Оподаткування дивідендів в 2018-2019 роках: ставка ПДФО

  1. Правила сплати
  2. Для фізичних осіб
  3. Для юридичних осіб
  4. Розрахунок податку
  5. види звітності
  6. У організації, яка здійснює виплату
  7. У організації, яка отримує виплати

Наш общий бизнес-фронт BIKINIKA.com.ua

У нашій країні велика кількість організацій і фірм, які мають кілька засновників, які отримують дохід від прибутку компанії. Ця сума називається дивідендами. Її розмір залежить від частки капіталовкладення конкретним учасником. Розмір і процедура видачі визначаються на загальних зборах засновників.

Вони можуть виплачуватися раз або кілька разів за рік. Бувають випадки, коли ці кошти не виплачуються зовсім. Це питання також вирішується на загальних зборах. Суми, які виплачені до закінчення розрахункового періоду, називаються проміжними або попередніми. Перерахування, вироблені після завершення звітного року, носять назву фінальні.

Найчастіше виплати здійснюються в грошовій формі і називаються грошовими дивідендами. Але бувають випадки, коли розрахунок з засновниками здійснюється за допомогою акцій і інших цінних паперів. Іноді зустрічаються ситуації, в яких виплати здійснюються майном, яке належить організації.

Якщо розглядати дане визначення з точки зору економіки, то прийнято вважати, що дивіденди - це прибуток фірми, яка залишається після сплати всіх необхідний платежів. Вона ділиться між засновниками в певних пропорціях. І оскільки вони вважаються прибутком, з них, як і з іншого доходу, необхідно сплачувати податки.

Зміст статті

Правила сплати

Найменування необхідної до сплати мита і її розмір залежать від того, кому дана сума виплачується. Для наочності розглянемо всі можливі варіанти у вигляді таблиці.

ОдержувачНайменування митаРозмір ставки у відсотках

Фізична особа, яка є резидентом РФ ПДФО 13 Фізична особа, яка не є резидентом 15 чи інша величина ставки, яка визначається міжнародною угодою для запобігання повторного справляння податку Всі вітчизняні фірми, крім тих, які згадуються нижче Податок на прибуток

13 Вітчизняна фірма, яка має частку в статутному капіталі ТОВ в розмірі понад ½, за умови, що дане товариство виплачує прибуток учасникам більше року з моменту прийняття рішення про їх видачу 0 Зарубіжна компанія 15 або інший розмір ставки, що визначається міжнародною угодою щоб уникнути повторного нарахування мита

Представлені дані говорять про те, що в пільгову групу, яка не сплачує податки з отриманого прибутку, входять організації, які мають частку більше половини в статутному капіталі іншої фірми. Для того щоб була застосована нульова ставка, юридичній особі необхідно здати в перевіряє інспекцію відповідні документи. Ними можуть бути:

  • договір, який відображає факт купівлі-продажу;
  • договір про поділ або перетворення;
  • акти приймання-передачі;
  • рішення суду.

Податок на дохід встановлений для звітних осіб, які перебувають на спеціальних режимах стягнення: спрощеної і поставлений процедурі, а також на ЕСХН . Платники податків, які перебувають на цих режимах, звільнені від сплати податку на прибуток. Але внески з прибутку, якщо такі є, вони зобов'язані платити в установленому порядку.

Багато платники задаються питанням про те, що якщо дивіденди визнані доходами і обкладаються митом, то до них теж можна застосувати податкові відрахування, але це не так Багато платники задаються питанням про те, що якщо дивіденди визнані доходами і обкладаються митом, то до них теж можна застосувати податкові відрахування, але це не так.

Варто відзначити, що їх величина не бере участь у визначенні загальної суми доходів, який необхідний для надання службовцю належних відрахувань, наприклад, на дітей. Це питання регламентує стаття 218 Податкового кодексу РФ .

Згідно НК РФ, термін сплати мита з дивідендів обмежується днем, який слідує за фактичним днем ​​отримання прибутку. Це означає, що на відміну від інших внесків в наглядовий орган дані нарахування не мають фіксованих термінів, у кожної організації вони індивідуальні.

Організація, на яку покладено обов'язок щодо нарахування таких сум, повинна стежити за своєчасністю виплати та перерахування суми в наглядовий орган. У тому випадку, якщо сплата була проведена із запізненням, то винуватцем є юридична особа. Варто запам'ятати, що за несвоєчасну сплату організація буде покарана рублем. Будуть застосовані штрафні санкції та пені, розмір яких може виявитися досить значним.

Наглядовий орган дозволяє переводити податки з прибутку, яка була виплачена кільком фізичним особам однією сумою. Це значно спрощує процедуру для платника, полегшуючи тим самим ведення звітної документації та бухгалтерського обліку в організації.

Для фізичних осіб

Розмір ставки, яка застосовується до фізичної особи, залежить від статусу платника податків. У розрахунок береться той факт, чи був платник в момент нарахування мита резидентом Росії чи ні. У 2018 році ставка для фізичних осіб дорівнює:

  • 13%, якщо платник є резидентом РФ;
  • 15%, якщо він таким не є.

Цей статус залежить від того, скільки часу за минулий рік Звітний особа перебувала на території нашої країни. Якщо загальна кількість днів перевищує значення 183, то цей платник визнається податковим резидентом. Його доходи оподатковуватимуться за ставкою 13%. Громадянство не впливає на присвоєння цього статусу. Громадянин іншої держави безперешкодно може стати резидентом, якщо більшу частину року провів на території Росії.

Процесом утримання та перерахування податку з доходу повинна займатися сама організація. Для приватних осіб, які є учасниками фірм і отримують прибуток від бізнесу, компанія є податковим агентом. Саме на неї покладаються обов'язки щодо стягнення та сплати мит в наглядовий орган.

Часто зустрічаються ситуації, в яких дивіденди сплачуються не в грошовій формі, а, наприклад, у вигляді основних засобів. В такому випадку податковий агент не може провести утримання мита, оскільки немає грошової суми, з якої відбувається нарахування і сплата. У такій ситуації фірма зобов'язана повідомити наглядовий орган про неможливість стягнути гроші з даного платника.

Всі обов'язки, пов'язані з розрахунком і перерахуванням податків, переходять на саме звітного особа, яка отримала дохід у вигляді дивідендів Всі обов'язки, пов'язані з розрахунком і перерахуванням податків, переходять на саме звітного особа, яка отримала дохід у вигляді дивідендів. За підсумками звітного року платнику необхідно надати в наглядовий орган звіт за формою 3-ПДФО і зробити сплату самостійно.

Такий варіант виплати має ряд складнощів, оскільки податкова служба вважає передачу негрошових активів реалізацією, тому що відбувається зміна основного власника. Законодавством передбачено, що величина реалізованого майна повинна обкладатися митом, розмір якої залежить від застосовуваного режиму, на якому знаходиться дана організація:

  • ПДВ і податок на отриманий прибуток (якщо фірма застосовує загальну процедуру сплати внесків до наглядовий орган);
  • єдиний розмір податку (при знаходженні на спрощеній системі).

У тому випадку якщо організація застосовує ЕНВД, то передане майно повинно обкладатися в загальному або спрощеному режимі. У такій ситуації виходить парадоксальна ситуація, в якій передане майно двічі обкладається зборами:

  • податок на доходи ФО, який зобов'язаний сплатити засновник фірми;
  • величина збору з вартості реалізованого майна, який платить сама фірма в тому розмірі, який передбачений податковим режимом.

Для юридичних осіб

Учасником фірми або організації може бути не тільки фізичне, а й юридична особа, яка є вітчизняної або зарубіжної компанією Учасником фірми або організації може бути не тільки фізичне, а й юридична особа, яка є вітчизняної або зарубіжної компанією. Оподаткування доходів, які виплачені юридичним особам, детально описується в статті 284 Податкового кодексу РФ .

Якщо частина доходів виплачується російською організацією, то в даному випадку застосовується стандартна ставка в розмірі 13%. Юридичні особи, яким належить більше половини величини статутного капіталу іншої фірми, звільняються від сплати мита. Але є ще одна умова: термін володіння часткою в статутному капіталі повинен перевищувати один календарний рік.

Якщо це питання стосується зарубіжної компанії, яка має певну частку у власності, то з дивідендів вона зобов'язана сплатити в бюджет держави внесок, ставка за яким складає 15%, якщо інший розмір не передбачений міжнародними угодами. Юридичні особи зобов'язані виробляти сплату належної суми, навіть якщо режим, на якому знаходиться організація, не передбачає стягнень з прибутку.

Обов'язок по розрахунку та перерахування коштів лежить на податкових агентів, якими є бухгалтери фірми. Вони стежать за правильним обчисленням величини сплачується суми і за своєчасністю перерахування. Здійснити переклад потрібно на наступний день після видачі дивідендів учаснику організації. У разі несвоєчасної сплати на фірму будуть накладені штрафні санкції.

Розрахунок податку

У тому випадку, якщо фірма виробляла виплату належної суми, але сама їх не отримувала, то розрахунок податку буде виглядати так:

Розмір податку = Величина нарахованих дивідендів * розмір ставки

За цією формулою розраховується податок з сум, які виплачені закордонним учасникам товариств.

Якщо фірма сама отримувала прибуток (за винятком тієї, що оподатковується за нульовою ставкою), то процедура розрахунку мита з прибутку, яка отримана російськими учасниками, буде на порядок складніше:

Податкова база = Розмір дивідендів, які нараховані всім російським засновникам - суми, які раніше не були враховані при розрахунку внеску

Розрахунок суми податку, який необхідно буде сплатити в наглядову службу, виглядає так:

Податок з дивідендів = Дивіденди, які нараховані російському засновнику / величина платежу, який нарахований ВСІМ російським засновникам * податкову базу * встановлену ставку

Інформація про перераховані суми повинна в обов'язковому порядку враховуватися в звітній декларації, яка подається у встановлені законом терміни. До бюджету дана сума перераховується за такими кодами:

Хто є основним одержувачемНомер КБК

Вітчизняні суспільства 182 1 01 01040 01 1000 110 Зарубіжні суспільства 182 1 01 01050 01 1000 110

Для кращого розуміння процедури розрахунку, розглянемо її детальніше на декількох прикладах.

Приклад 1. Розмір статутного капіталу ТОВ «Стайл» сформований двома засновниками, ними є:

  • ТОВ «Некст», його частка дорівнює 85%, а термін володіння становить 2,5 року;
  • ТОВ «Лайф» з часткою в розмірі решти 15%.

Величина нарахованих дивідендів за результатами звітного періоду:

  • 170 000 рублей належить ТОВ «Некст»;
  • 30 000 рублів належать ТОВ «Лайф».

Розрахунок виглядає так: фірма ТОВ «Некст» володіє часткою більше одного року, тому податок з неї не утримується. Вона повинна отримати дивіденди на загальну суму 170 000 рублей.

Компанія ТОВ «Лайф» повинна буде сплатити належну суму за встановленою ставкою:

30 000 рублів * 13% / 100% = 3900 рублів.

Загальна сума, яку отримає компанія, дорівнює:

30 000 рублів - 3900 рублів = 26 100 рублів.

Візьмемо інший приклад, коли виплати покладаються не юридичній, а фізичній особі.

ТОВ «Планета» в червні 2016 року виробила нарахування учаснику Климову С.В. в сумі 140 000 рублей.

У той день, який є днем ​​фактичної видачі доходу, необхідно порахувати розмір суми, яку необхідно сплатити:

ПДФО = 140 000 * 13% / 100% = 18 200 рублів.

Перерахувати цю суму в бюджет необхідно не пізніше наступного дня, який слідує за днем ​​видачі.

Засновнику Климову С.В. перерахована сума за вирахуванням прибуткового податку:

140 000 рублей - 18 200 рублів = 121 800 рублів.

види звітності

Відображення дивідендів у податковій звітності залежить від того, хто є безпосереднім одержувачем даних виплат. Це можуть бути організації або приватні особи.

У організації, яка здійснює виплату

Якщо одержувачем є фізична особа, то в наглядову службу необхідно здавати звіт за формою 2-ПДФО. Термін здачі - 1 апреля того року, який слідує за розрахунковим.

Якщо одержувачем є юридична особа, то необхідно здавати в наглядовий орган декларацію зі збору, який нараховується на прибуток. У ній повинні бути заповнені всі відповідні розділи, які відображають величину отриманих доходів.

У організації, яка отримує виплати

Оскільки фірма, яка є платником дивідендів, визнана податковим агентом, то на її плечах лежить обов'язок здавати звіти в перевіряє службу Оскільки фірма, яка є платником дивідендів, визнана податковим агентом, то на її плечах лежить обов'язок здавати звіти в перевіряє службу. Підприємство, яке отримує дивіденди, ніякої податкової звітності вести не повинно.

Застосовуючи загальну процедуру нарахування зборів, яка отримує дивіденди організація повинна їх враховувати разом з позареалізаційними доходами. Виходячи з цього робимо висновок, що отримані дивіденди не збільшують дохідну базу, яка обкладається податком на прибуток.

У тому випадку, якщо організація застосовує спрощений режим, вона не повинна подавати звітні документи, в яких відображено прибуток. Також вона звільнена від обов'язку включати отримані дивіденди в розмір загальних доходів.

BIKINIKA.com.ua
Наш общий бизнес-фронт BIKINIKA.com.ua. Казино "Buddy.Bet" обещает вам море азарта и незабываемых моментов. Поднимите ставки и начните выигрывать прямо сейчас.

We have 4 guests online