Заява про визнання безвісно відсутнім

  1. Що значить визнати безвісно відсутнім
  2. Наслідки визнання громадянина безвісно відсутнім
  3. Перед складанням заяви
  4. Як скласти і подати заяву про визнання безвісно відсутнім
  5. Зразок заяви про визнання громадянина безвісно відсутнім
  6. Заява про визнання безвісно відсутнім
  7. Відповіді юриста на часті питання

Наш общий бизнес-фронт BIKINIKA.com.ua

Повна інформація про визнання громадянина безвісно відсутнім. Зразки заяв про визнання безвісно відсутнім для всіх ситуацій. Завантажити зразки безкоштовно. подивитися рекомендації по складанню. Питання юристу по оформленню та подачі заяви в суд.

Що значить визнати безвісно відсутнім

Безвісно відсутній - це громадянин, місцезнаходження якого невідоме тривалий час, щодо якого винесено рішення суду про визнання його безвісно відсутнім.

Безвісна відсутність - відсутність відомостей про місце перебування громадянина в місці його проживання. Місцем проживання визнається те місце, де ця особа постійно або переважно проживає. Громадяни зобов'язані реєструватися за місцем проживання, тому тривала відсутність за місцем реєстрації за відсутності відомостей про місцезнаходження громадянина дає можливість визнати його безвісно відсутнім. Термін, протягом якого громадянин повинен бути відсутнім становить 1 рік.

Стаття 42 ГК РФ. Визнання громадянина безвісно відсутнім
Громадянин може бути за заявою зацікавлених осіб визнаний судом безвісно відсутнім, якщо протягом року в місці його проживання немає відомостей про місце його перебування.

При неможливості встановити день одержання останніх відомостей про відсутнього початком обчислення терміну для визнання безвісної відсутності вважається перше число місяця, наступного за тим, в якому були одержані останні відомості про відсутнього, а при неможливості встановити цей місяць - перше січня наступного року.

Якщо громадянин відсутній в місці проживання більше 5 років або пропав за обставин, що загрожували смертю або мають намір смерть за певних обставин, то правильним буде оголосити його померлим.

Наслідки визнання громадянина безвісно відсутнім

В результаті визнання громадянина безвісно відсутнім виникають матеріальні і нематеріальні наслідки.

До нематеріальних наслідків відсутності можна віднести, зокрема необхідність захисту його конституційних, трудових і особистих немайнових прав, крім цього виникають і інші особисті наслідки, які, як правило, не мають правових наслідків.

До матеріальних наслідків можна віднести:

  1. встановлення довірчого управління майном (можливо до прийняття рішення про безвісно відсутнім);
  2. приватизація майна;
  3. розірвання шлюбу (подача заяви про розірвання шлюбу можлива і до винесення рішення);
  4. усиновлення та інші форми прийняття дітей безвісно відсутнього на виховання;
  5. утримання осіб, які перебувають на утриманні зниклого особи;

Майно, що залишилося після безвісти зниклого, передається в довірче управління. Повинен бути укладений відповідний договір довірчого управління майном .

Слід враховувати можливість того, що громадянин визнаний безвісно відсутнім раптом з'явитися. У цьому випадку рішення суду скасовується. Також скасовуються всі заходи, вжиті стосовно майна.

Порядок скасування рішення і зразки заяв: стаття 280 ЦПК РФ. Наслідки явки або виявлення місця перебування громадянина, визнаного безвісно відсутнім або оголошеного померлим

Перед складанням заяви

Перед складанням заяви потрібно зібрати пакет документів, що підтверджують доводи заявника. У таких справах заявнику необхідно довести наступні обставини:

  1. зацікавленість у визнанні безвісно відсутнім. У заявника повинні бути підстави для звернення до суду та рішення суду повинно мати для нього правові наслідки. До суду необхідно буде надати документ, що підтверджує цей інтерес.
  2. місце проживання зниклого громадянина. Потрібно буде представить довідку з місця проживання громадянина, домову книгу, інші документи, що підтверджують, що він по цьому адресою проживав аж до свого зникнення.
  3. відсутність в місці проживання протягом більше 1 року. кращим письмовим доказом відсутності будуть матеріали розшукової справи в ОВС або у судових приставів (коли розшукують боржників). Так само як докази можна використовувати довідки різних установ, де громадянин стояв на якомусь обліку. Часто в суд запрошують в якості свідків знайомих, сусідів або родичів зниклого, які можуть підтвердити факт відсутності.

Перед подачею заяви оплачується держмито, розмір якої відповідає миту у справах окремого провадження. Актуальний розмір держмита на сьогоднішній день завжди можна дізнатися тут: держмито в суд.

Як скласти і подати заяву про визнання безвісно відсутнім

Заява про визнання безвісно відсутнім подається в районний (міський) суд за місцем проживання заявника (стаття 276 ЦПК РФ).

При складанні заяви слід керуватися загальними правилами (стаття 131 ЦПК РФ), з урахуванням особливостей встановлених для таких заяв (стаття 277 ЦПК РФ). Рекомендується дотримуватися при складанні заяви представленим зразком, щоб уникнути помилок.

В якості зацікавлених осіб вказуються близькі родичі загубився громадянина, органи влади та установи, куди доведеться потім звертатися з рішенням суду про визнання безвісно відсутнім.

У тексті заяви потрібно детально описати мета звернення до суду, відносини, які пов'язували заявника і зникле обличчя, обставини зникнення та вжиті заходи щодо розшуку.

Слід враховувати, що раніше 1 року зникнення звертатися в суд сенсу не має. Якщо десь були відомості про громадянина протягом цього року і вони стануть відомі суду, то в задоволенні вимог буде відмовлено. У суду є обов'язок (стаття 278 ЦПК РФ) запитувати додаткові відомості про зниклого. І в суд можуть надійти відомості, що цей громадянин протягом останнього року отримав заробітну плату або пенсію, відвідував поліклініку або купував квитки, а також іншим чином себе якось проявив.

Зразок заяви про визнання громадянина безвісно відсутнім

В _____________ (найменування суду)

Заявник: __________________________

(ПІБ повністю, адреса)

Зацікавлена ​​особа: ____________

(ПІБ повністю, адреса)

Заява про визнання безвісно відсутнім

Я являюсь _________ (вказати, ким доводиться заявник особі, визнаному безвісно відсутнім), який до «___» _________ ____ р постійно проживав за адресою: _________ (повна адреса місця проживання безвісно відсутнього).

«___» _________ ____ р _________ (ПІБ громадянина) пішов з дому і більше не повернувся _________ (необхідно детально вказати обставини зникнення громадянина).

Вжиті заходи з пошуку _________ (вказати, які заходи були прийняті для пошуку) результатів не дали.

Визнання _________ (ПІБ особи) необхідно для _________ (вказати мету визнання безвісно відсутнім).

На підставі викладеного, керуючись статтями 131 - 132 , 276 - 277 Цивільного процесуального кодексу РФ,

прошу:

  1. Визнати _________ (ПІБ громадянина) безвісно відсутнім з «___» _________ ____ р

Перелік доданих до заяви документів (копії за кількістю осіб, які беруть участь у справі):

  1. копія заяви
  2. Документ, що підтверджує сплату держмита
  3. Документи, що підтверджують, що заявник зацікавлений у визнанні громадянина безвісно відсутнім
  4. Довідка про місце проживання безвісно відсутнього
  5. Довідка ОВС або від приставів про розшукових заходах
  6. Інші докази, що підтверджують, що громадянин безвісно відсутня понад рік в своє місце проживання

Дата подачі заяви «___» _________ ____ р Підпис заявника _______

Завантажити зразок заяви:

Заява про визнання громадянина безвісно відсутнім Заява про визнання громадянина безвісно відсутнім

Відповіді юриста на часті питання

З чого правильно буде почати визнання безвісно відсутнім?

Починати всю процедуру слід з збору документів. Кращим варіантом буде подати в розшук і звертатися до суду дочекавшись 1 року з моменту реєстрації заяви на розшук і проведення розшукових заходів.

Чи достатньо довідки від судових приставів про те, що місцезнаходження не відомо для подачі в суд заяви про визнання безвісно відсутнім? Або потрібна довідка саме з поліції?

Досить буде довідки від судових приставів, оскільки служба займається розшуком осіб, які зобов'язані сплачувати аліменти. При необхідності суд самостійно запросить від приставів необхідні матеріали щодо розшуку.

Дізналася, що можна оголосити людини безвісно відсутньою і подати на допомогу дитині, як по втраті годувальника. Документи від приставів є. Кого вказати в заяві зацікавленою особою?

В якості зацікавлених осіб, в цьому випадку, вказуються близькі родичі громадянина (наприклад, його батьки) і місцеве Управління Пенсійного Фонду РФ.

Колишній чоловік боржник по аліментах. Знаходиться в розшуку у судових приставів в іншому місті. Я хотіла дізнатися які документи мені потрібно надати в суд щоб його визнали безвісно відсутнім? Розшукову справу як зажадати?

У цьому випадку буде досить запросити у приставів довідку про результати розшуку, яку прикладіть до своєї заяви про визнання безвісно відсутнім. Справа на руки вам не видадуть.

Як бути, якщо районний суд відмовив визнати колишнього чоловіка безвісно відсутнім? Він знаходитися в розшуку. Документи від судових приставів представлені в суд в повному обсязі.

Оскаржте судове рішення, якщо з ним не згодні. Повторно можна буде подати заяву, коли на руках будуть докази відсутності в місці проживання більше 1 року.

Чи достатньо довідки від судових приставів про те, що місцезнаходження не відомо для подачі в суд заяви про визнання безвісно відсутнім?
Або потрібна довідка саме з поліції?
Кого вказати в заяві зацікавленою особою?
Я хотіла дізнатися які документи мені потрібно надати в суд щоб його визнали безвісно відсутнім?
Розшукову справу як зажадати?
Як бути, якщо районний суд відмовив визнати колишнього чоловіка безвісно відсутнім?
BIKINIKA.com.ua
Наш общий бизнес-фронт BIKINIKA.com.ua. Казино "Buddy.Bet" обещает вам море азарта и незабываемых моментов. Поднимите ставки и начните выигрывать прямо сейчас.

We have 4 guests online