У Запоріжжі обговорили перспективи будівництва житла для молодих сімей та учасників АТО

Наш общий бизнес-фронт BIKINIKA.com.ua

Сьогодні, 27 червня, в Запорізькій обласній раді відбувся круглий стіл з приводу забезпечення житлом молоді та учасників АТО.

На даний момент в Запорізькій області на квартирному обліку перебуває 40 260 запорожців. Глава правління «Державної програми сприяння молодіжному житловому будівництву» Сергій Кімнатний зазначив, що насправді кількість жителів, які потребують житла набагато більше, але через відсутність стратегії реалізації проекту багато українців зневірилися і просто не стають на облік.

На даний момент діють як державні, так і місцеві програми по забезпеченню житлом різних категорій громадян. У минулому році з місцевих бюджетів в області було виділено всього 4 мільйони гривень. На 2017 рік в місцевих бюджетах на ці цілі закладено 8,4 мільйона гривень і 450 тисяч гривень з обласного бюджету.

- Запорізька область в рейтингу по забезпеченню молоді і учасників АТО не пасе задні, але і дуже далека від лідерства. У нас діє пільгове кредитування молоді. Учасниками цієї програми є сім'ї, де є молоді люди до 35 років. Термін кредитування - 30 років. Перший внесок становить 6% від базової вартості житла. Процентна ставка становить 3% річних за кредитом для сімей, де немає дітей. Сім'ї ж з дітьми мають безвідсотковий кредит, якщо ж в родині народжується двоє дітей, то тіло кредиту зменшується на 25%, а за третю дитину вже половину вартості кредиту компенсує держава, - розповів Сергій Кімнатний.

- На сьогодні в Запорізькій області відсутній механізм забезпечення житла військовослужбовців, які брали участь в АТО і не мають інвалідності. Останнім часом видавалася мала частина кредитів для молодих сімей. У регіональному управлінні за нашими даними в черзі на тіло кредиту знаходиться 117 молодих сімей. За останні п'ять років в Запорізькій області надали лише 30 кредитів, з них 20 - в Запоріжжі і 10 за участю засобів обласної ради, - поділився Віталій Литвиненко.

Підприємець в сфері будівництва Олексій Факарді розповів, що забудовники часто стикаються з бюрократичними проблемами і нестикування в законодавчій базі. У відповідь на це глава правління ДСФУ зазначив, що нові правила акредитації для забудовників не є проблемними.

- Податковим кодексом передбачено, що при будівництві пільгового житла не оплачується пайову участь. Зазвичай перерахунок йде постфактум. Інші забудовники, коли подають проект прораховують розрахункову вартість з пайовою участю. Громадянин, коли приходить купувати житло за рахунок вартості програми, для нього робиться заміна з того пайової участі, яка передбачена в умовах. Не можна дати 1-2 квартири за програмою і зняти пайову участь з усього об'єкта, - пояснив Сергій Кімнатний.

При цьому чиновники з облдержадміністрації зізнаються, що насправді в Запорізькій обласній раді ще не підготовлена ​​програма по забезпеченню житлом учасників АТО, а значить неможливо передбачити фінансування
При цьому чиновники з облдержадміністрації зізнаються, що насправді в Запорізькій обласній раді ще не підготовлена ​​програма по забезпеченню житлом учасників АТО, а значить неможливо передбачити фінансування.

- Ми зараз робимо ставку на пільгове кредитування. У нас є майже 360 учасників АТО, які потребують житла. Для них необхідно 150-200 мільйонів гривень кредиту. Але проблема в тому, що ми не впевнені в тому, що кредити будуть брати, адже не у всіх є фінансова можливість погашати кредит. Зараз ми пропонуємо пільгові кредити, адже якщо у нас і видаються кредити на житло, то там божевільна процентна ставка, а через фонд забезпечення житла молоді є можливість безпроцентної ставки для сімей АТОшніков з дітьми. Ми не будемо відразу передбачати сотні мільйонів, можливо це буде лише 5 мільйонів, щоб подивитися, яка кількість бійців АТО встане на умовну чергу отримання цих кредитів, - розповів Віталій Литвиненко.

BIKINIKA.com.ua
Наш общий бизнес-фронт BIKINIKA.com.ua. Казино "Buddy.Bet" обещает вам море азарта и незабываемых моментов. Поднимите ставки и начните выигрывать прямо сейчас.

We have 4 guests online