Як отримати німецьке громадянство: особистий досвід

Наш общий бизнес-фронт BIKINIKA.com.ua

Як отримати німецьке громадянство? поговоривши про теорії отримання німецького громадянства цікаво дізнатися, як ця теорія здійсненна на практиці. Публікуємо покроковий приклад процедури отримання німецького громадянства: від першої співбесіди до офіційного вручення і прочитання клятви. За винятком деяких нюансів, процедура в цілому універсальна, принаймні для Берліна.

Скільки коштує отримати німецьке громадянство?

У теорії - 255 євро. Перший внесок (190 євро) оплачується до подачі документів. Факт оплати (виписка з рахунку - найнадійніший варіант) додається до пакету документів. Ця сума в разі негативного відповіді не повертається. Решта 65 євро оплачуються вже безпосередньо перед врученням громадянства.

Залежно від того, громадянин якої країни подає на громадянство, до цієї суми може додатися оплата виходу з громадянства. Для російських громадян ця сума дорівнює 61 євро, але оскільки в консульстві в Берліні платити готівкою не можна, а оплата послуг карткою обкладається 1 євро, виходить 62 євро. Це теорія. На практиці загальна сума вартості громадянства виглядає інакше.

Отже. Вихідні дані: 14 років в Німеччині, IP (фрілансер копірайтер / викладач), безстроковий вид на проживання останні 6 років, громадянство РФ, місце оформлення німецького громадянства - Берлін-Мітте.

Крок перший: співбесіда

Співбесіда створено для того, щоб, по-перше, перевірити, наскільки правомірно бажання прохача, тобто перевірити виконання всіх обов'язкових вимог до кандидата на громадянство. По-друге, якщо дійсно правомірно, протягом співбесіди складається список документів, необхідних для подачі прохання про громадянство. Сама співбесіда протікає в доброзичливій і милою обстановці, отака світська бесіда про життя. "Що Ви говорите, вже розлучилися? Ну треба ж!"

Що входить в цей список, залежить від особистої ситуації прохача. Головні питання: наявність сім'ї, дітей, розлучень; робочий договір або інші засоби заробітку; знання мови; відсутність порушень закону, законослухняна виплата податків.

За результатами бесіди прохачеві вручається анкета, а також список необхідних документів, які треба буде додати до анкети. Крім цього дозвіл про запит даних в поліцію і податкову, підтвердження оплати першого внеску (190 євро), і ще кілька інфо-паперів на прочитання і підпис.

До вересня 2015 року на співбесіду можна було прийти в будь-який зручний день за місцем проживання до відповідного районного відділу у справах громадян ( Bürgeramt ) В регулярні години прийому. З вересня 2015 року необхідна запис на прийом онлайн (також за місцем проживання), при цьому варто виходити з строку очікування близько 2 місяців. На співбесіду необхідно при собі мати закордонний паспорт і довідку про прописку. До речі, саме співбесіду не зобов'язує вас до негайної подачі документів. Після співбесіди в лютому 2015 року, документи були подані тільки у вересні того ж року.

Крок другий: підготовка документів

Всі документи необхідно надати в копії, документи на іноземній мові необхідно перевести і запевнити у нотаріального перекладача. Тут починається трата грошей. Свідоцтво про народження, про шлюб і - в разі якщо - розлучення (якщо справа була не в Німеччині і немає ще перекладів) - все це вимагає завіреного перекладу, кожна сторінка перекладу - від 25 євро.

У списку документів є два, які можна надіслати пізніше, коли будуть відповідні сертифікати: сертифікат про здачу іспиту німецької мови та сертифікат про складання тесту для осіб, які клопочуть про отримання громадянства ( Einbürgerungstest ). До речі, від необхідності здавати другий звільняються випускники німецьких вузів історичного та юридичного факультетів. Як сертифіката німецької мови можна надіслати копію будь-якого іспиту від B2 і вище. Якщо вища освіта була здобута в Німеччині, то питання про знання німецької також знімаються автоматично. Список доповнюють такі документи, як договір про оренду (володінні) квартири, наявність обов'язкових в Німеччині страховок (копії + доказ їх щомісячної оплати).

Головний момент: фінансове питання. З усім іншим у майбутнього правопорядочного громадянина Німеччини має бути все в порядку.

У випадку з безстроковим договором і стабільним заробітком питань не виникає. Принцип простий: доходи повинні повністю покривати витрати. Якщо прохач виховує дитину один, значить доходів повинно вистачати на покриття подвійних витрат. У разі сімей розглядається індивідуальний і / або загальний сімейний дохід / витрата, якщо прохач, наприклад, не працює, а доглядає за дітьми. Як докази фінансової спроможності буде потрібно договір і виписки з рахунку з перекладом зарплати за останні три місяці.

В даному випадку саме фінансове питання було найскладнішим моментом. Вимоги до фрілансерам в Берліні раніше були суворими і - особливо для таких копірайтерів-викладачів в період становлення (перші три роки) - нездійсненними. Мінімальний річний рівень доходу, необхідний для подачі заявки на розгляд, становив 30 000 євро. Тепер виходять з індивідуальної ситуації. Розрахунок аналогічний: якщо заробітку вистачає на оплату всіх рахунків і залишається адекватна сума на особисті витрати, то цього вже достатньо. Доказом фінансової забезпеченості служать офіційні рахунки (Rechnungen), виставлені до оплати замовникам, і відповідні виписки з банку, що підтверджують оплату.

Увага! Подавати на громадянство не варто, якщо ви отримуєте соціальну допомогу. Перш за все, мова йде про допомогу по безробіттю ALG II. До речі, посібник ALG I не рахується соціальною допомогою.

Крок третій: іспити і відправка документів

Зібравши весь пакет документів, сміливо відправляйте, не чекаючи результатів іспитів. Як вже було сказано: їх можна надіслати пізніше. Де саме здавати тест на громадянство (назвемо його краще так), швидше за все скажуть під час співбесіді. У Берліні не так просто записатися на тест і варто розраховувати на очікування. Сам тест (у вигляді тестування з вибором однієї правильної відповіді з наданих трьох варіантів або multiple-choice) не вимагає особливої ​​підготовки: для того, щоб здати, досить набрати 17 балів з 33 можливих. Якщо у вас, як у мене, синдром відмінника, варто пару раз прогнати цей тест онлайн (дуже зручно на смартфоні). Вартість іспиту: 25 євро.

Якщо вам необхідні докази знань німецької мови, то цей іспит коштує 150 євро. Хотілося б сказати, що за 8 років в Німеччині, з німецьким складнощів бути не повинно, але занадто багато прикладів, коли і за 15 років німецький не піднявся вище рівня А2. На жаль. Тому до іспиту варто грунтовно підготуватися. Ре зультати тестів необхідно відіслати за тією ж адресою, що і основний пакет документів.

У моєму випадку необхідний був інтеграційний тест. Записавшись на нього досить швидко (тільки місяць очікування), почалося знайомство з німецькою бюрократією і її костоламну. З'явившись в призначений час, виявилося, що на моє ім'я, а також для ще 2 чоловік, не встигли надіслати тести. Взяти ж тести, надіслані на інші імена, перекреслити імена не з'явилися товаришів і дозволити здати іспит тим, хто прийшов, виявилося неможливим. На щастя повторно платити за здачу іспиту не довелося, і всім нам пообіцяли якнайшвидшу заміну часу, практично поза чергою. При цьому необхідно всього лише додзвонитися за вказаним номером.

NB: додзвонитися за вказаними номерами гос.учреждения, пов'язаних з іноземними справами, в Берліні практично нереально. Вірніше реально, якщо є час, бажання і залізні нерви провести день на телефоні. Набираючи номер в сотий раз залізні нерви можуть стати в нагоді.

Крок четвертий: очікування

Відіславши документи, залишається чекати. У будь-якому випадку кожному прохачеві прийде підтвердження, що документи прийняті до розгляду, справою займається співробітник на ім'я такого-то, також будуть вказані його телефон та імейл. Правда, з припискою: не пишіть, не дзвоніть, не заважайте працювати, з вами зв'яжуться у разі виникнення питань. Очікування може тривати від 4 до 6 місяців, може і довше, але згідно співробітникам «вони намагаються укладатися в 6 місяців».

При стабільному заробітку питань не виникає і, з високим ступенем ймовірності, ви навряд чи почуєте або побачите будь-які листи крім цього першого листа-підтвердження і другого, в якому повідомлять про рішення.

У моєму випадку спокійного очікування не вийшло. Захоплюючу імейл-переписку початку я, вирішивши уточнити, чи прийшли всі документи, які я відіслала, оскільки утворилася заминка в спілкуванні. Через півтора місяці після подачі документів, я отримала лист з проханням, прислати нарешті результати іспиту і, заодно, знову все актуальні рахунки, що підтверджують мої заробітки. Швидше за все, в той же день на стіл чиновника, який займався розглядом мого прохання, ліг відісланий одночасно з його листом мій сертифікат про здачу інтеграційного тесту (Einbürgerungstest).

Протягом перших чотирьох місяців перевірки стабільності мої заробітків були щомісячними, правда вже в електронному вигляді. Такої процедури варто очікувати всім, хто веде приватний бізнес або працює в статусі фрілансера (freiberuflich).

Подавши у вересні документи, до включно грудня я відсилала звіт про свої заробітки. Таким чином можна було простежити за успіхами моєї ІП-діяльності протягом півроку. Останній запит супроводжувався коментарем, який можна перекласти як «начебто все гаразд, але нам треба переконатися ще раз», дослівно:

Bezüglich Ihrer wirtschaftlichen Verhältnisse, hätte ich gerne noch untermauernde Unterlagen. Sie beziehen zwar keine Leistungen vom JobCenter, aber Ihre wirtschaftlichen Verhältnisse sind knapp bemessen.

Щоб довести, що моя економічна ситуація краща, ніж бувало раніше, мене попросили надіслати ще 21 документ. Ця процедура - гра на нервах, однак якщо набратися терпіння і спокою, ввічливо відповідати на всі запити і оперативно надсилати необхідні документи, то результат буде.

Ця процедура - гра на нервах, однак якщо набратися терпіння і спокою, ввічливо відповідати на всі запити і оперативно надсилати необхідні документи, то результат буде

Рівно через 6 місяців був присланий відповідь на моє прохання. Позитивна відповідь у вигляді гарантії німецького громадянства (Zusicherung за умови відмови від наявного. Це обов'язкова умова, правда в залежності від початкового громадянства, вихід з нього відбувається різними шляхами. Так, наприклад, громадяни Казахстану автоматично позбавляються казахського громадянства при отриманні Zusicherung і приходять на вручення з паспортом, де його і залишають.

У випадку з російським громадянством починається друге подання. Німецька сторона надає півтора року для виходу з громадянства. Правда, це зовсім не означає, що протягом цих півтора років вами не будуть цікавитися. У листі, що супроводжує гарантію громадянства (Zusicherung), ставиться перший термін в три місяці, після закінчення якого необхідно відзвітувати про зроблені кроки для виходу з наявного громадянства. Про всі інші зміни просять повідомляти негайно: переїзд, зміна роботи, заміжжя / одруження, розлучення, народження дитини і тд і тп.

Крок п'ятий: вихід з російського громадянства

Вихід з російського громадянства - в теорії (як і отримання німецького) проста процедура. Для того, щоб подати заяву про вихід з громадянства необхідні:

  • гарантія німецької сторони (в копії, завіреної у нотаріуса німецького, в перекладі на російську, завіреному нотаріальним перекладачем, а також все це разом, завірене російським нотаріусом в третьому вікні в посольстві);
  • копія дозволу на проживання в перекладі, також тричі завірена;
  • заповнену в двох примірниках заяву про вихід з громадянства;
  • копії паспортів;
  • копія свідоцтва про народження;
  • листок вибуття в оригіналі;
  • довідка з податкової про відсутність заборгованостей.

Весь список документів розміщений на сайті посольства , Де розказано детально про всі документи, а також про правильне заповнення заяви (можна не читати).

Кожна сторінка, завірена у нотаріуса німецького, варто в залежності від документа від 25 до 30 євро, переклад з німецької на російську - 25 € або 30 €, якщо дуже хочеться забрати все в той же день. Третьою запевнення в посольстві однієї і тієї ж паперу також коштує грошей. В цілому, вартість двох документів, необхідних в консульстві в перекладі з німецької на російську виходять в приблизно 70 євро кожна.

Листок вибуття і довідку з податкової найкраще отримати особисто. Якщо ви впевнені в успіху прохання на громадянство, в період очікування варто знайти час і з'їздити на батьківщину за цими документами. Так буде істотно швидше. Правда, на місці стоїть розраховувати не на один похід, а кілька.

Правда, на місці стоїть розраховувати не на один похід, а кілька

Всі фотографії в статті просто так, без сенсу!

листок вибуття

Листок вибуття - це фарс. Вірніше, його зовнішній вигляд фарс: криво роздрукований бланк, заповнений від руки, що сповіщає про те, що прописки в Росії у вас більше немає. Листок вибуття ніяк не пов'язаний із становленням на облік в консульстві РФ. Щоб отримати його, найкраще з'явитися особисто. В теорії генеральна довіреність дозволяє зняти з обліку без особистої присутності, але в Росії теорія сильно відрізняється від практики на місцях.

У моєму випадку незважаючи на ген.доверенность, оформлену особисто мною на найближчого родича - маму, мої супровідні листи, а також всілякі завірені копії моїх документів не були достатньо переконливими, тому довелося звертатися до суду, де позивачем і відповідачем була в одній особі моя героїчна ненька. І знову, н езважаючи на мої листи в районний суд, мамі в залі суду відмовили, аргументувавши рішення тим, що вона все підробила: ген.доверенность, мої листи, мій імейл (адреса) і я, нещасне створіння, не в курсі того, що відбувається. Правда, після особистого дзвінка мені із залу суду, виписати з квартири було все ж дозволено, правда тільки через місяць, тому як суд вирішив надати мені час на апеляцію.

Довідка про сплату податків

З податкової все трохи простіше. Там ген.доверенность сприймається як правомірний документ і довідку можна отримати без особистої присутності. Правда, щоб отримати довідку про відсутність заборгованостей в моєму випадку, необхідно було спершу оформити ІПН, що в цілому логічно. Якщо у вас є нерухомість, то варто подумати про те, який податок і як ви будете платити як іноземний громадянин і вирішити це питання до зміни громадянства. Начебто отримати цю довідку можна також скориставшись онлайн-послугами податкової, але в моєму випадку це було неможливо в зв'язку з відсутністю ІПН.

NB: Вставати на консульський облік дійсно зовсім не обов'язково. Не вірте нікому, хто буде стверджувати зворотне. Навіть співробітники консульства наполегливо рекомендують цього не робити.

Крок шостий: похід в російське консульство

Похід в посольство можна сприймати як каторгу і випробування, можна ж навпаки налаштуватися на розваги, провести там певну кількість часу доведеться в будь-якому випадку.

По-перше, для того, щоб потрапити в посольство, абсолютно не треба приходити до 8 ранку, як запевняють охоронці, і стояти під дверима. При цьому під час очікування стихійно складаються загадкові списки, зміст яких абсолютно не очевидний, але це мабуть традиція. Стояти добровільно в черзі годину, а іноді й довше, неймовірно нудно. Краще ж приходити до 9, без списків віддати паспорт охоронцю, який через кілька хвилин вас впустить. Йому також абсолютно не цікаво в якій справі ви прийшли, номерки все одно треба буде брати на другому поверсі в залі прийому. Лайфхак: за твердженням співробітників, найменш завантажений день - п'ятниця. По п'ятницях потрапити на прийом швидше.

По-друге, потрапивши нагору, варто відразу взяти номерок у вікно №1 і кинутися до вікна №3, де вам в умовах стихійної черзі запевнять втретє копії німецьких документів (Zusicherung і Aufenthaltstitel). Маючи весь пакет документів на руках, залишається чекати в черзі у вікно №1. Порада: ні в якому разі не варто вступати ні з ким ні в які розмови, тому що все все знають краще за всіх, обов'язково щось чули і перекажуть, а скоріше заплутають неправдивими свідченнями і наведуть смуту в голові.

Співробітники консульства абсолютно адекватні і ввічливі люди, замучені обстановкою і викликають співчуття. Досить провести дві години на очікуванні, спостерігаючи за тим, що відбувається, щоб зрозуміти причини їх нервозності.

Заява

Неважливо, наскільки правильно ви заповніть заяву, вам все одно доведеться переписувати його від руки. Просто прийміть це як факт, неминучість, або добру традицію.

Я заповнювала відповідно до рекомендацій на сайті, консультуючись з друзями, які вже проходили через цю процедуру, а також віддавши на перевірку знайомої, чия робота пов'язана безпосередньо з оформленням таких документів. Незважаючи на це все одно було все неправильно. Вам дадуть приклад заповнення анкети, дадуть два бланка і відправлять заповнювати від руки. Уміння концентруватися в хаосі - дуже цінно. Лайфхак: стирається ручка в Muji , Вона гарантовано стане в нагоді.

Заповнена повторно в двох прімірніках заяву, Вже без Черги повертаєтеся в Перше вікно. Після повторної перевірки документів, ви отримаєте підтвердження, що заяву було прийнято на розгляд. Цей папір варто відразу ж перевести на німецьку мову (25-30 євро) і відіслати німецькій стороні в якості звіту про кроки, виконаних для виходу з громадянства.

З цього моменту починається другий етап очікування. Від чого залежить час очікування - нікому не відомо. Згідно з офіційною версією, заява перевіряється, робляться запити за місцем колишнього проживання і перевіряється достовірність зазначених у заяві даних. Так це чи ж існує 6 стопок, документи в яких пересуваються по місяцях, поки не мине півроку - загадка. Я чекала рівно 4 місяці. Але я досить нудний екземпляр без сім'ї, нерухомості і податкової історії.

Крок сьомий: вихід з громадянства

Через чотири місяці я отримала лист (до речі, при подачі заяви треба мати з собою конверт зі зворотною адресою, але забудькуватим його дають в консульстві), в якому повідомлялося про те, що моє прохання про вихід з громадянства схвалено. Далі перераховано список документів, з яким необхідно з'явитися в посольство. Дурниця, вам потрібні тільки обидва паспорти і про всяк випадок свідоцтво про народження. Якщо дорога пам'ять, варто зробити копії паспортів, тому що їх заберуть назавжди, натомість же дадуть документ, який підтверджує, що ви більше не є громадянином РФ. Цей документ найостанніший і важливий. Його копію разом з перекладом на німецьку мову необхідно (25-30 євро) необхідно надіслати німецькій стороні.

Невеликий рада: рекомендую в свій останній похід в консульство РФ в якості громадянина РФ проявити легку нахабство, забути про 9 ранку, номерках і черги. Ні до чого все це. Підійшовши неспішно близько 11 до посольства, завірте охоронця, що необхідно на третій поверх (там видають нові паспорти). Перша перешкода пройдена. На другому поверсі без черги, але з вибаченнями, варто поспішити до вікна №1 і протягом п'яти хвилин позбутися паспортів і громадянства. Сльозу пустити можна.

Сльозу пустити можна

Крок восьмий: вручення німецького громадянства

Відіславши німецькій стороні останній документ, можна очікувати запрошення на вручення німецького громадянства. Це вже питання максимум тижні. Правда, увагу фрілансери, вас чекає неприємний сюрприз, який до того ж абсолютно нелогічний: доведеться надати докази доходів за останні три місяці. Якщо ж дохід був не надто стабільним, то за останні півроку. Питання, що буде, якщо дохід став нижче або літо було присвячено відпустці, залишається відкритим. Після наданого штабеля документів (42 сторінки), запрошення на вручення прислали.

Саме вручення, в залежності від району, проходить по-різному. У Нойкельн запрошують раз на місяць всіх тих, хто знаходить в цей місяць громадянство на урочисте вручення, з музикою, прийомом і гімном країни, громадянином якої ви більше не є. На прощання.

В Мітте все проходить в камерній обстановці, один на один з людиною, який займався вашим проханням і справою. Я познайомилася з приємною панянкою. Після залагодження формальностей і пояснення подальших кроків, відбувається саме вручення. Перш ніж вручити документ, що засвідчує отримання німецького громадянства, потрібно стоячи зачитати клятву шанувати закони і конституцію Німеччини і не допускати нічого, що може зашкодити конституції і законам.

Поздоровлення і ви - громадянин Німеччини. У моєму випадку через рік і місяць.

подальші кроки

Якщо ви плануєте поміняти ім'я (рекомендується), то, перш ніж іти в відомство у справах громадян незалежно від прописки в Берліні (Bürgeramt), варто сходити в ЗАГС за місцем прописки і змінити ім'я. Перш за все мова йде про батькові, яке стане частиною німецького імені, оскільки воно береться з свідоцтва про народження. Відмовитися від батькові коштує 10 євро.

На замітку: новоспеченим громадянам Німеччини дозволено змінити свої ім'я та прізвище. Процедура називається Andeutschen / Angleichen. Для цього можна взяти прямий переклад прізвища на німецьку мову, злегка видозмінити, зробивши співзвучні німецьким або ж скоротити, при цьому залишивши як мінімум три літери. Але це за особистим вибором. Якщо захочеться поміняти, то треба придумати невелику легенду-обгрунтування, але в цілому співробітникам РАГСу все одно. Така процедура коштує 30 євро.

Відмовившись від по батькові або помінявши прізвище цілком, видається відповідний документ. З ним, а також з фотографією, оригіналом і копією отримання громадянства можна оформляти паспорти: внутрішній (Ausweis) і закордонний (Reisepass). Оформлення обох паспортів коштує 90 євро, займає близько трьох тижнів. Подати на оформлення можна в будь-якому з відділів у справах громадян (Bürgeramt).

Як отримати німецьке громадянство?
Скільки коштує отримати німецьке громадянство?
Що Ви говорите, вже розлучилися?
BIKINIKA.com.ua
Наш общий бизнес-фронт BIKINIKA.com.ua. Казино "Buddy.Bet" обещает вам море азарта и незабываемых моментов. Поднимите ставки и начните выигрывать прямо сейчас.

We have 4 guests online