Програма державного співфінансування пенсії: коли почалася, реалізація

  1. Що являє собою і ключові моменти
  2. терміни дії
  3. Законодавча база
  4. Порядок сплати і розмір внесків
  5. Реалізація програми
  6. Як отримати гроші після смерті застрахованої особи
  7. Плюси і мінуси
  8. резюме

Наш общий бизнес-фронт BIKINIKA.com.ua

Подбати про гідне пенсійне забезпечення може будь-який працездатний громадянин. Крім страхових перерахувань, які сплачує роботодавець, громадянин має можливість брати участь в програмі державного співфінансування пенсійних накопичень.

При регулярному виділення певних коштів на рахунок накопичувальної частини свого майбутнього пенсійного забезпечення, відбувається пропорційне її збільшення з боку держави. Особливості, переваги та недоліки програми розглянемо нижче.

Що являє собою і ключові моменти

Під співфінансування розуміють спільне витрачання коштів на певні цілі з 2 і більше сторін. Програма співфінансування пенсії розроблена для стимулювання особистої відповідальності громадян за формування їх пенсійного забезпечення. Вона передбачає державну підтримку у вигляді додаткових страхових перерахувань, добровільно що надходять від громадян на рахунок накопичувальної частини їх пенсії.

Виділення коштів з бюджету відбувається з рахунку спеціально сформованого Фонду національного добробуту. Розмір співфінансування прямо пропорційний величині додаткових перерахувань і знаходиться всередині діапазону 2-12 тис. Рублів.

Учасниками програми виступають: громадяни, держава, роботодавець. Перерахування з боку компанії-роботодавця є необов'язковими, вони надаються в розширених соціальних пакетах співробітникам великих компаній. Перерахування здійснюються за номером СНІЛС.

Щоб стати учасником програми потрібно подати заяву в період 01.10.08-31.12.14 і перерахувати перший внесок розміром більше 2 тис. Рублів до 31.01.15. Учасники, які виконали вимоги, отримали право на отримання співфінансування з державного фонду накопичувальної частини свого майбутнього пенсійного забезпечення. При первинному і наступних перерахування менше 2 тис. Рублів співфінансування з федерального фонду не здійснюється. Вся величина особистих накопичень передається на управління інвестиційним компаніям з метою отримання додаткового доходу.

Якщо учасником програми є компанія, яка робить перерахування для своїх співробітників, то вона має право зменшити свій оподатковуваний прибуток на загальну величину виплат.

Якщо учасником програми є компанія, яка робить перерахування для своїх співробітників, то вона має право зменшити свій оподатковуваний прибуток на загальну величину виплат

Подати заяву на участь можна було до 31.12.2014 року

терміни дії

Програма розроблена на 10 років, термін її закінчення - 2025 рік. Стати членом програми сьогодні неможливо. З 2015 року вона поширює свою дію тільки на осіб, які приєдналися до програми, які зробили початковий внесок більше 2 тис. Рублів.

Решта громадян, які хочуть на добровільних засадах перераховувати кошти на накопичувальну частину свого майбутнього пенсійного забезпечення, мають право це робити. Для чого потрібно подати заяву до територіального органу ПФР, отримати необхідні реквізити. Накопичувальна частина пенсії буде збільшуватися, але без державної участі.

Законодавча база

Програма пенсійного співфінансування затверджена законом № 56-ФЗ від 30.04.08. Правовий акт визначає порядок формування накопичувальної пенсії за рахунок додаткових страхових внесків та процедуру надання державної підтримки пенсійних накопичень. Деякі аспекти реалізації програми висвітлені в федеральних законах № 345-ФЗ від 04.11.2014 та № 360-ФЗ від 30.11.2011.

Якщо учасник програми відповідно до ст. 8 закону «Про страхові пенсії» має право на її отримання, але не звертається за встановленням і нарахуванням будь-якого виду пенсії, то фінансування внесків за програмою збільшується в 4 рази. Наприклад, при сплаті щорічно 10 тис. Рублів, з боку державного фонду буде перераховано 40 тис. Рублів.

Для осіб, які вже досягли пенсійного віку на момент вступу в програму, передбачені особливі умови

Порядок сплати і розмір внесків

Внески за програмою можливо виробляти самостійно або через роботодавця. Якщо учасник перераховує сам, то він використовує квитанцію з реквізитами, яку надає орган ПФР за місцем проживання. Також реквізити для сплати є у кредитних організацій. При бажанні учасник може користуватися електронним сервісом ПФР. Періодичність сплати страхових внесків визначається громадянином самостійно.

Якщо виплати учасник виробляє через роботодавця, то він подає заяву бухгалтеру компанії із зазначенням фіксованої величини виплати або, визначивши відсоток відрахувань від заробітної плати. Заява складається за довільною формою. Для зміни величини виплати необхідно скласти нову заяву. Періодичність сплати внесків через роботодавця становить 1 місяць.

Виплати не обкладаються ПДФО на підставі положення законодавства, тому на суму перерахувань можливо отримати соціальний податкове вирахування по закінченні поточного року.

Стежити за рухом коштів учасник програми може в своєму особистому кабінеті на порталі ПФР або державних послуг. У кабінеті відображається інформація про нарахування учасника і з бюджету, інвестиційному доході. При бажанні учасник може отримати вищевказану інформацію через виписки та повідомлення, які надає ПФР або МФЦ за заявою.

Максимальна сума, яку подвоїть держава, становить 12000 рублів

Щоб остаточно розібратися в тому, на яку суму в старості можна розраховувати, вивчіть загальний порядок нарахування пенсії.

Реалізація програми

Отримати накопичену суму з урахуванням внесків з федерального бюджету можливо при оформленні накопичувальної пенсії. Перерахування коштів з бюджету на накопичення учасника відбувається з другого року участі. ПФР в кінці поточного року формує заявку, на підставі якої гроші переводяться з федерального бюджету до бюджету пенсійного фонду. Виплата готівкою накопиченої суми неможлива, вона залишається на особистому пенсійному рахунку учасника програми.

Накопичені кошти на особистому рахунку учасника допускається витрачати на такі цілі:

  • Надання накопиченої суми правонаступникам застрахованого громадянина.
  • Надання накопичувальної частини пенсійного забезпечення.
  • Надання пенсійної виплати термінового характеру.
  • Надання одноразової виплати коштів накопичень.

Сплата додаткових страхових внесків припиняється за бажанням учасника в будь-який момент. Пізніше він має право відновити перерахування. Якщо виплати перераховувалися через банк, то ніяких повідомлень в ПФР надавати не потрібно. При виплатах через роботодавця потрібно написати заяву в бухгалтерії.

При виплатах через роботодавця потрібно написати заяву в бухгалтерії

Пенсійні виплати збільшуються в результаті інвестування

Як отримати гроші після смерті застрахованої особи

Пенсійні накопичення, сформовані за рахунок внесків учасника програми і держави, можуть бути виплачені правонаступникам. Таке право обумовлено ч.7 ст. 7 закону № 424-ФЗ від 28.12.2013 «Про накопичувальної пенсії».

Учасник програми має право подати заяву в ПФР про розподіл накопичених коштів, врахованих у спеціальній частині його особового рахунку. Заявою він може визначити список громадян, яким дозволяється отримати виплати після його смерті, вказати відповідний розподіл часток.

Залежно від того, в чиєму управлінні знаходяться пенсійні накопичення, заява надається до територіального відділення ПФР або орган НПФ.

Якщо смерть застрахованого настає до моменту його звернення за пенсією або до здійснення коригування її величини, то кошти, накопичені на його особовому рахунку, виплачуються правонаступникам виходячи з ч. 6 ст. 7 закону № 424-ФЗ. У випадках, коли підвищена пенсія вже надавалася громадянину, його правонаступникам виплачується залишок, невиплачений в складі пенсії. Правила надання виплати накопичень правонаступникам прописані в постанові Уряду РФ № 711 від 30.07.2014.

Якщо відповідну заяву не було складено застрахованим, то спадкоємці 1 і 2 черги визначаються в законодавчому порядку. Вони повинні звернутися за спадкуванням за останні півроку після смерті члена програми з документами, що засвідчують особу і спорідненість з померлим.

Вони повинні звернутися за спадкуванням за останні півроку після смерті члена програми з документами, що засвідчують особу і спорідненість з померлим

приклад розрахунків

Плюси і мінуси

До переваг участі в програмі можна віднести:

  • Можливість збільшити майбутню пенсію за допомогою співфінансування з боку державного фонду.
  • Учасник може отримати податкове вирахування, розрахований виходячи із загальної величини сплачених внесків, помноженої на 13%.
  • Можливість отримати додатковий інвестиційний дохід при грамотному управлінні своїми накопиченнями.
  • Можливість передати у спадок пенсійні накопичення.

Відносними мінусами програми є необхідність витратити власні кошти сьогодні, щоб отримати надбавку до пенсії в майбутньому. Крім того, високими є інфляційні ризики, коли сума накопичень щорічно знецінюється завдяки високому рівню інфляції.

Крім того, високими є інфляційні ризики, коли сума накопичень щорічно знецінюється завдяки високому рівню інфляції

На даний момент приєднатися з програмою неможливо

резюме

  • Програма співфінансування накопичень громадян на пенсію з боку держави дозволяє істотно збільшити свою пенсію в майбутньому.
  • Щорічний внесок члена програми повинен бути більше 2 тис. Рублів. Тоді з федерального фонду буде перераховуватися рівна сума, але не більше 12 тис. Рублів щорічно.
  • Якщо застрахований вмирає раніше, ніж зможе скористатися накопиченими коштами, вони надаються його правонаступників.
  • Накопичена сума може передаватися в управління НПФ для отримання інвестиційного доходу.

BIKINIKA.com.ua
Наш общий бизнес-фронт BIKINIKA.com.ua. Казино "Buddy.Bet" обещает вам море азарта и незабываемых моментов. Поднимите ставки и начните выигрывать прямо сейчас.

We have 4 guests online