Друга пенсія для військових пенсіонерів в 2019 році

  1. законні підстави
  2. Необхідні умови
  3. Розрахунок другий пенсії
  4. Необхідні документи
  5. Друга пенсія для родичів військових пенсіонерів

Наш общий бизнес-фронт BIKINIKA.com.ua

Службовці в збройних силах або в силових структурах громадяни виходять на пенсію не після досягнення ними відповідного віку, а коли відслужать певний проміжок часу - за вислугою років. Зазвичай це відбувається років в 45-50. У такому віці ще є бажання і можливість продовжувати трудову діяльність, але вже «на громадянці», настання вже дійсно пенсійного віку.

До недавнього часу військовослужбовцю покладалася лише одна пенсія: військова або цивільна, на вибір. Зараз є можливість отримати обидві. Розглянемо, пр яких умовах нараховується друга пенсія для військових і на що можуть розраховувати їх близькі родичі.

законні підстави

Раніше військовослужбовці, які пропрацювали після завершення служби до призначення їм пенсії, могли вибрати тільки один вид пенсійного забезпечення: яку військову пенсію, або трудову. Вибір зазвичай робився на користь тієї виплати, яка була більше. З 2008 року допустима змішана пенсія, військова та цивільна. З 2013 року встановлено нові правила нарахування трудової пенсії за змішаним стажу. Розберемося в цьому детальніше.

Під другий пенсією сьогодні розуміється трудова, або пенсія по старості. Вона виплачується не замість, а разом з військової, що дозволяє підтримувати високий в порівнянні з багатьма людьми похилого віку рівень життя. Щоб заробити другу пенсію, у військових є достатньо часу між виходом у відставку і настанням граничного віку.

На сьогоднішній день пенсії за віком нараховуються вже не трудові, а страхові. Право на них мають ті працівники, хто був працевлаштований офіційно і за кого роботодавець виробляв необхідні відрахування в ПФР. Або ж підприємці, які платили внески в пенсійний фонд самостійно. Мінімально необхідний страховий стаж для отримання військовослужбовцями другий пенсії визначений законом в 5 років.

Необхідні умови

Отримання другої, страхової пенсії для військових можливо тільки при дотриманні ряду умов:

  • вихід на пенсію з військової служби за вислугою або достроково за наявності вагомих на те причин;
  • участь в програмі СНІЛС, тобто офіційна реєстрація в системі індивідуальних пенсійних накопичень і отримання відповідного документа (зелена картка СНІЛС);
  • офіційне працевлаштування мінімум на 5 років, протягом яких роботодавець офіційно відраховує страхові внески в ПФР за цього співробітника;
  • накопичення необхідного числа пенсійних балів (в 2017 р - 9);
  • досягнення пенсійного віку, в даний час 55 років жінкам і 60 чоловікам;
  • наявність пільги військовослужбовцям, що дозволяє вийти на пенсію раніше граничного віку (наприклад, ліквідаторам Чорнобильської катастрофи).

вихід на пенсію з військової служби за вислугою або достроково за наявності вагомих на те причин;   участь в програмі СНІЛС, тобто офіційна реєстрація в системі індивідуальних пенсійних накопичень і отримання відповідного документа (зелена картка СНІЛС);   офіційне працевлаштування мінімум на 5 років, протягом яких роботодавець офіційно відраховує страхові внески в ПФР за цього співробітника;   накопичення необхідного числа пенсійних балів (в 2017 р - 9);   досягнення пенсійного віку, в даний час 55 років жінкам і 60 чоловікам;   наявність пільги військовослужбовцям, що дозволяє вийти на пенсію раніше граничного віку (наприклад, ліквідаторам Чорнобильської катастрофи)

При недотриманні хоча б однієї з умов, друга пенсія призначена не буде. Військовослужбовцям, вимушеним вийти у відставку до накопичення достатньої кількості років вислуги, передбачена змішана пенсія. При її призначенні враховується як військовий так і цивільний стаж.

Розрахунок другий пенсії

Принцип розрахунку страхової пенсії змінився з 2015 року. Тим, хто вийшов на пенсію раніше цього часу, важливий загальний стаж і середній розмір заробітку. Від них безпосередньо залежить розмір одержуваної по старості пенсії.

Для військових пенсіонерів, які планують оформити другу виплату в 2019 році, діє інший принцип. Важливо кількість накопичених пенсійних балів. Від них безпосередньо залежить сума щомісячної пенсії. На відміну від звичайних працівників, колишні військові можуть розраховувати тільки на накопичувальну частину пенсії, базова їм не нараховується.

Формула розрахунку пенсії за балами гранично проста: сума набраних балів множиться на їх вартість. Остання величина щорічно встановлюється законодавчо. На сьогоднішній день один пенсійний бал коштує близько 70 р. Для призначення пенсії їх повинно бути мінімум 9. Тобто мінімальна сума другий пенсії складе близько 630 р. щомісяця.

Підрахунок балів веде Пенсійний фонд. Уточнити набрану кількість можна декількома способами:

  • особисто звернувшись до співробітника ПФР;
  • через особистий кабінет на офіційному електронному порталі цього фонду;
  • скориставшись пенсійним калькулятором на сайті ПФР.

Якщо для призначення навіть мінімальної пенсії балів поки недостатньо, військовий пенсіонер може продовжувати свою трудову діяльність і далі. За кожен «зайвий» відпрацьований після настання пенсійного віку рік, крім балів додається і підвищувальний коефіцієнт. Чим пізніше буде оформлена друга пенсія, тим вона буде вище.

Необхідні документи

Для призначення другої пенсії необхідно принести в відділення ПФР наступні документи:

  • паспорт (оригінал і копію);
  • трудову книжку із зазначенням всіх місць основної роботи після звільнення зі служби;
  • підтвердження про зміну прізвища, імені або інших анкетних даних (при необхідності);
  • відомості про наявність пільг військовослужбовців або інвалідне посвідчення;
  • інформацію про наявні утриманців, або осіб, які мусять військова пенсія по втраті годувальника.

Зібрані документи додаються до заяви, бланк якого можна знайти на сайті Пенсійного фонду або нижче. Поля заяви заповнюються відомостями із зібраних документів. Оригінали паспорта і трудової книжки повертаються власнику. На розгляд питання про призначення другої пенсії відводиться 10 днів, після чого починається її щомісячна виплата.

Друга пенсія для родичів військових пенсіонерів

На страхову пенсію військовослужбовця в разі його смерті можуть претендувати його близькі родичі. Дружинам або дітям не обов'язково ставитися до категорії нужденних. Виплати по втраті годувальника отримують всі утриманцям військового.

Пенсія вдові військового пенсіонера і його дітям (неповнолітнім або інвалідам) нараховується за тією ж схемою, що і йому самому. Якщо накопичених до моменту смерті балів виявиться недостатньо навіть для мінімальної пенсії, то буде призначено соціальну виплата. Її розмір відповідає прожитковому мінімуму. У ряді регіонів її доповнюють пільги вдовам військових пенсіонерів і різні надбавки.

BIKINIKA.com.ua
Наш общий бизнес-фронт BIKINIKA.com.ua. Казино "Buddy.Bet" обещает вам море азарта и незабываемых моментов. Поднимите ставки и начните выигрывать прямо сейчас.

We have 4 guests online