За що ми платимо в садівництво? | Комісія з садівництва, Асоціація садівників, Центр садівництва

Наш общий бизнес-фронт BIKINIKA.com.ua

Те, що «індивідуали» можуть платити тільки цільові внески, - невірно. Псковським дачникам роз'яснюють, на що йдуть цільові та членські внески в садівництві.

У нинішньому сезоні громадська приймальня Комісії з садівництва в Пскові працює за новою адресою. На піку «популярності» виявилися питання, пов'язані з індивідуальним веденням присадибного господарства.

Не хочу - не плачу?

Господарювати, не будучи членом садівницького товариства, можна - відшкодовуючи витрати на створення та утримання інфраструктури. Але, купуючи дачну ділянку, людина не повинна ставити до відома про це голови СНТ і може деякий час існувати на правах «невидимки» - не сплачуючи внески.

- Часто повторюється питання: які саме внески повинен платити «індивідуал» - цільові або членські, - аналізує статистику звернень до громадської приймальні голова Псковської регіональної Комісії з садівництва Анна Ілгоч. - Цільові внески йдуть на створення об'єктів інфраструктури. Членські - на забезпечення роботи правління і на поточне утримання інфраструктури. Тобто твердження, що «індивідуали» можуть платити тільки цільові внески, - невірно.

Міння про те, що ці внески - вкладення в бездонну бочку, невірно: чим облаштованим територія дачного селища, тим дорожче там ділянки.

світле сьогодення

«Індивідуалів» стало багато в останні рік-півтора. Це закономірний розвиток минулорічної «хітової» теми - електрифікації садівництва. Пройшовши низку судів, Комісія з садівництва відстояла права дачників «на світло». А потім…

- Енергетики, визнавши свої зобов'язання по підключенню садівництва, заявили, що ця практика буде поширюватися тільки на «індивідуалів», - пояснює Анна Ілгоч. - Пішла хвиля заяв про вихід з садівництва.

У цьому дачному сезоні заявок на підключення електроенергії було так багато, що енергетики не завжди вчасно справлялися з роботою. Кооперуйтеся з сусідами - підтягнути лінію відразу до декількох ближніх домівках простіше.

- В цілому ситуація по електрифікації СНТ стабілізувалася, - каже Анна Ілгоч. - Якщо ви ще не підключилися - зверніться до нас: ми допоможемо підготувати документи.

хазяйські руки

Як і раніше «в топі» тема покинутих ділянок. Чи не вперше йде розмова про вилучення землі у недбайливих власників - щоб потрапити в категорію «ледарів», досить три роки не обробляти грядки. Поки люди не цілком усвідомлюють, що земля без хазяйської руки втрачає свої властивості.

- Через три роки необрабку починаються процеси заболочування, а рекультивувати землю складно, - каже Анна Володимирівна. - Коли покинуту ділянку починає «наповзає» на оброблені, сусіди можуть звернутися до правління, до суду.

Всякий кинутий ділянку - це борги за внесками. Якщо ви не виїжджали в своє «родовий маєток» з десяток років, не дивуйтеся, якщо одного разу вас почнуть розшукувати правоохоронні органи.

Садівники скаржаться і на погану транспортну доступність, і на відсутність підтримки з бюджету ... Так, цільові програми - регіональна, розрахована на 2012-2015 роки, і муніципальна на 2013-2017-й, - тільки на шляху до реалізації. Комісія пропонує садівникам не зневірятися, а періодично нагадувати про себе - направляючи звернення до владних структур, збираючи підписи.

Однак в цілому досвід роботи можна оцінювати як позитивний: садівництво перестає бути долею пенсіонерів. Люди шукають ділянки, задають питання про реєстрацію на дачі. Один з варіантів вирішення питання - присвоєння садівничим товариствам статусу селищ. Кілька СНТ вже звернулися до глави Пскова Іван Цецерський з проханням про зміну статусу населеного пункту. Без федеральної підтримки такий проект важко реалізувати, але час покаже.

- Головне в тому, що ми відзначили приємну тенденцію: відмова від дачних ділянок вже непопулярний, - резюмувала Ганна Ілгоч.

Ольга Донська, [email protected]

«На жаль, не поодинокі випадки, коли місце голови садівництва залишають люди грамотні, активні, відповідальні. Це психологія чистої води: в садівництві занадто багато проблем, йде вал негативу, який неможливо витримувати довго. Я закликаю садівників, перш ніж йти скандалити з головою, постаратися отримати вичерпну інформацію з питань з інших джерел - наприклад, звернувшись до громадської приймальні Комісії з садівництва. Чи не все і не завжди залежить тільки від голови садівництва, і не завжди рядові члени садівничого товариства мають чітке уявлення про роботу правління. А така інформація могла б допомогти уникнути багатьох конфліктів ».

Анна Ілгоч, голова Псковської регіональної Комісії з садівництва

6 тисяч рублів - така середня заробітна плата голови садівничого некомерційного товариства.

Не хочу - не плачу?
BIKINIKA.com.ua
Наш общий бизнес-фронт BIKINIKA.com.ua. Казино "Buddy.Bet" обещает вам море азарта и незабываемых моментов. Поднимите ставки и начните выигрывать прямо сейчас.

We have 4 guests online