Грандіозна Ітайпу: унікальний приклад дружби двох країн Південної Америки

Наш общий бизнес-фронт BIKINIKA.com.ua

Гідростанція Ітайпу в Південній Америці є дивним прикладом того, як дві сусідні країни змогли забути про взаємні претензії і розбіжності, об'єднати свої зусилля і створити щось грандіозне. На момент свого створення вона була найпотужнішою ГЕС в світі, а на сьогоднішній день поступається лише новому китайському гігантові «Три ущелини». Звичайно, для створення такого грандіозного споруди було потрібно немало зусиль, а інженерам довелося зіткнутися з деякими непередбаченими труднощами. Гідростанція Ітайпу в Південній Америці є дивним прикладом того, як дві сусідні країни змогли забути про взаємні претензії і розбіжності, об'єднати свої зусилля і створити щось грандіозне

ГЕС Ітайпу знаходиться на річці Парана, на кордоні Бразилії та Парагваю. Ця річка, звичайно, не так знаменита, як Амазонка, але є другою за довжиною в Південній Америці і дуже повноводна. На Парані побудований цілий каскад великих ГЕС, але найпотужнішою з них є Ітайпу, яка належить спільної бразильсько-парагвайської компанії «Ітайпу-Бінасіонал».

Будівництву ГЕС передував тривалий етап складних переговорів. Ініціатором проекту виступала Бразилія, яка переживала демографічний і економічний бум і потребувала великих обсягах дешевої електроенергії. Але ситуацію ускладнював той факт, що відповідне для будівництва дамби місце знаходилося на кордоні з Парагваєм - сусідом Бразилії, з яким у неї по ряду причин склалися не найтепліші стосунки. Політики сіли за стіл переговорів, і після декількох років напруженої роботи було підписано угоду про спільне співробітництво в галузі гідроенергетики.

Проектні та підготовчі роботи на місці будівництва дамби були розпочаті в 1971 році, а в 1975 році почалося будівництво обвідного каналу, який повинен був відвести воду з основного русла. Будівництво каналу довжиною 150 метрів в твердих скельних породах затягнулося на 3 роки і лише в 1978 році почалося будівництво самої дамби. Під час спорудження греблі довелося вживати додаткових заходів по зміцненню скельної основи дамби, на що пішли додаткові час і кошти.

Нарешті, будівництво дамби було завершено, і восени 1982 року водосховище стали наповнювати водою. Тривалі зливові дощі сприяли тому, що всього за 2 тижні була досягнута відмітка водоскидів на рівні 100 метрів. Після наповнення водосховища було затоплено величезні території, понад 1300 кв. км, і близько 40 000 чоловік були переселені. Під воду пішло більше 8 000 домівок і ферм, сільськогосподарські поля, а також гектари тропічного лісу, де мешкали дикі тварини. Але людям, які стали вимушеними переселенцями, були виплачені грошові компенсації або запропоновані рівнозначні землі в інших регіонах.

Довжина греблі в результаті склала вражаючі 7,2 кілометра, а висота дамби - 196 метрів при ширині 400 метрів. Перший гідрогенератор був запущений в 1984 році, а два останніх введені в експлуатацію в 2007 році. На сьогоднішній день потужність станції становить 14 000 МВт (для порівняння, найпотужніша російська ГЕС - Саяно-Шушенська має потужність 6 400 МВт).

З 1989 по 2007 рік ГЕС Ітайпу утримувала перше місце в світі по потужності і вироблення електрики. А своєрідний особистий рекорд був встановлений станцією в 2016 році, коли на Ітайпу було вироблено 103,1 млрд кВт / год. В середньому ГЕС Ітайпу забезпечує близько 70% всієї споживаної в Парагваї електроенергії. У масштабах бразильської економіки цифри виглядають скромніше, але все одно гідно: Ітайпу забезпечує близько 16% потреб Бразилії в електроенергії.

BIKINIKA.com.ua
Наш общий бизнес-фронт BIKINIKA.com.ua. Казино "Buddy.Bet" обещает вам море азарта и незабываемых моментов. Поднимите ставки и начните выигрывать прямо сейчас.

We have 4 guests online