Нормативи прибудинкової території багатоквартирного будинку

  1. Нормативи кордонів прибудинкової території багатоквартирного будинку
  2. Порядок огородження території навколо МКД
  3. Особливості парковки біля МКД
  4. Нормативи освітлення прибудинкової території МКД
  5. Чи можливо продати частину прибудинкової території?

Наш общий бизнес-фронт BIKINIKA.com.ua

Чи не знайшли відповіді на своє питання?
Дізнайтеся, як вирішити саме Вашу проблему - зателефонуйте прямо зараз:
+7 (499) 350-80-69 (Москва)
+7 (812) 309-75-13 (Санкт-Петербург)
Це швидко і безкоштовно!

Щорічно в містах і невеликих населених пунктах зводиться безліч новобудов. Їх жителі часом навіть не підозрюють, що кожна будівля має у власності земельну ділянку, який може бути облагороджений на розсуд власників квартир в МКД.

У цій статті ви дізнаєтеся про існуючі нормативи прибудинкової території багатоквартирних будинків.

Нормативи кордонів прибудинкової території багатоквартирного будинку

Власники квартир в МКД володіють правом користування і розпорядження не тільки горищним приміщенням, підвалом, сходовими майданчиками, ліфтом і іншим спільним майном, але і ділянкою біля будинку. Така зона є у кожного багатоквартирного будинку.

Будь-яка прибудинкова територія має свій кадастровим номером і включає в себе:

  • землю, на якій розташовується будинок;
  • об'єкти благоустрою;
  • спортивні та дитячі майданчики;
  • зелені зони (тобто об'єкти озеленення);
  • стоянки для автотранспортних засобів;
  • трансформаторні і бойлерні будки;
  • інші інфраструктурні об'єкти.

Кожен власник квартири в МКД володіє законним правом на користування даною територією. Управління може здійснюватися самостійно або через КК (ТСЖ), відповідальної за конкретний житловий будинок.

Таким чином, після отримання прав на квартиру ви стаєте співвласником земельної ділянки, розташованої навколо вашого МКД.

Для визначення прикордонній території, що належить окремим будівлям, кваліфіковані фахівці використовують відповідні формули і різні методи розрахунку. На практиці будинку можуть розташовуватися один від одного в безпосередній близькості. Звідси і виникає суперечка про приналежність території.

При розрахунку величини ділянки, що належить одному будинку, необхідно врахувати кількість поверхів у будинку, щільність забудови території та наявність або відсутність доріг загального користування.

Для визначення величини прибудинкової зони потрібно житлову площу МКД помножити на питому одиницю частки землі на квадрат житлового приміщення (її розміри встановлюються СНиП та залежать від регіону і року введення будівлі в експлуатацію).

Порядок огородження території навколо МКД

Жителі багатоквартирних будинків бажають бачити доглянуту прибудинкову територію, тому замислюються про установку тих чи інших огорож і облагороджування належного їм ділянки. Ви не зможете звести високий паркан навколо будинку, але захистити його в інший спосіб цілком можливо.

Виділяють наступні варіанти загороджень:

  • шлагбаум (з його допомогою можна блокувати в'їзд сторонніх машин на територію навколо МКД);
  • тимчасові огорожі (встановлюються в місцях, які становлять небезпеку для оточуючих, до моменту виправлення ситуації, наприклад, в разі появи глибокої ями в асфальті);
  • газон і зелені насадження (прибудинкова територія виглядає гарніше з посадженими навколо деревами, кущами і клубами з квітами);
  • декоративний паркан (мета його зведення - прикраса зеленої зони, дитячої або спортивної площадки, він може бути виготовлений з дерева, металу, профнастилу і інших матеріалів);
  • цільової паркан (висока загородження, мета створення якого - забезпечити певну зону, може зводитися для огорожі дитячого майданчика від машин і для інших цілей).

Установка того чи іншого огорожі неможлива без попереднього узгодження з КК та іншими компетентними інстанціями. Мешканці будинку має право пропонувати варіанти облагородження прибудинкової території.

Особливості парковки біля МКД

Особливості парковки біля МКД

Власники транспортних засобів воліють паркуватися якомога ближче до дому, навіть якщо поруч з будівлею є простора нова парковка . Найчастіше це створює певні незручності для інших мешканців МКД, особливо для власників квартир на перших поверхах.

Щоб не псувати відносини з вашими сусідами і не порушувати їх права, необхідно дотримуватися перераховані нижче правила паркування, встановлені на законодавчому рівні:

  • забороняється тривала зупинка з не вимкненим мотором;
  • неприпустимо перегороджувати проїзд;
  • заборонено паркуватися на тротуарі, газоні або біля сміттєвих баків (відстань до них має становити як мінімум 5 метрів, щоб сміттєвоз зміг безперешкодно під'їхати до баків);
  • недопустима стоянка біля МКД великовагових машин, призначених для транспортування вантажу (мова йде про ТЗ з вагою більше 3,5 тонн).

Дотримання перерахованих правил обов'язково, якщо ви бажаєте уникнути призначення штрафних стягнень. У гіршому випадку ваш автомобіль може бути вивезений на штрафмайданчик евакуатором.

Варто зауважити, що самим жителям МКД не слід приймати будь-яких заходів, щоб розібратися з порушником громадського спокою.

В цьому випадку їх дії також будуть розглядатися як правопорушення. Якщо ви стали свідком недотримання правил парковки, зверніться до уповноважених інстанції.

Нормативи освітлення прибудинкової території МКД

Вулична підсвічування ділянки навколо багатоквартирного будинку - необхідна умова для безпечного пересування в темний час доби. Освітлення прибудинкової території має відповідати певним правилам і нормам, зафіксованим у відповідному документі - СниП .

Прибудинковий освітлення реалізується за допомогою наступних освітлювальних приладів:

  • прожекторів;
  • вуличних ліхтарів;
  • настінних світильників;
  • і т.д.

Вимоги і норми, представлені в СНиП, більше носять рекомендаційний характер, тому можуть змінюватися, якщо це необхідно. Для обчислення ступеня освітленості в конкретному випадку слід врахувати площа території навколо МКД і кількість освітлювальних приладів.

Чи можливо продати частину прибудинкової території?

Ділянка біля МКД визнається колективною власністю, тому продаж його частини в приватне володіння фактично неможлива.

Щоб зменшити цю територію, потрібно отримати письмову згоду від кожного власника житла в будинку.

Оцініть матеріал


Чи не знайшли відповіді на своє питання?
Дізнайтеся, як вирішити саме Вашу проблему - зателефонуйте прямо зараз:
+7 (499) 350-80-69 (Москва)
+7 (812) 309-75-13 (Санкт-Петербург)
Це швидко і безкоштовно!

Чи не знайшли відповіді на своє питання?
Чи можливо продати частину прибудинкової території?
BIKINIKA.com.ua
Наш общий бизнес-фронт BIKINIKA.com.ua. Казино "Buddy.Bet" обещает вам море азарта и незабываемых моментов. Поднимите ставки и начните выигрывать прямо сейчас.

We have 4 guests online