Довіреність від ІП: види, правила і зразки заповнення, форма, зміст, передоручення і відгук довіреності, дія без повноважень

  1. Що включає довіреність від ІП і коли вона потрібна
  2. Відео: як написати довіреність
  3. Види довіреностей від підприємців
  4. Довіреності, що завіряються самим ІП
  5. Довіреності, що вимагають посвідчення в нотаріальній фірмі
  6. Чи потрібна довіреність на керування транспортним засобом
  7. Як передоручити повноваження або припинити дію довіреності
  8. Чим загрожує робота без довіреності

Наш общий бизнес-фронт BIKINIKA.com.ua

Довіреність - документ, який свідчить про передачу повноважень від однієї особи до іншої, призначений для пред'явлення стороннім організаціям і третім особам. Довіреність від індивідуального підприємця пишеться в довільній формі та засвідчується підписом і круглою печаткою ВП. Іноді потрібно завірення паперу в нотаріальній конторі.

Що включає довіреність від ІП і коли вона потрібна

Довіреність знадобиться вже на етапі оформлення бізнесу, якщо ви не хочете самостійно нести заяву про реєстрацію ІП представникам податкової служби. Зверніться в юридичну компанію, яка оформить ІП за вас. Як фізособи складіть доручення на співробітника компанії в довільній формі і завірте її в нотаріуса.

Обов'язково вкажіть:

  • місце і дату складання документа;
  • свої П.І.Б., паспортні дані;
  • адреса за пропискою;
  • П. І. Б. та паспортні дані довіреної фізичної особи (або найменування та реквізити організації, а також дані представника);
  • детальний перелік переданих прав;
  • термін дії документа;
  • підпис представника;
  • свій підпис, розшифровку.

У довіреності будь-якого типу повинні бути прописані ці дані. Будучи ІП, крім зазначеної інформації, включіть в документ ІПН і номер свідоцтва про реєстрацію. Поруч з підписом поставте печатку.

Поруч з підписом поставте печатку

Друк - обов'язковий елемент для завірення довіреності ІП

Вартість роботи нотаріуса по засвідченні довіреності - 1400-1600 р., Фахівця знадобиться ваш паспорт, дані повіреного і копія його паспорта.

Підприємець може не тільки зареєструвати бізнес за дорученням, але і закрити його в податковій. Для цього потрібно оформити довіреність на представлення інтересів ІП і запевнити її у нотаріуса. Запевненням підлягають також заяви, складені від імені підприємця.

Після реєстрації ви зможете давати доручення вже в якості підприємця. Для нотаріального посвідчення знадобляться:

  • паспорт, друк і облікові документи ІП;
  • інформація про повіреного (для фізосіб - адреса прописки, номер і відомості про видачу паспорта; для юросіб - найменування та реквізити компанії, адреса реєстрації).

Довіреність потрібна, якщо ви хочете передати представнику повноваження на такі дії:

  • отримання товару і грошових коштів у контрагентів;
  • підпис документів від імені ІП;
  • отримання листів, посилок та іншої кореспонденції поштою;
  • представництво в суді;
  • представлення інтересів в держорганах;
  • взаємодія з органами влади.

Проста довіреність на виконання однієї дії може бути написана від руки і завірена вашої особистим підписом і печаткою. Органи державної влади та кредитні організації вимагають, щоб документ був зареєстрований в нотаріальній конторі і підписаний нотаріусом. Обов'язково завіряти довіреності для реєстрації, ліквідації, зміни видів діяльності ІП та здійснення операцій, а також генеральну довіреність, яка транслює всі повноваження на ведення справ підприємця.

Якщо довірена особа порушує законодавство, діючи від вашого імені, то відповідальність за його вчинки несете ви як підприємець.

Відео: як написати довіреність

Терміни дії довіреностей від ІП

Оформляючи довіреність, ви можете вказати термін її дії. Якщо строк не зазначений, відповідно до ст. 186 ГК РФ документ діє рік з моменту підписання. Якщо дата підписання не прописана, довіреність не має юридичної сили.

Виняток - довіреність, складена на представника ІП для роботи за кордоном і підписана нотаріусом. Якщо термін дії не зазначений, вона зберігає силу до моменту відкликання.

Заведіть реєстр довіреностей, щоб оперативно відстежувати, кому які права і повноваження ви передали і на який термін.

Достроково припинити повноваження, визначені довіреністю, ви можете самостійно, оформивши який скасовує документ в тому ж порядку, що і передачу повноважень, або це делаеет повірений, написавши відмову від повноважень.

Випадки, коли довіреність автоматично втрачає силу:

  • закінчився термін дії;
  • прописане в разовоюдорученням дію вже виконано;
  • припинена діяльність ІП, від імені якого виписаний документ;
  • була проведена процедура банкрутства, в результаті якої було утрачео право видачі довіреностей;
  • особа, що виписало або одержала довіреність, померло, визнана недієздатною, який помер або зниклим безвісти.

Види довіреностей від підприємців

Довіреність від імені індивідуального підприємця може бути виписана на дієздатна фізична особа старше 18 років або на компанію і її представника. Є три різновиди довіреностей - разова, генеральна (загальна) і спеціальна. Вони розрізняються кількістю переданих повноважень.

Разова оформляється для здійснення однієї дії, зазначеного в документі - наприклад, для підписання договору або отримання товару замість підприємця.

Генеральна дає повіреному особі повне право на ведення бізнесу ІП та здійснення будь-яких дій від його імені: в тому числі на підписання договорів і здійснення фінансових операцій.

Генеральна дає повіреному особі повне право на ведення бізнесу ІП та здійснення будь-яких дій від його імені: в тому числі на підписання договорів і здійснення фінансових операцій

Спеціальна довіреність оформляється для окремих дій на регулярній основі

Спеціальна складається, щоб передати повіреному особі право систематично здійснювати одне або кілька дій від імені підприємця - наприклад, регулярно отримувати товар у постачальників або гроші в банку, здавати звітність в податкову.

Довіреності, що завіряються самим ІП

Прості довіреності складаються письмово у вільній формі із зазначенням даних підприємця. Завіряються вони його печаткою і підписом.

Довіреності, які ІП може запевнити самостійно:

  1. На представлення інтересів. Складається в простій формі і призначена для отримання товарів, грошових коштів, цінних паперів, кореспонденції, а також для здачі звітності, взаємодії з кредитними організаціями та здійснення операцій. Якщо ви передаєте уповноваженій особі право підпису договорів від свого імені, то повинні прописати це в документі - бажано із зазначенням всіх контрагентів, з якими повірений може здійснювати операції.
  2. На отримання грошей і товарно-матеріальних цінностей. Довіреність потрібна для отримання оплати за послуги, надані від імені ІП, а також товарів від постачальників і контрагентів. Якщо ви передплачуєте разову довіреність, вкажіть в ній найменування товару або суму до отримання уповноваженим. У спеціальній довіреності на кілька однотипних операцій досить вказати термін дії. Документ складається також для отримання грошей з розрахункового рахунку в банку. У законодавстві не вказано, але деякі банки вимагають нотаріального завірення документа.
  3. На отримання поштової кореспонденції. Оформляється у письмовій формі із зазначенням всіх реквізитів ІП та повіреного особи, завіряється печаткою та підписом підприємця.

Зразки документів:

Довіреності, що вимагають посвідчення в нотаріальній фірмі

У нотаріуса повинна бути зареєстрована будь-яка довіреність, передає уповноваженому права, що значаться в державних реєстрах, а також право на укладення угод, що вимагають державної реєстрації, або подачу заяв в нотаріальній формі.

У нотаріуса повинна бути зареєстрована будь-яка довіреність, передає уповноваженому права, що значаться в державних реєстрах, а також право на укладення угод, що вимагають державної реєстрації, або подачу заяв в нотаріальній формі

У довіреності будь-якого типу повинна бути вказана і засвідчена підпис уповноваженої особи

Довіреності, які необхідно підписувати у нотаріуса:

  • На представлення інтересів в податковій інспекції, а також в деяких кредитних організаціях. Обов'язок нотаріального завірення не прописана в законодавстві, але державні органи та банки вимагають наявності підпису нотаріуса. Складаючи довіреність на представлення інтересів в суді, детально розпишіть перелік дій, право на які ви передаєте третій особі. Це важливо, щоб обмежити дії представника щодо вас і не дати йому можливість розпоряджатися правами, якими ви хотіли б користуватися особисто.
  • На право підпису. Засвідчення потрібно, так як ІП прирівнюється до фізичної особи (лист Мінфіну РФ № 03-02-08 / 30900 від 01.08.13). У документі вказується термін дії, повні реквізити ІП та довіреної особи, а також детальний перелік документів, право на підпис яких до нього переходить.

Чи потрібна довіреність на керування транспортним засобом

Для керування транспортним засобом довіреність співробітникам ІП не потрібна. Вам достатньо вписати в страховий поліс ОСАГО всіх осіб, які мають право користуватися автомобілем під час вашої відсутності (до 5 осіб), або оформити страховку без обмежень.

Вам достатньо вписати в страховий поліс ОСАГО всіх осіб, які мають право користуватися автомобілем під час вашої відсутності (до 5 осіб), або оформити страховку без обмежень

Інспектор ДАІ не може вимагати від водія довіреність на керування автомобілем, якщо той пред'являє права, свідоцтво про реєстрацію ТЗ і страховий поліс ОСАГО без обмежень по кількості осіб, допущених до управління

У разі зупинки на посаді водій повинен пред'явити співробітникам ГИБДД:

  • свідоцтво про реєстрацію авто, де ви вказані власником;
  • страховий поліс, оформлений на ваше ім'я (якщо страховка обмежена, ім'я водія повинно бути вписано в поліс);
  • водійські права.

Довіреність потрібно для розпорядження автомобілем як власністю, а саме:

  • для постановки / зняття з обліку;
  • для зміни номерних знаків;
  • для покупки і продажу.

Довіреність на розпорядження (продаж авто) можна скласти по зразком .

В довіреність повинні бути вписані всі реквізити власника представника, а також дані автомобіля. Обов'язковий чіткий перелік прав, які передаються представнику.

Як передоручити повноваження або припинити дію довіреності

Порядок передоручення прав визначає ст. 187 ГК РФ, де зазначено, що уповноважена особа повинна особисто вчиняти всі дії, право на які передано йому довірителем. Передати права уповноважена особа може:

  • якщо в головній довіреності прописана можливість передоручення;
  • якщо до цього змушують зовнішні чинники, потрібен захист інтересів довірителя і довіреність не забороняє передоручення.

При цьому уповноважена особа зобов'язана запевнити документ в нотаріальній конторі і повідомити довірителя, передавши йому детальні відомості про нового представника. Передоручення прав не може діяти довше, ніж основна довіреність.

Передоручення прав не може діяти довше, ніж основна довіреність

Передоручення довіреності потребує нотаріального посвідчення

Послідовність дій для скасування довіреності залежить від того, в якій формі вона складена.

Просту довіреність ви можете відкликати, склавши скасовує документ від імені ІП, підписавши його і поставивши печатку. При цьому повіреному особі потрібно відправити документ поштою рекомендованим листом з повідомленням або передати особисто під розписку про отримання. Отримавши повідомлення, представник зобов'язаний негайно повернути вам довіреність. Додатково надішліть повідомлення про припинення дії довіреності в усі інстанції, де уповноважений представляв ваші інтереси. Якщо ви не відправите повідомлення про припинення дії довіреності, відповідальність за його дії, вчинені від вашого імені, будете нести ви.

Відкликати нотаріально завірене доручення простіше, ніж звичайну. Повідомте нотаріуса, який видав вам документ, про свій намір оформити відгук. Нотаріус складе папір, направить повідомлення повіреному і відомим третім особам. Представник в цьому випадку може повернути документ вам або в нотаріальну фірму. Якщо ваш представник відмовляється добровільно повернути папір, зверніться до правоохоронних органів.

Довіреність з закінченим терміном дії уповноважена особа дозволяють залишати.

Існує безвідклична довіреність - документ, який неможливо відкликати до закінчення терміну дії. Вона складається у нотаріуса і може бути скасована тільки у виняткових випадках.

Чим загрожує робота без довіреності

Якщо представник ВП укладає від його імені угоду з контрагентом без довіреності або з перевищенням повноважень, в ній зазначених, а після відмовляється від виконання зобов'язань, контрагент може подати судовий позов на підприємця. Позов буде задоволений тільки в тому випадку, якщо буде доведено, що ІП схвалив угоду.

Позов буде задоволений тільки в тому випадку, якщо буде доведено, що ІП схвалив угоду

Якщо операція була здійснена від імені ІП без довіреності, суддя визначає, чи була вона схвалена підприємцем або мало місце перевищення повноважень з боку співробітника

Підтвердити схвалення можуть:

  • факт повного або часткового надання оплачених послуг підприємцем;
  • висновок іншого правочину, необхідної для здійснення першої;
  • письмове прохання про відстрочку виконання зобов'язань.

Якщо факт схвалення підприємцем угоди доведений, то суд зобов'язує його виконати вимоги, зазначені в позові. Якщо немає, то позов відхиляється, угода визнається нікчемною, а до працівника, що діяв без довіреності, застосовуються санкції за перевищення або зловживання посадовими повноваженнями згідно з трудовим законодавством.

Якщо довіреність складена і підписана підприємцем, але частина даних, крім П. І. Б., дати і місця народження, вказана невірно, довірена особа зберігає свої повноваження.

Оформляючи довіреність, уважно поставтеся до переліку повноважень, які ви передаєте співробітникові або сторонній особі. Чітко пропишіть всі дії, які представник може здійснювати за вас. Для разової довіреності встановіть мінімальний термін дії. Краще повторно виписати документ, інакше представник отримає прав більше, ніж потрібно, а це може поставити під компанію ризикам.

BIKINIKA.com.ua
Наш общий бизнес-фронт BIKINIKA.com.ua. Казино "Buddy.Bet" обещает вам море азарта и незабываемых моментов. Поднимите ставки и начните выигрывать прямо сейчас.

We have 4 guests online