Податок на доходи фізичних осіб (ПДФО): за що стягується і як не платити?

  1. Що таке ПДФО і що можна вважати доходом фізичної особи?
  2. Звідки взагалі взявся податок на доходи фізичних осіб?
  3. Яка діяльність обкладається ПДФО?
  4. Чи оподатковується ПДФО:
  5. Який розмір ПДФО?
  6. За що беруть 9% ПДФО?
  7. За що беруть 35% ПДФО?
  8. Працюю і не плачу ПДФО. Що за це буде? Відповідальність фізичних осіб за несплату податків на дохід.
  9. Як податкова може дізнатися, що я не плачу податок на дохід фізичної особи?
  10. Потенційний порушник виявлений! Тепер потрібно розбиратися і "залучати" ...
  11. Чи можна не платити ПДФО?

Наш общий бизнес-фронт BIKINIKA.com.ua

Майже кожен громадянин знає що таке ПДФО. Це податок на дохід фізичної особи. З будь-якого доходу кожен громадянин зобов'язаний сплачувати податок - 13% (в більшості випадків) від суми свого доходу. Кожен офіційно працевлаштований людина платить цей податок. За що справляється ПДФО? Що можна вважати доходом? Як не платити ПДФО і що загрожує, якщо не платити його без законних на те підстав?

Що таке ПДФО і що можна вважати доходом фізичної особи?

ПДФО - податок на дохід фізичної особи. Його зобов'язані платити всі особи, які є податковими резидентами РФ. Навіть особи, які не є податковими резидентами РФ повинні платити цей податок у тому випадку, якщо дохід був отриманий на території РФ. Даний податок регулюється главою 23 Податкового Кодексу РФ, яка так і називається - "Податок на доходи фізичних осіб".

До слова, індивідуальні підприємці теж платять ПДФО, але тільки за ті доходи, які не зафіксовано ними в якості отриманих від підприємницької діяльності (там своя система оподаткування, яку ми теж будемо розглядати).

Звичайні ж наймані робітники і державні службовці можуть не переживати за сплату ПДФО, в переважній більшості випадків за них це робить роботодавець.

ПДФО платять всі, але є певні категорії осіб, які зобов'язані самостійно декларувати свій дохід:

  • індивідуальні підприємці;
  • нотаріуси, адвокати, інші особи, які займаються приватною практикою;
  • фізичні особи з винагород, отриманих не від податкових агентів;
  • фізичні особи за сумами, отриманими від продажу майна;
  • фізичні особи, резиденти РФ за доходами, отриманими від джерел, що знаходяться за межами РФ;
  • фізичні особи, за доходами, при отриманні яких не було утримано податок податковими агентами;
  • фізичні особи, які отримують виграші, сплачувані організаторами лотерей і інших заснованих на ризику ігор;
  • фізичні особи, які отримують доходи у вигляді винагороди, яка виплачується їм як спадкоємцям авторів творів науки, літератури, мистецтва, а також авторів винаходів;
  • фізичні особи, які отримують від фізичних осіб доходи в порядку дарування.

Звідки взагалі взявся податок на доходи фізичних осіб?

Історія становлення ПДФО в Росії починає свій відлік з 11 лютого 1812 року. Саме тоді був прийнятий Маніфест «Про перетворення комісій з погашення боргів», який встановлював обов'язок поміщиків платити збори в казну зі своїх доходів. Ставки цього збору мали прогресивний характер, але ніхто не контролював правильність сплати. У Маніфесті навіть було спеціально обумовлено, що не допускаються будь-які доноси на утайку доходів або неправильне їх вказівку.

У нинішньому вигляді ПДФО існує з 2001 року. В даний момент він є одним з основних джерел податкових надходжень в бюджет після податку на додану вартість (ПДВ).

Яка діяльність обкладається ПДФО?

Майже будь-яка. Величезний список винятків міститься в ст. 217 Податкового Кодексу РФ (на момент написання статті він містив 70 пунктів і величезна кількість підпунктів, які мають властивість змінюватися). Ми викладемо основні і самі "стійкі до змін".

Чи оподатковується ПДФО:

  • Дохід від продажу майна, що перебуває у власності менше 3 років;
  • Дохід від здачі майна в оренду;
  • Дохід від джерел за межами РФ;
  • Дохід від виграшів;
  • Дохід від продажу акцій та отримання дивідендів;
  • Інші доходи.

Не обкладається ПДФО:

  • Дохід від продажу майна, що перебуває у власності більше 3 років;
  • Дохід, отриманий в порядку спадкування;
  • Дохід, отриманий за договором дарування від близьких родичів: від чоловіка, батьків і дітей, в тому числі усиновителів і усиновлених, дідусі, бабусі та онуків, рідними та (що мають загальних батька чи матір) братів і сестер;
  • Дохід, отриманий при отриманні компенсаційних виплат;
  • Дохід, отриманий у вигляді аліментів;
  • Інші доходи.

Рекомендуємо до прочитання:

Десь проскакувала новина про те, що будь-який переклад на банківську карту можна вважати отриманим доходом. І нібито його потрібно обов'язково обкладати ПДФО. Абсолютна дезінформація!

Доводити той факт, що ви отримуєте дохід на карту - це обов'язок податкової. Трохи нижче в цій статті ми про це розповімо докладно.

Який розмір ПДФО?

Розмір ПДФО залежить від ставки податку (від 9 до 35%) і податкової бази (тієї суми, яка буде обкладатися податком). У переважній більшості випадків розмір ставки ПДФО встановлено в 13%.

За що беруть 9% ПДФО?

Ставка в 9% майже не використовується (найактуальніша інформація - застосування такої ставки для доходів, отриманих від дивідендів до 2015 року).

За що беруть 35% ПДФО?

Такий високою ставкою податку оподатковуються ось такі доходи:

  • вартості будь-яких виграшів та призів, одержуваних у проведених конкурсах, іграх та інших заходах з метою реклами товарів, робіт і послуг, в частині перевищення встановлених розмірів;
  • процентних доходів по внесках в банках в частині перевищення встановлених розмірів;
  • суми економії на відсотках при отриманні платниками податків позикових (кредитних) коштів в частині перевищення встановлених розмірів;
  • у вигляді плати за використання грошових коштів членів кредитної споживчого кооперативу (пайовиків), а також відсотків за використання сільськогосподарським кредитним споживчим кооперативом коштів, що залучаються у формі позик від членів сільськогосподарського кредитного споживчого кооперативу або асоційованих членів сільськогосподарського кредитного споживчого кооперативу, в частині перевищення встановлених розмірів.

вартості будь-яких виграшів та призів, одержуваних у проведених конкурсах, іграх та інших заходах з метою реклами товарів, робіт і послуг, в частині перевищення встановлених розмірів;   процентних доходів по внесках в банках в частині перевищення встановлених розмірів;   суми економії на відсотках при отриманні платниками податків позикових (кредитних) коштів в частині перевищення встановлених розмірів;   у вигляді плати за використання грошових коштів членів кредитної споживчого кооперативу (пайовиків), а також відсотків за використання сільськогосподарським кредитним споживчим кооперативом коштів, що залучаються у формі позик від членів сільськогосподарського кредитного споживчого кооперативу або асоційованих членів сільськогосподарського кредитного споживчого кооперативу, в частині перевищення встановлених розмірів

А тепер переходимо до найцікавішої частини статті ....

Працюю і не плачу ПДФО. Що за це буде? Відповідальність фізичних осіб за несплату податків на дохід.

Ближче до початку статті ми вже говорили про те, що далеко не кожен переклад на банківську карту є доходом. Більш того, навіть якщо у кого-небудь з податкової є здогадки, що ваші операції по карті - це неврахований дохід, то їм доведеться це ще довести ... Податкова не має права порівнювати ваші доходи і витрати (офіційно), та й робити їм це зовсім ніколи , але якщо все-таки доходи розкриють, а податок з ним не було сплачено, то є кілька видів відповідальності:

  1. Адміністративний штраф - 2000 рублів, ст. 14.1 КоАП.
  2. Податки за три роки - 13% від надходжень, ст. 113 НК.
  3. Пеню за прострочення - 1/300 ставки ЦБ за кожен день, ст. 75 НК.
  4. Штраф за умисну ​​несплату податку - 40% від суми недоїмки, ст. 122 НК.
  5. Штрафи за нездані декларації - до 30% від суми податку за кожний рік, ст. 119 НК.

За несплату податків фізичною особою існує навіть кримінальна відповідальність. Вона передбачається ст. 198 КК РФ, де зазначено, що до відповідальності будуть залучатися фізичні особи, які не сплатили протягом 3 років поспіль податків і зборів на суму від 900 000 рублів (якщо ця сума становить понад 10% від тієї суми, яку потрібно було сплатити в загальному в як податків і зборів), або загальна сума від 2 700 000 рублів. В даному випадку санкції починаються від 200 000 рублів штрафу.

Як податкова може дізнатися, що я не плачу податок на дохід фізичної особи?

Від банку. Податкова може запросити виписку по рахунку, і побачити, що там ходять дуже немаленькі суми, а податок ви платите з з / п в 8 000 рублів. І ніби як інших доходів у вас немає.

Від третіх осіб. Доноси ми не беремо до уваги, хоча вони можуть мати місце бути. Набагато цікавіші ситуації - це "випадкові витоку інформації". Наприклад, ви продали ноутбук. Ніяких договорів, ніяких чеків. Ви просто передали людині ноутбук, а він вам скинув на карту 40 000 рублів. Але покупець виявився сумлінним платником податків ... І при наступній перепродажу вирішив заплатити податки, приклавши квитанцію про той самий перекладі на вашу карту в якості позначення податкової бази при покупці і подальшому продажі ноутбука. І тут-то податкова дізнається, що вами податок не було сплачено. А все так добре починалося ...

Ще одна ситуація - здача квартири в оренду. Наприклад, з минулими орендарями ви розійшлися не на найприємнішою ситуації. І тут вони пишуть звернення до податкової, що за минулий рік сплатили вам майже 400 000 рублей за оренду житла (і докладають квитанції про переклади вам на карту і договір оренди житла). А ви-то нічого нікуди не здавали ... І податки не платили ...

До речі, є хороша стаття про те як правильно складати договір оренди житла

Потенційний порушник виявлений! Тепер потрібно розбиратися і "залучати" ...

Незважаючи на те, що ви до певного моменту не зобов'язані повідомляти про те, звідки у вас взялися ті чи інші суми грошей, позаштатні ситуації цілком можуть привернути увагу банку чи інших осіб.

Якщо ви постійно отримуєте якісь незрозумілі доходи на карту, то є певні ризики.

По-перше, вашу карту може заблокувати банк. Всі операції в банках перевіряються фінмоніторингом. Будь-які "незрозумілі" операції можуть призвести до блокування карти до з'ясування обставин. Це не примха банку, а вимога російського законодавства і центрального банку.

В даному випадку розгляд може закінчиться на рівні банку. Вам доведеться пояснити джерела ваших доходів. Якщо історія про це промовчить, банк може заблокувати вам рахунок, а процес виведення з нього грошей буде нудним і складним.

По-друге, податкова оштрафує і донарахує податки. Такі ситуації останнім часом відбуваються все частіше. Вам доведеться пояснювати причини виникнення на ваших рахунках тих чи інших сум грошей вже податкової. Якщо податкова зможе довести, що гроші отримані в якості доходу від будь-якої діяльності, яка підлягає оподаткуванню, а податки за неї не сплачено, то вас звинуватять у підприємницькій діяльності та ухилення від сплати податків.

Чи можна не платити ПДФО?

Якщо закон від вас цього не вимагає, то цілком можна. Якщо ж закон зобов'язує платити податки, а ви їх не платите, то це не зовсім добре. По-перше, рано чи пізно вас можуть притягнути до відповідальності, а це не дуже приємно. По-друге, якщо ви не виконуєте норми закону, то з моральної точки зору не постійно ви маєте право вимагати цього від інших ... Якщо кожен громадянин РФ (і не тільки громадянин, і не тільки РФ) почне чітко слідувати букві закону, то всім нам від цього буде жити простіше і легше.

Що таке ПДФО і що можна вважати доходом фізичної особи?
Звідки взагалі взявся податок на доходи фізичних осіб?
Яка діяльність обкладається ПДФО?
За що беруть 9% ПДФО?
За що беруть 35% ПДФО?
Що за це буде?
Як податкова може дізнатися, що я не плачу податок на дохід фізичної особи?
Чи можна не платити ПДФО?
За що справляється ПДФО?
Що можна вважати доходом?
BIKINIKA.com.ua
Наш общий бизнес-фронт BIKINIKA.com.ua. Казино "Buddy.Bet" обещает вам море азарта и незабываемых моментов. Поднимите ставки и начните выигрывать прямо сейчас.

We have 4 guests online