Податковий кодекс: зміни для підприємців-спрощенців

Наш общий бизнес-фронт BIKINIKA.com.ua

завдяки податкового Майдану підприємці змогли відвоювати спрощену систему оподаткування, але лише тимчасово.

Податковий кодекс суттєво розширив права податківців, а санкції за порушення посилилися.

Підприємці-спрощенці позбулися можливості співпрацювати з великими компаніями.

Підприємців номінально вберегли від застосування касових апаратів.

такі головні наслідки прийняття Податкового кодексу для спрощенців, відзначають експерти.

Однак, як зазначає Ксенія Ляпіна, норми про збереження спрощеної системи оподаткування і незастосування касових апаратів Податкова може трактувати по-різному.

Скільки будуть платити спрощенці

З січня 2011 року СПД буде обходиться спрощенцям в понад 400 грн. у місяць.

Зокрема, кожен місяць спрощенці зобов'язані перераховувати кошти до бюджету (43% від ставки єдиного податку) і платити єдиний соцвнесок (34,7% мінімальної зарплати).

"Наприклад, при максимальній ставці єдиного податку в 200 грн. І при збереженні існуючого розміру мінімальної зарплати 922 грн. фізособа підприємець-спрощенець повинен платити окремими платежами:

a) платіж в сумі 86 грн. (200 * 43% - до бюджету на рахунок в Держказначействі);

б) мінімальний страховий внесок в розмірі 319,94 грн. (922 * 34,7% - на рахунок в Держказначействі, призначений для єдиного внеску).

Всього: 405,94 грн. ", - пояснює Володимир Ващенко, партнер юридичної компанії" Ващенко, Бугай та Партнери ".

" єдинники "Будуть самі визначати розмір соцвнеску, але не більше 15 прожиткових мінімумів для працездатних осіб (близько 14 тис. Грн.), І не менше 34,7% мінімальної зарплати (близько 300 грн.).

Терміни сплати залишилися колишніми: до 20 числа місяця перед звітним.

[Page]

Взаємовідносини спрощенців і юросіб

Податковий кодекс з 1 квітня 2011 року забороняє платникам податку на прибуток відносити до витрат витрати на придбання послуг фізосіб-спрощенців (крім послуг інформатизації).

"Підприємцям доведеться реєструвати юридичну особу на єдиному податку, що тягне за собою сплату єдиного податку в розмірі 6% або 10% від суми виручки. Це додаткові витрати, але оптимальний вихід із замкнутого кола", - вважає Валентин Гвоздій, адвокат, керуючий партнер юридичної фірми "Гвоздій та Оберкович".

Для збереження партнерства з контрагентами підприємці можуть перейти на загальну систему оподаткування. А створивши при цьому юрособа, можна розраховувати на "нульову" ставку податку на прибуток до 1 січня 2016 року, якщо річний оборот не перевищить 3 млн.грн., А щомісячний заробіток найманих співробітників буде не нижче 2-х мінімальних зарплат.

Але частина підприємців мають намір піти "в тінь".

"Фактично заборона юрособам працювати зі" спрощенцями "і перехід СПД на загальну систему оподаткування виллється в збільшення податків в 4 рази. Вихід лише один: ставати" нелегалом ", - вважає київський підприємець Сергій.

Права податкової стали ширше

Податковий кодекс вносить вагомі зміни в адміністрування податків.

"Передбачено штраф за несплату фізичною особою єдиного податку, який дорівнює 50% від ставки", - підкреслює керуючий партнер юридичної компанії "Ольга Демченко і партнери" Ростислав Кравець.

За порушення термінів подання звітності та сплати штрафуватимуть у розмірі 10% несплаченої суми.

Правда, прем'єр Микола Азаров пообіцяв, що в 2011 році для адаптації до Податкового кодексу платників податків не штрафуватимуть.

" канікули "Можуть компенсувати дії податкової інспекції, якій дозволено проводити камеральні, документальні та фактичні перевірки. Для останніх досить наявності інформації про можливе порушення законодавства підприємцем.

"Виключено норму, якою право проведення позапланової перевірки податківці отримували тільки на підставі рішення суду. Тепер досить напрямки з підписом керівника відповідного податкового органу або його заступника", - зазначає Ростислав Кравець.

Податкова отримала можливість вимагати в суді стягнення сум дебіторської заборгованості з боржників-платників податків. Податківці зможуть накласти арешт на майно боржника в 2-кратному розмірі від суми податкового боргу. Податковий кодекс також встановлює більш жорсткі штрафи при повторному порушенні.

В результаті підприємці частково відстояли права, але живуть під загрозою зміни спрощеної системи оподаткування. Крім того, ряд норм Податкового кодексу істотно обмежують свободу малого бізнесу і змушують піти "в тінь".

думка експерта

З 1 січня 2011 року єдиноподатники зобов'язані окремо сплачувати єдиний внесок на державне соціальне страхування 34,7%, відповідно до Закону України "Про збір та облік єдиного внеску на загальнообов'язкове державне соціальне страхування".

При цьому положеннями закону визначено, що базою нарахування єдиного внеску для таких підприємців є "суми, які самостійно визначаються такими платниками, але не більше максимальної величини нарахування єдиного внеску та не менше розміру мінімального страхового внеску". Як це розуміти? У підсумку, повинен буде роз'яснити ПФ, оскільки він буде вести реєстр платників єдиного внеску та здійснювати його адміністрування.

Але аналогічні положення містяться в чинному законі про державне пенсійне страхування з липня поточного року, і вони теж зобов'язують платників єдиного податку доплачувати в Пенсійний фонд. Якщо позиція ПФ не зміниться, то і в 2011 році єдиноподатники будуть платити мінімальні внески на страхування, тобто 34,7% від мінімальної зарплати за кожен місяць. Але аналогічні положення містяться в чинному законі про державне пенсійне страхування з липня поточного року, і вони теж зобов'язують платників єдиного податку доплачувати в Пенсійний фонд

Володимир Ващенко, партнер юридичної компанії "Ващенко, Бугай та Партнери"

Також читайте про Податковий кодекс і підприємницької діяльності в матеріалах web-конференції з Ксенією Ляпіною .

Як це розуміти?
BIKINIKA.com.ua
Наш общий бизнес-фронт BIKINIKA.com.ua. Казино "Buddy.Bet" обещает вам море азарта и незабываемых моментов. Поднимите ставки и начните выигрывать прямо сейчас.

We have 4 guests online