Довідка 2-ПДФО для ІП: що це, де взяти, зразок оформлення

  1. Довідка 2-ПДФО для ІП: цілі формування, основні положення і нюанси
  2. Для чого може знадобитися довідка про доходи людині
  3. Коли працівник, в тому числі ІП, може отримати 2-ПДФО
  4. Які документи можуть підтвердити дохід самозайнятої індивідуального підприємця
  5. Як ІП оформити довідку 2-ПДФО для працівників: порядок, зразок, терміни і нововведення 2018 року
  6. ВІДЕОінструкція: як правильно заповнити 2-ПДФО

Наш общий бизнес-фронт BIKINIKA.com.ua

Держустанови, позабюджетні фонди, а також банки часто вимагають від громадян документи, які можуть підтвердити рівень доходу фіз. особи. І ІП тут - не виняток. У таких ситуаціях довідка про доходи за формою 2-ПДФО або який-небудь інший документ можуть знадобитися і працюючим у підприємця співробітникам, і самому приватному підприємцю. Але в цьому питанні не все так просто, як здається на перший погляд.

Довідка 2-ПДФО для ІП: цілі формування, основні положення і нюанси

Розрахунок 2-ПДФО - індивідуальна податкова звітність, яка, як випливає з її назви, складається за сумою прибуткового податку фізичної особи (ФО). Таким чином, ключовою метою виписки та отримання довідки 2-ПДФО є декларування всіх доходів фіз. особи, отриманих:

  • від роботодавців (податкових агентів), де був працевлаштований людина в поточний звітний період (скільки роботодавців - стільки довідок повинно бути на руках у платника ПДФО за календарний рік);
  • як в грошовому вираженні, сюди відносяться зарплата, премії та ін .;
  • так і в натуральному вигляді, наприклад, сюди можна віднести подарунки, виграші та ін., отримані по роботі, тільки з урахуванням сум, які підлягають обкладенню ПДФО, тобто, наприклад, з суми подарунка податковий агент повинен буде відняти 4 000 рублів в 2018 році, а решту суми поставити в дохід працівникові;
  • відносяться сюди також доходи у вигляді матеріальної прибутку (наприклад, дивіденди) .;
  • а також дохід ФО, отриманий за договорами цивільно-правового характеру.

Мабуть, всім підприємцям відомі основні форми звітності з прибуткового податку - розрахунки №3, 2 і 6-ПДФО. Для розуміння основного призначення документа 2-ПДФО наведемо порівняння за трьома перерахованим формам цього податкового збору, тут потрібно зробити висновки:

  1. Головний документ прибуткового податкового збору індивідуального підприємця, що застосовує загальний податковий режим - 3-ПДФО. Саме ця декларація підтверджує повну суму фіскального збору, яку повинен сплатити до держбюджету приватний підприємець. Саме цей розрахунок (а не довідка 2-ПДФО, як у випадку з найманими працівниками) є повноцінним підтвердженням заробітку самозайнятої індивідуального підприємця. Тобто в разі, коли комерсанту потрібно підтвердити суму, яку він заробляє в рік, достатньо цієї декларації, завізованої в податковому органі при здачі розрахунку.
    • Всі інші громадяни РФ проходять декларування з розрахунку 3-ПДФО, в основному для отримання податкових відрахувань і преференцій: майнового, соціального та інших повернень сплачених сум, а також при отриманні додаткового доходу (наприклад, при продажу майна). Держустанови, позабюджетні фонди, а також банки часто вимагають від громадян документи, які можуть підтвердити рівень доходу фіз

      Декларація 3-ПДФО надається ІП на ОСНО з будь-якому випадку, в тому числі, в нульовим доходом бізнесу

  2. Другий документ з прибуткового збору - 6-ПДФО. Специфіка цього розрахунку полягає в тому, що тут формуються загальні дані по всьому сплаченому до бюджету ПДФО, по всім працівникам, які перебувають у штаті ІП або організації. Тут не відображаються прізвища та інші персональні дані. Основне тут - повна сума сплаченого до бюджету збору.

    6-ПДФО здається, тільки якщо в штаті ІП є працівники (за всіма відразу), працівники вказуються просто «в штуках»

  3. І нарешті, довідка 2-ПДФО - на відміну від декларації під номером 3 і розрахунку №6 цей документ містить персональні дані фіз. особи: скільки за звітний період заробив конкретна людина і скільки в залежності від податкової ставки за нього було перераховано податковим агентом коштів до бюджету.

    Довідка 2-ПДФО видається конкретній людині

Відзначимо, що розрахунок за формою 2-ПДФО повинен бути наданий фізособі протягом трьох робочих днів після подання ним заяви. Скласти заяву можна у вільній формі. Пишеться таке звернення зазвичай на ім'я головбуха або керівника компанії. У разі якщо людина працевлаштований у ІП, він може написати заяву і на ім'я підприємця, але, як правило, взаємини між приватним підприємцем і працівником більш прості, тому можна обмежитися і усній проханням.

Комерсанту, керівнику особистого мікробізнесу в цьому питанні варто знати, що Трудовий кодекс РФ передбачає беззаперечну обов'язок з видачі довідки 2-ПДФО, але тільки після офіційного запиту. Тому не варто нехтувати формальностями, і якщо співробітник каже, що йому потрібен цей документ, рекомендується його оформити. Інакше ІП порушить трудові права свого працівника.

Наступний момент, який потрібно знати, - розрахунок 2-ПДФО формується окремо за кожним податковим тарифом. Для інформації: в Податковому кодексі РФ по ПДФО налічується всього 5 ставок податкового збору:

  • крім самого поширеного тринадцяти процентного збору, коли 13% виплачується в бюджет роботодавцем за працівника-резидента РФ;
  • є ще податок в 30% за службовця, який не є резидентом РФ, сюди відносяться всі працівники, які перебувають на території Росії менше шести місяців (на момент виплати податкового збору);
  • є також ставки, рівні 15%, 9% і 35%.

Перераховані вище вимоги регламентовані в статтях 210 і 224 НК РФ.

Наприклад, у підприємця працює громадянин з так званих країн СНД, перші 6 місяців звітного року він вважався нерезидентом РФ (тільки приїхав в Росію) при розрахунку прибуткового податку, відповідно, IP сплачував за нього 30% збору. А через 6 місяців, коли він був визнаний резидентом, - вже 13%. Відповідно, на руки за підсумками минулого року він повинен буде отримати дві довідки 2-ПДФО: з 13% і 30% ПДФО.

Підприємцю, який видає такі довідки своїм працівникам потрібно враховувати один важливий момент: відомості про доходи ФО є персоніфікованими і конфіденційними. Отже, на них поширюються вимоги законодавства, що регламентує використання персональних даних громадянина РФ. У зв'язку з чим довідку можна видавати тільки працівнику особисто на руки. Після видачі одержувач повинен розписатися, що він отримав документ.

Для чого може знадобитися довідка про доходи людині

Не варто нехтувати отриманням розрахунку при звільненні з підприємства. Документ за формою 2-ПДФО може знадобитися в певних життєвих ситуаціях. Так, підтвердження рівня доходу може знадобитися в наступних інстанціях:

  • Пенсійний фонд досі іноді запитує у людини, що виходить на пенсію, довідку про доходи для перевірки і коригування цифр при нарахуванні йому виплат;
  • при заявці на субсидування служби соцстрахування можуть запросити розрахунок для фіксації статусу малозабезпеченого і має право на державну допомогу;
  • при зверненні до органів опіки на усиновлення дитини документ, що підтверджує дохід, знадобиться для визначення можливості змісту утриманця;
  • при видачі візи для виїзду за кордон консульства європейських держав зажадають довідку для того, щоб упевнитися, що виїжджає платоспроможний;
  • надання довідки 2-ПДФО в кредитну організацію робить простіше отримання іпотеки або (при гідному доході) може забезпечити більш пільгову ставку.

А ось для надання даних в службу зайнятості така довідка не підійде. У ЦЗН здається інша форма, яка регулюється територіальними службами. Вона відображає тільки зарплату і виплати, які були нараховані роботодавцем за останні 3 місяці працевлаштування людини. Тому 2-ПДФО при відвідуванні цієї інстанції брати не потрібно.

Тому 2-ПДФО при відвідуванні цієї інстанції брати не потрібно

Довідка, яка надається в ЦЗН може виглядати так (але не факт, це регулюють місцеві органи)

Проте з усіх можливих довідок про доходи 2-ПДФО є найбільш вживаною і викликає довіру у інстанцій і установ різного роду.

Коли працівник, в тому числі ІП, може отримати 2-ПДФО

Отримати 2-ПДФО приватний підприємець може тільки в тому випадку, якщо він крім діяльності як ІП, офіційно працевлаштований ще в одному місці (в тому числі і в іншого підприємця).

Тут комерсант виступає в ролі працівника і діє за стандартною схемою: подає заяву і максимум через 3 робочих дня отримує документ на руки. Причому врахуйте, що запросити довідку за відпрацьований період можна в будь-який момент, навіть давно звільнившись з роботи. Роботодавець зобов'язаний надати документ заявнику. Виняток можуть скласти тільки підприємства та ВП, які були ліквідовані і припинили свою дію.

Тому все-таки рекомендується запитувати цей документ відразу в момент звільнення, щоб потім не бігати в пошуках колишнього роботодавця.

А якщо все-таки «непоправне» сталося, і знайти роботодавця не представляється можливим, відновити дані за отриманим доходом можливо. Але тільки жодна інстанція, крім податкового агента, який нарахував дохід, вже не зможе видати саме довідку 2-ПДФО.

У цьому варіанті фіз. особа має право звернутися до податкової служби за місцем своєї прописки із заявою в письмовому вигляді. А податківці, зі свого боку, вже піднімуть загальний інформаційний ресурс, який ведеться якраз на основі даних, які вказуються в довідках 2-ПДФО, сформованих податковими агентами. Довідка в цьому випадку буде сформована за спеціальною формою податківців.

Які документи можуть підтвердити дохід самозайнятої індивідуального підприємця

Логічно, що для приватного підприємця, що працює на себе, форма 2-ПДФО не застосовується. Ключовою особливістю форми потрібно виділити той факт, що видається довідка тільки податковими агентами-роботодавцями. А так як ІП не може бути відносно самого себе наймачем, то і підтверджувати свій дохід він повинен іншими документами.

До них, як уже було сказано, в першу чергу відноситься податкова декларація ІП, що підтверджує його дохід. Залежно від податкового режиму це буде:

  1. Для мікробізнесу, що працює на ОСНО, - декларація 3-ПДФО.
  2. Для спрощенців і сільгоспвиробників - єдина декларація, яка відображає фіскальний збір, де вказано дохід.

    Декларація з ССО є повноцінним підтвердженням доходу спрощенця

  3. Для комерсантів, які застосовують ЕНВД, - як правило, досить декларації на поставлений дохід. Але бувають випадки, коли бізнесу потрібно показати фактичний, а не поставлений йому податок. Тоді ІП (за рекомендаціями Мінфіну РФ) потрібно ввести в стандартну звітність Книгу обліку і правильно її оформити і заповнювати: пронумерувати сторінки, прошнурувати її, завізувати і відображати в ній все фактичні операції, підбиваючи підсумок кожен квартал. При цьому потрібно ще враховувати, що в серйозних ситуаціях на підтвердження фактичного доходу ІП Книга буде прийнята тільки тоді, коли вона буде завізована податковою службою. А вони, в свою чергу, зроблять це тільки тоді, коли ІП здасть їм другий примірник, а вони перевірять всі цифри.
  4. Для ІП на патентній системі оподаткування підтвердженням доходу буде сам патент з вказаною в ньому сумою, яка вважається потенційно доступною прибутком. Але також, як і в випадку з вменёнщікамі, це може бути Книга обліку доходів ІП на ПСН, так як в ній і відбитий фактичний дохід бізнесу.

    Патент може стати підтвердженням доходу ІП

Зауважте, що як декларації, так і Книги обліку повинні бути підписані бізнесменом, як свідчення правильності представлених в них даних. Але найголовніше - всі документи, що підтверджують дохід, повинні бути засвідчені штампом податкової: що декларування пройдено і звіт прийнятий податковим регулятором.

Варто врахувати, що іноді інстанції, що роблять запит по доходу ІП, можуть зажадати паперовий носій, на якому повинна стояти відмітка фіскального контролера, навіть якщо декларування пройшло з електронного документообігу. Не варто опускати руки: бізнесмен має право роздрукувати розрахунок, раніше зданий в ИФНС, і запросити у податківців візу, друк і дату первинної здачі електронної звітності, а також її реєстраційний номер.

Крім декларацій ІП та облікового податкової Книги, документами, що підтверджують дохід підприємця, можуть стати і первинні документи:

  • виписки з розрахункових рахунків ІП;
  • прибуткові касові ордери;
  • договори з контрагентами та інше.

А також довідка в довільній формі, видана підприємцем самому собі. Головне, щоб при її складанні були дотримані формальні вимоги до документа:

  • в шапці документа ставляться реквізити мікробізнесу: ІП, його ІПН, номер Свідоцтва, а також розрахунковий рахунок (якщо є);
  • місце складання документа і дата;
  • назва документа може бути як просто «довідка», так і «довідка про доходи» (поле найменування крапка не ставиться);
  • текст, що підтверджує мету документа, пишеться коротко і тільки у справі;
  • додатком може служити як декларація (переважно), так і Книга обліку (якщо дані в неї більш значущі);
  • довідка візується обов'язково «живими» підписами, якщо немає бухгалтера, IP підписує довідку одноосібно;
  • друк додасть документу певну роль, але вона необов'язкова.

Довідка про доходи ІП може виглядати так (зразок)

Логічно, що найбільш серйозним документом, що підтверджує дохід підприємця, буде декларація, підписана податковим органом. Довідка стане додатковим резюмують документом з розрахунку. Але законодавство не забороняє підтвердити свій дохід і тільки одним документом. Хоча наскільки кожен документ викличе довіру відомства - питання.

Як ІП оформити довідку 2-ПДФО для працівників: порядок, зразок, терміни і нововведення 2018 року

Отже, по першій цілі виписки довідки все зрозуміло - підтвердження доходу фіз. особи для надання різним держустановам і кредитним організаціям. Але є і друга сторона медалі - звітність компанії-роботодавця в податкову службу. Ми вже згадували, яким чином цей розрахунок формує загальну базу всіх платників податків країни. Тому не варто ще раз говорити, наскільки важлива своєчасна подача інформації по своїм працівникам в ИФНС.

Логічно, що форма готується персонально по кожному співробітнику ІП і за кожною ставкою окремо (якщо були різні тарифи в минулому році).

Відзначимо, що в 2018 році фіскальний регулятор ввів в обіг нову форму. Бланк регламентований розпорядженням ФНС РФ від 17 січня 2018 №ММВ-7-11 / 19 @. Завантажити оновлену форму можна тут.

Для підприємця точно при складанні звітності знадобиться міні-інструкція по оперативному знаходженню необхідних бланків при декларуванні (і при 100% правильному результаті), коли буде видана саме та форма, яка діє на період звітності:

  1. Заходимо на сторінку, яка містить повний довідник податкової звітності, по цій гіперпосиланням .

    Сторінка сайту ФНС «Довідник податкової звітності»

  2. Вибираємо з випадаючого переліку необхідний податковий збір (в нашому випадку - ПДФО).

    Як всі знають, по НДФЛу є 4 форми, вибираємо потрібну нам - 2-ПДФО

  3. Важливо в певному блоці форми правильно вибрати звітний період.

    При виборі періоду відразу видно, як часто по 2-ПДФО змінювалися звітні форми

  4. Сервіс моментально сформує повні дані за формою, куди входять реквізити наказу, правовстановлюючого документ, бланк розрахунку (для нас - 2-ПДФО) і керівництво з оформлення форми. Користувач може вибрати як попередній регламент (якщо потрібно відзвітувати за попередній період до 2018 року), так і нову редакцію, що діє з 2018 року.

    Результат вибору форми виглядає так

  5. Останній крок - завантажити шаблон і заповнити його. Тут же можна просто переглянути документ і порівняти його з існуючим. А якщо виникнуть питання, можна заглянути в інструкцію.

    Завантажити будь-який документ можна таким чином (див. Приклад)

Довідка 2-ПДФО містить всього 5 розділів. Розберемося поетапно: як грамотно і без помилок підприємцю заповнити довідку на свого працівника:

  1. Заповнення форми почінається з вказівки року, за Який формується розрахунок. Далі вказується порядковий номер віданої довідки, цею номер візначається податковим агентом в залежності від того, яка за рахунками довідка Видається. Вказується дата відачі (день, коли довідка завізована ІП).
    • Ознака 1 візначатіме факт, что прибутковий податок з даного фіз. особі сплачено податковим агентом в повну обсязі.
    • А номер коригування (ВІН вказується в двозначному форматі - «00») встановлює, что розрахунок по фіз. особі первинний. Если ІП после здачі розрахунку виявило, что у відомостях допущена помилка, то ІП повинен здати в ИФНС уточнень варіант зі зміненім номером коригування (01 и т. Д). Если готовится анулює інформацію документ, ставиться код «99». Причем зверніть увагу, что в цьом випадка номер (№) самой довідки міняті нельзя. А ось дату нужно ставити самє ту, яка відповідає даті Надання.
    • Код податкової інспекції візначається стандартно: це Перші Чотири цифру в ІПН підприємця. Если ж ІП сумнівається, ВІН всегда может перевіріті чотірізначній номер своєї інспекції по сервісу податківців, перейшовші за ПОСИЛАННЯ . Зауважте, що регулятор вказує в своїх коментарях, що ІП, які застосовують поставлений податок, незалежно від місця здійснення своєї бізнес-діяльності звітують за 2-ПДФО там, де вставали на облік.

      У шапці довідки вказуються реквізити і період документа, а в розділах 1 і 2 - інформація про податковий агента і ФЛ

  2. Розділ №1 містить дані про податковий агента (роботодавця). У прикладі фігурує довідка, де агентом є ТОВ. Справа в тому, що різниця тут полягає тільки в тому, що приватні підприємці в цьому блоці просто не вказують КПП, так як його у них просто немає. В іншому все залишається аналогічним.
    • Код ОКТМО - вказується згідно з класифікатором муніципалітетів. Зауважте тут, що ІП, що працюють на вменёнке ставлять в графі код того муніципального освіти, де працює цей співробітник.
    • У блоці з назвою податкового агента підприємець пише просто ПІБ, ставити свій статус (ІП) тут не потрібно, тут він виступає просто як фіз. обличчя
  3. Розділ №2 повинен відображати основні відомості про фіз. особі (одержувача доходу).
    • ІПН працівника (якщо ідентифікаційний номер не був наданий при працевлаштуванні) можна досить швидко уточнити знову ж в онлайн-сервісі податківців, перейшовши за ПОСИЛАННЯ . Для отримання даних потрібні будуть дата і місце народження, паспортні дані та ПІБ людини. Зауважте, що по батькові працівника вказується тільки в разі, якщо воно вказане в паспорті.
    • Статус платника податку визначається одиницею (1), якщо людина визнаний резидентом РФ, і двійкою (2), якщо він знаходиться на території РФ менше шести місяців. Причому громадянство працівника тут не має значення, враховується тільки строк перебування в Росії. Є в списку статусів ще 4 категорії, але вони рідше використовуються при декларуванні (наприклад, під номером 5 йдуть біженці та особи без громадянства, які не мають резидентства і т. П.). Такі специфічні дані краще уточнити в інструкції сервісу, від якого вже згадувалося.
    • Код громадянства для жителів РФ буде стандартним - «643». Коди інших країн можна уточнити за класифікатором країн світу (ОКСМ).
    • Як правило, при декларуванні доходу в якості основного документа працівника використовується паспорт. Якщо людина є громадянином РФ, ставиться код «21». Запам'ятайте, що знак «№» в серію та номер паспорта не ставиться.
  4. Розділ №3 - ключовий блок форми, що декларує отриманий за звітний період дохід фіз. особини. Тут проставляються фінальні щомісячні суми, отримані співробітником за звітні період (як було вже зазначено - в грошовій і натуральній формах). Якщо довідка здається з ознакою №2 (ПДФО не утримано у платника) вся сума також вказується повністю.
    • У першому рядку обов'язково повинна стояти відповідна ставка (в нашому випадку, так як платник є резидентом РФ, це 13%).
    • У стовпці із зазначенням місяця проставляється порядковий номер календарного періоду (1 - січень, 2 - лютий і т. Д.).
    • Коди доходів беруться з затвердженого Наказом ФНС РФ №ММВ-7-11 / 387 @ Переліку кодів видів доходів платника податків ( див. посилання ). У зразку нижче, наприклад, вказані одні з найпоширеніших: «2000» - винагорода за працю, «2013» - компенсація за невикористану відпустку, «2300» - виплата по б / листу. Як видно з зразка, сума вказується повністю, з урахуванням копійок.
    • Якщо до виплаченого доходу повинен бути застосований податкове вирахування, ставиться його код, які також визначені вищевказаним розпорядженням податківців, взяти їх можна, відкривши гіперпосилання . Логічно, що сума відрахування не повинна перевищувати суми доходу ФО.

      Нижня частина листа Довідки містить основну інформацію

  5. Розділ №4 заповнюється при наявності податкових відрахувань і фактично дублює інформацію з розділу №3, тільки якщо у фізособи є фіскальні пільги, тут повинен бути вказаний номер повідомлення ИФНС, яке було видано ФО, і його дата.
  6. Фінальний п'ятий розділ фіксує загальну суму доходу платника. Нюанси, які потрібно відзначити:
    • Сумарний дохід за весь звітний період обчислюється без урахування відрахувань (просто підсумовуємо все місяці, коли був дохід).
    • Блок «Податкова база» розраховується вже з урахуванням вирахуванням.
    • Решта блоки повинні містити конкретні зазначені дані.
  7. Останнє, що потрібно зробити при заповненні довідки 2-ПДФО, - вказати статус людини, яка візує документ, підписати його і поставити печатку (якщо є у ІП).
  8. У підсумку: єдина сторінка довідки буде виглядати таким чином.

    Довідка 2-ПДФО, як правило, займає одну сторінку

ВІДЕОінструкція: як правильно заповнити 2-ПДФО

Порядок, терміни і відповідальність при здачі довідки до податкової

Періодичність надання довідки в ИФНС за місцем прописки бізнесмена - 1 раз за підсумками звітного року до 1 квітня року.

Але якщо комерсант не міг в звітному періоду утримати у працівника-платника ПДФО покладений відсоток, то ІП повинен письмово повідомити податківців про це. Причому термін тут зсувається на один місяць раніше - до 1 березня. Таке повідомлення, що містить суму стягнутого збору, позначається ознакою №2 (дивись п. 2 статті 230 і п. 5 статті №226 Кодексу в редакції ФЗ №113 від 02.05.2015). Це все, що стосується термінів здачі звітності фіскального регулятору.

Зрозуміло, що якщо довідку запитує працівник, який звільняється. Або співробітник бере кредит в банку і йому потрібно підтвердити свій дохід, IP зобов'язаний підготувати і видати документ в триденний термін.

Порядок здачі довідки 2-ПДФО нічим не відрізняється від алгоритму направлення іншій податкової звітності, та способів - всього три:

  1. Самостійно прийти в податкову з роздрукованими документами і здати їх інспектору. До цього ж варіанту належить візит законного представника ВП. Для цього на руках у громадянина повинна бути нотаріально завірена довіреність на вчинення таких дій.
  2. Направити поштове відправлення з повідомленням і описом вкладення.
  3. Передати через електронний документообіг між операторами ЕДО та податкової або за допомогою спеціального програмного сервісу «Платник податків ЮЛ», який забезпечує передачу всіх звітних даних по удалёнке. В обох цих випадках у ІП повинна бути посилена спеціальним ключем кваліфікована електронна віза. ИФНС, отримавши транспортний контейнер з довідками, протягом одного робочого дня відправить на електронку ІП повідомлення про те, що документи отримані. А в термін 10 робочих днів податківці проведуть форматний контроль і направлять ІП-агенту Реєстру та Протокол прийому довідок 2-ПДФО.

Зауважте, що тут діє загальне правило щодо звітності ІП-роботодавців: якщо чисельність працівників перевищує 25 осіб, всі довідки і розрахунки здаються строго через онлайн-документообіг (через ЕДО). Якщо ж співробітників у приватній компанії менше, звіти можна направити і в роздрукованому вигляді.

При цьому якщо звітність здається на паперових носіях, прийміть до відома наступну вимогу фіскального контролера:

  • всі форми 2-ПДФО повинні бути внесені декларантом до «Реєстру відомостей про доходи фіз. осіб »;
  • ІП повинен підготувати і роздрукувати 2 примірника цього супровідного реєстру;
  • в момент надання довідок працівник інспекції перевірить повноту заповнення, а також наявність / відсутність коригувань;
  • довідки будуть вважатися такими, що здані, якщо вони пройдуть контроль оформлення, якщо ж інспектор виявить неточності, помилкові довідки будуть вилучені з наданого пакету, викреслені з переліку і повернуті ІП;
  • за підсумками контрольної перевірки буде складено «Протокол прийому даних про доходи фіз. осіб на паперових носіях »(також у двох примірниках);
  • цей папір потрібно буде підписати, після чого один варіант буде виданий бізнесменові, а інший залишиться в ИФНС;
  • цей протокол і буде підтвердженням факту здачі звітності.

Розберемося, що буде, якщо бізнесмен порушить вимоги законодавства при здачі 2-ПДФО:

  • штраф 200 ₽ загрожує бізнесменові-агенту за кожну ненадану в термін довідку;
  • 500 ₽ стягнуть з декларанта за довідку 2-ПДФО, якщо в ній будуть виявлені недостовірні дані.

Санкції начебто і не дуже серйозні, але якщо у ІП значна кількість працівників в штаті, сума може набігти немаленька.

Очевидно, що довідка 2-ПДФО - не такий вже складний для оформлення документ. Навіть коли в мікробізнесу працює не один десяток людей, з її заповненням ІП зможе впоратися самостійно. Звичайно, за умови, що вся облікова документація ведеться теж грамотно і своєчасно. І незважаючи на те що індивідуальні підприємці не мають права виписати такий розрахунок на себе, для них існують альтернативні варіанти.

BIKINIKA.com.ua
Наш общий бизнес-фронт BIKINIKA.com.ua. Казино "Buddy.Bet" обещает вам море азарта и незабываемых моментов. Поднимите ставки и начните выигрывать прямо сейчас.

We have 4 guests online