Як здати водійські права після позбавлення в ГИБДД

  1. Процедура вилучення прав
  2. Здача водійських прав
  3. В яке відділення звернутися для здачі прав
  4. Терміни для здачі прав
  5. Чи може водій користуватися авто після затримання
  6. Наслідки відмови від здачі прав
  7. Що робити, якщо автомобіліст не здав права, а термін пройшов
  8. Як підтвердити факт здачі прав
  9. позбавлення прав
  10. Судовий розгляд
  11. оскарження постанови
  12. Як відновити права після позбавлення
  13. Чи потрібно здавати іспит?

Наш общий бизнес-фронт BIKINIKA.com.ua

До внесення змін до автомобільне законодавство в 2013 році, співробітник ГИБДД мав право вилучити у автомобіліста його водійське посвідчення за серйозне порушення правил дорожнього руху. Однак в цьому ж році в Федеральний закон №196 були внесені істотні зміни, через які дорожні інспектори втратили такого права.

Як тепер здати права після позбавлення в ГИБДД? Після прийняття судом відповідного рішення, автолюбитель повинен самостійно віднести документ до уповноваженого органу.

Процедура вилучення прав

До 2013 року співробітник дорожньої інспекції мав право вилучити у водія його посвідчення прямо на місці виявлення порушення ПДР, водію видавалося тимчасове посвідчення, яким він міг користуватися до вступу в силу відповідного судового рішення.

Зараз же таке позбавлення - незаконно. Воно допускається тільки тоді, коли автомобіліст знаходиться за кермом у стані алкогольного сп'яніння, - в цьому випадку у інспектора є законне право відсторонити його від керування транспортним засобом.

Можна виділити кілька рекомендацій, яких повинен дотримуватися автомобіліст при зупинці його співробітників ГИБДД для вилучення посвідчення: Можна виділити кілька рекомендацій, яких повинен дотримуватися автомобіліст при зупинці його співробітників ГИБДД для вилучення посвідчення:

  1. Якщо інспектор наполягає на проведенні огляду для виявлення факту перебування в стані алкогольного сп'яніння, не варто відмовлятися від цієї процедури, в подальшому це може обернутися позбавленням прав. Однак якщо автомобіліст не згоден з показаннями алкотестера, він не повинен підписувати протокол.
  2. Не варто відмовлятися від проходження медичного огляду. У цьому випадку відмова водія буде рівносильний його добровільного визнання провини.

Куди звертатися для здачі водійського посвідчення після позбавлення, а також терміни для здійснення цієї процедури, повинні бути обумовлені в суді. Але варто розуміти, що автолюбитель не завжди може бути присутнім на судовому розгляді, особливо тоді, коли справа про порушення розглядається в суді, розташованому в іншому регіоні країни. У цій ситуації водій не може знати, куди саме йому потрібно здати свої права.

Здача водійських прав

Згідно із законом, тільки суддя може прийняти рішення про те, щоб позбавити автомобіліста його водійського посвідчення. Надалі цей документ повинен бути переданий до відділення ГИБДД, але просто передати права фахівця недостатньо.

Перш за все, автомобіліст повинен заповнити заяву в двох примірниках. Один повинен залишитися на зберіганні в відділенні дорожньої інспекції, а другий залишається у водія. У заяві повинна бути відображена наступна інформація:

  1. Прізвище, ім'я та по батькові світового суддя, який розглядав справу про позбавлення автомобіліста його водійського посвідчення.
  2. Номер постанови, яким водій був позбавлений своїх прав.
  3. Серія та номер паспорта.

На цьому етапі співробітник дорожньої інспекції повинен проставити відмітку на заяві, яка підтверджує той факт, що водій дійсно здав свої права. Цей документ потрібно буде пред'явити при поверненні посвідчення.

В яке відділення звернутися для здачі прав

Згідно із законом, водій може здати права в відділення ГИБДД, розташоване поруч з його місцем реєстрації. Отже, незалежно від того, де саме відбулося порушення, і було винесено судове рішення, автомобіліст може здати посвідчення найближчим для нього відділення.

Терміни для здачі прав

За нормами російського законодавства, автомобіліст повинен здати своє посвідчення водія протягом трьох днів з моменту винесення судової ухвали. Відлік терміну покарання починається з того моменту, коли автомобіліст здає своє посвідчення, тобто, дата, проставлена ​​на судовому рішенні не означає, що після закінчення встановленого терміну (наприклад - півроку), водій знову отримає свої права. Деякі автомобілісти здають документ тільки через пару місяців після винесення постанови, чекаючи, що протягом покарання буде йти навіть в цьому випадку.

Чи може водій користуватися авто після затримання

Процедура позбавлення водійських прав починається з оформлення документів, які протягом трьох днів повинні бути спрямовані в суд для розгляду. В ході судового процесу всі обставини того, що сталося вивчаються, після чого виноситься рішення.

Далі у автомобіліста є право на оскарження постанови - на це відводиться 10 днів, протягом яких водій може продовжувати користуватися своїм транспортним засобом.

Наслідки відмови від здачі прав

На жаль, деякі автолюбителі несумлінно ставляться до судового рішення про позбавлення водійських прав. Якщо водій порушив правила дорожнього руху, що тягне за собою позбавлення посвідчення, але він не виконав цю вимогу, людини очікують такі міри відповідальності:

  1. штраф в розмірі 30 000 рублів.
  2. Обов'язкові роботи протягом 100-200 годин.
  3. Адміністративний арешт тривалістю в 15 діб.

Що робити, якщо автомобіліст не здав права, а термін пройшов

Багато автолюбителів відмовляються добровільно здавати свої водійські права, сподіваюся, що їм вдасться уникнути покарання. Насправді, на практиці вони найчастіше залучаються до більш суворих заходів покарання.

У 2018 році знайти порушника, який не здав своє посвідчення, досить просто. Зробити це можна за допомогою різних баз даних, якими користуються співробітники дорожньої інспекції в своїй роботі.

Варто пам'ятати про те, що термін обчислення покарання не починається з моменту винесення судового рішення або набрання ним законної сили. На практиці такі автомобілісти тільки погіршують ситуацію, і можуть бути притягнуті до додаткових заходів відповідальності.

Згідно із законом, якщо громадянин не здає свої права за постановою, то в термін зараховується тільки ті три дні, які були відведені для здачі посвідчення. Потім обчислення строку переривається до того моменту, поки документ не буде переданий до відділення ГИБДД.

Якщо автомобіліст ухиляється від виконання букви закону, своїми діями він лише продовжує термін, на які позбавляються його права.

Як підтвердити факт здачі прав

У більшості автомобілістів виникає закономірне питання, яким чином можна підтвердити той факт, що водійські права були здані в відділення ГИБДД, і, причому, це було зроблено вчасно.

Відомо, що термін обчислення покарання, за яким автомобіліст позбавляється свого водійського посвідчення за порушення правил дорожнього руху, починається з моменту, коли права виявляються у фахівця відділення ГИБДД. Отже, виникає резонне питання, а яким чином можна довести факт такої передачі, щоб припинити подальші питання і спірні ситуації?

В цьому випадку водієві допоможе примірник заяви, на якому співробітник ГИБДД ставить відмітку про прийняття заяви. За нормами російського законодавства, інші розписки видавати не потрібно.

Як показує практика, спірні ситуації, пов'язані з позбавленням прав, виникають досить рідко, тому у автолюбителів не повинно виникати ніяких приводів для переживання.

Якщо після винесення судом постанови, автовласник втратив своє посвідчення, він не повинен ігнорувати цю обставину. Замість прав, громадянин повинен звернутися до найближчого відділення ГИБДД і написати відповідну заяву.

позбавлення прав

Згідно із законом, автомобіліст може позбутися свого водійського посвідчення за вчинення таких порушень правил дорожнього руху:

  1. Штраф, борги, заборгованість по сплаті аліментів.
  2. Відсутність у автомобіля номерних знаків.
  3. Неправильно встановлені світлодіодні лампи.
  4. Керування автомобілем в стані алкогольного сп'яніння.
  5. Повторне управління транспортом в стані алкогольного чи іншого сп'яніння.
  6. Відмова від проходження медичного огляду.
  7. Перевищення швидкісного режиму.
  8. Перетин залізничної колії в недозволеному місці.
  9. Виїзд на зустрічну смугу при наявності заборонних знаків.
  10. Блокування руху для автомобілів швидкої допомоги та інших екстрених служб.

Судовий розгляд

Рішення про позбавлення автомобіліста його водійських прав приймають світові судді. Документи для початку адміністративного провадження повинні бути спрямовані в той судовий орган, який розташовується ближче всього до місця скоєння правопорушення.

Якщо громадянина не влаштовує місце судового розгляду, він маєте право подати клопотання, в якому міститься прохання про перенесення розгляду в суд, розташований за місцем постійного проживання або реєстрації відповідача (порушника) Якщо громадянина не влаштовує місце судового розгляду, він маєте право подати клопотання, в якому міститься прохання про перенесення розгляду в суд, розташований за місцем постійного проживання або реєстрації відповідача (порушника). Не обов'язково складати новий документ, прохання досить відобразити в протоколі про адміністративне правопорушення, складеному співробітником ДІБДР.

У порушника є право вимагати вивчення всіх матеріалів у справі, щоб в подальшому мати можливість надати свої пояснення і докази. На цьому етапі бажано скористатися юридичною допомогою, щоб фахівець міг довести свою невинність.

Звичайно, автовласник може і не з'явитися на суд, але в цьому випадку у нього не буде можливості довести свою невинність. Наприклад, на підсумок розгляду можуть вплинути наступні умови:

  1. Дані про те, що протокол був складений з порушенням вимог процесуального законодавства.
  2. Якщо автомобіліст визнав свою провину.
  3. У автомобіліста бездоганний водійський стаж.
  4. Довести невинність водія можуть також фото та відео матеріали з місця порушення.

Якщо порушнику з яких-небудь причин не вдалося бути присутнім на судовому розгляді, про результати розгляду справи він може дізнатися в найближчому відділенні ГИБДД або на посаді ДТП, а також в канцелярії будь-якого судового органу.

оскарження постанови

На практиці водієві часто виявляються незадоволені винесеним судовим рішенням, не бажають визнавати свою провину. У цьому випадку можливе оскарження рішення, що можна здійснити протягом 10 днів з моменту винесення документа.

Щоб оскаржити постанову, порушник повинен звернутися в суд першої інстанції, підготувавши кілька аргументів:

  1. Фото і відео матеріали по справі, які раніше не розглядалися мировим суддею і можуть довести невинність водія, показання свідків.
  2. Доводи, які свідчать про те, що автомобіліст не може бути позбавлений своїх прав (наприклад, якщо в сім'ї є багато дітей, інваліди).

Аргументи обов'язково повинні бути представлені документально, щоб можна було прикріпити їх до матеріалів справи.

Як відновити права після позбавлення

Ще один поширений питання - як відновити водійські права після позбавлення? Якщо порушник робить відновити документ, він повинен представити наступний пакет паперів:

  1. Медична довідка, що підтверджує задовільний стан здоров'я.
  2. Копія паспорта.
  3. Рішення суду, за яким відбулося позбавлення прав.

Крім того автомобіліст повинен сплатити всі штрафи, при їх наявності.

Повернення посвідчення водія здійснюється в тому ж відділенні ГИБДД, куди цей документ було подано для зберігання. Однак якщо водій з яких-небудь причин не зможе з'явитися до цієї установи, за місяць до закінчення терміну він може направити запит з вимогою перенаправити документ в інше відділення.

Чи потрібно здавати іспит?

Після позбавлення прав, автолюбитель повинен здати теоретичну частину іспиту і отримати картку з відміткою. Складати іспити можна в найближчій автошколі по напрямку з ГИБДД.

Отже, виникає резонне питання, а яким чином можна довести факт такої передачі, щоб припинити подальші питання і спірні ситуації?
Чи потрібно здавати іспит?
BIKINIKA.com.ua
Наш общий бизнес-фронт BIKINIKA.com.ua. Казино "Buddy.Bet" обещает вам море азарта и незабываемых моментов. Поднимите ставки и начните выигрывать прямо сейчас.

We have 4 guests online