Деліктні зобов'язання в цивільному праві

  1. Поняття деліктного зобов'язання Назва зобов'язань даного виду походить від латинського delictum,...

Поняття деліктного зобов'язання

Наш общий бизнес-фронт BIKINIKA.com.ua

Назва зобов'язань даного виду походить від латинського delictum, що позначає "правопорушення". Вони протиставляються зобов'язаннями з договорв (ех contractum) і «як би договірним» (quasi ex contractum) зобов'язаннями. Останні виникають з договорів та інших законних актів і регулюють суспільні відносини в непорушеному стані.

Делікт має місце в тих випадках, коли порушення права не пов'язано з порушенням зобов'язань сторін одна перед одною. У такому випадку говорять, що порушуються абсолютні суб'єктивні права громадянина. Відповідно особа, право суб'єктивне право якого було порушено шляхом заподіяння йому шкоди правомочний звернутися до суду з метою зобов'язати правопорушника відшкодувати заподіяну шкоду. Таким способом виникає деліктне зобов'язання. Подібне розуміння зобов'язання було розроблено ще римськими юристами.

Згідно ст. 8 Цивільного кодексу РФ підставою виникнення зобов'язання буде факт заподіяння шкоди. Закон визначає загальній формі зміст зобов'язання, яке виникає в даному випадку, Його Загальна характеристика полягає в тому, що шкода, заподіяна особі, майну фізичної особи або юридичної особи, повинна бути відшкодована в повному обсязі особою, яка її завдала.

Закон визначає загальній формі зміст зобов'язання, яке виникає в даному випадку, Його   Загальна характеристика   полягає в тому, що шкода, заподіяна особі, майну фізичної особи або юридичної особи, повинна бути відшкодована в повному обсязі особою, яка її завдала

Нічого не зрозуміло?

Спробуй звернутися за допомогою до викладачів

Таким чином, особливістю розглянутих зобов'язань і їх відмінністю від інших зобов'язань є підстава їх виникнення - це делікт, тобто протиправне заподіяння шкоди.

визначення 1

Під деліктних слід розуміти таке зобов'язання, в силу якого особа, яка завдала шкоди, зобов'язана відшкодувати заподіяну шкоду.

Класифікація деліктів

У класифікації деліктів прийнято виділяти дві широкі групи:

  • генеральний делікт;
  • спеціальний делікт.

Генеральним (або його ще називають загальним) деликтом визначаються загальні умови відповідальності за заподіяння шкоди, не передбаченого договором. Його суть може бути виражена в наступному:

  1. Шкода, яка була заподіяна фізичній (юридичній) особі або їх майну повинен бути відшкодована повністю особою, яка її завдала;
  2. Факт заподіяної шкоди визнається протиправним до того моменту, як особа, яка завдала шкоди, не доведе зворотне. Наприклад, він мав право на заподіяння шкоди, мала місце необхідна оборона або крайня необхідність і ін.
  3. Склад правопорушення повинен включати в себе чотири моменти: це заподіяну шкоду, протиправну поведінку, причинно-наслідковий зв'язок між поведінкою і шкодою, а також вина заподіювача шкоди.

зауваження 1

Поряд із загальним виділяють і спеціальний делікт. У спеціальному деликте може бути відображена особливість окремого складу правопорушення, що представляє собою виключення з правил. Вони будуть застосовані в тих випадках, коли на це прямо вказано в законі. Сфера їх застосування не повинен тлумачитися по аналогії і строго обмежена. Таким способом загальні вимоги закону про відшкодування шкоди з делікту отримують спеціальну інтерпретацію. У разі відсутності норм про спеціальну деликте завжди буде застосовуватися загальна норма.

До спеціальних деліктам в цивільному законодавстві належать такі категорії:

  • шкоду, заподіяну державними органами їх посадовими особами, в тому числі дізнавачами, слідчим, судом та ін .;
  • заподіяння шкоди об'єктом або предметів, що є джерелом підвищеної небезпеки;
  • шкоду, заподіяну неповнолітнім громадянином;
  • шкоду, заподіяну недієздатними або частково недієздатними особами, а також іншими громадянами, які були не здатні розуміти значення своїх протиправних дій по заподіянню шкоди.
Нічого не зрозуміло?
BIKINIKA.com.ua
Наш общий бизнес-фронт BIKINIKA.com.ua. Казино "Buddy.Bet" обещает вам море азарта и незабываемых моментов. Поднимите ставки и начните выигрывать прямо сейчас.

We have 4 guests online