Відповідальність за ухилення від проходження військової служби, якщо призовник не отримував повісток

Наш общий бизнес-фронт BIKINIKA.com.ua

39 39   Часто можна почути запитання: «Чи можуть притягнути до відповідальності призовника, якщо він не є до військового комісаріату

Часто можна почути запитання: «Чи можуть притягнути до відповідальності призовника, якщо він не є до військового комісаріату?» Багато вже чули про необхідність вручення повістки особисто призовнику, однак питання відповідальності в разі неявки до військового комісаріату при врученні її третім особам часто залишається відкритим.

Це обумовлено практикою порушення кримінальних справ на підставі статті 328 Кримінального кодексу РФ (далі по тексту - КК РФ). Ця норма передбачає відповідальність за ухилення від проходження військової та альтернативної цивільної служби при відсутності законних підстав для звільнення від цієї служби. Як видно, обговорювана стаття не містить вказівки на обов'язковість вручення повістки. З вищезазначеного випливає, що будь-який громадянин призовного віку (від 18 до 27 років), якщо стосовно нього не винесено рішення про звільнення від призову на військову службу або надання відстрочки, може бути притягнутий до кримінальної відповідальності, передбаченої статтею 328 КК РФ. Однак належне вручення повістки для вирішення питання про притягнення до відповідальності дійсно має важливе значення.

Рішення щодо призовника має бути винесено в порядку, передбаченому законом. Так, обов'язок явки до військового комісаріату в силу вимог статті 10 ФЗ «Про військовий обов'язок і військову службу» виникає тільки після вручення призовнику порядку в порядку та у спосіб, передбаченому Наказом Міністра оборони Російської федерації від 2 жовтня 2007 р N 400 «Про заходи щодо реалізації Постанови Уряду РФ »від 11 листопада 2006 № 663 (Інструкція з підготовки і проведення заходів, пов'язаних з призовом на військову службу громадян РФ, які не прибувають в запасі). Можна зробити висновок, якщо рішення в відношення призовника не ухвалено у зв'язку з тим, що він не був належним чином повідомлений про необхідність явки до військового комісаріату, то залучити його до відповідальності за ухилення від проходження військової та альтернативної цивільної служби не представляється можливим. Однак цей висновок не є вірним, така позиція призовника може привести до неприємних наслідків, а саме до кримінальної відповідальності.

У разі, якщо повістка була вручена призовнику в результаті його винних дій, спрямованих на ухилення від проходження військової та альтернативної цивільної служби, то скоєне може бути кваліфіковано за ч. 1 статті 328 КК РФ. До таких дій може бути віднесено вибуття на нове місце проживання (місце тимчасового перебування) або виїзд з Російської Федерації без зняття з військового обліку, а також прибуття на нове місце проживання (місце тимчасового перебування) або повернення в Російську Федерацію без постановки на військовий облік з метою уникнути вручення йому під особистий підпис порядку. Справа в тому, що ключовим критерієм є наявність умислу на ухилення від проходження військової та альтернативної цивільної служби. Саме таке роз'яснення відображено в Постанові Пленуму Верховного Суду РФ від 03.04.2008 N 3 "Про практику розгляду судами кримінальних справ про ухилення від призову на військову службу і від проходження військової або альтернативної цивільної служби".

Таким чином, відсутність порядку, врученою особисто в руки призовнику, не є безумовним доказом відсутності умислу на ухилення від проходження військової служби. Призовнику потрібно пам'ятати, що обов'язок щодо повідомлення військового комісаріату про зміну місця проживання або місця перебування лежить на ньому, це прямо передбачено статтею 10 ФЗ «Про військовий обов'язок і військову службу». Однозначно не має ніякого сенсу уникати явки до військового комісаріату, дії призовника, спрямовані на винесення щодо нього рішення призовної комісії, служать вірним доказом його невинності. Якщо особі, яка підлягає призову, ще не вручено повістку про явку на заходи, пов'язані із закликом, необхідно використовувати наданий час для підготовки документів і проведення обстежень. Після збору всіх необхідних документів, якщо повістка так і не вручена, необхідно з'явитися на призовні заходи в зручний час (в рамках призовного періоду), долучити до матеріалів особової справи призовника підготовлені документи і зареєструвати заяви. Після проходження всіх призовних заходів призовна комісія повинна винести законне рішення. У зворотному випадку громадянин може скористатися правом оскаржити рішення призовної комісії в судовому порядку або звернутися до військового комісаріату суб'єкта. Притягнення громадянина до кримінальної відповідальності за умови дотримання запропонованої інструкції виключено.

http://els24.com/
http://vk.com/els24
https://www.facebook.com/els24.online


Автор: Анна Павлова, юрист Європейської Юридичної Служби

Часто можна почути запитання: «Чи можуть притягнути до відповідальності призовника, якщо він не є до військового комісаріату?
BIKINIKA.com.ua
Наш общий бизнес-фронт BIKINIKA.com.ua. Казино "Buddy.Bet" обещает вам море азарта и незабываемых моментов. Поднимите ставки и начните выигрывать прямо сейчас.

We have 4 guests online