Які документи потрібні для закордонного паспорта: оформлення нового і старого зразка в 2019 році

  1. У яких випадках потрібно закордонний паспорт
  2. Де можна його оформити
  3. Типи і види
  4. Відео про способи подачі документів
  5. Нового зразка (біометричний)
  6. Особливості загранов для різних категорій заявників
  7. Які документи потрібні для оформлення закордонного паспорта старого і нового зразка
  8. ОЗП нового зразка
  9. Закордонний паспорт для осіб старше 18 років
  10. Якщо заявнику від 14 до 18 років
  11. Документи на паспорт дитині до 14 років
  12. ОЗП старого зразка
  13. Вимоги до фотографії
  14. Вартість і терміни оформлення закордонного паспорта
  15. Повторне отримання ОЗП старого і нового покоління
  16. Як отримати на руки готовий закордонний паспорт
  17. Відео: питання оформлення закордонного паспорта РФ

Наш общий бизнес-фронт BIKINIKA.com.ua

Коло країн, для відвідування яких росіянину не буде потрібно закордонний паспорт, досить вузький і обмежується, здебільшого, територіями колишнього СРСР. У прагненні підкреслити власну незалежність більшість держав, що були раніше союзними республіками, сьогодні вимагають від росіян наявності закордонного паспорта. Щоб побувати в одній з країн далекого зарубіжжя, нашому співвітчизнику, крім закордонного паспорта, може знадобитися ще й віза. Зрозуміло, щоб оформити візу в одному з консульських установ, знову ж буде потрібно закордонний паспорт. З огляду на тенденцію до щорічного зростання числа бажаючих відправитися за кордон на роботу, навчання, у справах бізнесу або в туристичних цілях, питання оформлення закордонного паспорта продовжують залишатися актуальними для великої кількості наших співгромадян. Так які ж документи потрібні, щоб його отримати?

У яких випадках потрібно закордонний паспорт

Закордонний паспорт громадянина РФ в загальному випадку призначений для ідентифікації особи його власника, що перетинає кордон своєї держави і перебуває за його територією. Крім цього, трапляються ситуації, коли закордонний паспорт може знадобитися для інших цілей, наприклад: для підтвердження особи росіянина, який має постійне місце проживання за кордоном. В окремих випадках закордонний паспорт потрібно в залізничних або авіакасах при купівлі квитків.

Понад 80 країн світу росіянин може відвідати в 2019 році, маючи при собі закордонний паспорт і не оформляючи візу: це, по більшій частині, слаборозвинені країни Азії, Африки, Латинської Америки, а також кілька європейських держав і країн СНД. Для поїздки в будь-який з найбільш розвинених держав світу росіянину буде потрібно візове дозвіл. Оформляючи запит в консульство на отримання візи, претендент повинен підготувати певний пакет документів, в який обов'язково входить діючий закордонний паспорт.

Коло країн, для відвідування яких росіянину не буде потрібно закордонний паспорт, досить вузький і обмежується, здебільшого, територіями колишнього СРСР

Для поїздки в більшість країн світу росіянину буде потрібно закордонний паспорт

Де можна його оформити

Переважна більшість росіян для поїздок за кордон використовують загальногромадянський закордонний паспорт. Документи на отримання такого паспорта можна подати:

  • в відділення ГУВМ МВС за місцем проживання;
  • в МФЦ;
  • на сайт держпослуги .

Найбільш традиційний спосіб - прийти в найближче до місця проживання відділення ГУВМ особисто і подати запит, вистоявши довгу живу чергу. Подаючи заявку через багатофункціональний центр, можна попередньо записатися на прийом і скоротити час очікування, однак, при цьому можливе оформлення тільки паспорта старого типу (без біометричних даних). Найшвидший і зручний спосіб подачі документів - в електронному вигляді на сайті держпослуги: реєстрація, створення облікового запису та заповнення всіх необхідних форм займе не більше півгодини.

Найшвидший і зручний спосіб подачі документів - в електронному вигляді на сайті держпослуги: реєстрація, створення облікового запису та заповнення всіх необхідних форм займе не більше півгодини

Подати документи на закордонний паспорт можна в відділення ГУВМ МВС (до 2016 року - ФМС) за місцем проживання

Типи і види

Крім загальногромадянських, росіяни оформляють для закордонних поїздок дипломатичні, службові паспорти, для роботи на судні буде потрібно спеціальний паспорт моряка. Загальногромадянський закордонний паспорт (ОЗП) сьогодні може бути старого або нового зразка.

Відео про способи подачі документів

ОЗП старого зразка

Трапляються ситуації, коли оформляти паспорт нового покоління необов'язково або зовсім недоцільно. Ключову роль тут відіграє той факт, що старі паспорти видаються на 5 років, а термін дії нових паспортів - 10 років. Тому, якщо документ оформляється на неповнолітнього, слід враховувати, що зовнішність дитини кардинально зміниться через кілька років, і отримувати новий паспорт в цьому випадку не варто. Якщо громадянин виїжджає за кордон настільки часто, що всі сторінки паспорта будуть заповнені візовими відмітками до закінчення терміну дії документа, також слід розглянути варіант отримання паспорта старого виду. Різних ситуацій, коли правильніше буде зупинитися на паспорті старого типу, можна передбачити безліч: припустимо, дівчина планує найближчим часом вийти заміж і змінити прізвище, навіщо їй новий закордонний паспорт? Оформлення паспорта старого типу дешевше, і в нього можна вписати дітей (на відміну від нового біометричного закордонного паспорта).

Оформлення паспорта старого типу дешевше, і в нього можна вписати дітей (на відміну від нового біометричного закордонного паспорта)

Термін дії закордонного паспорта старого зразка - 5 років

Нового зразка (біометричний)

На відміну від старих паспортів, документ нового покоління містить біометричні дані свого власника. Замість 36 сторінок в старому паспорті, новий має 46 сторінок. З введенням нових паспортів закінчилася практика внесення дітей в закордонний паспорт батьків: тепер кожній дитині необхідний власний документ. Слід сказати, що вартість оформлення паспорта нового типу вище, ніж старого, а на очікування його отримання часу може піти більше. За новий біометричний паспорт, що оформляється на дорослого, з 03 серпня 2018 року необхідно сплатити 5 тисяч рублів, за дитячий (до 14 років) - 2,5 тисячі рублів. ОЗП старого зразка обійдеться в дві тисячі рублів для дорослого і 1000 рублів для дитини. Час очікування готового документа обмежена, як правило, одним місяцем, якщо паспорт оформлюється за місцем постійної реєстрації, трьома місяцями, якщо заявник має доступ до секретної інформації, або ж затягнутися на 4 місяці, якщо претендент оформляє паспорт не за місцем прописки. Такі ж терміни оформлення встановлені і для старого паспорта.

Ключові відмінності біометричного паспорта від стандартного закордонного документа проявляються в різних параметрах:

Закордонний паспорт нового зразка містить біометричні дані власника

Практика надання громадянам біометричних ОЗП бере початок з 2015 року. Зовні новий документ мало чим відрізняється від старого: на обкладинці той же герб і написи російською та англійською мовами, проте є, крім цього, спеціальний знак, який підтверджує, що паспорт містить біометричну інформацію. У мікрочіпі, вміщеному в паспорт, зберігаються відбитки пальців власника документа, а фотографія на такий паспорт робиться в відділенні ГУВМ МВС за спеціальною технологією, що дозволяє ідентифікувати людину по відстані між зіницями очей. Зрозуміло, такий документ має більше ступенів захисту від підробки, більш зручний і довговічний.

Особливості загранов для різних категорій заявників

Незважаючи на те, що в цілому для отримання закордонного паспорта всі претенденти проходять однакову процедуру і приносять на розгляд стандартний комплект документів, деякі відмінності для різних категорій претендентів все ж є. Наприклад, якщо ОЗП потрібен пенсіонеру, останній повинен докласти до пакету поданих паперів копії пенсійного посвідчення та трудової книжки: оригінали цих документів необхідно мати при собі в момент відвідування відділення ГУВМ МВС для подання співробітнику служби. Якщо пенсіонер продовжує працювати, у відповідній графі анкети необхідно вказати дані про трудову діяльність за останні 10 років. Якщо ж громадянин більше не працює, в пункті 14 анкет слід вказати дату закінчення активної трудової діяльності.

Надати деякий сприяння студенту, який виявив бажання отримати закордонний паспорт, іноді може профком навчального закладу: при цьому час очікування готового документа, як правило, скорочується вдвічі, а сплата мита здійснюється без додаткових комісій. До звичайного набору документів студент, який не вийшов з призовного віку, повинен додати довідку за формою 32, отриману в військкоматі.

Існують певні особливості оформлення закордонного паспорта різними категоріями заявників

Не слід турбуватися тимчасово непрацюючим претендентам: відсутність місця роботи зараз не є підставою для відмови в наданні закордонного паспорта - умови отримання документа для цієї категорії заявників такі ж, як і у інших претендентів. Єдиною відмінністю буде тільки те, що анкета-заява завіряється не за місцем роботи, а співробітником міграційної служби.

Я оформляла. Суть питання в чому? Якщо вам до малої батьківщини їхати недалеко - подавайте документи там. Паспорт отримаєте приблизно через 1 міс, можна взагалі терміново оформити, за додаткову плату. Якщо їхати далеко і накладно, а з паспортом ви не поспішайте - робіть за місцем проживання (за наявності тимчасової реєстрації). Зазвичай в ФМС попереджають, що він буде готовий через 4 місяці. Я отримала через три. Як особисто вам зручніше, так і ви робіть.

Які документи потрібні для оформлення закордонного паспорта старого і нового зразка

Точний список документів, який потрібно здобувачеві ОЗП, залежить від категорії заявника, його віку та типу запитуваного документа.

ОЗП нового зразка

Документація на отримання паспорта нового покоління може бути трьох типів:

  • для шукачів старше 18 років;
  • для претендентів у віці від 14 до 18 років;
  • для дітей до 14 років (новонароджені і старше).

Закордонний паспорт для осіб старше 18 років

Перелік паперів, які можуть знадобитися здобувачеві віком 18 років або старше, виглядає наступним чином:

  • анекета-заяву;
  • громадянський паспорт;
  • старий закордонний паспорт (при наявності);
  • квитанція про сплату мита;
  • військовий квиток, якщо такий є - для чоловіків від 18 до 27 років;
  • військовослужбовцям - дозвіл командування;
  • заяву з клопотанням про літерації даних відповідно до одним з представлених документів, в числі яких може бути ВНЖ, віза, паспорт або свідоцтва про шлюб або народження.

Крім цього, буде незайвим мати при собі трудову книжку, яка може знадобитися при заповненні анкети.

Крім цього, буде незайвим мати при собі трудову книжку, яка може знадобитися при заповненні анкети

Для кожної з категорій заявників буде потрібно свій пакет документів

Якщо заявнику від 14 до 18 років

Претендент на ОЗП, що належить до вікової категорії від 14 до 18 років, до заяви повинен додати:

  • свідоцтво про народження (буде потрібно оригінал і копія);
  • громадянський паспорт;
  • старий закордонний паспорт;
  • цивільний паспорт одного з батьків або уповноваженого представника дитини;
  • документальне підтвердження того, що третя особа має право вести справи дитини;
  • якщо є така необхідність, подається заява на перенесення літерації даних заявника з представлених документів (ВНЖ, візи, паспорта, свідоцтва про народження);
  • квитанцію про сплату мита.

Якщо в момент подачі запиту прізвище батька змінилася і відрізняється від тієї, яка вказана в свідоцтві про народження дитини, потрібно підтвердження зміни прізвища.

У нас у Владивостоці з грудня прикордонної звіряють дані з / паспорта з цивільним за оновленою базі даних. І як раніше їздило більшість вийшли заміж жінок - міняли зп після закінчення терміну його дії - вже не проходить. Прикордонники «загортають» тут же. Хто-небудь стикався з подібним? �� у кого-небудь є версії як це обійти? по ідеї проблема вирішується зміною з / паспота на прізвище чоловіка, тоді все буджет збігатися, але я розлучаюся з чоловіком і мені міняти з / паспорт на його прізвище немає сенсу, тому я міняю цивільний. АЛЕ !! мені сказали, що навіть якщо я на прикордонний контроль пред'явлю новий цивільний паспорт разом з закордонний на одне прізвище, а в базі даних ще не зміняться дані, то мене все одно можуть не випустити .. що робити, ніхто не може дати відповіді як часто вони оновлюють цю базу і коли я можу вже спокійно виїжджати.

Документи на паспорт дитині до 14 років

Якщо оформляється ОЗП на дитину, якій не виповнилося 14 років, слід підготувати:

  • анкету-заяву;
  • свідоцтво про народження;
  • вкладиш, що підтверджує громадянство;
  • старий закордонний паспорт (при наявності);
  • цивільний паспорт одного з батьків або представника дитини;
  • підтвердження наявності прав представляти інтереси дитини;
  • клопотання про перенесення літерації особистих даних з одного з наявних у заявника документів;
  • квитанцію про сплату мита.

Якщо батьки в момент подачі запиту мають прізвище, відмінну від зазначеної у свідоцтві про народження дитини, необхідно надати підтвердження зміни прізвища.

Ви хочете, щоб ваш малюк з дитинства багато подорожував? Пам'ятайте, що для цього одного закордонного паспорта йому буде мало. Детальніше про необхідні документи для юного вояжёра тут .

ОЗП старого зразка

Перелік документів на паспорт старого типу близький до того, який подається на біометричний документ, проте деякі відмінності є.

Якщо закордонний паспорт призначений для повнолітнього заявника, то список паперів буде ідентичний пропонованого на новий паспорт, за винятком того, що будуть потрібні 4 фотографії та анкета заповнюється в двох примірниках. Зрозуміло, і в квитанції про сплату мита буде вказана інша сума.

Все те ж саме відноситься і до паспортів старого типу для дітей до 14 років і від 14 до 18 років, за винятком того, що фотографій повинно бути 3.

Все те ж саме відноситься і до паспортів старого типу для дітей до 14 років і від 14 до 18 років, за винятком того, що фотографій повинно бути 3

Пакет документів на дитячий закордонний паспорт відрізняється від списку паперів, необхідних для оформлення «дорослого» паспорта

Вимоги до фотографії

Подаються фотографії повинні відповідати певним вимогам, в числі яких:

  • розмір 35х45 мм;
  • знімок повинен бути виконаний на матовому папері;
  • фон - світлий однотонний;
  • положення голови - строго анфас. Корпус і голова повинні розташовуватися прямо, без найменших нахилів і поворотів. Погляд спрямований строго у центр камери;
  • не можна зніматися в уніформі. Ідеально для фото підійде повсякденний одяг неяскравих кольорів. Слід уникати костюмів сніжно-білого кольору, так як подібний фон може викривити зображення;
  • неприпустимо наявність очок з тонованими стеклами на знімку. Допускається на зображенні наявність оптики з прозорими стеклами, але при цьому на знімку не повинно бути відблисків, оправа окулярів не приховує очі;
  • зображення повинно бути чітким і різким, що дозволяє розглянути риси обличчя заявника;
  • строго заборонено фотографуватися в головних уборах. Невелике виключення робиться для окремих релігійних категорій населення, які носять головні убори щодня. У даній ситуації убір можна залишити, але при цьому овал обличчя повинен бути чітко видно.

Вартість і терміни оформлення закордонного паспорта

В не залежності від типу закордонного паспорта (біометричний або стандартний), терміни оформлення однакові. Згідно з діючими нормами законодавчої бази РФ паспорта будь-якого формату оформляються протягом 1 місяця з дати подання документів за місцем прописки, і 3-х місяців, якщо заявка подана не за місцем прописки.

Відносно вартості слід вказати, що при оплаті митом збору за допомогою електронного сервісу держпослуги з безготівкової оплати, заявників чекають істотні знижки, платити потрібно менше.

Повторне отримання ОЗП старого і нового покоління

Якщо в результаті певного збігу обставин громадянин змушений повторно звернутися в міграційні служби з клопотанням про надання закордонного паспорта, пакет документів буде таким же, як і при першому оформленні.

Якщо в результаті певного збігу обставин громадянин змушений повторно звернутися в міграційні служби з клопотанням про надання закордонного паспорта, пакет документів буде таким же, як і при першому оформленні

Повторне отримання закордонного паспорта передбачає подачу тих же документів, що і при першому оформленні

Причиною вторинного обігу може бути закінчення строку дії попереднього документа (прострочений), втрата або крадіжка старого паспорта, зміна даних (прізвище, ім'я тощо). Якщо ОЗП загублений на території РФ, слід подати відповідну заяву в поліцію. Якщо ж документ був втрачений за межами Росії, клопоту буде помітно більше. В першу чергу про зникнення слід повідомити до найближчого відділення поліції і там же отримати довідку про те, що документ загублений. З цією довідкою необхідно йти в консульство і отримувати спеціальне свідоцтво, яке дозволить повернутися на батьківщину. У консульстві слід завірити нотаріально видану поліцією довідку, яка стане в нагоді згодом для оформлення нового паспорта. Тобто при подачі заяви на переоформлення потрібно буде докласти до стандартного пакету і її.

Як отримати на руки готовий закордонний паспорт

На якому етапі перебуває оформлення ОЗП можна побачити за допомогою спеціального сервісу на сайті ГУВМ МВС. Якщо висвітиться інформація, що документ готовий, слід з'явитися в офіс управління особисто, маючи при собі внутрішній паспорт. Щоб забрати паспорт дитини потрібно особиста присутність особи, уповноваженої представляти інтереси цієї дитини. Якщо оформляється ОЗП нового зразка, необхідна присутність дитини від 12 років, для отримання документа старого зразка обов'язковим є присутність дитини віком 14 років і старше.

Відео: питання оформлення закордонного паспорта РФ

Якщо отримано відмову

Відмовлено в наданні закордонного паспорта може бути особам:

  • які подали неповний пакет документів;
  • використав шахрайські методи при оформленні паперів;
  • подали недостовірну інформацію про себе.

Заявник, який проходить строкову службу в армії, гарантовано отримає відмову. Якщо громадянин має доступ до секретної інформації, йому може бути відмовлено в наданні ОЗП через обмеження на виїзд за територію РФ. Крім цього, з великим ступенем ймовірності буде відмовлено особам, які відбувають покарання, що знаходяться під слідством, є боржниками, які ухиляються від виконання зобов'язань за рахунками.

Пам'ятайте, что для виїзду за кордон Російської Федерации одного закордонного паспорта недостатньо. Детальніше про норми, правила і вимоги до виїзду тут .

Наявність закордонного паспорта може позбавити його власника від цілого списку проблем: маючи на руках діючий документ, громадянин може не турбуватися про те, що, якщо раптом випаде шанс отримати високооплачувану роботу за кордоном або просто відправитися на відпочинок за гарячою путівкою, йому доведеться крім інших документів, оформляти ще й закордонний паспорт. Вирушаючи в закордонну поїздку, громадянин бере з собою закордонний паспорт в якості основного документа, що підтверджує особу його власника. Отримати закордонний паспорт самостійно сьогодні досить просто за умови дотримання вимог до оформлення документів і надання правдивої та достовірної інформації про себе.

Так які ж документи потрібні, щоб його отримати?
Суть питання в чому?
Хто-небудь стикався з подібним?
? у кого-небудь є версії як це обійти?
Ви хочете, щоб ваш малюк з дитинства багато подорожував?
BIKINIKA.com.ua
Наш общий бизнес-фронт BIKINIKA.com.ua. Казино "Buddy.Bet" обещает вам море азарта и незабываемых моментов. Поднимите ставки и начните выигрывать прямо сейчас.

We have 4 guests online