Державний борг США що це, скільки і чому зростає

  1. Історія держборгу США
  2. Кому ж США повинні такі колосальні суми?
  3. Як же відбувається сам процес отримання таких величезних сум від країн-союзників?
  4. Чому борг весь час зростає?
  5. наслідки

Наш общий бизнес-фронт BIKINIKA.com.ua

Що потрібно знати інвесторові про державний борг США

Автор статті Д. Костюшко

Зараз все частіше і частіше західні фінансисти піднімають тему про інвестиції в малий і середній бізнес в США. Вони кажуть про зміни в самій політиці країни - з приходом Трампа дуже багато чого змінилося, обговорюють нові податки і все частіше погоджуються, що інвестиції в економіку США вкрай ризиковані. Всі експерти пам'ятають про одне, найважливіше аспекті для Америки - їх борг перед усім світом.

Історія держборгу США

США - це показова історія світового панування, історії підприємців, які змінили світ, але також проблема величезного державного бюджету. По суті, вже більше століття все американці платять не в бюджет країни, а в казну інших країн. За весь час існування США жоден президент не оголосив технічний дефолт і не оголосив, що зараз країна стоїть на межі бідності.

Для початку розберемо, що таке державний борг та як він утворився у настільки могутньою і впливовою країни, як США.

Державний, він же національний борг США - це заборгованість уряду перед своїми кредиторами, яких з кожним роком більше і більше. До державного боргу США не відносяться борги окремих штатів, корпорацій або фізичних осіб, навіть гарантовані державою, а також майбутні зобов'язання перед одержувачами соціальної допомоги та охорону здоров'я.

Історія цього колосального боргу починається з самого створення США. Основна його частина - це спадщина всіх воєн, в тому числі і громадянської, а також наслідки світових економічних спадів. В кінці XVIII століття, весь державний борг країни був більше $ 75 млн. У середині XIX століття, завдяки розумній політиці, він зменшився практично до нуля. За весь час існування США найважчим періодом стала Друга світова війна, коли витрати на військові дії вимагали більше коштів, ніж було в бюджеті країни. У 1948 році співвідношення розміру боргу склало близько 123% від ВВП. Це було дуже критичний стан економіки, у другій половині ХХ століття більше не відзначалося таких випадків - ще трохи, і почався б обвал долара, що спричинило за собою кризу всієї світової економіки. Однак позитивна динаміка ВВП допомогла знизити цей величезний показник до 31-33%.

Починаючи з 1980 року, коли президентом США став Рональд Рейган, борг вперше в історії збільшився не через витрат на війну або інших причин, а як наслідки недалекоглядної фінансової політики президента. Рейган вирішив скоротити майже всі податки, але не врахував, що це ні до чого доброго не приведе, і як результат - борг різко зріс майже в три рази. Уже в кінці XX століття сума заборгованості досягла 3 трлн 240 млрд $. У наступному десятилітті економіка Америки переживала підйом. Втім, недовго: крах найбільших світових корпорацій і теракт 11 вересня 2001 року стали початком нового, більш тривалого спаду економіки США.

На кожного американця уряд США на початку XXI століття витрачало приблизно 60 тис. Доларів на рік. Отже, через таких величезних витрат в 2001-2003 роках борг збільшився більш ніж на 15%. Також на нього дуже сильно вплинули війни в Іраку і Афганістані, яких можна було уникнути, адже щоб повністю одягнути одного солдата, Америка витрачає 25 тис. Доларів. Підсумовуючи все вищесказане, в 2003 році борг став приблизно 6,5 трлн дол.

Кому ж США повинні такі колосальні суми?

Головні кредитори Америки - це країни, які підтримували її ще в XX столітті - Таїланд, Японія, Корея. Така система отримання грошей з'явилася в період холодної війни, коли союзниками Штатів були країни Східної Азії. І в XXI столітті ці країни, разом з Китаєм, збирають всі вільні ресурси, які не витрачають у себе на ринку і вкладають в цінні папери США. Як результат - зберігається низький відсоток позики для Америки і підтримується стабільність долара для всього світу. Країни Азії - це ділові партнери США, які купують собі вихід на цей перспективний для всього світу ринок. По суті, світове панування Штатів грунтується на надмірному бажанні країн-союзників фінансувати американську економіку і глобальну торгівлю.

Окремої уваги стоять відносини Америки з Росією. США заборгували нам близько 1% від усього боргу, що в грошовому еквіваленті становить близько 135 млрд доларів.

Коли до влади прийшов Дональд Трамп, почалися переговори щодо активного погашення боргу. Була розроблена програма, за якою протягом 5 років Америка виплачує Росії 65% боргу, а за наступні 4 роки - решту.

Найцікавіше, що гроші, які держава повинна самому собі, - приблизно 27-30% від всієї суми, решта - це борги перед фізичними та юридичними особами, а також іноземними державами.

Як же відбувається сам процес отримання таких величезних сум від країн-союзників?

Америка надає всім зацікавленим особам свої цінні папери, забираючи натомість величезні суми для погашення свого боргу. Якщо в середині ХХ століття частка цінних паперів, а можна назвати простіше - частка економіки США в руках іноземних кредиторів була 7%, то на початок XXI століття ця цифра збільшилася до 28%, а зараз це вже майже 40%. Іншими словами, американську економіку поступово просто викуповують - вся країна живе в борг.

З боргом самим собі така ж історія - уряд бере гроші у звичайних громадян, натомість надаючи їм позики на покупку нерухомості і землі. Громадяни охоче дають гроші країні під хороші відсотки, тим самим тільки збільшуючи борг.

Уряд Америки постійно додруковують нові партії цінних паперів, тим самим підвищуючи ліміт кредиту. За всю історію світу в жодної країни не було такої колосальної зовнішньої заборгованості.

Як ми бачимо, борг зростає щомиті, і уряд вживав заходів щодо зменшення його суми. Був прийнятий ряд законів про регулювання і поступове погашення, але це не допомогло. У США досить агресивна зовнішня політика, а це вимагає величезних вкладень, адже країна бере участь у багатьох військових конфліктах.

Сучасна ситуація стає все напруженішою. Коли до влади прийшов Трамп, він зумів скоротити заборгованість на 120 млрд доларів протягом декількох місяців, але потім, в серпні 2017 року, на штат Техас і Флориду обрушилися урагани. У бюджеті не було закладено суми для допомоги постраждалим, і уряд підвищив ліміт боргу. У вересні минулого року планка піднялася вище 20 трлн доларів, і в цей період президент знову підвищив ліміт позик, що дало необмежені суми. За останній 18 років Америка збільшила свою заборгованість удвічі.

Чому борг весь час зростає?

Що таке США? Країна з найшвидшим розвитком в ХХ столітті, яка бере участь у багатьох військових конфліктах і не шкодує гроші на науковий розвиток. Додамо сюди ще те, що Америка для всіх терористичних організацій ворог номер один. Також дуже важливий рівень популярності президента у народу, а ми знаємо, що політика Трампа багатьом дуже не до душі. Ще в 2012 році у Америки був вибір: оголосити технічний дефолт або просто підвищувати ліміт. Штати пішли за звичним шляху - підняли ліміт. Через те, що борг такий величезний, Америка вже не в змозі зупинитися. Набагато простіше продавати цінні папери і підвищувати ліміти, адже для громадян вже є певний рівень життя, і його не можна без серйозних наслідків погіршити.

наслідки

Основа боргу - це дуже низькі позичкові ставки, завдяки яким кожен рік бюджет витрачає не більше 500 млрд доларів для погашення потрібної частини заборгованості. Це і є основа виплат боргу, який з кожним роком лише набирає обертів. Якщо процентна ставка зросте хоча б на 1%, то Америка буде витрачати більше половини свого бюджету на наступний рік, і такий платіж країна вже не зможе собі дозволити. Результат передбачуваний - оголошення дефолту.

І років через 20-25 економіка одного з найбільших держав може впасти, а разом з нею і долар, і вся фінансова система. Це перший варіант розвитку. Але є і другий, ще більш серйозний для світу. Як ми бачимо, країни все більше і більше вкладають гроші в американську економіку, цифри зростають, збільшується і процентне співвідношення. Деякі впливові політики США вимагають припинити брати в борг у інших держав, адже ситуація виходить з-під контролю: Америка поступово віддає частку своєї економіки країнам Східної Азії. Оскільки податки на виробництво дуже високі, то все транснаціональні компанії випускають свої продукти за кордоном, тим самим менше вкладаючи в бюджет своєї країни. Один з напрямків політики Трампа - повернути все фабрики і заводи на територію США, але для такої величезної цифри боргу це як крапля в морі.

Буду радий почути в коментарях думку читачів блогу про перспективи держборгу США.

Як же відбувається сам процес отримання таких величезних сум від країн-союзників?
Чому борг весь час зростає?
Кому ж США повинні такі колосальні суми?
Як же відбувається сам процес отримання таких величезних сум від країн-союзників?
Чому борг весь час зростає?
Що таке США?
BIKINIKA.com.ua
Наш общий бизнес-фронт BIKINIKA.com.ua. Казино "Buddy.Bet" обещает вам море азарта и незабываемых моментов. Поднимите ставки и начните выигрывать прямо сейчас.

We have 4 guests online