Іпотека на кімнату

Наш общий бизнес-фронт BIKINIKA.com.ua

Санкт-Петербург називають містом комуналок, тому що ні в жодному іншому місті Росії немає такої кількості комунальних квартир. Кімната в гуртожитку або комуналці - це найдоступніше житло. Висока популярність угод з купівлі-продажу кімнат пояснюється тим, що часто це єдиний вихід для молодих сімей вирішити свої житлові проблеми.

Придбання кімнати процедура клопітка, бажано звернутися за допомогою в агентство нерухомості. Досвідчений ріелтор допоможе підібрати оптимальний варіант житла і оформити всі документи купівлі-продажу, а також підбере найкращий варіант іпотеки.

Незважаючи на те, що даний вид іпотеки користується великою популярністю, тільки у декількох банків є відповідні програми кредитування. Пояснюється це тим, що купити в іпотеку кімнату складніше, ніж квартиру, а ризиків більше. Будинки досить старі і не всі банки згодні кредитувати таку нерухомість.

Часто це питання вирішується на розсуд страхових компаній і страхові платежі тоді вищі. Те ж саме можна сказати і про ріелторів. Багато хто не хоче працювати з кімнатами, тому що з їх продажем виникає багато проблем при невеликих сумах угоди.

Варто відзначити, що купівлю-продаж кімнати можна здійснювати тільки за умови, що на неї оформлено право власності. Якщо в іпотеку викуповується остання кімната в комунальній квартирі, тоді в заставу йде вся квартира. Такі кредити банки видають набагато охочіше.

особливості угод

Особливістю оформлення кімнат в іпотеку є те, що якщо у особи, яка придбає в кредит кімнату немає власного житла, то площа кімнати повинна бути не менше 12 кв. м, визначених соціальними нормами. У ситуації, коли у покупця вже є у власності житло, соціальна норма в облік не береться.

За законодавством продавець квартири повинен в обов'язковому порядку запропонувати сусідам викупити його кімнату. У сусідів є пріоритетне право на покупку кімнати в своїй квартирі. Це означає, що продавець повинен відправити всім сусідам письмове повідомлення, завірене нотаріально, про своє бажання продати кімнату. У повідомленні має бути зазначено терміни продажу і вартість.

Тому при покупці кімнати від продавця треба вимагати нотаріально завірені відмови сусідів від покупки кімнати, квитанції про вручення сусідам рекомендованого листа з повідомленням про продаж, або телеграму з пропозицією купити частку в квартирі з зазначенням ціни та строків. Кімнату можна продавати через місяць після письмового отримання повідомлення сусідами.

У ситуації, коли приватизована лише кімната продавця, ситуація спрощується. Власнику необхідно отримати тільки відмова міста, як власника державного житлового фонду. Для цього треба звернутися в адміністрацію району або до Житлового комітет уряду міста. Хоча на практиці в Санкт-Петербурзі можна обійтися і без цього дозволу.

Необхідні документи

Перед здійсненням операції варто уважно ознайомитися з документами на квартиру. Обов'язково повинен бути документ, що підтверджує право власності на кімнату, нотаріально завірені відмови сусідів від претензій на житлоплощу, кадастровий план кімнати і всієї квартири, і довідка форми 9 (із зазначенням власника і всіх осіб, зареєстрованих в кімнаті).

Цікаво, що за статистикою швидше продаються кімнати з готовими документами на продаж, а не більш доступні в ціні. Це пояснюється специфікою угоди. Буває дуже важко зібрати нотаріально завірені відмови у всіх сусідів, тому пріоритетом користуються кімнати з готовим пакетом документів.

Документи, необхідні для оформлення угоди купівлі-продажу кімнати в Санкт-Петербурзі:

По-перше, один із правоустановчих документів (договір приватизації, договір купівлі-продажу, дарування, міни, свідоцтво про право на спадщину, рішення суду або довідка ЖБК).

По-друге, паспорт на квартиру з зазначенням інвентаризаційної вартості квартири або кадастровий паспорт і довідка про інвентаризаційної вартості квартири.

По-третє, нотаріально завірені відмови сусідів від переважного права викупу частки квартири або свідоцтво про передачу відповідної заяви власника.

По-четверте, якщо квартира купувалася продавцем в період шлюбу, то потрібно нотаріально завірена згода другого з подружжя на проведення операції із зазначенням даних свідоцтва про шлюб.

І, нарешті, дозвіл органів опіки та піклування, якщо власникам кімнати не виповнилося 18 років.

оформлення

Перший етап оформлення іпотеки на покупку кімнати не відрізняється від оформлення кредиту на квартиру. На сьогодні іпотечні кредити на кімнати в Санкт-Петербурзі фактично видають такі банки: Ощадбанк Росії, Банк Радянський, Банк Зеніт, Татфондбанк, АК БАРС Банк.

Документи необхідні для оформлення іпотеки: заповнена анкета банку; оригінал і копії всіх сторінок паспорта; копія військового квитка, посвідчення водія, страхового свідоцтва пенсійного державного страхування, свідоцтва про постановку на облік в податковому органі (ІПН); копія всіх сторінок трудової книжки, завірена роботодавцем; довідка з місця роботи про розмір заробітної плати за минулий календарний рік і за минулі місяці поточного року (форма 2-ПДФО).

Крім цього, знадобляться: копії документів про освіту; свідоцтва про шлюб і розлучення; свідоцтво про народження дітей; документи, що підтверджують інші джерела доходів і наявність цінної власності (депозити, цінні папери, нерухомість); документи, що підтверджують наявність кредитних зобов'язань і кредитну історію.

Ощадбанк є лідером на ринку іпотечного кредитування і тут найпростіше взяти кредит на кімнату, якщо ви відповідаєте вимогам. Якщо ви є учасниками зарплатного проекту Ощадбанку, тоді для отримання кредиту необхідно представити тільки паспорт і пластикову карту. Для таких позичальників діють пільгові процентні ставки по кредиту.

Програми і процентні ставки за кредитами періодично змінюються, але в середньому діють такі умови іпотеки на кімнату: процентна ставка - 13-17% річних, термін кредиту 5-20 років, мінімальний початковий внесок - 20-30% від вартості квартири. Обов'язкове страхування заставного майна та позичальника на весь термін дії кредиту. Оцінка кімнати виконується за тарифами обраної оціночної компанії.

Вимоги до позичальника: 1 рік трудового стажу, 6 місяців роботи на останньому місці, реєстрація РФ, підтверджений дохід, вік позичальника від 18-21 року і до 60 -70 років (залежить від умов банку) на момент закінчення виплати кредиту.

Купівля кімнати в комунальній квартирі найдоступніший варіант придбання власного житла, але оформлення іпотеки на кімнати клопітна процедура. Слід бути уважними в спілкуванні з продавцем, підбором кімнати і вибором банку. Крім цього, треба відповідально поставитися до перевірки документів на квартиру та поспілкуватися з сусідами. З огляду на наші рекомендації, ви зможете оформити іпотеку і придбати кімнату без зайвих втрат часу і сил.

Н. Гашинська

BIKINIKA.com.ua
Наш общий бизнес-фронт BIKINIKA.com.ua. Казино "Buddy.Bet" обещает вам море азарта и незабываемых моментов. Поднимите ставки и начните выигрывать прямо сейчас.

We have 4 guests online