Кредит на покупку бізнесу

  1. Чи можна купити бізнес в кредит
  2. Як оформляється кредит на покупку готового бізнесу
  3. Де можна взяти кредит на покупку бізнесу *
  4. Кредит на готовий бізнес: що важливо врахувати

Наш общий бизнес-фронт BIKINIKA.com.ua

Купити готовий бізнес, який успішно функціонує, набагато простіше, ніж створювати структуру з нуля. Тільки для цього важливо розбиратися в різних бізнес-нюансах, щоб не придбати збиткову справу. Далі будуть запропоновані програми, за якими можна взяти кредит на бізнес, розглянуті особливості даного виду фінансування.

Чи можна купити бізнес в кредит

Купити готовий бізнес, який успішно функціонує, набагато простіше, ніж створювати структуру з нуля

Щоб стати власником бізнесу, слід продумати концепцію діяльності, знайти джерела фінансування і реалізувати проект на практиці. Але це займає багато часу і сил. Тому деякі підприємці (особливо початківці) вважають за краще купувати вже діючий бізнес.

Знайти власні кошти на покупку підприємства може не кожен, тому все більше підприємців і юр.осіб беруть позики у приватних осіб або в банку. Якщо метою кредиту виступає покупка готового бізнесу, в більшості випадків оформляється заставу (нерухомості, транспорту). Але краще для банку, звичайно, забезпечення у вигляді самого бізнесу - єдиної структури, яка успішно функціонує і приносить дохід.

Одним з цікавих варіантів покупки готового бізнесу є франчайзингова програма кредитування. Банк видає позичальникові кошти на розвиток мережі відомого бренду. При цьому від франчайзі (власник товарного знака) підприємець отримує всебічну підтримку в маркетингових, організаційних питаннях, налагоджену схему поставки продукції. Особливістю такого виду бізнесу є те, що клієнт вибирає напрямок діяльності з наявних варіантів від компаній-партнерів банку.

Дану пропозицію можна назвати відкриттям бізнесу «під ключ». Клієнту не потрібно придумувати свої ідеї, розробляти щось нове. Готовий бізнес-план, ефективність якого вже доведена на практиці, реалізувати набагато простіше. А ризики невдачі будуть зведені до мінімуму.

Погоджуючись на франшизу, врахуйте, що окремі організаційні моменти будуть продиктовані «зверху», тобто ви не зможете перебудувати все до дрібниць на власний розсуд. Зате вам не доведеться ламати голову в процесі налагодження бізнес-зв'язків і схем роботи.



Як оформляється кредит на покупку готового бізнесу

Нерідко представники малого бізнесу штучно занижують власні виручки з метою скорочення податкових платежів. Це призводить до того, що за офіційною звітністю підприємство працює з мінімальною виручкою, а іноді навіть «в нуль».

Розглянувши заявку від клієнта на покупку неприбуткового підприємства, банк неодмінно відмовить. Тому важливо надати в фін.організацію справжні цифри виручек, актуальні витрати на ведення бізнесу.

Банки знайомі з особливостями роботи підприємців і тому часто йдуть назустріч в цьому питанні. Аналізується бухгалтерський облік, а фактичні дані. Однак кожну цифру слід підтверджувати записами в торговому журналі, виписками про залишки товарів, сировини, іншими внутрішніми документами.

Купівля готового бізнесу за участю банківського кредиту має на увазі такі етапи.

  1. Клієнт вибирає діючий бізнес, аналізує його прибутковість. Відмінним рішенням буде складання бізнес-плану. Він допоможе спрогнозувати майбутній прибуток, детально розглянути всі аспекти діяльності підприємства.
  2. Якщо фірма перспективна, позичальник звертається в банк і з'ясовує умови кредитування за різними програмами.
  3. Клієнт подає заяву на оформлення позики, надає в банк повний пакет документів .
  4. Банківські співробітники проводять оцінку перспективності вкладення коштів. Нерідко потрібно виїзд на місце здійснення бізнесу.
  5. На кредитній Комітеті відповідальні співробітники приймають рішення про видачу кредиту. Встановлюються остаточні умови майбутнього договору.
  6. Позичальник вносить початкову суму з власних коштів (10-40%), банк перераховує кредит на рахунок підприємця або юр.особи, відкритий в одному з філіалів.

Якщо позичальник прийняв рішення працювати по франшизі, затвердження відбувається на двох рівнях Якщо позичальник прийняв рішення працювати по франшизі, затвердження відбувається на двох рівнях.

  1. Спочатку позичальник прослуховує в банку курс про розвиток підприємницької діяльності.
  2. Банк проводить попередню перевірку клієнта .
  3. Рішення про майбутню співпрацю приймає франчайзер.
  4. Потім (якщо компанія готова працювати з даним громадянином) банк розглядає заявку на надання кредиту. При цьому і фін.організація, і власник розкручуваного бренду всіляко сприяють навчанню позичальника основам підприємницької діяльності, допомагають йому освоїти ази управління фірмою.

Де можна взяти кредит на покупку бізнесу *

Банки надають кредити на покупку готового бізнесу переважно тим клієнтам, які мають чинне прибуткове підприємство. Якщо ви хочете почати діяльність з нуля, отримати позику навряд чи вдасться. Виняток становить такий напрямок фінансування, як франчайзинг.

Цікаву програму в даному напрямку пропонує Сбербанк в рамках продукту «Бізнес-Старт». Клієнт може відкрити власний ресторан швидкого харчування, фітнес-клуб, магазин або реалізувати себе в іншій сфері. Сприяння з боку компанії-франчайзера виявляється як на етапі відкриття фірми, так і в подальшому, в процесі її функціонування.

Ставка по кредиту складає від 18,5% річних, максимальний термін договору - 5 років. Банк розглядає суми до 7 000 000 рублів. Також в рамках даного продукту можна отримати позику для відкриття бізнесу за типовим проектом, наданим банком (не використовуючи відомий бренд).

Россельхозбанк   пропонує кредит для створення сімейних ферм, цехів по переробці продукції тваринництва Россельхозбанк пропонує кредит для створення сімейних ферм, цехів по переробці продукції тваринництва. Клієнт може оформити позику на термін до 15 років, для отримання доступна сума не більше 80% від загальної вартості проекту. Також в банку можна оформити кредит на покупку комерційної нерухомості.

В банку Москви можна отримати кредит на інвестиційні цілі. Правда, позичальник повинен мати діючий бізнес протягом як мінімум останнього року. Тому кредит на початок бізнесу отримати не вдасться.

Юникредит Банк здійснює фінансування угод злиття і поглинання для корпоративних клієнтів. В даному закладі можна також отримати професійну консультацію по будь-яких питань, що стосуються передбачуваної операції. Представники малого і середнього бізнесу можуть також оформити позику «Інвестиційний» для придбання бізнесу. Максимальна сума становить 47 млн. Рублів, термін - 10 років.

«Кредит-Інвест» від Промсвязьбанка можна оформити на строк до 3 років, максимально допустима до розгляду сума - 120 млн. руб. При необхідності клієнт може оформити відстрочку по виплаті основного боргу на термін до 9 місяців.

В Росбанке клієнти можуть отримати позику під назвою «Кредит підприємству». В рамках даної програми розглядається позики в сумі до 60 млн. Рублів строком до 3 років. Відстрочка тіла кредиту може становити до півроку.

Кредит на готовий бізнес: що важливо врахувати

  1. Не забувайте, що кожна людина теоретично може скористатися пропозицією по споживчому кредитуванню. Гроші видаються на будь-які цілі, звітувати перед установою про те, куди вони були витрачені, не потрібно. Але за такою схемою можна отримати відносно невелику суму. Її буде достатньо, наприклад, на відкриття невеликого торгового павільйону або фірми з надання різного роду інформаційних послуг. Щоб отримати позику під вигідний відсоток, не поспішайте звільнятися з основного місця роботи. Довідка про доходи допоможе знизити вартість кредиту.
  2. Перед тим, як приймати рішення про покупку готового бізнесу, постарайтеся з'ясувати, чому його продають. Можливо, справи йдуть не дуже добре, діяльність не приносить дохід. Спиратися на доводи продавця не потрібно. Самостійно проаналізуйте ринок збуту, перегляньте маркетингову стратегію. Якщо з фінансової та господарської частини все в порядку, а колишній власник, наприклад, просто переїжджає в інший регіон або знайшов більш цікавий проект, то можна купувати фірму.
  3. Якщо купується діючий бізнес, велика ймовірність, що транспорт, обладнання та спец.техніка через зношування вже втратили свою ліквідність (можливість швидко поміняти товар на гроші за ринковою вартістю). Тому банки часто вимагають додаткове забезпечення (особисту нерухомість, автомобіль).
  4. Не забудьте перед оформленням позики на покупку бізнесу перевірити відсутність боргів у підприємства (по податках, по зарплаті, за зобов'язаннями). Купуючи готовий бізнес в кредит, підпишіть з продавцем гарантійне зобов'язання про відсутність сторонніх боргів. У ньому потрібно описати наявні заборгованості (розмір, термін повернення, відсоток за користування), які переходять до покупця разом з бізнесом. Тоді, у разі виникнення до вас вимог від сторонніх осіб за період керування минулим керівником, ви зможете відправити кредиторів до безпосереднього боржника.
  5. Оформити кредит на підприємця набагато простіше, ніж, наприклад, на ТОВ. Від підприємства потрібно на порядок більше документів, тому весь процес може затягнутися.
  6. Якщо банківські співробітники для оформлення кредиту на покупку готового бізнесу просять вас надати детальні розрахунки по діяльності підприємства, спрогнозувати майбутній прибуток, показати фірму, не варто ставитися до цього негативно. Розгляньте це в якості допомоги: банк зацікавлений кредитувати перспективні підприємства, тому допомагає вам прийняти рішення про доцільність вкладення грошей. Якщо в банку відмовили, задумайтеся: може бути, фірма збиткова, і в неї не варто вкладати гроші.
  7. Для великого підприємства набагато вигідніше придбати готовий бізнес в кредит для розширення діяльності, ніж виводити кошти з обороту.
  8. Чим більша сума початкового внеску , Тим більше у підприємства шансів на отримання кредиту. Але врахуйте, що вам можуть знадобитися кошти на модернізацію обладнання, оновлення автопарку, розширення діяльності. Оцініть обсяг необхідних капіталовкладень і відкладіть суму на ці витрати.

* Дата актуалізації даних - квітень 2015 року.

Читайте також

BIKINIKA.com.ua
Наш общий бизнес-фронт BIKINIKA.com.ua. Казино "Buddy.Bet" обещает вам море азарта и незабываемых моментов. Поднимите ставки и начните выигрывать прямо сейчас.

We have 4 guests online