«У людей немає вибору». У Росії спостерігається бум небезпечних кредитів для погашення іпотеки

Наш общий бизнес-фронт BIKINIKA.com.ua

Росіяни все частіше використовують споживчі кредити для початкового внеску по іпотеці, що збільшує ризик прострочень і неповернень. При цьому з квітня по травень 2018 року банки оформили майже 90 тисяч іпотечних кредитів. До чого це може призвести? Росіяни все частіше використовують споживчі кредити для початкового внеску по іпотеці, що збільшує ризик прострочень і неповернень

Фото: Донат Сорокін / ТАСС

З квітня по травень поточного року вітчизняні банки видали майже 90 тисяч кредитів по іпотеці. Для початкового внеску росіяни все частіше використовують споживчі кредити, а це збільшує ризик прострочень і неповернень. Про це повідомляє ТАСС з посиланням на дослідження бюро кредитних історій «Еквіфакс».

Так, позичальник спочатку отримує нецільової споживчий кредит на суму від 100 тисяч рублів, потім же протягом трьох місяців оформляє іпотеку. Число таких епізодів стійко зростає. Якщо в II кварталі 2017 року була майже 2 тисячі таких випадків, то в той же період в 2018-му - вже 4,5 тисячі.

У людей немає вибору, банки не видають іпотеку при нульовому внеску, а накопичити власні кошти не вдається, говорить гендиректор компанії «Персональний радник» Наталія Смирнова:

З іншого боку, на тлі зниження ставок по іпотеці число позичальників різко зросла, також піднявся відсоток неповернень. Попит на іпотеку, з одного боку, хороший знак, а з іншого - при погіршенні економічної ситуації неповернень стане ще більше, каже голова ради директорів групи компаній «МІЦ» Андрій Рябінскій:

- Ми, звичайно, бачимо зростання іпотечного кредитування. Процентне співвідношення людей, що беруть іпотечний кредит для того, щоб купити квартиру, зараз набагато більше, ніж раніше. Зростає кількість позичальників, навіть при тому ж самому відсотку неповернень зростає кількість цих неповернень в абсолюті. Це дуже погано і для банків, і для фінансової ситуації, і для людей, що потрапляють в таку важку історію. Якщо їх занадто багато, це говорить про те, що у населення дуже низький дохід. Відсоток неповернень може рости в разі зміни економічної ситуації в країні. Відсоток неповернень різко зросте. Відповідно, будуть дефолти по кредитах, невиконання своїх зобов'язань, удар по банках, по фінансовим системам і так далі.

- Чому споживчі кредити використовуються як іпотека? Які можуть бути наслідки?

- З усіх споживчих кредитів іпотека для банків найбезпечніша. Ризики банків забезпечені самим об'єктом нерухомості, під який відбувається кредитування.

Раніше на зростання небезпечної іпотеки звернув увагу Центральний банк РФ. «Є вибухове зростання іпотеки і вибухове зростання незабезпечених споживчих позик. Якщо ці два елементи поєднати, то це потенціал для накопичення істотних ризиків », - заявив заступник голови ЦБ.

Додати BFM.ru в ваші джерела новин?

До чого це може призвести?
Чому споживчі кредити використовуються як іпотека?
Які можуть бути наслідки?
Ru в ваші джерела новин?
BIKINIKA.com.ua
Наш общий бизнес-фронт BIKINIKA.com.ua. Казино "Buddy.Bet" обещает вам море азарта и незабываемых моментов. Поднимите ставки и начните выигрывать прямо сейчас.

We have 4 guests online