Ціна позову

  1. Як обчислюється ціна позову
  2. Ціна позову у спорах про майно
  3. Ціна позову за вимогами про стягнення аліментів
  4. Розрахунок ціни позову при стягненні платежів
  5. Зміна ціни позову

Наш общий бизнес-фронт BIKINIKA.com.ua

Майже в кожному позовній заяві обов'язково прописується ціна позову Майже в кожному позовній заяві обов'язково прописується ціна позову. Без її вказівки суд зобов'язаний буде залишити позовну заяву без руху . Аналогічні наслідки чекає документ, до якого не доданий розрахунок ціни позову. Наслідком стане збільшення часу на розгляд справи, необхідність виправлення недоліків та подання до суду додаткових документів.

Отже, що таке ціна позову? Це матеріальний (грошовий) еквівалент заявлених вимог позивача. Правильно визначити ціну позову допоможе стаття 91 ЦПК РФ. І ця стаття, зрозуміло. Від ціни позову залежить підсудність вимог (мировий суд або районний), обчислення розміру і використання калькулятора держмита 2018 .

Як обчислюється ціна позову

Зверніть увагу: ціна позову має значення тільки в майнових суперечках. Коли вимоги позивача носять виражений майновий характер. Наприклад, позови про стягнення неустойки , відшкодування шкоди , про захист прав споживача , Або тим чи іншим чином стосуються майна (рухомого або нерухомого), права власності.

Існують ситуації, коли вимоги начебто мають грошову оцінку, але вважаються немайновими, наприклад:

  • спори в сфері спадкування

  • спори про стягнення завданої моральної шкоди

  • спори про перехід майнових прав

При подачі позову про стягнення грошових коштів (в будь-якій формі - неустойка, борг за договором позики і т.п.), ціна позову і складе розмір підлягає стягненню суми. Мається на увазі загальна сума, яка буде стягуватися. Наприклад, коли позов виникає з спору про стягнення боргу, який виник внаслідок невиконання або виконання зобов'язання неналежним чином, ціна позову складається з суми основного боргу та нарахованої пені. Якщо ж суперечка стосується декількох окремих вимог, ціна обчислюється по кожному окремо.

Ціна позову у спорах про майно

Ціна позову про витребування майна - це вартість майна, яке стало предметом спору. При цьому позивач зобов'язаний надати докази правильного визначення вартості майна. Це можуть бути звіти про ринкову вартість (незалежна оцінка), договори купівлі-продажу, довідки БТІ, інші документи про розрахунки за майно.

При цьому позови про визнання права власності на майно (наприклад, на самовільну споруду ), Майновими не є.

Ціна позову за вимогами про стягнення аліментів

У суперечках про аліментних зобов'язаннях в ціну позовної заяви входить сума річних платежів. Оскільки в цій категорії справ позивач звільнений від сплати державного мита, правильне встановлення ціни позову виробляється з метою справедливого поділу судових витрат і справляння держмита з відповідача при винесенні рішення. При цьому, якщо заявлено вимогу про зменшення розміру аліментів на майбутнє час, наприклад, у зв'язку зі зміною матеріального становища, то ціна позову не розраховується.

Розрахунок ціни позову при стягненні платежів

У суперечках про строкові платежі (платежі на певний строк) ціна позову визначається виходячи із сукупності платежів, але за період, що складає не більше трьох років; в суперечках про довічних або не мають терміну платежах - виходячи з їх сукупності за три роки.

У позовах про зміну розміру платежів ціна позову встановлюється на підставі суми збільшення або зменшення платежів і виплат. Період не повинен бути більше одного року. У питаннях припинення платежів - виходячи з суми всіх, хто лишився виплат, але не більше ніж за 1 рік.

За позовами про дострокове припинення дії договору майнового найму - із загальної суми виплат за використання майна на період, що залишився дії договору. При цьому зазначений термін не повинен перевищувати три роки.

Зміна ціни позову

Ціна позову визначається позивачем, однак за судом залишено право її коригувати. Це допускається у випадках, коли ціна позову спочатку була визначена неправильно.

Законом передбачено право позивача змінити розмір своїх початкових позовних вимог (зміна позову). При збільшенні розміру вимог в обов'язок позивача входить доплата державного мита, так як наслідком таких дій є зміна ціни позову.

Слід визнати, що визначення точної ціни позову в деяких випадках викликає у громадян певну складність, тому в спеціальних статтях, присвячених видам позовних заяв, можна знайти нюанси розрахунку ціни позову, також доступний сервіс "консультація юриста".

Отже, що таке ціна позову?
BIKINIKA.com.ua
Наш общий бизнес-фронт BIKINIKA.com.ua. Казино "Buddy.Bet" обещает вам море азарта и незабываемых моментов. Поднимите ставки и начните выигрывать прямо сейчас.

We have 4 guests online