Реєстрація після отримання РВП в 2019 році: що потрібно, перелік документів, заява

  1. Що таке реєстрація по РВП і чи можна обійтися без реєстрації
  2. Які види реєстрації після РВП можуть бути
  3. Що потрібно для реєстрації після отримання РВП: перелік документів в 2019 році
  4. Додаткові документи для реєстрації по РВП
  5. Заява на реєстрацію іноземного громадянина: зміст і правила заповнення
  6. Загальні правила заповнення заяви та повідомлення
  7. Які права дає реєстрація після РВП
  8. Як продовжити реєстрацію, яка закінчується або закінчилася
  9. Терміни при реєстрації
  10. На яких підставах може бути припинена реєстрація по РВП
  11. Документи для скачування

Наш общий бизнес-фронт BIKINIKA.com.ua

Реєстрація після отримання РВП - обов'язок кожного мігранта, що проживає на території Російської Федерації по РВП. У цьому матеріалі розповідається про постійної та тимчасової реєстрації (раніше використовувався термін «прописка після отримання РВП», але в даний час не вживається, оскільки законодавство оперує іншими поняттями). Також читач дізнається, які будуть потрібні документи для оформлення, і наслідки прострочення виконання обов'язку зареєструватися іноземцем.

Що таке реєстрація по РВП і чи можна обійтися без реєстрації

Реєстрація для іноземних громадян з РВП - процедура, в ході якої міграційними органами фіксується місце проживання або перебування мігранта на території РФ, про що ставиться відмітка в паспорті мігранта, або в РВП (для осіб без громадянства).

Основні джерела нормативного регулювання в питаннях реєстрації іноземних громадян і осіб без громадянства, які отримали право на тимчасове проживання по РВП:

  • Федеральний закон «Про правове становище іноземних громадян ...» від 25.07.2002 № 115-ФЗ;
  • Федеральний закон «Про міграційний облік ...» від 18.07.2006 № 109-ФЗ;
  • постанову Уряду РФ «Про порядок здійснення міграційного обліку іноземних громадян та осіб без громадянства ...» від 15.01.2007 № 9 (Далі Постанова № 9)

Відповідно до п. 3 Постанови № 9, кожен мігрант, який отримав РВП в РФ, повинен не пізніше ніж протягом 7 робочих днів з моменту отримання РВП подати документи для постановки на реєстраційний облік за місцем проживання або за місцем перебування. Це означає, що після отримання РВП реєстрація обов'язкова.

Якщо іноземець ухиляється від цього обов'язку, він ризикує зазнати відповідальності за ст. 18.8 Кодексу Російської Федерації про адміністративні правопорушення, аж до видворення за межі Російської федерації.

Які види реєстрації після РВП можуть бути

Реєстрацію після РВП іноземця можна розділити на 2 види:

  • реєстрація за місцем перебування (тимчасова);
  • реєстрація за місцем проживання (постійна).

Перший варіант використовують, коли не вдається з яких-небудь причин знайти місце для постійної реєстрації за місцем проживання після отримання РВП. Її можна оформити, наприклад, при проживанні у родичів або друзів. Більш звична її назва - тимчасова реєстрація. Термін її може бути будь-яким і залежить від домовленостей зі стороною, що надає житлове приміщення, але найчастіше це реєстрація на 3 роки (на термін дії РВП).

Другий варіант - реєстрація по РВП за місцем проживання. Вона постійна і не передбачає обмеження по терміну дії. Її звично називають «пропискою по РВП». Зазвичай, вона робиться лише тоді, коли мігрант реєструється у власному житлі, або житло, отриманому за договором соціального найму, оренди. Основна відмінність від тимчасової в тому, що припинити її у зв'язку із закінченням терміну не можна.

Що потрібно для реєстрації після отримання РВП: перелік документів в 2019 році

Перелік документів, необхідних для реєстрації іноземця, який мешкає за дозволом на тимчасове проживання, визначений Законом № 109-ФЗ (стаття 17) та постановою Уряду № 9 (п. 3-19).

Будуть потрібні:

  • заяву про реєстрацію за місцем проживання. Бланк і зразок заповнення можна завантажити за посиланням в кінці статті. При реєстрації за місцем прибуття заповнюється бланк повідомлення, бланк якого можна скачати за посиланням в кінці статті;

При реєстрації за місцем прибуття заповнюється бланк повідомлення, бланк якого можна скачати за посиланням в кінці статті;

  • паспорт з відміткою про наявність дозволу на тимчасове проживання або інший засвідчує особу документ. Якщо РВП оформлено на окремому бланку, то буде потрібно надати і його (для осіб без громадянства);

Якщо РВП оформлено на окремому бланку, то буде потрібно надати і його (для осіб без громадянства);

  • відповідно до п. 16 ст. 333.33 НК РФ мігрант повинен заплатити мито в розмірі 350 рублів за постановку на реєстраційний облік за місцем проживання. Квитанцію про це він надавати повинен відповідно до п. 12 Постанови № 9.

Увага! Учасники програми переселення і члени їхніх сімей не сплачують мито за РВП і реєстрацію за місцем проживання.

  • документи, що підтверджують право користування житловим приміщенням або вселення. Для постійної реєстрації це можуть свідоцтва про право власності або договір найму, якщо нерухомість надає місцеве самоврядування. Якщо мігрант реєструється тимчасово у родичів, то підійде договір безоплатного користування житлом. Ці документи можуть не надаватися заявником, якщо вони вже пройшли державну реєстрацію і можуть бути запитані інспектором КОМ в порядку міжвідомчої взаємодії.

Ці документи можуть не надаватися заявником, якщо вони вже пройшли державну реєстрацію і можуть бути запитані інспектором КОМ в порядку міжвідомчої взаємодії

Всі перераховані документи, за винятком заяви, надаються в МФЦ або ГУВМ в оригіналі і в копіях. Оригінали будуть вивчені інспектором при прийомі документів, після чого повернуто заявнику.

Додаткові документи для реєстрації по РВП

Наведений вище перелік мінімальний і може доповнюватися. Якщо мігрант реєструється за місцем перебування у родичів, потрібно нотаріально завірена згода всіх власників. При наявності цього документа, присутність всіх власників житла не буде потрібно.

Згода може б не нотаріальним, якщо складається безпосередньо в місці оформлення реєстрації, але тоді все власники повинні надати документи, що засвідчують особу. При собі потрібно мати і документи про право власності на житло.

Якщо тимчасово реєструється новонароджена дитина, то буде потрібно свідоцтво про народження дитини, а згода власників вже не потрібно. Можливість такої реєстрації неповнолітніх викликає побоювання власників житла, однак, вона припиняється разом з реєстрацією батьків.

Існує три шляхи для подачі документів для прописки:

  1. Безпосередньо в УВМ МВС Росії.
  2. Через МФЦ.
  3. За допомогою посередницьких організацій.

Для реєстрації за місцем перебування документи подає приймаюча сторона.

Заява на реєстрацію іноземного громадянина: зміст і правила заповнення

Сама форма заяви на реєстрацію за місцем проживання іноземця та особи без громадянства затверджено Урядом РФ в Постанові № 9. Завантажити бланк і зразок заповнення заяви можна по посиланнях в кінці статті. Бланк складається з двох частин: основний і відривний.

При заповненні заяви на прописку з РВП необхідно надати відомості про:

  1. Найменування органу, куди подається заява.
  2. Особистих даних іноземця: П.І.Б., дата народження, громадянство або підданство на момент звернення.
  3. Адресу приміщення для реєстрації.
  4. Даних фізичної або юридичної особи, яка надає приміщення.
  5. Підставах для користування приміщенням.
  6. Даних документа, що посвідчує особу. Зазвичай це паспорт, вказується його серія та номер, дані видала органу. Особи без громадянства вказують дані РВП;
  7. Даних дозволу на тимчасове проживання, як документа, що дає право на проживання в країні. Вказується дата видачі, серія і номер, дані видав відділення ГУВМ.
  8. Адресу минулого місця реєстрації.

Друга - відривна частина повідомлення містить інформацію заявника і направляється інспектором ГУВМ в відділення за минулим місцем реєстрації заявника для зняття його з обліку.

На зворотному боці вказуються дані:

  • про законному представника, якщо реєструється неповнолітній або особа повністю або частково недієздатна;
  • про наявність у мігранта права власності на кілька об'єктів житлової нерухомості.

Загальні правила заповнення заяви та повідомлення

Незважаючи на наявність затвердженої форми заяви, правила заповнення досить прості:

  1. На кожного мігранта заповнюється окремий примірник заяви.
  2. За неповнолітніх, недієздатних або обмежено дієздатних осіб його подають законні представники.
  3. Бланк (форму) можна заповнити вручну, кульковою ручкою або за допомогою комп'ютера.
  4. Виправлення і використання штрих-коректора не допускається.
  5. Всі назви вписуються в повному обсязі, без використання абревіатур і скорочень.
  6. Всі відомості повинні бути достовірними, так як можуть бути перевірені.

Якщо у заявника вже є досвід реєстрації за місцем проживання, то він може заповнити заяву самостійно, будучи ще вдома. Це дозволить суттєво скоротити час на оформлення. Зразок заяви на реєстрацію іноземного громадянина можна скачати за посиланням в кінці статті, або отримати безпосередньо при подачі документів.

Якщо ж мігрант вперше проходить процедур вперше, то варто попросити допомоги інспектора, який роз'яснить як правильно вказати ті чи інші дані, або залишити рядки порожніми, а дані вписати вже при відвідуванні КОМ МВС Росії. Заява буде прийнято тільки одночасно з подачею повного пакета документів.

На відміну від заяви, повідомлення заповнюється вручну синім або чорним чорнилом. В кожну клітину вписується одна заголовна друкована літера. В іншому, вимоги будуть такими ж, як і до заяви на реєстрацію за місцем проживання, але зразок заповнення буде відрізнятися.

Які права дає реєстрація після РВП

З реєстрацією мігрант і члени його сім'ї отримують цілий ряд можливостей:

  1. Працевлаштуватися при РВП з реєстрацією набагато легше ніж без неї. Дійсно воно лише в межах регіону, що видав РВП, але за деяких умов допускається і робота не за місцем проживання.
  2. Право на отримання освіти дітьми. Постійна реєстрація після отримання РВП дає пріоритетне право вступу до школи і сад за місцем проживання. Тимчасова відсуває в другу чергу, але також дає право вчитися в російських навчальних закладах. Зазвичай тимчасової реєстрації цілком достатньо, ажіотаж на вступ є тільки в престижних школах, в Москві і Санкт-Петербурзі.
  3. Право на отримання медичного обслуговування за полісом ОМС. Досить звернутися в страхову компанію, отримати поліс і можна прикріпитися в поліклініці за місцем проживання або перебування.
  4. Право користування житловим приміщенням зареєстрованою особою в законному порядку, до закінчення терміну реєстрації або зняття його з обліку.
  5. Можливість зареєструвати новонароджену дитину за адресою реєстрації батька без згоди власника.

Як продовжити реєстрацію, яка закінчується або закінчилася

Не варто плутати поняття продовження терміну перебування в країні, продовження міграційного обліку та продовження реєстрації за місцем проживання або перебування. Саме РВП продовженню не підлягає і закінчиться через 3 роки після його видачі.

Реєстрація за місцем проживання продовження не вимагає, так як вона сама по собі постійна. Закон не передбачає і поняття «продовження реєстрації за місцем перебування». Це означає, що після закінчення терміну дії, тимчасова реєстрація буде автоматично припинена.

Якщо мігрант отримує ВНЖ, він так само повинен знову стати на облік за місцем перебування або проживання. Незважаючи на те, що в РВП буде стояти відмітка про реєстрацію за місцем проживання, доведеться відвідати ГУВМ для постановки штампа в дозволі на проживання.

Якщо реєстрація за місцем перебування закінчується раніше цього терміну, то доведеться знову подавати повний пакет документів, включаючи згоду всіх власників з проживає боку на надання приміщення для проживання.

Терміни при реєстрації

Термін подачі документів для отримання відмітки - 7 робочих днів з момент отримання РВП.

При подачі повного і правильно залишеного пакета документів інспектор повинен поставити відмітку про реєстрацію за місцем проживання в той же день, на підставі ст. 18 закону № 109-ФЗ.

Виняток становить ситуація, коли мігрант користується своїм правом не надавати документи, які інспектор може запросити сам в будь-яких органах. У такому випадку термін розгляду збільшується. На складання і відправлення відповіді на запит работку органу, який отримав його, відводиться 5 діб. При цьому не потрібно забувати про терміни доставки через Пошту Росії. Отримання відмітки може затягнутися на термін до тижня і більше.

На наступний день після отримання відповіді інспектор повинен поставити відмітку в штамп про РВП або в бланк РВП.

У разі реєстрації мігранта за новим місцем проживання територіальний орган КОМ повинен не пізніше 3 днів з дня взяття на облік направити відривний талон заяви до відділення КОМ за місцем попередньої реєстрації. Працівник відділення КОМ за попереднім місцем реєстрації повинен протягом 1 робочого дня зняти мігранта з обліку.

На яких підставах може бути припинена реєстрація по РВП

Вичерпний перелік підстав для припинення реєстрації за місцем проживання і перебування іноземця або особи без громадянства є в п. 16 Правил. До переліку входять:

  1. Постановка на реєстраційний облік за місцем проживання в іншому місці. При цьому потрібно пам'ятати, що особи, які проживають по РВП, обмежені в можливості проживання та працевлаштування поза регіоном, де він був виданий. Перш ніж реєструватися за новим місцем проживання потрібно переконатися в наявності можливості для нової реєстрації.
  2. Втрата мігрантом права користування житловим приміщенням на підставах, передбачених чинним законодавством. Наприклад, в разі припинення сімейних відносин, розлучення або скасування усиновлення.
  3. Набрання законної сили рішенням суду, за яким іноземець або особа без громадянства втратили РВП, а з ними і права на тимчасове проживання на території РФ.
  4. Закінчення строку дії РВП.
  5. Визнання реєстрації за місцем проживання недійсною на підставі рішення суду, яке набрало законної сили.
  6. Смерть іноземця або особи без громадянства, або визнання його таким на підставі рішення суду, яке набрало законної сили.
  7. Виявлення і фіксація факту фіктивної реєстрації мігранта за місцем проживання.

Допускається припинення реєстрації після отримання документа, що підтверджує наявність підстав для припинення реєстрації мігранта за місцем проживання. Це може бути за заяву самого мігранта, так і копія рішення суду.

Документи для скачування

***

Отже, при наявності РВП реєстрація - обов'язок іноземця, яку потрібно виконати в семиденний термін з моменту отримання дозволу. Якщо ж у мігранта немає житла, яким він може безстроково користуватися на законних підставах, то залишається можливість тимчасової реєстрації за місцем перебування.

BIKINIKA.com.ua
Наш общий бизнес-фронт BIKINIKA.com.ua. Казино "Buddy.Bet" обещает вам море азарта и незабываемых моментов. Поднимите ставки и начните выигрывать прямо сейчас.

We have 4 guests online