Дебет-Кредит № 10 :: Який договір кращий: трудовий чи підряду?

Наш общий бизнес-фронт BIKINIKA.com.ua

Дебет-Кредит № 10 (10.3.2008)
Суть справи :: Практика

Увага! архівна публікація

Ця сторінка містить давню архівну публікацію бухгалтерського тижневика "Дебет-Кредит", яка в даний час, цілком можливо, втратила актуальність і може не відповідати чинним нормам бухгалтерського і податкового обліку.
Для роботи з актуальними матеріалами журналу перейдіть до ONLINE.dtkt.ua
або виберіть потрібний вам розділ ДК-порталу у верхньому рядку навігації.

Пам'ятайте: неправильно виплачувати працівникові зарплату на підставі договору цивільно-правового характеру (договору підряду). В такому випадку слід оформляти тільки трудовий договір. Щоб легше зрозуміти різницю між договором підряду (договором цивільно-правового характеру) і трудовим договором, наведемо їх основні характеристики і особливості оподаткування.

Про трудовому договорі

Згідно ст. 21 Кодексу законів про працю України (далі - КЗпП), трудовим договором є угода між працівником і власником підприємства, установи, організації або уповноваженим ним органом чи фізичною особою, за якою працівник зобов'язується:

1) виконувати роботу, визначену цією угоди;

2) підпорядковуватися внутрішньому трудовому розпорядку;

а власник підприємства зобов'язується:

1) виплачувати працівникові заробітну плату;

2) забезпечувати умови праці, необхідні для виконання роботи, передбачені законодавством про працю, колективним договором і угодою сторін.

Трудовий договір може бути оформлений як окремим письмовим документом, так і шляхом видання роботодавцем наказу про зарахування працівника на роботу відповідно до його заяви. Письмова форма трудового договору набуває все більшого значення, оскільки в міру розвитку договірних трудових відносин розширюються права роботодавців в сфері додаткової соціальної та недержавного пенсійного страхування своїх працівників.

Законодавства про працю, хоча і приписує укладати трудові договори в письмовій формі, все ж не визнає це обов'язковим, крім випадків, про які прямо сказано в ст. 24 КЗпП.

Так, додержання письмової форми є обов'язковим, зокрема:

1) при організованому наборі працівників;

2) при укладенні трудового договору про роботу в районах з особливими природними географічними і геологічними умовами та умовами підвищеного ризику для здоров'я;

3) при укладенні контракту;

4) у випадках коли працівник наполягає на укладенні трудового договору в письмовій формі;

5) при укладенні трудового договору з неповнолітнім, відповідно до ст. 187 КЗпП.

Укладення трудового договору в письмовій формі є обов'язковим і в інших випадках, передбачених законодавством. Наприклад, коли діяльність працівників пов'язана з державною таємницею.

Як ми зазначили вище, сторонами трудового договору є працівник і власник підприємства, установи, організації або фізична особа - СПД (далі - роботодавець).

Слід пам'ятати, що при укладенні трудового договору між фізичною особою-СПД і працівником фізична особа повинна в тижневий термін з моменту фактичного допущення працівника до роботи зареєструвати укладений у письмовій формі трудовий договір у державній службі зайнятості за місцем свого проживання відповідно до Порядку реєстрації трудового договору між працівником і фізичною особою, затвердженого наказом Міністерства праці та соціальної політики від 08.06.2001 р №260.

При укладенні трудового договору громадянин зобов'язаний подати:

1) паспорт або інший документ, що засвідчує особу. Пам'ятайте, що прийом на роботу особи без паспорта (або з недійсним паспортом) тягне за собою адміністративну відповідальність у вигляді штрафу в розмірі від 1 до 3 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян (Ч. 1 ст. 200 КпАП), т. Е. Від 17 до 51 грн;

2) трудову книжку;

3) у випадках, передбачених законодавством, - також документ про освіту (спеціальність, кваліфікацію), про стан здоров'я, військовий білет1 та інші документи (ч. 2 ст. 24 КЗпП).

1Пріем на роботу військовозобов'язаних і призовників, що не перебувають на військовому обліку за місцем проживання, тягне за собою адміністративної відповідальності у вигляді штрафу від 1 до 3 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян (Ч.1 ст. 211-3 КпАП), т. Е. Від 17 до 51 грн.

Так, документ про освіту, про присвоєння відповідної кваліфікації обов'язково подається, коли це необхідно для допуску до відповідної роботи. В інших випадках подання цього документа не є обов'язковим, але він може стати важливим аргументом на користь доцільності прийняття такого особи на роботу. Що стосується довідки про стан здоров'я, то звертаємо увагу, що забороняється укладення трудового договору із громадянином, якому за медичним висновком запропонована робота протипоказана за станом здоров'я. Але це не означає автоматичну обов'язок всіх працівників надавати довідку про стан здоров'я - це робиться тільки у випадках, передбачених законодавством.

Укладення трудового договору оформляється наказом (розпорядженням) власника про зарахування працівника на роботу.

Трудовий договір може бути:

1) безстроковим, що укладається на невизначений термін;

2) на визначений строк, встановлений за угодою сторін;

3) укладається на час виконання певної роботи.

У більшості випадків на практику полягають саме безстрокові трудові договори.

Строковий трудовий договір укладається у випадках, коли трудові відносини не можуть бути встановлені на невизначений строк з урахуванням характеру роботи, або умов її виконання, або інтересів працівника та в інших випадках, передбачених законодавчими актами.

Характерно, що саме строковий трудовий договір дуже часто плутають із так званим трудовою угодою. А якщо бути більш точним, то при оформленні відносин з фізособою за подібним договором він правильно називається - договір підряду.

Договір підряду (договір цивільно-правового характеру)

Згідно ст. 626 Цивільного кодексу України (далі - ЦК), договором є домовленість двох або більше сторін, спрямована на встановлення, зміну або припинення цивільних прав та обов'язків. Договір є оплатним, якщо інше не встановлено договором, законом або не випливає із суті договору. Договори підряду (робіт, послуг), автоперевезень, оренди - це різновиди цивільно-правових договорів, які регулюються ГК.

Відповідно до ст. 837 ЦК, за договором підряду одна сторона (підрядник) зобов'язується на свій ризик виконати певну роботу за завданням другої сторони (замовника), а замовник - прийняти та оплатити виконану роботу.

Як бачимо, предметом договору підряду є результат праці, тоді як за трудовим договором предметом договору є сама праця.

Що стосується оплати праці за цивільно-правовим договором, то згідно зі ст. 854 ГК, коли договором підряду не передбачена попередня оплата виконаної роботи або окремих її етапів, замовник зобов'язаний сплатити підряднику обумовлену ціну після остаточної здачі роботи за умови, що вона виконана належним чином і в погоджений строк або (за згодою замовника) - достроково. Тобто за договорами підряду оплачується не процес праці, а його конкретний (кінцевий) результат, який визначається після закінчення роботи та оформляється актом приймання-передачі виконаних робіт (наданих послуг), на підставі яких і виплачується винагорода. Однак в трудовій книжці не робиться запис про виконання роботи за цивільно-правовими договорами.

У той же час підрядник має право вимагати виплати йому авансу лише у випадку та розмірі, встановлених договором (наприклад на придбання матеріалів, необхідних для виконання роботи, і т. П.).

Відмінності між трудовим та цивільно-правовим договорами показані в таблиці 1.

Таблиця 1

Відмінності між трудовим та цивільно-правовим договорами

Трудовий договірДоговір підрядуНормативний документ

Кодекс законів про працю, інші акти законодавства України, прийняті відповідно до нього Цивільний кодекс України, інші нормативні акти, що регулюють цей вид діяльності Сторони договору Роботодавець, працівник Замовник, підрядник Умови договору 1. Обсяг виконуваної роботи визначається в вигляді професії, спеціальності, кваліфікації або посади, визначеної відповідно до тарифно-кваліфікаційного довідника.

2. Працівник підпорядковується внутрішньому трудовому розпорядку роботодавця, конкретним його посадовим особам. Виконує роботи відповідно до графіка або режимом роботи, встановленим роботодавцем.

3. Встановлюються права на гарантії і пільги, компенсації, передбачені трудовим законодавством (оплата відпусток, лікарняних і т. П.).

4. Робоче місце створюється роботодавцем, і він забезпечує всі умови праці, необхідні для виконання визначених договором робіт.

5. Чи може встановлюватися випробувальний термін (за згодою сторін)

1.

Підрядник має право, якщо інше не встановлено договором, залучити до виконання роботи інших осіб (субпідрядників).

2. Не поширюються норми трудового законодавства і правила внутрішнього трудового розпорядку.

3. Не має права на гарантії і пільги, компенсації, передбачені трудовим законодавством (оплата відпусток, лікарняних і т. П.).

4. Виконує роботу на свій ризик, самостійно організовує виконання роботи.

5. Договором встановлюються початковий і кінцевий терміни, в межах яких підрядник зобов'язаний виконати визначені договором роботи відповідно до власного графіка роботи та виходячи лише з власних можливостей

Оплата роботи

При виконанні роботи працівникові нараховується і виплачується заробітна платня, не нижче встановленої законодавством, в терміни, визначені відповідно до законодавства колективним або трудовим договором, але не менше двох разів на місяць Підряднику за виконання визначеної договором і зданої за актом роботи виплачується дохід ( її ціна) в розмірі, встановленому цим договором. Договором може бути передбачено виплату авансу

особливості оподаткування

Що стосується оподаткування заробітної плати, то тут все доволі просто. Нарахування на користь фізіца у вигляді заробітної плати (доплат, надбавок, премій, заохочень, компенсації, допомогу і т. П.) Формують фонд оплати праці підприємства відповідно до Інструкції зі статистики заробітної плати. Всі ті доходи, які включаються до ФОП згідно з п. 2 Інструкції, оподатковуються в загальному порядку: утримуються та нараховуються соціальні внески до фондів, утримується ПДФО із застосуванням права на податкову соціальну пільгу та п. 3.5 Закону про доходи шляхом зменшення об'єкта оподаткування (заробітна плата ) на розмір соціальних внесків.

Для цілей оподаткування виконавцями за договором підряду можуть виступати:

- фізособи, які не є СПД;

- фізособи-СПД.

1. Оподаткування винагороди фізосіб, які не є СПД.

Внески до Пенсійного фонду. Пунктом 1 ст. 11 Закону №1058 передбачено, що загальнообов'язковому державному пенсійному страхуванню підлягають громадяни України, іноземці (якщо інше не встановлено міжнародними договорами, згода на обов'язковість яких надана Верховною Радою України) та особи без громадянства, які працюють на підприємствах, в установах, організаціях за договорами цивільно правового характеру.

Тобто якщо фізособа одержала винагороду за виконання роботи за договором підряду, то з такої винагороди слід утримати внесок до Пенсійного фонду в розмірі 2% (починаючи з 2008 року). У той же час саме підприємство, яке виплачує винагороду за договором підряду, нараховує внесок на пенсійне страхування за ставкою 33,2% 1.

ПДФО. Доходи, виплачені фізособам за договором підряду, обкладаються ПДФО за ставкою 15% відповідно до пп. 4.2.1 Закону про доходи. При цьому податкова соціальна пільга на винагороду за договором підряду не застосовується, оскільки така винагорода не є заробітною платою, до якої згідно зі ст. 6 Закону про доходу застосовується ПСП.

Виходячи з цього, обкладаються винагороди ПДФО також і без застосування п. 3.5 Закону про доходи, т. Е. Не виключаючи з нарахованої суми винагороди перед оподаткуванням відрахування до Пенсійного фонд2.

1что стосується договорів оренди, то винагороди за цими договорами (орендна плата) не є об'єктом для нарахування та утримання внесків до Пенсійного фонду, оскільки такі договори не відносяться до договорів підряду робіт (послуг). Адже оренда не є ні працею, ні послугою.

2см. лист ДПАУ від 11.03.2006 р №1466 / К / 17-0715, №4570 / 7 / 17-0717 ( «Дебет-Кредит» №14 / 2006 ).

Таким чином, суму ПДФО з винагороди за договором підряду фізичній особі потрібно розраховувати без зменшення на суму внеску до Пенсійного фонду та ПСП, права на яку у фізичної особи не буде.

Соціальні внески. В цьому випадку виплачується не заробітна плата найманим працівникам за трудовим договором, а доходи фізичним особам за цивільно-правовим договором. Тому соціальні внески (соцстрах, безробіття і «нещасний» фонд) не утримуються і не нараховуються, так як базою для їх утримання є суми, що входять до ФОП (основна і додаткова заробітна плата, а також інші заохочувальні та компенсаційні виплати), що підлягають обкладенню ПДФО (п. 1 ст. 19 Закону №1533, п. 1 ст. 21 Закону №2240, ст. 47 Закону №1105). Згідно ст. 2 Закону України від 24.03.95 р №108 / 95-ВР «Про оплату праці», винагорода за договором підряду не є ні основний, ні додаткової заробітною платою. Чи не входить воно і в компенсаційні виплати.

Тобто з доходів, нарахованих до виплати фізособам за виконання цивільно-правових договорів, згідно із законодавством проводяться відрахування тільки до Пенсійного фонду України, а в інших страхових соціальних фондів чинним законодавством України це не передбачено.

Звітність. У податковому розрахунку за формою №1ДФ виплати за цивільно-правовими договорами, зокрема за договорами підряду, відображаються з ознакою доходу «01». Додатково до податкового розрахунку за формою №1 ДФ до Пенсійного фонду подається Додаток 23, в якому в загальному порядку зазначаються сума винагороди та утримані / нараховані внески до фонду.

Приклад 1 Підприємство в березні 2008 р уклало з фізособою, яка не є СПД, договір підряду (інформаційно-консалтингові послуги). За договором сума винагороди становить 1000 грн. При таких умовах з нарахованого до виплати доходу 1000 грн підприємство, як податковий агент, повинен утримати 150 грн податку з доходів (1000 грн х 15%) і пенсійний внесок 20 грн (1000 грн х 2%). Сума винагороди до виплати: 830 грн.

Бухгалтерський і податковий облік подано в таблиці 2.

Таблиця 2

Облік винагороди за договором підряду на користь фізичної обличчя

№ п / пЗміст операціїКореспонденція рахунківСума, грнПодатковий врахуванняД-тК-тВДВВ

1. Нараховано винагороду за договором підряду в березні 2008 р 92 685 1000,00 - 1000 2. Нараховано пенсійний внесок 33,2% на суму винагороди за договором підряду 92 651 332,00 - 332 3. Утримано з винагороди за договором підряду пенсійний внесок 2% 685 651 20,00 - - 4. Утримано ПДФО з винагороди за договором підряду без застосування ПСП і без зменшення об'єкта оподаткування за рахунок утримання до Пенсійного фонду 685 641 / ПДФО 150,00 - - 6. Перераховано пенсійні внески 651 311 352,00 - - 7. перерахувати н податок з доходів 641 / ПДФО 311 150,00 - - 8. Виплачено винагороду фізичній особі за договором підряду після підписання акту виконаних робіт 685 301, 311 830,00 - -

Приклад 2 Підприємство в березні 2008 р уклало з фізособою договір оренди його власного автомобіля. За договором сума щомісячної орендної плати становить 800 грн. При таких умовах щомісяця з нарахованого до виплати доходу 800 грн підприємство, як податковий агент, повинен утримувати 120 грн ПДФО (800 грн х 15%) і в податковому розрахунку за формою №1ДФ відображати таку операцію за ознакою доходу 08. На орендну плату нарахування та утримання до Пенсійного фонду не проводяться.

2. Оподаткування винагороди фізосіб-СПД. Так, згідно з пп. 9.12.1 Закону про доходи, доходи, отримані фізичною особою від продажу нею товарів (надання послуг, виконання робіт) у межах її підприємницької діяльності без створення юридичної особи, оподатковуються за правилами, встановленими спеціальним законодавством з цих питань з урахуванням норм цього пункту.

До спеціального законодавства належить спеціальна система оподаткування, запроваджена Указом Президента України від 03.07.98 р №727 / 98 «Про спрощену систему оподаткування, обліку та звітності суб'єктів малого підприємництва» і звичайна (загальна) система оподаткування відповідно до розділу ІV Декрету КМУ від 26.12.92 р №13-92 «Про прибутковий податок з громадян».

Тобто підстави для утримання податку у джерела виплати з доходів підприємців, отриманих в рамках здійснення власної підприємницької діяльності, відсутні лише в разі фактичної сплати ними єдиного податку або авансових платежів ПДФО.

У зв'язку з цим юридичним особам при укладанні цивільно-правових договорів з фізособами-СПД для забезпечення достатніх підстав для неутримання ПДФО у джерела виплати доходів таким фізичним особам-СПД автор рекомендує отримати у них копії:

1) свідоцтва про реєстрацію підприємницької діяльності;

2) Свідоцтва про сплату єдиного податку;

3) платіжних документів про сплату авансових платежів ПДФО (вимоги про отримання копій платіжних документів в законодавстві немає. Але обережні платники податків можуть підстрахувати себе такими документами).

При цьому неутримання податковим агентом ПДФО з доходу, що виплачується підприємцям за виконання ними цивільно-правових договорів, можливо тільки за умови, що вид діяльності, зазначений у Свідоцтві про сплату єдиного податку, відповідає виду робіт (послуг), що надаються за таким договором. Наприклад, якщо з підприємцем «єдиноподатником», у якого в Свідоцтві про сплату єдиного податку зазначено вид діяльності «вантажні перевезення», укладено договір на перевезення вантажу в інше місто, виплата за таким договором не підлягатиме оподаткуванню при виконанні наведених вище умов щодо надання відповідних документів.

Таку виплату податковий агент відображає в податковому розрахунку за формою №1ДФ з ознакою доходу 42. Якщо ж з цим підприємцем укладено, наприклад, договір на оренду в неї жилого приміщення, то виплачуються за таким договором кошти податковий агент оподатковує на загальних підставах, передбачених Законом про доходи, так як в Свідоцтві про сплату єдиного податку такого підприємця не вказано вид діяльності «здавання майна в оренду».

Ні в Пенсійний фонд, ні до соціальних фондів підприємство, яке виплачує винагороду за цивільно-правовим договором фізособам-СПД, внески не нараховує і не утримує. Адже на фізосіб-СПД поширюються норми спеціальних нормативно-правових актів, які і визначають порядок оподаткування їх доходів - Указ №746, Декрет №13-92, Закон №1058 і т. П.

Згідно з пп. 5.6.1 Закону про прибуток, до складу валових витрат платника податку відносяться витрати на виплату винагород за виконання робіт (послуг) за договорами цивільно-правового характеру. Отже, ті суми, які підприємство виплачує за договорами підряду, відносяться до складу його валових витрат.

нормативна база

  • Закон №1058 - Закон України від 09.07.2003 р №1058-ІV «Про загальнообов'язкове державне пенсійне страхування».
  • Закон №2240 - Закон України від 18.01.2001 р №2240-ІІІ «Про загальнообов'язкове державне соціальне страхування у зв'язку з тимчасовою втратою працездатності та витратами, зумовленими народженням та похованням».
  • Закон №1533 - Закон України від 02.03.2000 р №1533-ІІІ «Про загальнообов'язкове державне соціальне страхування на випадок безробіття».

Тетяна Мойсеєнко, «Дебет-Кредит»

Статспостереження з праці: нова форма №1-ПВ   Суть справи :: Практика   Державне статистичне спостереження за формою №1-ПВ «Звіт з праці» є одним з статистичних звітів, що подаються місцевим органам Держкомстату майже усіма юридичними особами, а також їх відокремленими підрозділами, які використовують найману Статспостереження з праці: нова форма №1-ПВ
Суть справи :: Практика
Державне статистичне спостереження за формою №1-ПВ «Звіт з праці» є одним з статистичних звітів, що подаються місцевим органам Держкомстату майже усіма юридичними особами, а також їх відокремленими підрозділами, які використовують найману ...

Вчинку права вимоги «єдінніку»   № 22 (1 Вчинку права вимоги «єдінніку»
№ 22 (1.6.2015) :: Суть справи :: Практика
ТОВ на Загальній системе хоче поступитися право вимоги Боргу в 10 тис. Грн.
Поступається ТОВ на єдиному податку. Варіанта два: вчинку за 3 тис. гривень або
вчинку безкоштовно. Який варіант вігіднішій з точки зору оподаткування?
Коли вінікає д ...

Кінцеві бенефіціарі - продовження історії   № 22 (1 Кінцеві бенефіціарі - продовження історії
№ 22 (1.6.2015) :: Суть справи :: Практика
Ажіотаж, Який піднявся вокруг Надання держреєстраторам информации про
кінцевіх бенефіціарів власніків (контролерів) юросіб, заставил
законодавців Прийняти 21.05.2015 р Закон України №475-VIII «Про внесення
змін до Деяк Законів України у ...

Який варіант вігіднішій з точки зору оподаткування?
BIKINIKA.com.ua
Наш общий бизнес-фронт BIKINIKA.com.ua. Казино "Buddy.Bet" обещает вам море азарта и незабываемых моментов. Поднимите ставки и начните выигрывать прямо сейчас.

We have 4 guests online