Технічний паспорт на будинок, як отримати в БТІ

  1. чому необхідний
  2. Як і де замовити
  3. Що повинно бути в техпаспорті
  4. Термін дії
  5. невеликий нюанс

Наш общий бизнес-фронт BIKINIKA.com.ua

Технічний паспорт та план на будинок (техпаспорт) є одним з основних документів на об'єкт нерухомості, оскільки в ньому є все його технічні характеристики, із зазначенням призначення, інвентаризаційної вартості. Видачею техпаспорта займається Бюро технічної інвентаризації (БТІ), саме там його можна замовити з нуля або відновити в разі втрати. Там же можна і переоформити технічний план, у разі, наприклад, перепланування будівлі. На підставі цих документів оформляється право власності та становлення на державний кадастровий облік.

Технічний паспорт на будинок складається співробітниками БТІ після проведення первинної інвентаризації за фактом практично відразу після здачі будинку в експлуатацію Технічний паспорт на будинок складається співробітниками БТІ після проведення первинної інвентаризації за фактом практично відразу після здачі будинку в експлуатацію. Якщо будівництвом займалася компанія-забудовник, оформити всі документи повинен її представник, якщо ж це приватне будівництво безпосередньо власником - усіма технічними питаннями займається він сам. У тому ж порядку оформляється і план, окремий, але він так само потрібен і також обов'язковий документ. Технічний план містить у собі відомості іншого плану, наприклад, матеріал виготовлення зовнішніх стін, дата закінчення будівництва, скільки в будинку поверхів, квартир (якщо це багатоквартирний, а не приватний будинок), інше.

Далі розглянемо основні моменти більш детально, як отримати технічний паспорт на будинок, як довго його виготовляють, і для чого він потрібен.

чому необхідний

Технічний паспорт будь-якого будинку, хоч приватного, хоч багатоквартирного буде необхідний при здійсненні операцій з нерухомістю та інших дій, таких як:

  • продажу об'єкта нерухомості;
  • оформлення кредиту або іпотеки;
  • прийняття спадщини із залученням нотаріуса;
  • розділу часткової власності;
  • розділу майна без заповіту;
  • введення будівлі в експлуатацію.

План житлового будинку та меж ділянки

Також паспорт будинку і план служить вагомим аргументом в різних суперечках, особливо це стосується пайового будівництва. Наприклад, у випадках, коли при здачі будинку в експлуатацію фактична площа будівлі не збігається з документальної і це призводить до конфлікту між покупцем і власником. Навіщо відразу звертатися в той же суд? Вирішити такий конфлікт якраз може техпаспорт, від характеристик якого і слід відштовхуватися. Оскільки суть конфлікту зазвичай стосується саме фінансової сторони, тут в разі, якщо невідповідність площі більше, ніж в технічному паспорті, покупець повинен доплатити, якщо менше - власник повинен зменшити вартість і повернути сплачену надмірно суму.

Також інвентаризаційна вартість, зазначена в техпаспорті на будинок, впливає на розрахунок іпотеки і розділу нерухомості за правом спадкування.

Як і де замовити

Замовити, зробити, оформити або відновити старий техпаспорт і план на будівлю можна тільки в БТІ за місцем, де цей будинок знаходиться. Для цього в БТІ потрібно подати відповідну заяву від імені власника, в якому вказана причина, по якій техпаспорт йому необхідний, і документи:

Найменування документа Примітка Паспорт власника Копія, запевнити яку може відповідальний співробітник прямо в БТІ Свідоцтво права власності додому Або ж інший правовстановлюючий документ Квитанція про сплату державного мита У кожному регіоні Росії встановлена ​​своя вартість Довіреність, завірена нотаріусом і паспорт довірчого особи У разі, якщо питаннями займається не сам власник, а його поручитель

Відповідальний за отримання заяви співробітник БТІ видасть власнику розписку в тому, що оригінали документів були їм вилучені, а також призначить день, коли ці документи, техпаспорт і план можна буде забрати Відповідальний за отримання заяви співробітник БТІ видасть власнику розписку в тому, що оригінали документів були їм вилучені, а також призначить день, коли ці документи, техпаспорт і план можна буде забрати.

Важливо відзначити, що на сьогоднішній день роль техпаспорта щодо розрахунку податків на нерухомість, державної реєстрації, технічної інформації взяв на себе кадастровий паспорт, видачею якого займається Росреестр. Але це зовсім не означає, що техпаспорт став не потрібен, оскільки він необхідний для ряду документів в тому ж Росреестра.

Що повинно бути в техпаспорті

Техпаспорт і план, по суті, виглядає як встановлює документ, в тому плані, що в ньому міститися абсолютно всі відомості про будинок. Співробітники БТІ, після надходження заявки, приїжджають оглядати об'єкт нерухомості, роблять виміри зовні і всередині, описують стан будинку, відзначають дату здачі в експлуатацію, житлові умови та інші характеристики. Ними ж складається і технічний план будинку, з докладним і точним описом кожного наявного приміщення, його призначення, розташування, площі.

У паспорті, в тому числі, є дані про те, з чого зроблені зовнішні стіни, які матеріали були використані в будівництві, зовнішньої і внутрішньої обробки.

Після того, як власнику в БТІ видадуть на руки покладатися документи, з часом він зобов'язаний своєчасно оповіщати про всі зміни, які будуть внесені в будівлю, перепланування. Відповідно до них потрібно буде переоформляти технічну документацію на будинок.

Термін дії

Законодавством Російської Федерації встановлено, що технічний паспорт на житловий будинок є безстроковим Законодавством Російської Федерації встановлено, що технічний паспорт на житловий будинок є безстроковим. Але, разом з цим, згідно із законом власник повинен проводити технічну інвентаризацію кожні п'ять років, в результаті якої комісія БТІ перевірить, чи не було ніяких змін в конструкції, проводить повторні заміри, заносить відомості в звіти й акти. На підставі такої перевірки видається новий паспорт і план. Однак, варто зазначити, що за власною ініціативою співробітники БТІ не з'являться, особливо це стосується приватного будинку. Найчастіше власник подає заяву на повторну інвентаризацію або перед продажем будинку , Або коли бажає узаконити перепланування приміщення, і потрібен свіжий документ.

Сам же термін виготовлення технічної документації становить до двох тижнів, отримання документів проходить в тому ж відділенні, де вони були подані.

невеликий нюанс

Особлива увага технічної документації слід приділити, коли потрібно оформити права власності на будинок. Для їх оформлення власник подає декларацію на нерухомість, в бланк якої вносить точні дані характеристики будівлі. Оскільки найчастіше власники не мають всіх відомостей, а неточні відомості неприпустимі, оскільки вносяться в єдину державну базу кадастру, в подальшому у власника виникнуть великі неприємності.

Точна інформація, з усіма цифрами і відомостями про будівництво є якраз в техпаспорті. У тому числі і його інвентаризаційна вартість, а це цінні відомості для розрахунку, скільки ж коштує будинок. Отримання всіх цих даних без техпаспорта буде проблематичним.

Навіщо відразу звертатися в той же суд?
BIKINIKA.com.ua
Наш общий бизнес-фронт BIKINIKA.com.ua. Казино "Buddy.Bet" обещает вам море азарта и незабываемых моментов. Поднимите ставки и начните выигрывать прямо сейчас.

We have 4 guests online