Як ділиться кредит при розлученні подружжя, взятий в шлюбі одним з подружжя, діляться чи борги навпіл, якщо дружина або чоловік не знали

  1. Кредит після розлучення: юридичні підстави
  2. Чи можна при розлученні поділити споживчий кредит і як?
  3. Спосіб 1. Шлюбний договір
  4. Спосіб 2. Угода про розподіл боргів
  5. Спосіб 3. судовий порядок
  6. Що визнається спільно нажитим, а що персональним?
  7. В яких випадках розподіл боргів не здійснюється?
  8. Хто платить за кредитом при різних обставинах?
  9. Ситуація 1. Взято чоловіком до шлюбу і не виплачувався
  10. Ситуація 2. Чоловік набрав кредитів до шлюбу, виплати проводилися
  11. Ситуація 3. Взяті в шлюбі
  12. Ситуація 4. Взято в шлюбі, але дружина не знала
  13. Ситуація 5. Як ділиться, якщо є діти?
  14. Як поділити по закону: навпіл чи ні?
  15. Як розділити оформлений позику між подружжям за згодою?
  16. Як діляться кредити подружжя в судовому порядку?
  17. Крок 1. Складання позову
  18. Крок 2. Збір документів і доказів
  19. Крок 3. Звернення до суду
  20. Крок 4. Оплата держмита
  21. Крок 5. Рішення суду
  22. Розділ боргів при цивільному шлюбі
  23. висновок

Наш общий бизнес-фронт BIKINIKA.com.ua

Вступаючи в шлюб, люди планують жити довго і щасливо. Для досягнення цього купується майно, часом в кредит. Але зигзаги долі часом виписують непередбачувані обертів, і члени сім'ї, замість планованого «довго і щасливо», подають на розлучення.

Приходить час ділити майно. Але що робити при наявності кредиту при розлученні? Хто повинен виплачувати позику, відсотки колишнього чоловіка? Як впливає на процес наявність дітей? Давайте уважно вивчимо, що говорить про це законодавство України і опишемо порядок дій.

Кредит після розлучення: юридичні підстави

Основні питання у громадян, що не володіють юридичною освітою, викликає сам статус кредиту (боргу). Якщо з майном все більш-менш ясно - його розділ прописаний в Сімейному кодексі (далі, СК) - то чи може кредит бути «майном», «власністю»?

Плутанини додають і нематеріальні борги. Одне справи, коли в кредит купувалося майно: наприклад, є машина, є необхідність за неї платити. Але зовсім інший випадок, коли мова йде про заборгованість по ЖКГ або кредиті рефінансування (взяли нові, щоб розрахуватися за попереднім).

Розібратися в цьому нам допоможуть два юридичних підстави:

  1. Згідно п. 4 ст. 65 СК кожен з подружжя має право на укладення договору в інтересах сім'ї, обов'язки за якою лягають на обох подружжя. У тому числі мова може йти і про кредитному договорі.
  2. В своєму постанові № 11 (Ухвалено 21 грудня 2007 року) Верховних суд України дав роз'яснення про правозастосування законодавства при розгляді судами шлюборозлучних справ. Крім іншого в п. 24 зазначено, що при майнових суперечках враховуються також борги подружжя.

Таким чином, все, що зазначено в СК про розподіл майна в рівній мірі відноситься і до кредитів, за винятком випадків боргів подружжя один перед одним (аліментів, відшкодування шкоди) - ці параметри регулюються окремими нормами законодавства.

Чи можна при розлученні поділити споживчий кредит і як?

Стаття 68 СК прямо говорить, що розлучення не припиняє права власності на спільне майно, а значить не звільняє і від спільної відповідальності за кредитами. Розділ заборгованості, а також майна, можливий, в залежності від обставин, що склалися.

Спосіб 1. Шлюбний договір

Якщо подружжям був укладений шлюбний договір (Що не суперечить законодавству і діючий на момент майнового спору) і в ньому визначені параметри розділу кредиту, то діють положення даної угоди ( ст. 97 СК ).

Спосіб 2. Угода про розподіл боргів

Угода про розподіл боргів

Уже в процесі розлучення або майнового спору подружжя має право укласти добровільну угоду, в якому можна вказати:

  • розміри;
  • форми;
  • і терміни гасіння боргів.

Відповідно до положень ст. 69 СК така угода має бути завірено нотаріально.

Спосіб 3. судовий порядок

Якщо домовленості не досягнуті, сторони мають право вимагати судового розгляду. У цьому випадку суд керується нормами українського права, докладніше про які буде розказано далі.

Що визнається спільно нажитим, а що персональним?

Стаття 60 СК однозначно вказує, що майно (а значить і борги), придбані за час шлюбу, є спільними (загальними). Винятки становлять борги на особисті потреби одного з подружжя (детально буде розглянуто в наступних розділах статті).

При цьому ст. 61 СК встановлює, що особисті борги можуть бути визнані загальними, якщо буде доведено, що вони були витрачені в інтересах сім'ї.

Відповідно до ст. 63 СК за замовчуванням сторони мають рівні частки в погашенні загальної заборгованості, якщо інше не передбачається іншими статтями кодексу, добровільною угодою або шлюбним контрактом.

В яких випадках розподіл боргів не здійснюється?

Стаття 57 СК встановлює, що особисту відповідальність по виплаті кредиту кожен з подружжя несе самостійно (не привертаючи до оплати другого), якщо:

  • борги були оформлені до шлюбу;
  • одна зі сторін взяла на себе добровільно чужі заборгованості або отримала їх у спадщину;
  • отримані за кредитом кошти були витрачені виключно в особистих інтересах однієї зі сторін, навіть якщо позика оформлений при спільному проживанні;
  • борги пов'язані з приватизацією житла або земельної ділянки.

Якщо юридично розлучення не відбувся, але подружжя проживає окремо, і в цей час утворилася заборгованість в результаті кредиту однієї зі сторін, такий борг відповідно до п. 6 ст. 57 СК може бути визнаний судом особистим.

Відповідно до п. 7 ст. 57 СК якщо в погашенні особистого боргу брала участь друга сторона під час їх спільного проживання, то вона має право на відповідну компенсацію . У цьому ж сенсі можна трактувати і положення ст. 62 СК.

Хто платить за кредитом при різних обставинах?

Хто платить за кредитом при різних обставинах

Проведемо попередні підсумки на кількох прикладах.

Розглянемо ситуацію шлюборозлучного процесу умовного Василя і Оксани.

Нагородимо наших «героїв» певної передісторією, і виявимо що їм робити з кредитом під час розподілу майна, хто буде його погашати.

Ситуація 1. Взято чоловіком до шлюбу і не виплачувався

Ситуація: До весілля Василь взяв у кредит 100 000 грн. і під час спільного проживання не виплачував цей борг. Крім суми заборгованості утворилася і пеня.

Рішення: Повну суму боргу Василь виплачуватиме самостійно, без залучення коштів Оксани.

Ситуація 2. Чоловік набрав кредитів до шлюбу, виплати проводилися

Ситуація: 100 000 грн. Василь заборгував банку до весілля, але, перебуваючи в шлюбі, була покрита половина вартості. Залишилося повернути ще 50 000 грн.

Рішення: Банку Василь віддає 50 000 грн. самостійно, але Оксана має право вимагати від Василя компенсації в розмірі 50% від виплаченого в спільному житті, тобто близько 25 000 грн. Це може бути натуральне вираз або зменшення частки Василя в іншому разделяемом майно (п.2 ст. 70 СК ).

Ситуація 3. Взяті в шлюбі

Ситуація: За час спільного життя було взято два кредити. Один (150 000 грн.) Оксана витратила на покупку собі коштовностей, а другий (50 000 грн.) - на придбання меблів.

Рішення: Кредит, витрачений на особисті потреби (коштовності відносяться до особистих речей на підставі п.2 ст. 57 СК), виплачується стороною, в чиїх інтересах витрачений - 150 000 грн. повністю погашає дружина Василя - Оксана.

Спільний борг виплачується в рівних частках (п. 1 ст. 70 СК, якщо не можуть бути застосовані інші пункти цієї ж статті). Відповідно, все Оксана буде виплачувати 150 000 + 25 000 = 175 000 грн., В той час як заборгованість Василя - 25 000 грн.

Ситуація 4. Взято в шлюбі, але дружина не знала

Ситуація: Василь, перебуваючи в шлюбі з Оксаною, взяв на власні потреби кредит в 50 000 грн. Дружина не знала про боргові зобов'язання, але на суді Василь пред'явив заборгованість, як «спільно нажите».

Рішення: Відповідно до ст. 57 СК суд визнає такий борг особистим - платити все 50 000 грн. буде Василь.

Ситуація 5. Як ділиться, якщо є діти?

Ситуація: За час шлюбу у Василя та Оксани народилася дочка, яка при розлученні залишиться жити з матір'ю. Сума кредитів колишньої сім'ї 100 000 грн. Скільки буде виплачувати кожен з них?

Рішення: Точні цифри будуть встановлені судом, але на підставі п. 3 ст. 70 СК суддя має право зменшити виплати Оксани, в зв'язку з тим, що дочка буде проживати разом з нею. Ситуація поширюється на неповнолітніх дітей, а також тих, хто досяг 18 років, але є непрацездатним.

Це лише кілька характерних ситуацій. У житті їх набагато більше. Більш того, практично кожен процес має ознаки унікальності.

Як поділити по закону: навпіл чи ні?

Нагадаємо, що за замовчуванням встановлюють виплати по спільно нажитим боргами в рівних частках. Однак існує безліч винятків:

  • інше встановлено підписаної угоди або весільним договором (ст. 64 СК);
  • кредит або його частину було витрачено на особисті потреби однієї зі сторін (ст. 57 СК);
  • при наявності спільних дітей (п. 3 ст. 70 СК);
  • одна зі сторін визнана не переймається благополуччя сім'ї, утримання дитини, що завдає шкоди особистому майну або матеріальним станом сім'ї (п. 2 ст. 70 СК).

Суд може як повністю обнулити витрати однієї зі сторін на погашення загальних кредитів, так і скоротити її пропорційно встановленим фактам.

Як розділити оформлений позику між подружжям за згодою?

Стаття 69 (пункт 2) СК дозволяє сторонам   укласти угоду   про розподіл боргів Стаття 69 (пункт 2) СК дозволяє сторонам укласти угоду про розподіл боргів. При цьому п. 1 тієї ж статті говорить, що сам факт розлучення для цього не є принциповим - сторони можуть укласти подібну угоду і перебуваючи у шлюбі.

У домовленості про розподіл боргів багато переваг:

  • рішення приймається в досудовому порядку;
  • відсутні додаткові витрати часу і коштів.

Укладається угода в письмовій формі і вимагає обов'язкового завірення нотаріусом (п. 2 ст. 69 СК).

Кілька положень такого договору, вказати які рекомендується вказати:

Пункт Пояснення Час і місце укладення Стандартні вимоги до договорів Дані сторін П.І.Б., дати народження, дані паспортів, місця проживання і т.п. Борги Перераховуються всі наявні заборгованості та обтяження: кредити, пені, борги по ЖКГ, майно, що перебуває в обтяження, іпотеку. Кредитори Дані про фізичних та юридичних осіб, перед якими необхідно погасити заборгованості. Виплати З якою регулярність, які суми і в якій валюті необхідно погашати. Умови розділу боргів Хто кому, скільки і в якій формі виплачує з подружжя. Фіксація виконання Способи доказовою виконання угоди: банківські перекази, чеки тощо Перелік документів Всі дані необхідно довести документами (договір з банком про кредит, заставу на майно та ін.). Тут вказані всі, що беруть участь в угоді. Підписи Розписуються боку, ставить позначку нотаріус.

У кожному разі можуть бути додані індивідуальні параметри.

Як діляться кредити подружжя в судовому порядку?

При відсутності можливості добровільної домовленості справа розглядається в судовому порядку. Через складність і певної неоднозначності процесу, його ведення краще доручити професійному юристу. В цілому послідовність вирішення спору про борги в судовому порядку така:

Крок 1. Складання позову

Заява про розподіл боргів може бути подано до суду одночасно з процесом розлучення або протягом 3 років після нього (ст. 72 СК). Нагадаємо, що згідно зі ст. 69 СК розділ боргів можливий і без припинення шлюбу, в цьому випадку трирічний строк позивної давності , Встановлений 72-ою статтею, відсутня.

Складається заяву відповідно цією інструкцією , І має містити:

  1. Дані суду першої інстанції, куди подається позов.
  2. Повні дані про сторони, включаючи їх П.І.Б., дати і місця народження, місця проживання, номери та серії посвідчень особи, ІПН, контакти.
  3. Предмет позову: які суми, на думку позивача, кому, ким, якими способами і в якій послідовності повинні бути виплачені.
  4. Дані кредиторів і повні відомості про заборгованості перед ними, включаючи час і мети отримання кредитів.
  5. Обгрунтування обставин позову: докази, чому позивач вважає, що його думка вірно.
  6. Які заходи проводилися позивачем / сторонами для досудового вирішення питання.
  7. Перелік документів, що підтверджують обгрунтованість претензій.

Документи надаються у вигляді двох копій, а саме позовну заяву двома оригіналами.

Завантажити зразок позовної заяви про розподіл кредиту (боргів)

Крок 2. Збір документів і доказів

Збір документів і доказів

Ми ставимо цей етап другим, тому що маємо на увазі, що справою займається професійний юрист. Однак в ряді випадків це може бути перший крок, тільки після здійснення якого оформляється заяву.

Головне, що всі вимоги повинні бути підтверджені. Наприклад, якщо мова йде про несплату відповідачем, вони підтверджуються відповідними документами від кредитора. Кредит на особисті цілі - конкретним використанням коштів (чеками, актами та ін.).

Позивач має право залучати для збору доказів третіх осіб, але витрати на них компенсовані не будуть, якщо тільки таке залучення не було ініційовано судом (ст. 139 - 140 ЦПК).

Крок 3. Звернення до суду

З усіма документами і заявою позивач звертається до суду першої інстанції. Законодавство допускає подачу в районні суди за місцем проживання відповідача ( ст. 27 ЦПК ) Чи у випадках, визначених ст. 28 ЦПК , За місцем проживання позивача.

Стаття 20 ЦПК дозволяє суду самостійно встановлювати процесуальні строки, тому говорити про тривалість процесу важко. Залежно від обставин і бажання сторін йти на поступки, це може бути кілька засідань. Закон тільки вимагає, щоб терміни були розумними (ст. 121 ЦПК).

Крок 4. Оплата держмита

Потрібно розрізняти поняття судового збору (Держмита) і витрат, пов'язаних з виробництвом ( ст. 133 ЦПК ). Мито встановлюється законодавчо, в той час як інші витрати можуть включати витрати на додаткову експертизу, залучення експертів і т.п.

Відповідно до ст. 134 ЦПК України орієнтовна сума інших судових витрат повинна бути повідомлена суду попередньо (п. 1). В іншому випадку у відшкодуванні може бути відмовлено (п. 2).

Розмір держмита встановлюється Законом України «Про судовий збір». Для справ про борги використовується та ж технологія розрахунку, що і при майновому спорі (пп. 3 п. 2 ст. 4).

Збір становить 1% від загальної вартості позовної вимоги, але не менше 40% і не більше 300% від прожиткового мінімуму, встановленого для працездатних громадян. Наприклад, за позов ціною 100 000 грн. необхідно сплатити мито в 1000 грн.

Необхідно знати, що відповідно до ст. 136 ЦПК суд має право надати розстрочку або відстрочити виплати судового збору (до моменту винесення рішення), якщо до цього розташовує фінансовий стан сторін (п. 1). А також зовсім скасувати цей збір з тих же причин (п. 3).

Крок 5. Рішення суду

Результатом розгляду є або   мирова угода сторін   , Або, якщо така угода не досягнуто, судовим рішенням, що зобов'язує сторони виконувати певні обов'язки Результатом розгляду є або мирова угода сторін , Або, якщо така угода не досягнуто, судовим рішенням, що зобов'язує сторони виконувати певні обов'язки.

Якщо мирову угоду визнається судом правомірним, справа закривається. Судове рішення вступає в силу з моменту його винесення, але може бути оскаржене сторонами в апеляційних інстанціях.

Розділ боргів при цивільному шлюбі

Стаття 74 СК однозначно встановлює право сторін громадянського шлюбу на володіння спільним майном (а значить і боргами). До таких осіб застосовуються всі вищеописані норми.

висновок

Розділити борги після розлучення можна. Іноді вдається і зовсім перекласти їх на одну зі сторін. Процес непростий і вимагає детального знання законів. Ми розповіли основні положення, і тепер читачі зможуть самі прийняти рішення чи варто починати судові розгляди або краще укласти добровільну угоду, в т.ч. і про кредити.

На скільки стаття була корисною?

Підписуйтесь на наш Telegram-канал і групу Fb , Якщо хочете отримати достовірну інформацію в правових питаннях.

В яких випадках розподіл боргів не здійснюється?
Хто платить за кредитом при різних обставинах?
5. Як ділиться, якщо є діти?
Як поділити по закону: навпіл чи ні?
Як розділити оформлений позику між подружжям за згодою?
Як діляться кредити подружжя в судовому порядку?
Але що робити при наявності кредиту при розлученні?
Хто повинен виплачувати позику, відсотки колишнього чоловіка?
Як впливає на процес наявність дітей?
Якщо з майном все більш-менш ясно - його розділ прописаний в Сімейному кодексі (далі, СК) - то чи може кредит бути «майном», «власністю»?
BIKINIKA.com.ua
Наш общий бизнес-фронт BIKINIKA.com.ua. Казино "Buddy.Bet" обещает вам море азарта и незабываемых моментов. Поднимите ставки и начните выигрывать прямо сейчас.

We have 4 guests online