Податківці шлють кримчанам "листи щастя" і пропонують заповнити декларацію без зустрічі з інспектором

Наш общий бизнес-фронт BIKINIKA.com.ua

Поки що люди можуть вирішити свої питання без нервування і втрати часу. Фото: А. Керменчіклі

Податківці шлють кримчанам "листи щастя" і пропонують заповнити декларацію без зустрічі з інспектором Керменчіклі Арсен, Степан Сич, Світлана Стрюкова https://cdn.segodnya.ua/img/article/4301/24_main.jpg https: //cdn.segodnya. ua / img / article / 4301 / 24_tn.jpg 2013-04-11T08: 43: 55 + 03: 00 Крим Людям нагадують про необхідність декларування

До закінчення кампанії з декларування доходів громадян залишилося три тижні. І щоб наші громадяни не забули розповісти про свій прибуток, податківці шлють повідомлення, які в народі з іронією називають "листами щастя". Цього року по Криму таких "щасливчиків" 19 тисяч - все вони повинні з'явитися в податкову службу за місцем прописки.

"Відповідно до податковим кодексом, надати декларацію про отримані доходи за 2012 рік зобов'язані громадяни, які отримали дохід , Який в джерелі виплати не обкладався податком, - роз'яснює "Сегодня" начальник управління оподаткування фізичних осіб ДПС в АРК Юрій Сагура. - Людина повинна сама прийти, все задекларувати та сплатити податкове зобов'язання ".

Однак, за словами Юрія Сагури, якщо ви є працівником підприємства, яке виплачує вам зарплату, то саме воно виступає в ролі податкового агента: утримує податок, його перераховує, звільняючи вас від необхідності ходінь по податковим.

"Але є ще у громадян доходи, отримані від неподаткових агентів, - уточнює Юрій Миколайович. - Наприклад, якщо ви здаєте в оренду іншій фізичній особі свій автомобіль або квартиру, то на вас лягає обов'язок задекларувати цей дохід. Або, наприклад, отримали ви спадок від бабусі або дядька (вони не є родичами першого ступеня), це теж дохід. Вся відповідальність за те, щоб задекларувати отримане благо, лягає на того, кому воно дісталося ".

Боржники по комунальним платежам, у яких закінчився термін позовної давності і яким кредитор списав цю заборгованість, теж повинні з'явитися в податкову службу і задекларувати цю суму.

За словами Юрія Сагури, в цьому році в кампанії декларування з'явилося істотна відмінність: якщо ви працюєте на двох і більше роботах і річна сума заробітку перевищує 120 мінімальних зарплат (тобто понад 128 760 грн), то ви зобов'язані прийти в податкову з повинною , в сенсі - здати декларацію, тому що сума з перевищенням буде обкладатися не 15% податків, а 17%. "Згідно з обліку, який ведемо, ми вибрали інформацію про громадян, які отримали дохід, що не обкладався в джерелі виплати, - каже Юрій Миколайович. - У нас є інформація про тих, хто здає свої квартири. І розіслали повідомлення-запрошення з'явитися до податкової служби . Громадяни часто забувають про свої права та обов'язки, тому і доводиться розсилати їм такі ось "листи щастя". Внизу нагадування є контактний телефон та прізвище інспектора, який і підкаже, і роз'яснить ".

У податкової служби є свої важелі впливу на злісних неплатників. Якщо ви вчасно не з'явитеся в податкову, то до суми податкового зобов'язання нарахують штраф в розмірі 25% від суми задекларованого доходу. Це якщо проштрафилися вперше, а якщо вдруге - 50%. До речі, податкові служби не тільки стягують, а й повертають. Наприклад, якщо громадянин або його діти навчаються у вищому навчальному закладі, тобто можливість перерахунку і повернення частини сплаченого податку на дохід. Таке ж можливо, якщо ви вирішили встановити в авто газове обладнання, в цьому випадку з суми витраченої на переобладнання транспортного засобу, теж можливо повернути частину податку. Або якщо ви витратили певну суму на лікування, але не на зміну статі і зовнішності, а на щось більш важливе і суттєве, то можете подати декларацію і повернути цю суму. Але зробити це потрібно тільки в поточному році, на наступний таке право не поширюється.

"Заочне" СПІЛКУВАННЯ. При бажанні можна обійтися і без безпосередньої зустрічі з податковим інспектором, якщо отримати так званий електронний ключ. У Криму при кожному відділенні Державної податкової інспекції є сервісні центри (всього їх - 22) з обслуговування платників податків, але тільки в чотирьох з них - в Сімферополі, Ялті, Феодосії та Євпаторії - видають електронні ключі. Для його оформлення потрібні паспорт, ідентифікаційний код, заява і договір на електронне обслуговування. Також в нагоді і будь-який цифровий носій.

"Отримавши у нас електронний ключ, вже потім, за допомогою програми, можна відправляти декларацію в електронному вигляді. Ця послуга абсолютно безкоштовна", - розповіли "Сегодня" в податковій інспекції Сімферополя. Однак податківці можуть зажадати дані про те, як на вашому місці роботи обчислювався прибутковий податок і єдиний соціальний внесок: "Така інформація у вигляді довідки з місця роботи надається особисто - відповідно до законодавства ми маємо право вимагати її.

Крім того, в більшості випадків громадяни заповнюють декларацію у нас - так як при цьому у людей часто виникає багато питань, які ми на місці допомагаємо вирішити ". Також декларацію можна відправити і звичайною поштою. Електронну форму цього документа можна скачати на сайті податкової - sts .gov.ua. і як нам настійно порадили в податковій інспекції Сімферополя свою декларацію відправляти поштою необхідно з повідомленням про вручення та з описом вкладення (причому це можна зробити не пізніше 20 квітня). важливо встигнути найкраще це зробити з ведомленіем про вручення.

НА ЗАПРОШЕННЯ - ВІДМОВОЮ. Юрист Денис Марченко вважає, що податкова система сама змушує підприємців іти в тінь і приховувати свої заробітки: "Якщо немає ніякого кримінального або оперативно-розшукової справи, вас можуть тільки запрошувати задекларувати доходи в податковій. На запрошення людина може прийти за бажанням, а може і відмовитися. за це немає ніякого покарання. Найцікавіше, що, коли податкова робить розсилку по підприємствах з проханням надати документи по фінхозотношеніям з іншими підприємствами, поза рамками кримінального провадження, ногие підприємці надають. Але якщо звернутися до юристів, вам дадуть відповідь, що робити це нема чого, склавши "красивий" відповідь ".

Читайте найважливіші та найцікавіші новини в нашому Telegram

Підписуйтесь на нашу розсилку

BIKINIKA.com.ua
Наш общий бизнес-фронт BIKINIKA.com.ua. Казино "Buddy.Bet" обещает вам море азарта и незабываемых моментов. Поднимите ставки и начните выигрывать прямо сейчас.

We have 4 guests online