб ».

Справа про шахрайство і легалізації злочинних доходів розслідується в слідчому відділі по Кіровському району, справу про ухилення від сплати податків - в ГСУ. Чи будуть ці справи об'єднані в одному провадженні, поки не ясно.

Андрій Синявін відгукнувся на прохання «Фонтанки» прокоментувати ситуацію. Він пояснив, що зараз знаходиться в Сполучених Штатах, але обіцяв повернутися: «Я зараз в Силіконовій долині вивчаю методи управління провідними IT компаніями для застосування цих технологій для розвитку системи Iot (інтернету речей) в Росії. Коли отримаю необхідну для роботи інформацію в повному обсязі, повернуся реалізувати на практиці ».

Згідно з твердженнями Синявина, «всі зміни в роботі« АДМ »відбувалися виключно на основі статуту компанії», а Желяскова «мала всі повноваження сама підписувати будь-які документи« АДМ »від імені померлого партнера, так як він їй видав довіреність». Склад в Шушарах, за його словами, будувався на замовлення «Альфи» і за рахунок «Альфи» (що належить Желясковой одноосібно), а перешкоди в його передачі будують рейдери, «прикриваючись вдовою нашого партнера».

Коли він збирається в Росію, Андрій Синявін НЕ пояснив.

З представниками знаходиться під домашнім арештом Діани Желясковой на момент публікації «Фонтанці» зв'язатися не вдалося.

Олексій Бєлкін обіцяє новий виток історії. Він встановив, що в документах гонконгської компанії, співвласниками якої в рівних частках виступали Агеенко, Синявін і Желяскова, теж відбулися незбагненні зміни, і Агеенко з числа власників пропав. Завірені копії документів від китайської сторони будуть передані слідству.

Денис Коротков, «Фонтанка.ру»

BIKINIKA.com.ua
Наш общий бизнес-фронт BIKINIKA.com.ua. Казино "Buddy.Bet" обещает вам море азарта и незабываемых моментов. Поднимите ставки и начните выигрывать прямо сейчас.

We have 4 guests online