Компенсація за шкідливі умови праці

  1. Які умови праці вважаються шкідливими? «Керівництвом по гігієнічної оцінки факторів праці робочого...
  2. Порядок оформлення компенсації
  3. Список необхідних документів
  4. Приклад на тему «компенсація за шкідливі умови праці»
  5. висновок
  6. Найбільш популярні питання і відповіді на них з оформлення компенсації за шкідливі умови праці

Які умови праці вважаються шкідливими?

Наш общий бизнес-фронт BIKINIKA.com.ua

«Керівництвом по гігієнічної оцінки факторів праці робочого середовища» під шкідливими умовами праці визначаються такі, при оцінці яких виявлені будь-які перевищення встановлених норм. З числа стандартних порушень можна виділити: зайвий шум або вібрації, погане освітлення, підвищену забрудненість робочих місць.

Якщо робочого місця присвоєно клас 4, то в обов'язковому порядку проводяться заходи, спрямовані на поліпшення умов зайнятості громадян, зокрема, скорочується період виконання трудових обов'язків на даному місці.

Види послуг, компенсацій

Якщо громадянин працює у шкідливих умовах зайнятості, то він може розраховувати на такі грошові компенсації і гарантії:

  • скорочений робочий день. Якщо робочий тиждень становить 36 годин, то не більше 8 годин на день, а при 30-ти годинний трудовий тижня, період виконання своїх обов'язків не може бути більше 6 годин,
  • додаткова відпустка;
  • підвищення оплати праці відповідно до офіційних тарифними ставками і додатковими нарахуваннями компенсаційного характеру.

Всі працівники, які здійснюють свої безпосередні обов'язки у шкідливих умовах, можуть розраховувати на отримання спеціальної оплати, згідно ст. 147 ТК РФ .

Пільги та компенсації за шкідливі умови праці надають собою виплату, яка може відшкодувати витрати працівника, що виникли у нього при здійсненні трудових обов'язків у шкідливих умовах.

Увага! Якщо у вас виникнуть питання, то Ви можете безкоштовно проконсультуватися з юристом за телефонами: +7 (499) 653-74-12 у Москві, +7 (812) 363-16-55 в Санкт-Петербурзі, +7 (800) 550-32-96 по всій Росссіі дзвінок безкоштовний. Дзвінки приймаються цілодобово. Це швидко і зручно!

Згідно з чинним законодавством, сума доплати не може перевищувати 4% від окладу співробітника. Загальний розмір визначається на підставі пропозиції представницького органу робочих або керуючись колективним договором. Доплата входить в загальну суму нарахувань, отже, оподатковується і з кожної суми оплачуються страхові внески.

Компенсація за шкідливі умови праці нараховується і виплачується незалежно від посади співробітника, а тільки при виконанні конкретних робіт. Доплата може бути виражена у вигляді процентної надбавки, а може виплачуватися як «абсолютна сума», це означає, що кожен співробітник підприємства, зайнятий в роботі на шкідливих умовах, буде отримувати однакову суму доплати, незалежно від кваліфікації.

Порядок оформлення компенсації

Щоб зробити оцінку праці на підприємстві, керівник компанії повинен зробити певні дії. Порядок проведення даної процедури повинен включати в себе такі етапи: Щоб зробити оцінку праці на підприємстві, керівник компанії повинен зробити певні дії

  1. Звернутися до трудової інспекції або спеціалізовану компанію, що займається таким видом діяльності.
  2. Надати пакет обов'язкової документації.
  3. Створити комісію з обстеження умов зайнятості на підприємстві.
  4. Отримати висновок, де буде вказана класність і при необхідності, заходи, які потрібно прийняти для поліпшення наявних умов.

Після того як оцінка буде проведена, керівник повинен буде визначити рівень доплат і компенсацій за роботу у важких і небезпечних умовах .

Список необхідних документів

Для встановлення класності підприємства і призначення доплати працівникам потрібно провести оцінку праці, а для цього можуть знадобитися такі папери:

  • установчі документи компанії;
  • паспорт керівника та наказ про його призначення;
  • акт про створення комісії з оцінки умов праці на підприємстві;
  • заяву в трудінспекцію про проведення даного заходу;
  • інші документи, які можуть бути затребувані додатково щодо діяльність підприємства.

Приклад на тему «компенсація за шкідливі умови праці»

Компенсація за шкідливі умови праці в Росії надається в частині додаткового матеріального забезпечення, збільшеного періоду відпустки і більш раннього виходу на пенсійне забезпечення.

Громадянин Губченко В.П. працює на хімічному виробництві. Трудовий стаж - 10 років. Згідно з трудовим законодавством, така особа претендує на отримання грошової компенсації, встановленої з метою відшкодування витрат, пов'язаних з безпосереднім виконанням трудових обов'язків і певних гарантій.

Розмір грошової компенсації залежить від умов праці громадянина і призначається за результатами спеціальної експертної оцінки. Під час проведення аналізу враховуються ступінь і сила впливу несприятливих факторів на організм працівника.

На підставі проведеної експертизи громадянину Губченко повинні бути надані такі пільги:

  • Обмеження на тривалість робочого часу. Виробництво, на якому трудиться громадянин, віднесено до третьої категорії шкідливості. Тому, він не повинен працювати більше 36 годин на тиждень.
  • Спеціальне харчування, встановлене МОЗ, і видача молочної продукції.
  • Збільшений розмір оплати. Згідно ТК РФ тарифна ставка збільшується на 4%.
  • Додаткова відпустка, тривалістю не менше тижня.

Перераховані пільги надаються роботодавцем. Якщо будь-які поступки неможливо оформити в натуральному вигляді - відбувається їх монетизація. Бухгалтерією розраховується сума компенсації, яка згодом виплачується у вигляді доповнення до щомісячної оплати або шляхом одноразової виплати.

Якщо роботодавець відмовляється виконувати зобов'язання, встановлені законодавством, громадянин має право звернутися до державної інспекції праці.

висновок

На завершення написаного можна зробити ряд висновків:

  1. Шкідливими вважаються умови, які не відповідають встановленим нормам і завдають істотної або незначної шкоди здоров'ю співробітника.
  2. Кожному підприємству присвоюється певна категорія в залежності від того, який рівень «шкідливості» зафіксовано.
  3. Люди, трудящі в таких умовах, має право розраховувати на ряд гарантій у вигляді додаткової відпустки, скорочення часу зайнятості, грошової допомоги.
  4. Сума грошової виплати визначається на підставі рішення виборного комітету робочих або відповідно до положень колективної угоди.
  5. Оформлення компенсації передбачає проведення попередньої процедури оцінки умов праці на підприємстві з метою виявлення відхилення від нормативів. Для цього можуть знадобитися обов'язкові документи та звернення в спеціалізовану компанію, що займається такими питаннями.

Найбільш популярні питання і відповіді на них з оформлення компенсації за шкідливі умови праці

Питання: Доброго дня, мене звати Юлія, і я працюю кухарем в ресторані. Справа в тому, що зайнятість моя організована позмінно, а умови роботи на кухні дуже важкі - присутні постійно підвищений температурний режим і підйом вантажів.

Мій керівник не вважає, що моє робоче місце належить до шкідливих умов і відповідно, ніякої доплати або компенсації я не отримую. Додаткова відпустка або скорочений робочий день також мені не покладено. Підкажіть, будь ласка, спираючись на законодавчі статті, чи можу я отримати дані види пільг і що мені для цього зробити? На яку доплату я можу розраховувати, і хто буде здійснювати розрахунки?

Відповідь: Доброго дня, Юлія. Всі подробиці по даному питанню прописані: в ст. 92 ТК РФ , Тут мова йде про право на скорочений робочий день при наявності шкідливих умов зайнятості. У ст. 117 ТК РФ - надання додаткової відпустки і в ст. 147 ТК РФ - розмір і способи формування доплати і компенсації, а також питання скасування таких виплат.

У вашій ситуації ви можете послатися на всі зазначені положення і зажадати у керівника проведення оцінки праці на підприємстві. Дана процедура дозволить з'ясувати, чи є дійсно умови зайнятості, які наносять незначний або істотної шкоди здоров'ю громадян.

Після того як підприємству буде надано певний клас, ви зможете отримати доплату і компенсування. Розмір доплати встановлюється керівником на підставі положень колективного договору або рішення представницького органу робочих. Сума доплати не може перевищувати 4% від окладу. Розрахунок буде проводитися в вашій бухгалтерії. Якщо ваш начальник не погодиться виконати зазначені дії, то ви можете подати скаргу до трудової інспекції та звернутися до суду за отриманням належних виплат.

список законів

Залишилися питання? Отримайте безкоштовну консультацію!

  • Москва і область:
  • Санкт-Петербург і область:
  • По Росії:
Які умови праці вважаються шкідливими?
Підкажіть, будь ласка, спираючись на законодавчі статті, чи можу я отримати дані види пільг і що мені для цього зробити?
На яку доплату я можу розраховувати, і хто буде здійснювати розрахунки?
BIKINIKA.com.ua
Наш общий бизнес-фронт BIKINIKA.com.ua. Казино "Buddy.Bet" обещает вам море азарта и незабываемых моментов. Поднимите ставки и начните выигрывать прямо сейчас.

We have 4 guests online