ВТРАТА ПАСПОРТИ 2018 (ВІДНОВЛЕННЯ ПАСПОРТИ)

  1. Втрата паспорта: що робити в ситуації, коли ви не можете його знайти?
  2. Втрата паспорта: як відновити.
  3. Документи, які необхідно зібрати при втраті паспорта.
  4. Штраф за втрату паспорта в 2017-2018 році.

Наш общий бизнес-фронт BIKINIKA.com.ua

У даній статті ми спробуємо розглянути вкрай неприємну для людини ситуацію: втрату або розкрадання паспорта громадянина Російської Федерації. Втрата паспорта, або його крадіжка чревата великою кількістю проблем: крім того що людина практично не може вчиняти юридичні дії, укладати угоди, купувати квитки на транспорт, користуватися банківськими послугами, потрібно досить багато зусиль для відновлення паспорта. На щастя, останнім часом дана процедура значно спростилася.

У звичайному житті ми часто не надаємо уваги важливість тих чи інших документів, деякі люди не так часто користуються своїм паспортом, однак, в разі його втрати або крадіжки негативні наслідки виникають негайно. Без документа, що посвідчує особу неможливо купити квиток, укласти угоду, скористатися більшістю пропозицій банків, зняти або покласти кошти на рахунок, не кажучи вже про можливі проблеми з співробітниками поліції при перевірці. Крім цього, в деяких випадках загублений або вкрадений документ може бути використаний шахраями в своїх корисливих цілях, що додасть неприємностей.

Втрата паспорта: що робити в ситуації, коли ви не можете його знайти?

  1. Як не дивно, першим радою при втраті паспорта буде не юридичний. Заспокойтеся, сядьте і подумайте, коли і за яких обставин ви бачили свій паспорт в останній раз (зазвичай документ не залишав меж вашої квартири, а просто «переїхав» до іншої сумочку / ящик / полку, або залишився в копіювальному апараті), також досить часто ви могли забути паспорт в банку або іншій установі, де їм користувалися, в такому випадку доцільно повернутися туди і звернеться до персоналу. Більш поганим варіантом є втрата паспорта на вулиці (можна спробувати пройти за своїм звичайним маршрутом, іноді допомагає розклеювання оголошень). Самий же неприємний варіант - крадіжка, причому найчастіше паспорт стає побічної здобиччю злодіїв разом з гаманцем / портмоне / грошима / мобільним телефоном, тоді його просто викинуть в найближчий смітник, але бувають ситуації, коли злочинці націлені саме на документи, щоб використовувати їх в шахрайських схемах .
  2. В такому випадку треба діяти швидко і як тільки ви виявили пропажу, негайно вирушати в найближчий територіальний відділ поліції і писати заяву про крадіжку, або втрату паспорта.

Слід звернути увагу на те, що після подачі заяви про втрату паспорта (відмовити в прийомі якого вам не можуть !!!), черговий повинен видати талон-повідомлення про реєстрацію повідомлення про подію, який бажано зберегти. В крайньому випадку, якщо ви його втратили, або ж його не видали, то хоча б запам'ятайте або запишіть час, назва органу та прізвище співробітника, з яким спілкувалися, і при зверненні за новим паспортом ви маєте право написати заяву, в якому вкажете ці відомості , які при необхідності запросять без вашої участі (за законом вимагати від вас документи, що підтверджують відомості, які можуть отримати самі державні органи від вас не має права, якщо це прямо не передбачено нормативними актами).

Факт звернення в поліцію про втрату паспорта, дата і час зробленої заяви, в подальшому може допомогти вам довести, що дії з вашим загубленим паспортом, які справили зловмисники (незаконне отримання кредиту за чужим паспортом, вчинення іншого злочину з його використанням, вступ в інші цивільні відносини і угоди, оформлення юридичної особи), були вчинені не вами і без вашої згоди або відома.

  1. Виконавши рекомендації, дані вище і максимально убезпечивши себе, слід переходити до наступного етапу: відновлення паспорта. Далі ми запропонуємо алгоритм дій для отримання паспорта замість того, який ви втратили.

Втрата паспорта: як відновити.

Порядок звернення та послідовність заходів щодо видачі та заміни загубленого паспорта громадянина Російської Федерації визначено Наказом ФМС Росії від 30 листопада 2012 року № 391. Далі будемо називати його «регламент».

Дана державна послуга на даний момент надається МВС Росії, а точніше управлінням з питань міграції (раніше це були паспортні столи, потім самостійна Федеральна міграційна служба РФ). Слід зазначити, що, як правило, не дивлячись на всі зміни, місце знаходження районних підрозділів з питань міграції практично не змінювалося ще з радянських часів, міняли тільки вивіски, але доцільно уточнити адресу і час роботи на сайті Управління МВС по суб'єкту РФ в який ви збираєтеся звертатися. Звертатися доцільно саме в той орган, який обслуговує територію / район, де ви офіційно зареєстровані, де ви раніше отримували паспорт, а не той, де реально проживаєте. Звичайно, звернутися можна і в інший територіальний підрозділ (мається на увазі можливість звернутися за місцем проживання, місцем перебування або за місцем звернення громадянина), але терміни видачі нового документа зростуть. Крім цього, можна звернутися за відновленням паспорта в «Багатофункціональний центр з надання державних і муніципальних послуг» (МФЦ, сервіс Мої документи).

Зокрема, відновлені паспорти видаються:

- протягом десяти днів з моменту подачі всіх необхідних документів як особисто, так і в електронній формі, за умови, що раніше паспорт був виданий в цьому відділі у справах міграції (колишньому ФМС);

- протягом тридцяти днів, якщо раніше паспорт був виданий в іншому органі (буде потрібно міжвідомча пересилання документів і запит інформації)

Передбачається можливість подачі документів іншими особами, якщо громадянин недієздатний (це роблять законні представники).

Якщо громадянин загубив паспорт і за станом здоров'я не може сам звернеться до органу, регламентом (ст.107) передбачається вихід (виїзд) уповноважених співробітників на будинок. Однак для цього слід оформити письмове прохання (заяву), відправивши її поштою (бажано з повідомленням про вручення) або особисто до територіального органу, з відміткою на копії про прийом заяви, щоб потім воно не «загубилося». Аналогічна процедура передбачена і для відновлення паспорта замість втраченого - уповноважений співробітник вручить його за місцем проживання, перебування або фактичного проживання громадянина, яка здатна за станом здоров'я особисто з'явиться на прийом.

На даний момент подати документи можна і через інтернет, зібрати і відправити документи, а потім особисто з'явиться для отримання паспорта. Регламентом встановлюється загальний робочий час для подачі пакетів документів для відновлення паспорта, тобто всі органи по всій Росії повинні працювати за цим графіком:

ПН: 09: 00-15: 00; ВТ: 15: 00-20: 00; СР: 09: 00-13: 00; ЧТ: 15: 00-20: 00; ПТ: 09: 00-15: 00; СБ: 08: 00-13: 00; ВС: вихідний.

Однак, передбачається право начальника переглянути графік прийому, але в будь-якому випадку регламент вимагає, щоб він був організований так, щоб не утворювалися черги.

Зверніть увагу, процедура отримання паспорта вперше і відновлення втраченого (викраденого) не однакові.

Документи, які необхідно зібрати при втраті паспорта.

У нашому випадку громадянин представляє:

- заяву в письмовій формі, в якому описує обставини втрати (розкрадання) паспорта: де, коли, за яких обставин (пишеться в довільній формі, зразок завжди є на дошці документації в органі);

- талон-повідомлення або довідка про втрату паспорта з органу внутрішніх справ (згідно з наказом громадянин має право його не подавати)

- заяву про видачу (заміну), відновленні паспорта за формою № 1П (можна заповнити як від руки, так і за допомогою комп'ютера). Заяву можна заповнити прямо у нас на сайті: forma-№1p

- чотири особисті фотографії встановленого зразка (п.25 Адміністративного регламенту встановлює вимоги до фото) - квитанцію про сплату державного мита або її реквізити (за видачу втраченого або стало непридатним 1500 руб. П.18 ст. 333.33 Податкового кодексу РФ). Зразок квитанції дивіться на сайті регіонального МВС РФ або запитайте у відділенні банку, вони можуть відрізнятися в різних суб'єктах Росії.

- свідоцтво про народження

- військовий квиток (для військовозобов'язаних)

- свідоцтва про народження дітей до 14 років (для проставлення відмітки про дітей в новий паспорт)

- свідоцтво про укладення / розірвання шлюбу

- додаткова фотографія, якщо потрібно тимчасове посвідчення особи.

Зверніть увагу, неподання будь-яких документів, недостовірні відомості, порушення правил фотографування, надання документів іноземною мовою без перекладу є підставою для правомірності відмови у відновленні паспорта. У той же час вимагати додаткові документи у вас не має права, в цьому випадку відстоюйте свої права, посилайтеся на ст.23-29 Регламенту.

Штраф за втрату паспорта в 2017-2018 році.

Крім державного мита за відновлення паспорта, громадянин, загублені паспорти швидше за все понесе додаткові витрати в результаті адміністративної відповідальності за необережне поводження і псування паспорта.

У разі втрати паспорта вас притягнуть до адміністративної відповідальності за ст.19.16 «Умисне зіпсуття документа, що посвідчує особу громадянина (паспорта), або втрата документа, що посвідчує особу громадянина (паспорта), через недбалість» штраф за якою у 2017 році становить від 100 до 300 рублів.

Найчастіше співробітники управління з питань міграції вимагають, щоб ви надали протокол, постанову і квитанцію про оплату штрафу і відмовляються приймати заяви без них - це неправомірно !!! У переліку документів, що подаються вони не перераховані. Крім цього, для залучення вас до адміністративної відповідальності за ст.19.16 КоАП державні службовці повинні довести вашу вину, в іншому випадку карати вас не повинні. Це можна оскаржити протягом 10 днів до суду.

Крім цього, затягувати терміни відновлення паспорта не варто і тому, що в КпАП РФ є ст.19.15, що передбачає штраф за проживання без паспорта, ніж раніше звернетеся - тим менше ймовірність штрафу.

Після здачі документів уповноважений співробітник ЗОБОВ'ЯЗАНИЙ проінформувати вас про час і місце отримання нового відновленого паспорта.

Якщо всі документи були вами здані і підстав для правомірної відмови у відновленні паспорта немає, то вам в зазначені вище терміни повинні видати новий паспорт громадянина, якщо ж цього не сталося, то ви маєте право скаржитися вищестоящому начальнику, або в суд (бажано письмово, з додатком доказів порушень щодо вас, включаючи відеозаписи спілкування зі співробітниками відділу з питань міграції).

[Всього голосів: 6 Середній: 2.2 / 5]

Втрата паспорта: що робити в ситуації, коли ви не можете його знайти?
Втрата паспорта: що робити в ситуації, коли ви не можете його знайти?
BIKINIKA.com.ua
Наш общий бизнес-фронт BIKINIKA.com.ua. Казино "Buddy.Bet" обещает вам море азарта и незабываемых моментов. Поднимите ставки и начните выигрывать прямо сейчас.

We have 4 guests online