Патент на роботу для іноземних громадян

  1. Що таке патент на роботу для іноземців
  2. Як оформити патент на роботу в Росії в 2018 році
  3. Що дає патент і як проводиться прийом на роботу за ним
  4. Хто може працювати без патенту

Наш общий бизнес-фронт BIKINIKA.com.ua

У багатьох випадках бажаючим працевлаштуватися в Росії нерезидентам необхідно оформити патент на роботу для іноземних громадян У багатьох випадках бажаючим працевлаштуватися в Росії нерезидентам необхідно оформити патент на роботу для іноземних громадян. При цьому механізми його надання строго закріплені в законодавстві, так само як і відповідальність за роботу без даного документа, якщо він є необхідним для працевлаштування. Про те, як отримати патент на роботу громадянам СНД в 2018 році і вихідцям з інших держав слід знати як претендентам, так і кадровим фахівцям і фактичним роботодавцям.

Що таке патент на роботу для іноземців

Патент на роботу, або ж міграційний патент - це документ, що надає право заняття трудовою діяльністю нерезидентам РФ на території Росії. При цьому наймати таких громадян роботодавці можуть практично без додаткових обмежень. Однак сам патент вимагає самостійного його оформлення здобувачем з дотриманням встановленої законом процедури. В першу чергу слід відзначити, що під патентом мається на увазі дозвіл на здійснення трудової діяльності, що видається громадянам держав, що мають безвізовий режим з Російською Федерацією і відповідні міжнародні угоди.

Для громадян держав, що входять в ЄАЕС, патент як документ, що дозволяє працевлаштування в Росії, не потрібно.


Відповідно, патент необхідний для працевлаштування іноземців з наступних держав:
  • Абхазія.
  • Україна.
  • Азербайджан.
  • Молдова.
  • Таджикистан.
  • Узбекистан.

Це - виключний перелік країн, громадяни яких мають можливість оформити патент на роботу в Росії. При цьому також слід пам'ятати, що патентні принципи надання права на працевлаштування не поширюються на окремі категорії іноземних осіб, в тому числі громадян вищенаведених держав. Тому роботодавцям і здобувачам слід вкрай уважно ставитися до всієї процедури оформлення на роботу за патентом, так як її порушення може спричинити за собою відповідальність.

Правове регулювання питань працевлаштування за патентом забезпечується нормативами наступних державних документів федерального рівня:

  • ФЗ №115 від 25.07.2002. Саме цим нормативним документом забезпечується загальне правове регулювання всіх основних принципів працевлаштування будь-яких іноземних громадян в Росії, а також в цілому загального статусу нерезидентів, їх прав і можливостей.
  • Глава 50.1 ТК РФ. Статті, розміщені в цьому розділі, забезпечують загальні принципи правового регулювання роботи за патентом в Росії, а також інших ситуацій працевлаштування іноземців, визначаючи все додаткові процесуальні вимоги в порівнянні з процедурою прийому на роботу російських громадян і встановлюючи додаткові правові механізми, які можуть бути використані в зазначеному аспекті діяльності.
  • Стаття 85 НК РФ. Даною статтею встановлюється обов'язок оповіщення органів, що забезпечують виконавчі рішення в питаннях міграції, повідомляти інформацію про видачу патентів або дозволів на роботу встає на облік нерезидентам, а також повідомляти про зміну місця діяльності таких осіб, місця їх реєстрації або допустимих видів трудових занять.

На осіб, які працюють за патентом, поширюються всі основні нормативи трудового законодавства, передбачені і для росіян. Зокрема, забороняється дискримінація їх в сфері трудових відносин, варіанти можливих договорів, що укладаються також є максимально широкими, а рівень соціальних гарантій теж повинен повноцінним чином забезпечуватися як роботодавцем, так і державою.

Як оформити патент на роботу в Росії в 2018 році

Ч об отримати і оформити патент на роботу в Росії повинен бути підготовлений певний пакет документів:

Вищезазначене тестування є платним і проводиться акредитованими навчальними закладами. При цьому кожен претендент патенту має право необмеженої перездачі предметів, як всіх разом, так і по одному з умовою оплати кожної з таких перездач.


Подача документів на патент проводиться в територіальному відділенні управління з питань міграції МВС Росії. Такі документи подаються виключно в тому суб'єкті РФ, де фактично знаходиться і збирається займатися трудовою діяльністю іноземець. При цьому сам патент також діє лише на зазначеній території.

Терміни оформлення патенту, а саме - подання заяви і пакета документації, складають не більше тридцяти днів з моменту в'їзду нерезидента на російську територію. Сам патент виходить на строк до року з можливістю необмеженого продовження. При цьому оплата патенту може проводитися як за рік, так і на більш короткий термін - аж до 1 місяця.

Вартість міграційного патенту в 2018 році для роботи також відрізняється в залежності від регіону. Вона становить в середньому від 2,5 до 5,5 тисячі в залежності від відповідних рішень місцевої влади кожного з регіонів. З огляду на можливість оформлення його не на рік одразу, працевлаштування в Росії не стане занадто великою проблемою, якщо в ньому виникне нагальна потреба.

Що дає патент і як проводиться прийом на роботу за ним

З точки зору роботодавця, прийом на роботу співробітників за патентом, які є іноземними громадянами, є відносно простою процедурою. Так, роботодавцю необхідно лише упевнитися в наявності у претендента всіх необхідних документів і відповідно наведеної в них інформації вимогам законодавства.

При цьому за винятком окремих аспектів, що стосуються саме працевлаштування іноземців за патентом в 2018 році, загальний порядок і принципи оформлення договору є аналогічними, як і щодо російських громадян.

В першу чергу при перевірці патенту слід враховувати той факт, що в ньому вказується як територіально-адміністративна одиниця, в якій він є дійсним, так і може опціонально вказуватися професія або посада, на які претендує працювати нерезидент. При їх невідповідності бажаної посади, роботодавець не має права працевлаштовувати подібного здобувача.

Загальний порядок дій для роботодавця в цілому може виглядати наступним чином:

  • Отримання від здобувача відгуку на вакансію або його запрошення за результатами резюме. Від здобувача в будь-якому випадку потрібно продемонструвати перед укладенням трудового договору свій національний паспорт. Крім цього, роботодавець має право зажадати документи про освіту, в тому числі і з нотаріально завіреним перекладом, якщо вони виконані не російською мовою.
  • Перевірка патенту. Вона включає в себе звірку інформації, зазначеної в ньому, з паспортом. Крім цього, слід перевірити місце територіального дії патенту. Також варто звернути увагу і на фактичне розташування робочого місця - якщо підприємство діє в кількох суб'єктах федерації, то значення має саме фактичне місце виконання співробітником робочих обов'язків - воно повинно відповідати патенту. Необхідно перевірити і професію, зазначену в документі.
  • Пред'явлення працівником СНІЛС і трудової книжки. Якщо вони відсутні, то після оформлення трудових взаємин їх оформлення покладається на роботодавця. Відмовляти в працевлаштуванні через відсутність даних документів заборонено.
  • Вимога медичної довідки або довідки про відсутність судимостей. Дані документи можна вимагати від працівника тільки в разі, якщо дана необхідність встановлена ​​нормативами чинного законодавства. При цьому медогляд первинного характеру працівник оплачує самостійно, а наступні медогляди оформляються за рахунок роботодавця. Якщо характер трудової діяльності вимагає довідки про несудимість, вона надається як з російських органів МВС, так і від органів країни його походження.
  • Укладення трудового договору. Оформлення трудового договору відбувається аналогічним чином, як і при працевлаштуванні громадян РФ. Єдине додаткове вимога - вказівка ​​в договорі інформації про патент, за яким проводиться прийом на роботу іноземного громадянина.
  • Повідомлення органів міграційної служби МВС. Таке повідомлення надсилається по відношенню до всіх без винятку іноземців. Воно складається на затвердженому федеральним законодавством бланку і направляється у відділення КОМ МВС, територіально розташоване там же, де і знаходиться фактичне робоче місце співробітника.

Відмова у працевлаштуванні іноземця тільки через його статусу нерезидента вважається незаконним і переслідується російським законодавством, як дискримінація.

Хто може працювати без патенту

Відносно багатьох категорій нерезидентів діють інші правила працевлаштування, тому працювати без патенту можуть багато іноземців. В першу чергу це відноситься до громадян держав ЄАЕС - для них оформлення даного документа не є необхідним. Також, не потрібно патент і таким категоріям осіб:

  • Кваліфікованим фахівцям, які залучаються в визначеному статтею 13.2 вищезгаданого ФЗ №155 порядку.
  • Іноземним студентам, які працюють у вільний від навчання час.
  • Нерезидентам, які мають дозвіл на тимчасове проживання або дозвіл на проживання .

Для громадян країн, яким потрібно оформлення візи для в'їзду в Росію діє інший порядок надання робочих місць. Зокрема, вони повинні відповідати встановленим в регіонах квотами на залучення іноземців, в тому числі і по відношенню до кількості співробітників підприємства. Крім цього, на працевлаштування таких працівників потрібне отримання дозволу на прийом на роботу іноземних співробітників самим роботодавцем.

Такі претенденти в'їжджають до Росії за робочою візою і запрошення від роботодавця, а роль патенту для них грає інший схожий документ - дозвіл на роботу в Росії.

BIKINIKA.com.ua
Наш общий бизнес-фронт BIKINIKA.com.ua. Казино "Buddy.Bet" обещает вам море азарта и незабываемых моментов. Поднимите ставки и начните выигрывать прямо сейчас.

We have 4 guests online