Дуже сильно потерпілий

Наш общий бизнес-фронт BIKINIKA.com.ua

14 травня адвоката Олександра Лебедєва викликали в Головне управління з розслідування особливо важливих справ Слідчого комітету Росії і пред'явили «Постанова про притягнення як обвинуваченого» у кримінальній справі, порушеній за статтею 294 КК РФ (перешкоджання здійсненню правосуддя і виробництву попереднього розслідування).

Фігурантом кримінальної справи Лебедєв став ще восени минулого року. Правда, до минулого понеділка він звинувачувався у вчиненні «тяжкого злочину проти правосуддя» (за ч. 3 ст. 303 КК РФ). У СКР порахували злочинним те, що адвокат представив в суд документи, які спростовують доводи слідства щодо того, що довіритель адвоката Катерина Красніхіна порушила режим домашнього арешту.

Про кримінальну справу відносно Красніхіна «Нова» інформіровалала вже не раз. Це справа була ініційована Артемом Чайкою, сином генерального прокурора Росії. Саме Чайка-молодший придбав ТОВ «Нерудна компанія« Бердяуш »у Сергія Вільшенко, що контролював компанію до лютого 2014 року, коли бізнесмени підписали« Меморандум », в якому зафіксували, що Чайка-молодший набуває у Вільшенко його частку за 80 мільйонів доларів.

14 травня адвоката Олександра Лебедєва викликали в Головне управління з розслідування особливо важливих справ Слідчого комітету Росії і пред'явили «Постанова про притягнення як обвинуваченого» у кримінальній справі, порушеній за статтею 294 КК РФ (перешкоджання здійсненню правосуддя і виробництву попереднього розслідування)

Меморандум про обязательтвах між Артемом Чайкою та Сергієм Вільшенко

Але, як видно, хтось перехотілося розплачуватися. Так і з'явилася кримінальна справа

Катерина Красніхіна

щодо Вільшенко і найманих менеджерів НК «Бердяуш», в числі яких була і Катерина Красніхіна. За версією слідства, Вільшенко і його подільники організували злочинну групу і викрали «шляхом розтрати» півтори сотні мільйонів рублів з рахунків НК «Бердяуш». При цьому злочин нібито було абсолютно ще в 2012-2014 роках, коли підприємством володів Сергій Вільшенко. Тобто, за версією слідства, Вільшенко сам себе обікрав.

До моменту початку розслідування кримінальної справи Вільшенко перебував за кордоном. Повертатися до Росії бізнесмен не став. Тоді слідство висунуло звинувачення Красніхіна і ще двом колишнім генеральним директорам ТОВ «НК« Бердяуш »- Дмитру Супруну і Володимиру Гаце ​​і колишньому заступнику гендиректора компанії з економіки Олені Дорожевіч.

Троє фігурантів кримінальної справи були відправлені в СІЗО, Красніхіна же суд залишив удома через вагітність. Але коли 15 вересня 2017 роки жінка народила, наслідок тут же вийшло з клопотанням про зміну запобіжного заходу. І 23 жовтня Тверський районний суд Москви задовольнив бажання слідчого, відправивши мати новонародженого в тюремну камеру.

Рішення виглядало настільки цинічним, що викликало обурення не тільки правозахисників і преси - навіть Уповноважений з прав дитини в Росії і заступник генерального прокурора висловилися з цього приводу. І вже 27 жовтня той же самий Тверський суд Москви виправив помилку - після чотирьох днів, проведених в СІЗО, Катерина Красніхіна була звільнена .

Схоже, що слідство сильно засмутило звільнення Красніхіна. У всякому разі, кримінальну справу стосовно її адвоката - Олександра Лебедєва - виглядає як своєрідна помста за те, що слідство було змушене відпустити його підзахисну. До складу слідчої бригади у справі про «фальшивої» довідці включили аж п'ятьох слідчих СК (трьох відрядили з Республіки Комі, Мурманська і Нижнього Новгорода), а до оперативного супроводження залучили ФСБ. Причому в постанові про створення цієї слідчої групи в.о. заступника керівника Головного управління з розслідування особливо важливих справ Слідчого комітету РФ генерал-майор юстиції Голкін написав про «особливу складність розслідування» і «громадський резонанс справи».

Про резонанс генерал СКР мав рацію. Звинувачення Лебедєва у скоєнні «тяжкого злочину проти правосуддя» обурило адвокатську спільноту. До справи підключився Генрі Резник, який в пух і прах розбив доводи слідства.

Але в СКР не звикли відступати. І лише перекваліфікували справу на більш м'яку статтю КК. Тим часом юридична спільнота звернуло увагу ще на один аспект кримінальної справи стосовно Сергія Вільшенко та інших.

Справа в тому, що потерпілим у цій кримінальній справі визнано НК «Бердяуш». А єдиний засновник цього підприємства - син генерального прокурора Росії.

І по всьому виходить, що рядові співробітники прокуратори згідно з КПК не мають права підтримувати в суді обвинувачення, оскільки і призначені Юрієм Чайкою та знаходяться в його безпосередньому підпорядкуванні. На думку експертів, в цьому випадку прокуратуру в суді мають право представляти тільки посадові особи, призначені не наказу генпрокурора, а указом президента - або прокурор Москви, або заступники генерального прокурора Росії.

BIKINIKA.com.ua
Наш общий бизнес-фронт BIKINIKA.com.ua. Казино "Buddy.Bet" обещает вам море азарта и незабываемых моментов. Поднимите ставки и начните выигрывать прямо сейчас.

We have 4 guests online