Іпотека для ІП - особливості оформлення іпотечного кредиту для індивідуального підприємця

  1. Чому банки відмовляють індивідуальним підприємцям в іпотеці
  2. Що впливає на рішення банку при оформленні іпотеки ІП
  3. Які існують іпотечні програми для індивідуальних підприємців

Наш общий бизнес-фронт BIKINIKA.com.ua

Іпотека для ІП може перетворитися на серйозну проблему, яка виникає через недовірливості банків і інших фінансово-кредитних установ. Банкам не так просто визначити, які фактичні доходи має позичальник, адже вони можуть істотно відрізнятися від зазначених у податковій декларації цифр.

Це робить більш складним процедуру розрахунку ризиків займодателя і з цієї причини укладення договору іпотеки для індивідуального підприємця стає досить серйозною справою з масою проблем.

Чому банки відмовляють індивідуальним підприємцям в іпотеці

Найважливішим показником при визначенні процентної ставки по іпотеці і розрахунку платоспроможності заявника є його дохід. Велика частина індивідуальних підприємців для того щоб звільнитися від податкових зборів і відрахувань до ПФ, які постійно зростають, при фіксації прибутку вдаються до деяких махінацій. Даний метод дає можливість відобразити лише частина наявних у них фінансових коштів і не дозволяє фінансово-кредитній установі отримати точні відомості. Тому ряд банків категорично відмовляються видавати іпотечний кредит ВП.

Для банку має істотне значення не тільки предмет, який віддається під заставу, але і платоспроможність позичальника. Індивідуальний підприємець не зможе «заховати» як постійні збитки (що не дозволяють йому в подальшому платити щомісячні платежі по іпотеці), так і суттєві доходи. З цієї причини головна мета ІП при першому відвідуванні банку - довести держателю застави своє стабільне фінансове становище і платоспроможність, що дозволяє вчасно розраховуватися за рахунками.

Що впливає на рішення банку при оформленні іпотеки ІП

Є ряд моментів, які в обов'язковому порядку співробітники банку розглядатимуть під час прийняття рішення про оформлення застави нерухомості. Ці нюанси відіграють позитивну роль для підписання договору з індивідуальним підприємцем. Ось деякі з них:

  • Стабільний прибуток, яка не повинна мати сезонний характер.
  • Прозорість доходів громадянина, який здійснює підприємницьку діяльність.
  • Позитивна кредитна історія клієнта, який до цього часу звертався за позикою у вигляді іпотеки для індивідуального підприємця.

Коли в фінансово-кредитна установа звертається перевірений, надійний клієнт, то є висока ймовірність, що д обмова на іпотеку для ІП буде укладено. Сумніви банківських співробітників можна розвіяти детальними і об'єктивними бухгалтерськими звітами, податковими деклараціями і виписками.

Користуватися спрощеною системою оподаткування не рекомендується через, що вона не є достатньо прозорою, так як пропонує оплату 6% від загальної суми доходів підприємця.

Давайте розберемося, які документи необхідні для укладення договору іпотеки для ВП.

Індивідуальний підприємець, який бажає отримати іпотечний кредит, зобов'язаний зібрати наступний пакет документів:

  1. Свідоцтво про державну реєстрацію Індивідуального підприємця (знадобиться оригінал, а також копія, яка обов'язково повинна бути завірена підписом і печаткою нотаріуса).
  2. Паспорт російського громадянина, який наділений статусом ВП.
  3. Податкова документація за останній податковий період.
  4. Ліцензія, яка засвідчує законне право громадянина здійснювати підприємницьку діяльність певного виду. Потрібен як оригінал, так і копія документа.
  5. Податкова декларація за 1 рік, якщо індивідуальний підприємець здійснює трудову діяльність за спрощеною схемою.
  6. Податкова декларація за 2 роки в тому випадку, якщо ІП оплачує єдиний податок на поставлений податок.

Якщо посадові особи фінансово-кредитної установи мають сумніви щодо достовірності вашого пакета документів, вони мають право вимагати від контролюючих діяльність ІП органів додаткові звіти і довідки за підсумками перевірок. Ряд банків запитують у ІП бізнес-план його підприємства.

Співробітники банку можуть дізнатися телефони громадян, які є клієнтами позичальника-підприємця або його партнерами по бізнесу. У делікатній формі вони можуть поцікавитися про якість надаваних ІП послуг, розцінки і його господарської діяльності.

Які існують іпотечні програми для індивідуальних підприємців

Як би сумно це не звучало, але іпотека для ІП - це, в будь-якому випадку, ризикована операція для фінансової установи, і з цієї причини воно робить все можливе для забезпечення належної безпеки угоди. Це виражається у високих ставках за відсотками і значному первинному внеску.

На сьогоднішній день держава вживає заходів, щоб стимулювати розвиток малого і середнього бізнесу. Завдяки підтримці на високому рівні, з кожним роком зростає кількість банків, які готові запропонувати послуги з видачі іпотеки підприємцям-початківцям.

Регіональна влада постійно приймають на основі федеральних програм підтримки малого і середнього підприємництва та ФЗ від 24.07.2007 року №209-ФЗ «Про розвиток малого і середнього підприємництва в Російській Федерації» власні нормативно-правові акти, мета яких полягає в регулюванні діяльності місцевих власників застави .

Істотна частина банків розробила пропозицію для ряду ІП, де є важливий бонус - знижена ставка за відсотками. Є ряд аналогічних цільових програм, які розроблені з урахуванням індивідуальних особливостей кожного російського регіону.

Деякі фінансово-кредитні організації пропонують суйб'ектам малого бізнесу скористатися послугою комерційної іпотеки, яка користується величезною популярністю в багатьох зарубіжних країнах. У підприємницькій сфері її називають бізнес-іпотека, мета яких полягає в покупці офісних і робочих приміщень, складів. За іпотечним договором майно, що купується буде виступати предметом застави.

Даний вид кредитування має свої відмінні риси:

  • Досить високі відсотки по кредиту;
  • Короткі терміни погашення позики.

Перед тим як видати необхідний позику, банк займається оцінкою майнового комплексу, який бажає купити суб'єкт малого бізнесу. Подібна іпотека має обов'язкова умова - спочатку купується майно, а потім оформляється договір застави нерухомості.

Підіб'ємо підсумки: для сучасних підприємців законодавство Росії розробило зручну систему видачі кредитів. Якщо індивідуальний підприємець не порушує умов кредиту, неухильно дотримується всіх вимог банку, щомісяця без затримок платить за своїми зобов'язаннями, то він і в майбутньому зможе оформити іпотеку, коли виникне потреба. З постійними клієнтами з чистою кредитною історією, банки завжди раді співпрацювати.

BIKINIKA.com.ua
Наш общий бизнес-фронт BIKINIKA.com.ua. Казино "Buddy.Bet" обещает вам море азарта и незабываемых моментов. Поднимите ставки и начните выигрывать прямо сейчас.

We have 4 guests online